Deniz akvaryumuna geçiş...


samet3404Çevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 41
samet3404Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2011 19:14
Arkadaşlar ben deniz akvaryumuna geçeceğim. Önceki akvaryumu sattım. Şimdi yeni bi tane aldım. Akvaryum 160lt. Benim sorum şu; 


-Olmazsa olmaz ekipmanlar

-Sonradan alınabilnir ekipmanlar

-Gereken kaya miktarı

-Gerekli test ve kimyasallar (ph co2 vb.)

Bunlar ve benim atladıklarım nelerdir açıklarsanız sevinirim. Şimdide teşekkürler.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dogangkÇevrim Dışı

[B]7735,1[/B] [C]3,2,75270[/C] [C]3,3,75270[/C]
Kayıt: 21/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1307
dogangkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2011 19:55
- Protein skimmer - dalga motoru - ısıtıcı - armatür - RO cihazı

- Yok böyle bişey

- 25-30kg almanız gerekiyor

- Ph - KH - nitrat - amonyak

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

samet3404Çevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 41
samet3404Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2011 20:02
Deniz akvaryumu için bunlar yeterli midir?
Canlıya göre değişecek malzemeler varmı?
mesela ben royal gramma ve palyaço beslemek istiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dogangkÇevrim Dışı

[B]7735,1[/B] [C]3,2,75270[/C] [C]3,3,75270[/C]
Kayıt: 21/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1307
dogangkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2011 20:07
Bu malzemeler yeterli .
Ekipmanlar besliyceniz mercana göre değişir ( ışıklandırma yükseltilir veya calsiyum reaktoru eklenebilir )

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖMER BEKEÇÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2011
İl: Sakarya
Mesaj: 129
ÖMER BEKEÇÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2011 22:55
Nano Deniz Akvaryum Kurulumu
Eğer canlı sayısını fazla abartmandan , doğru ekipman ve kurulum ile zorlanmadan nano tuzlusu akvaryumu yapılabilirmi diyorsanız tabiki yapılabilir . Nano akvaryumları zor yapan en temel nokta su hacminin az olması ile sıcaklığa bağlı olarak buharlaşma sonucu tuzluluk değerinin artış göstermesi , ısı değişimi , nitrat vs etkenler yaşam parametrelerini olumsuz etkiler.
Tuz'luluk önlenebilir . Sıcaklık dikkat edilmeli . Mümkünse akvaryumun üzeri açık kalmalı . Sıcaklık sınırıaştığı zaman fan'lar devreye girmeli .Nitrat bir toxic maddedir . Nitratın oluşma sebebi canlı fazlalılığıdır .Yani ince detayı ne kadar çok canlınız olursa o kadar yem verirsiniz. Buna bağlı olarakta o canlılar o kada boşaltım yapar .Bu boşaltım sonucu öncelikle amonyak oluşur .Fakat amonyak filtredeki bakteriler sayesinde amonyak dan daha az zehirli olan nitrit'e dönüştürülür .Fakat nitrit te çok zararlıdır .Buda nitrat'a dönüştürülür .Nitratta A. ve N. ye göre daha az zararlıdır . Belli bir sınır tahammül edilir . Bu yüzden örnek ; 80 lt lik bir akvaryuma 2 ufak balık , bir kaç omurgasız(mercan değil ) ile sağlam bir sistem ile rahatlıkla kurulabilir .
Akvaryum
Başlangıç için  60 - 70 lt lik akvaryumlar uygun . Eğer ben arka tip sump kullanmak istiyorum derseniz akvaryum yapılmadan önce bunu halletmeniz lazım .Piyasada en basitinden BOYU markanın arkasındaki sumpu düşünün , o şekilde olacak .
Bu tip sump'ların en önemli özelliği direk PS nin saklanabilir olmasıdır .Ayrıca az olsa su hacmi artar , ısıtıcı gibi malzemeler saklanabilir .Kimyasal filtre malzemelerinide sump'a koyabilirsiniz .
Nano AkvaryumdaDış filtre kullanılırmı ?
Elbette . Kullanımı uygunmu ?Uzun vadede sorun yaratacağı için hayır. Deniz canlıları tatlı su akvaryumlarındaki gibi nitrat'a yüksek seviyede dayanamazlar .Her ne kadar dayanıklı türler olsa bile ,dış filitrede kullanacağınız elyafı sık sık elyaf değiştirme yüzünden dış filtre neredeyse hergün açılacak , tekrar kurulacak vs . Şelale filtre kullanılması daha uygundur.Hem müdalesi kolay , hemde neyin nasıl olduğunu direk görüyorsunuz . Dış filtrede amaç biyolojik filtreleme ise bunu zaten canlı kayalar ve kum , hatta cam yüzeyleri dahi üstleniyor .
Eğer şelale filtre kullanırsanız akvaryum hacminin 5 katı kadar su çeviren şelale filtre kullanın.Örnek : 50 lt lik akvaryum , saatte 250 lt çeviren şelale filtre kullanın . Aslında 4 kere çeviren uygun fakat zamanla debi düşmesi ve üzerinde yazanlar max değerler olduğu içi 250 lt daha uygun . Yukarıda yazdığı gibi biyoloik filtirasyonu canlı kayalar ve kum üstlenecek . Fiziksel filtrelemeyide şelale filtreye koyacağınız ufak bir parça elyaf ve Ps ile halledebilirsiniz . Bu yüzden şelale yede sünger , siporax , biobal gibi malzemeler ile doldurmayın . Şelalenin suyu verip kutusuna verdiği kısma elyaf , kutusunada isteğe göre aktif karbon ve fosfat-silikat filtre malzemesini kullanabilirsiniz,tavsiye ederim .
Ama ben her şekilde sump tavsiye ederim . Ama yok ben ps yi akvaryum içerinse kullanırım dersiniz şelale filtre kullanabilirsiniz,sorun olmaz . Biyoloik filtirasyon kaya - kum , fiziksel f. PS - şelale filtre veya sump , kimyasal filtirasyon aktif karbon - fosfat giderici kullanarak filtre işini halledersiniz .
Protein skimmer , protein toplayıcı , ayrıştırıcı artık ne derseniz
Taşlıda olsa motorluda olsa kullanılmasından yanayım .En azından azda olsa mutlaka fayda sağlayacaktır . Nanolarda canlı yükü fazla olmayacağı için hava taşlı ps ler kullanılabilir.Tek dez avantajı motorlu kadar güçlü olmaması ve hava taşının sık sık değiştirilecek olması .Fakat siz yinede mutlaka kullanın derim . Şart değil . Filtreye karbon koyarakta ps nin yaptığı bir görevide aktif karbon yapabilir . Fakat yinede ps derim.
Nano Deniz Akvaryumunda Işıklandırma
Eğer basit mercanlar bakmak isterseniz ışıklandırma sistemi ve su şartları önemlidir .Yeni kuranlar tecrübe kazandıktan sonra deneyebilir. Balık akvaryumu olacağı için ışıklandırma önemli değil .Aktinik destekli 10.000 k beyaz florasan ile ışıklandırma yapılabilr . Mercan ağırlıklı düşünüyorsanız balık sayısı az olmalı .
Nano akvaryumda Canlı kaya ve Kum
Canlı kayaları doğal bir filtre olarak düşünebilirsiniz .Bunun nedeni dış alanının aerobik , iç alanının anaerobik bakterilere uygun şekilde olmasıdır .Alınması zorunludur.En azından yeni başlayan birinin alması zorunludur.Canlı kayalar ortalama 80 lt ye 18-20 kg alınmaldır.
Kumu ise mercan kırığı kullanmayın .İri taneli olması yüzünden aralarına çok tortu birikicektir..Zaten akvaryum küçük olduğu için hemen nitrat  ve fosfat artışı oluyor .Nitrat & fosfatta cyanoya zemin hazırlıyor . İnce taneli mercan kumu yada aragonit kullanılabilir .Bulabilirseniz aragonit , bulamazsanızda mercan kumu rahatlıkla olabilir .Kum kalınlığı 2-3 cm yeterli .
Tuz ve Su
Evdeki yemek tuzu olurmu
diye düşünüyorsanız malesef olmaz .Piyasada satılan çeşitli markaların çeşitli özelliklere(reef'e , R.O a) sahip tuzları mevcut . En çok bulunan iki marka red sea ve prodac .İkiside kaliteli tuzdur , gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz .Her ne kadar her tuzun vereceği tuzluluk oranı aynı olmasada ortalama 60 lt için 2 kg tuz kullanılır .Ulaşılması gereken değer 1,023 - 1,028 arası . Örnek : 60 lt akvaryum kuruyorsunuz , 3-4 kg tuz alın .Bunun nedeni yapacağınız su değişimlerindede kullanmak gerekecek.
Su olarak malesef bas çeme suyu dolsun olmuyor .Olur  fakat uğraşmaktan bıkacağınız kadar sorun çıkacaktır ortaya .Cyano ve hair alg gibi. En uygunu R.O suyu .Bir yakınınızda R.O su varsa o şekilde suyu temin edebilirsiniz.Elinizde varsa onuda kullanabilirniz , o ayrı .
R.O yoksa musluk suyundan daha iyi olan damacana sular düşünülebilir .Yanlız alacağınız damacana suyunun üzerindeki yazan değerlere dikkat edin .Fosfat ve silikat oranı en düşük suları tercih edin .Örnek ; turkuaz , nestle .
Malzeme listesi
1. Akvaryum
2. Isıtıcı
2. Şelal filtre(sump yoksa ) ve malzemeleri
4. Uygun mikatrda canlı kaya ve kum
5. Tuz ölçer ve derece
6. Tuz
7. PS
8. Işıklandırma
9. Uygun debi ve sayıda akıntı motorları
10. Hava motoru(ps için)
nano AkvaryumKurulumu
Kurulumdan 1 gün önce kullanacağınız kadar suyu bir kovada tuz ile karıştırıp , tuz ölçer ile gerekn değerlere ulaşın .Soğuk suda tuzluluk yoğunluğu düşüktür , dikkat edin.
Her ne kadar bilinen bir söz olsada akvaryumu direk güneş ışığı almayan bir sağlam bir yere yerleştirin . Sump varsa sumpa yıkanmış aktif karbon ve fosfat filtresini koyun .Isıtıcı ve PS i yerleştirin . Sumpa akvaryuma su dönüşü için kafa motorunu yerleştirin .
Kayaların konulacağı alana(taban)yüksekliği fazla olmayan(2 , 4 mm kadar) mika tarzı taban levhasını koyun .Kumu serin Kumun kullanılmamış bulaşık süngeri ile düzeltin .Bir yerde çok kum diğer yerde az kum olmasın .Olası bir sallanmada kayalar devriebilir.
Akıntı motorlarını farkı akıntı verecek şekilde yerleştirin . Kumun üzerine 10*5 gibi bir sünger parçası koyun .Bir gün önceden hazırlanmış tuzlusu suyu yavaş bir şekilde bu süngere dökün. Süngerin görevi suyun yaratacağı bulanıklık(kumu kaldırması ile)ve kum şeklini bozması önlemek için kullanıyoruz .Sumpu çalıştırın .Isıtıcıyı 25 e ayarlayıp çalıştırın .
Akıntı motorlarını çalıştırın . Bu şekilde 4 gün kadar çalışsın.
4 günün sonunda yeterli miktarda canlı kayayı yükleyin .Kayaları direk koyabilirsiniz .İsteğe göre balık ekler gibi alıştırararkta ekleyebilirsiniz , farketmez .Kayaları akıntı alacak şekilde yerleştirin . Bu şekilde ortalama 3-4 hafta çalışacak . 1 ay sonra kadar  Amonyak , nitrit ve pH testi yapın . Eğer amonyak ve nitrit sıfırsa sorun yok . pH ta 8,5 civarı kafi .
Nitrat testide yapın.Yüksek çıkabilir , normal . % 20 lik su değişimi yapın . Hazırladığınız suya tuz katın . Su değişimi yapıldıktan 3-5 gün sonra tekrar nitrat testi yapın eğer 0,5 mg gibi küçük bir değer çıkarsa akvaryumun döngüsü tamamlanmıştır.
Yavaş yavaş temizlik ekibi denilen omurgasızlardan ekleyebilirsiniz .Bunlar en kolay bulunanlardan doktor karides ve turbosanil olabilir .Her ikisindende 2 tane olması yeterli .

Aldığınız canlıları akvaryumun içine yüzer şekilde poşetleriyle bırakın .20 dakika kadar sonra bir kap içine torbadaki suyu ve canlıları bir kaba bırakın .Akvaryumdan neredeyse damla akacak şekilde yavaş yavaş kaba su damlatın .Bu şekilde pH,sıcaklık,tuzluluk oranlarına rahat alınmaşarı sağlanır. 10 dkk. kadar sonra canlıları akvaryuma yavaşca salın , akvaryumun olduğu odada parlak ışık yanmasın .
Temizlik grubu canlıları ekledikten 1 hafta kadar sonrada aynı işlemlede balıkları ekleyebilirsiniz .
Bundan sonca yapacaklarınız , her hafta nitrat testi yapmak , su yoğunlaşması fazla ise günlük su eklemek(su ekleme suya tuz katmayın)günlük elyaf değişimi , yemleme , gözlem , PS nin verimi azaldıysa taş değişimi , PS temizliği ve ortalama 2 haftada bir % 10 luk su değişimi yapın,camları silin .Nano tankların değişmez kuralıdır su değişimi . İnanın yazanlar gözününde büyümesin bu zevke değiyor .
Nanoların demirbaşları canlı kaya ve aksatılmadan yapılan su değişimidir .
Mercan olmayacağı için çok mükemmel su şartları gerekmeyeceği için zorlanmazsınız .Sadece su değişimini aksatmayın.
Katkı maddesi eklenebilirmi ?
Mercan olmayacağı için katkı maddelerin gerek yok .Tuz yeterli .Gerçi sonradan poly,xeina,musrhom(mercan değil) vs gibi mercanlara bakmak isteseniz dahi tuzda eksik-düşük bulunan elementler test edilip eklenir , geri kalanı tuz da mevcuttur.
Nano Akvaryuma Uygun balıklar ;

    ocellaris

    Royal Gramma

    blue chomris

    Fire goby

    Blue Damsel

* Ocellaris , percula .
* Su değişimini aksatmadığınız sürece 4 tane choromis blue
* Royal gramma
* Fire goby gibi fazla atık üretmeyen canlılar daha uygundur
* Mor dartfish
* Bazı damsellerde uygun olsada agresiflikleri sizi başka balık koymakta zorluk çıkarabilir
Yukarıda yazan türler yem almakta zorlanmazlar .  ALINTIDIR .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir