Deniz kurmak istiyorum , sorularım.


MysteryÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 487
MysteryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2010 19:58
 1 yıldan uzun süredir bitkili akvaryum ile uğraşıyorum ve gelecek yaza doğru deniz akvaryumu kurmak istiyorum. Elimde 150 litre ve 300 litre boş akvaryumlar var. Muhtemelen masrafından çekindiğim için 150 litreyi tercih edicem. 

 Sitede kalıcı konular kaldırılmış. Bilgi ağacı diye bir kısayol gelmiş. Burada deniz'e tıkladığım zaman farklı bir bölüm açıldığı için yada açılan bölümler bildiklerimle çeliştikleri için bu başlığı açmak istedim. Sorduğum sorular muhtemelen onlarca kez cevaplanmış olucaktır fakat bu cevapları tek tek bulabilmek zor olduğu için burada tekrar sormayı uygun gördüm.


 1-) Deniz akvaryumunda P.S. kullanılıyor. Görevi tam olarak dış filtrenin yaptığı şey diyebilirmiyiz ? Sudaki protein oluşmasını engelleyerek okyanus suyunu taklit ediyor sanırım. Protein skimmersız deniz akvaryumu olmuyor. Sitedeki bilgi ağacına tıkladığımda ilk açılan diş ve iç filtreler başlığı oldu. Deniz akvaryumunda tatlı sudaki dış filtremi kullanabilirmiyim ? Kullanılamaz diye okumuştum öyle ise deniz akvaryumunda sump sistemi şartmıdır ?  Şart değil diye okumuştum fakat tatlı sudada filtresiz bir kaç gün balıklar sağlıklı daha sonrada sürtünerek yani eziyet çekerek yaşayabilirler. Sumpsız bir deniz akvaryumuda şart değilken sürtünen balıklar  , nitrat patlaması riski veya sık su değişimi gereksinimiylemi şşart değildir ?

 2-) Taban malzemesi ikinci sorum. Bildiğim kadarıyla denizde suyu sertleştiren kalsiyum salınımı yapan malzemeler kullanılır. Argonit örnek vermek gerekirse. Bunun alternetifi midye kırığı olabilir mi ? Tabanın tatlı sudaki gibi amonyak nitrit nitrat dönüşümü yapma gibi bir görevi var mı ? 

 3-) Kullanılan su , herkes damacana suyu kullanıyor sanırım deniz için. Turkuaz su tercih ediliyor. Ben her zaman çeşme suyu kullandım. Deniz akvaryumunda çeşme suyu kloru yok edilmesi şartıyla kullanılamaz mı ? Istanbul'da çeşme suyu PH 'ı 6-7 arası. Damacana sularında genelde 8 PH var. Deniz akvaryumunda PH düzeyi tatlı suyun asidik olmasının aksine dahada bazik midir ? Reverse osmosis gibi pahalı ekipmanlar almak gerekiyorsa hiç şansım yok. Çeşme suyu kullanılamaz ise ( kesinlikle ) bunu kimyasallarla ( akvaryumcularda satılan ticari ürünler ) uygun hale getirme şansım var mı ?

 4-) hayalimdeki akvaryum mercan kayaları ile dolu örnek vermek gerekirse.

 

     Dolayısıyla benim aydınlatmamımda önemi olucak. 10 000 k florosanlar mavi spectrum florosanlar ve coral diye satılan florosanları almak istiyorum. T5 tercih edicem. Bu kadar canlı mercanlar yetiştirebilmek için mutlaka metal halide mi gerekir ? Mercanların besinlerinin satıldığını okumuştum , hem mercan fiyatları hemde bu şırıngayla verilen besinler pahalımıdır ? Akvaryumcularda bulmakta zorluk çekermiyim ?  Bu besinler şartmıdır ? Bu fotoğrafdaki gibi çeşitli ve renkli mercanların Türkiye'de bulunması zor mudur ?


 Teşekkür ederim.

 
kijthae2010-10-18 19:59:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mertparlakÇevrim Dışı

Kayıt: 18/09/2010
İl: Bursa
Mesaj: 65
mertparlakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2010 20:23
Bende yolunda başındaki bir acemi olarak ve zamanında okuduğum yazıların alıntılarını paylaşmak istedim belki yardımcı olur
 
Deniz akvaryumlarının filtrasyonunda hayati öneme sahip, olmazsa olmaz unsurlardan protein skimmerlerin işleyişi basit olarak şöyle olur:

Motor sayesinde skimmer gövdesine giren sudaki organik moleküller (DOC; Dissolved Organic Chemicals) gövde içinde oluşan hava kabarcıkları ile reaksiyona girer, moleküllerin yapıştığı kabarcıklar su yüzeyine çıkarken çevrelerindeki atıklar sayesinde patlamadan birikip toplama kabına kadar birikerek taşar.

Bu aşamalar göz önünde bulundurularak 3 farklı türü olan skimmerlerin verimli çalışmasını; kısaca performanslarını etkileyen faktörler aşağıdakilerdir:

1- Üretilen Hava Kabarcık Sayısı: Protein Skimmerlerin çalışmasının temel fonksiyonu hava kabarcıklarına dayanır; üretilen kabarcik sayısının fazlalıgı protein moleküllerinin absorbe edilmesini kolaylaştırır.

2- Kabarcıkların Kalitesi: Protein moleküllerinin hava kabarcıklarına yapışması ile mono-molekuler bir katman olusturur. Bu durum göz önüne alınarak dogru yol ile üretilen hava kabarcıkları protein atıkları için daha fazla alan yaratır.

3- Su ve Hava Kabarcığı Etkileşim Süresi: Skimmer gövdesinde bulunan suya hava kabarcıkları ne kadar çok temas ederse moleküllerin toplanip sudan uzaklastirma olasılığı o kadar artar; Bu nedendendir ki bir cok protein skimmerin su girişi alt kısma yakın olur; bu sayede reaksiyon cemberindeki su hava kabarciklari ile daha fazla temas halinde bulunur.

4- Kuru Köpük Toplama Kapasitesi: Protein molekülleri hava kabarcıkları ile etkilestiginde skimmer gövdesinde patlamadan yükselmeye devam eder.Fakat sadece bazı molekül atıklar toplama kabına kadar taşar.. Bunun nedeni bazı kabarcıkları çevreleyen moleküller nedeniyle olusan özgül ağırlıklarıdır.. Bunun sonucunda toplama kabına kadar ulaşıp toplanan atıklar kuru köpük olarak adlandırılır. Toplama kabına ulasamayan kabarcıklar ise ıslak köpük olarak adlandırılır.. Sonuc olarak kuruköpük toplama protein skimmerin toplama verimliliğini dogrudan etkiler; toplama kabında toplanan ıslak köpük ise genel olarak dogru çalısmayan bir skimmerin sıvı ile karışık atık toplaması diye adlandırılabilir.Bu durumda skimmer toplamasI gerekenden daha az ATIK topluyor denilebilir.

5- Litre Kapasitesi: Skimmerin kaldırabileceği maksimum litre su hacmi doğru ve etkili çalışmasında önemli rol oynar. Genel olarak akvaryum hacminin iki üç katı kapasitede bir skimmer suyu saatte iki üç kez ps'den geçireceği için canlı yükü çok fazla olmayan bir akvaryum için yeterli olacaktır.

6- Periyodik Temizlik: Toplama haznesinin, motora bağlanan hava hortumunun ve motorun pervane ve mıknatıs kısmının periyodik temizligi skimmerlerin çalışma performansını doğrudan etkilediginden bu temizliklerin düzenli olarak yapılması gerekir.

Protein Skimmer Türleri

1- Hava taşlı(Air Stone): Bu sistemde skimmerin gövdesi içine giren su, hava motoruna bağlı tahta bir hava taşı aracılığı ile oluşan kabarcıklarla temas ederek görev yapar.

2- Motorlu(Venturi): su skimmer gövdesine bir kafa motoru ile taşınarak aynı zamanda motordan çekilen hava ile oluşan kabarcıklarla teması sonucunda ayrıştırma işlemi tamamlanır, klasik motor pervanelerinin yaninda suyu parçalara ayıran çoklu pervanelere sahip multijet, turbojet gibi modeller de temelde aynı işleyiş tarzı ile çalışır.

3-Spraying: Sump bulunan taşırma sistemlerden bağımsız olarak askı olarak da kullanılabilen spraying sistemi genellikle suyun alt kısmında bulunan ve belirli aralıklarla kuvvetli hava kabarcikları üfleyen motorlar sayesinde atıkların skimmerin gövdesinde toplanmasıyla son bulan çalışma türüdür.Bu skimmer'lar nano sistemler veya küçük hacimli akvaryumlar için oldukça uygundur.

Bakım ve Temizlik:

Protein Skimmerlerin en temel bakım gerektiren unsuru toplama kabıdır; herhangi bir durumda taşma yapan toplama kabı akvaryumda önemli sorunlar yaratacaktır. Toplama kabının yanında kabın dış kısmındakı ıslak köpüğün de temizlenmesi gerekmektedir.

Motora giren hava hortumu zamanla sertleşebilir, yosun tutabilir yada tuzdan etkilenip işlev görmeyebilir.Değiştirilmelidir.

Mil ve pervane tuzlu bir ortamda çalışacağından zamanla tıkanma olabilir; bunu engellemek icin periyodik bakımlarda mil, mıknatıs ve pervane tatlı suda yıkanarak aralarda biriken tuzlardan arındırılmalıdır..

Yazan:Uygar AKBAY
 
Yapıları kalsiyum ve karbonatdan oluşmaktadır. İçeriği sayesinde deniz akvaryumlarında önemli bir unsur olan ph ı tamponlar. Akvaryumda canlı kayalarda olduğu gibi aerobik ve anaerobik bakteriler için alan oluşturur. Aragonit  kumlar dışında "canlı aragonit kum" ile adlandırılan kumlar kullanıldığında, akvaryumdaki biyolojik döngü dahada hızlı bir şekilde gerçekleşir. Kum seçimi yaparken iri taneli olanlardan kaçınılmalıdır
 
Yazan : VOLKANAYAZ (Forum Üyesi )
 
AYDINLATMA
 
Deniz akvaryumlarında özellikle mercanlar, yaşamlarını sürdürebilmek için ışığa ihtiyaç duyarlar. Bunun için sistemimizde denizlerdeki ışık kalitesini taklit etmeye çalışırız. Mercanların doğal hayatlarında yaşamlarını sürdürdükleri yerlere göre (sığ su, derin bölgeler) olması gereken kelvin değerinde ışıklandırma kullanılır. Renk sıcaklığı ile beraber, kullanılcak ışık şiddetide önemlidir. Deniz akvaryumlarında litre başına (ortalama) 1 - 1,5 watt gelecek şekilde hesap yapılarak ışık gücüne karar verilir. Sistemimizde sadece balık besliyor olsak bile, kullanacağımız ışık, uygun kelvin değerlerinde olmalıdır, aksi takdirde yosun sorunu ile karşılaşabiliriz. Hobiciler arasında tercih edilen en populer sistemler t5 ve Metal Halide lerdir. Yüksekliği 50 cm ve aşağısı olan akvaryumlarda T5 ler kullanılabilieceği gibi, daha yüksek akvaryumlarda Metal halideler tercih edilir.  Gerek t5, gerekse metal lambalarda tercih edilecek kelvin değeri 10.000 k altında olmamalıdır.
 
Yazan: VOLKANAYAZ (Forum Üyesi )
 
Tuzlu Su Alkalidir
mertparlak2010-10-18 20:30:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MilesDavisÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 806
MilesDavisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2010 23:57
Emre bey

2- Taban malzemesinde ince yani 0-1 mm tanecik büyüklüğünde aragonit kum kullanmanız faydalı olacaktır. DSB dediğimiz yani derin kum yatağı sizin sorduğunuz sorunun cevabı. Ancak Bunu uygulamak biraz daha tecrübe ve takip isteyen birşey olduğundan siz akvaryum içinde 2-3 cm lik kum kalınlığı kullanırsanız yeterlidir.

3- Çeşme suyunda istenmeyen fosfat, nitrat, silikat ve ağır metallerden dolayı kısa vadede olmasada bir zaman sonra sıkıntı yaşarsınız. Bu yüzden Reverse Osmos arıtma cihazı ya da değerleri uygun damacana su kullanılması da daha iyi olacaktır. Ph düzeyi deniz akvaryumlarında 8-8.4 aralığındadır. Osmos suyu kullandığımızda suyun ph seviyesi düşmüş olsa bile bunu kullandığımız tuz ile tekrar istenilen seviyeye çıkarabiliriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

myakvaryumÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 07/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 12
myakvaryumÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 21:08
 
Açıkcası istanbulda iskiden çıkan sular çok fazla istenmeyen maddeler içermiyor aşağı yukarı içme suyu kalitesinde ve şebeke suyu ile akvaryum kurmuşluğum vardır ve bir yan etkisi görmedik tabiki su düzenleyiciler kullanıp balık eklemeden önce kontrollerinin yapılması şartıyla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir