Denizatı Hakkında Bilgiler


Balikci123Çevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 42
Balikci123Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2017 11:33
Denizatları, deniz canlıları içerisinde yer alan, başı tıpkı bir at kafasını andıran, taşıdığı spesifik nitelikleriyle çok özel hayvanlardır. Sizin için denizatlarının üreme, gelişme gibi genel özelliklerini araştırdık. Yazımızda denizatlarıyla ilgili birçok ilginç de bilgi okuyacaksınız.

[IMG]http://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/02/denizati-hakkinda-bilgi-nedir-ozellikleri-696x464.jpg[/IMG]

Denizaltı dünyası, bilinmeyen gizemlerle doluyken; öğrenilmiş oldukça ilginç bilgilerde var. Bu bilgilerin bazıları da denizatlarıyla ilgilidir. Denizin garip yaratıklarından olan denizatları, kafası at kafasına benzediği için bu ismi almıştır.

Onlarca türü vardır ve birçoğu farklı denizlerde yaşarlar. Denizatlarının kafaları başka hiçbir canlıda olmayacak şekilde vücutlarına dik olacak şekilde yaratılmıştır.

Denizatlarının bilinen en garip özelliklerinden biri de erkeklerinin hamile kalabilmesidir.

Erkek olup hamile kalabilme özelliği sadece denizatlarında bulunmaktadır. Denizlerin derin sularında yaşayan denizatlarını kıyı bölgelerde görmek pek mümkün değildir.

Ölmüş bir denizatının elle kırılamayacak kadar sert olması da denizatına ait ilginç özelliklerden biridir. Günümüzde artık denizden yakalanarak alınıp; pet shoplarda satılmaktadır. Ancak denizatlarının akvaryum içerisinde çok uzun süre yaşamadığı da bilinmektedir. Çok dikkatli bir bakım ve özen gerekir.

[B]Denizatı Nedir?[/B]

[IMG]http://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/02/denizati-nedir.jpg[/IMG]

Kafa kısmı ata benzerlik gösterdiği için bu ismi alan bir deniz canlısıdır. Vücudunun tamamı dikenlidir ve kuyruk kısmı yılanla benzerlik gösterir. 16 mm ile 35 mm arasında değişiklik gösteren boylara sahiptirler. Boyları türlerine göre de değişiklik gösterebilir. Denizatları Syngnathidae familyasından olup Hippocampus cinsine ait bir balıktır. Arka yüzgeçlerinde ve kafalarında solungaçlarının olması ve bunların yanındaki göğüs yüzgeçleri nedeniyle balık kategorisindendir denebilir.

[B]Denizatlarının Özellikleri Nelerdir?[/B]

[IMG]http://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/02/denizatlarinin-ozellikleri-nelerdir.jpg[/IMG]

Dünya üzerinde erkek hamileliği söz konusu olan tek canlı türü denizatlarıdır.

Ilıman ve tropikal deniz sularında yaşarlar. Bu nedenle akvaryum sularında çok uzun süre dayanamazlar.
Bazı türleri tamamen saydam yapıdadır. Bu nedenle de akvaryum içerisinde belli belirsizdirler ve fotoğraflarda görülmeme nedeni de budur.

Denizatları kafalarını sadece aşağıya ve yukarıya hareket ettirebilirler. Kafalarını sağa ve sola çeviremezler ama birbirinden ayrı hareket edebilen gözleri sayesinde her yeri rahatlıkla görebilirler.

Yapılan araştırmalar sonucunda görülmüştür ki denizatları çok sert bir deriye sahiptir. Bu sertliği nedeniyle ölmüş ve zamanla kurumuş bir denizatını elle kırmak imkânsızdır.

Denizatı hızlı hareket eden gözlere sahiptir. Bunun yardımıyla da avlarını ve kendisini avlamak isteyenleri hareket etmeden izleyebilme yetisine sahiptirler.

Avlarını kolayca yutmalarını sağlayan uzun bir buruna sahiptirler.

45 civarında, farklı denizlerde yaşayan türü bulunur. Hepsi de hippocampus cinsindendir.

[B]Denizatlarında Üreme[/B]

[IMG]http://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/02/denizatlarinda-ureme.jpg[/IMG]

Birçok denizatının hamileliği ortalama olarak 3 hafta sürmektedir. Erkek denizatı, dişinin bıraktığı yumurtaları taşır. Yumurtaları taşıdığı kuluçka keseleri mevcuttur. Çiftleşen iki denizatı, kuyruklarını birbirine sarar ve dişi ovipositoru adı verilen uzun bir tüpü, erkek denizatının kesesine yerleştirir. Yumurtalar tüpten yukarıya doğru, erkeğin kesesine gitmek üzere ilerler. Erkek, bu kese içinde daha sonra yumurtaları döller. Embriyolar, 10 gün ve 6 hafta arasında gelişme gösterirler. Bu süre suyun koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Erkek denizatı doğum yaparken içindeki tüm bebekler çıkana kadar boşaltmaya devam eder.

Erkek denizatının kesesi yumurtalar için tuzluluk oranını ayarlar. Böylece yumurtalar olgunlaşmaya başladığında dış dünyadaki oranla içerideki tuz oranını eşitlemeye çalışır.

[B]Denizatlarında Gelişme[/B]

[IMG]http://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/02/denizatlarinda-gelisme.jpg[/IMG]

Yumurtadan çıkan yavrular, ebeveynlerinden bağımsız olarak yaşamlarını sürdürürler. Bazıları okyanusun planktonlarıyla bu dönemi geçirirler. Bazı zamanlarda, erkek denizatı yeni çıkmış olan yavruları yok edebilir. Kalan türler yaşamlarına diğer deniz canlıları gibi hemen başlarlar.

[B]Denizatı Avcılığı[/B]

[IMG]http://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/02/denizati-avciligi.jpg[/IMG]

Denizatının nüfusu, son zamanlardaki aşırı avlanma sebebiyle tehlike altındadır. Geleneksel Çin şifalı bitki biliminde kullanılmak üzere her yıl 20 milyon denizatı yakalanır ve bitki bilimiyle uğraşan sektörlere satılır. Denizatlarının ihracatı ve ithalatı 15 Mayıs 2004 yılında CITES’ce kontrol edilmeye başlanmıştır. Artık belirli rakamlarda ve yumurtlama dönemleri dışında avlanması yapılabilmektedir.

[B]Denizatlarının Bilimsel Sınıflandırması[/B]

[IMG]http://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/02/denizatlarinin-bilimsel-siniflandirmasi.jpg[/IMG]

[B]Alem:[/B] Animalia (Hayvanlar)
[B]Şube:[/B] Chordata (Kordalılar)
[B]Sınıf:[/B] Osteichthyes (Kemikli Balıklar)
[B]Takım:[/B] Syngnathiformes
[B]Familya:[/B] Syngnathidae
[B]Cins:[/B] Hippocampus


[B]Kaynak: [/B] [URL=http://bilgihanem.com/denizati-hakkinda-bilgi/]bilgihanem.com[/URL]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir