Denizden Deniz Akvaryumu Kurmak...


rızaa09Çevrim Dışı

Kayıt: 12/12/2014
İl: Aydin
Mesaj: 173
rızaa09Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2016 16:09
Merhaba arkadaşlar. Ege denizine kıyısı olan didimde yaşıyorum. Şuan boşta duran 120x50x60 ölçülerinde bir akvaryumum var. Sump yaptırdım ve henüz kurulum yapmadım. Burda iki kişi denizden topladığı kayalar ve canlılar ile akvaryum kurdu. İçinde goby, karides ve anemonlar var. bunların hepsini denizden topladı. Bende suyu dahil tüm herşeyini denizden toplayarak bir akvaryum kursam içinde deniz balıkları besleyebilirmiyim? Misal çupra, mercan, melanur, sarpa gibi. Dalga motoru alırım da ps şartmıdır. Ve haftalık 20 lt su değişimini denizden yapsam sorun olurmu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mardekÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 578
mardekÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2016 16:38
Kurulum olur elbette ama o tankta bahsettiğiniz balıkların yaşayacağını sanmıyorum. Hayatta kalırlar belki ama yaşamak denmez o hayata. Yani sizi 2 metrekarelik bir kodese kapatıp önünüze yemek su koymakla hayatta kalacağınız ama ona yaşam denmeyeceği gibi. [EDIT]mardek,2016-05-16 22:45:02[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2016 19:34
Yapabilirsiniz. Forumda bu daha önce birçok kez denendi. Kefal bakan bile oldu. Yalnız takdir edersiniz ki bu balıklar göze pek hitap etmiyor. Yine de sıkılmam derseniz low-tech bir deniz kurulumuyla çok rahat sürdürürsünüz. Yalnız göç etmeyen balıklardan seçin. Balık göç etmeyince strese girer. Bu nedenle göç etmeyen balıklar sizin için daha iyi olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emre kayaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/03/2015
İl: Yurtdisi
Mesaj: 170
emre kayaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2016 02:47
Rıza bey deniz kurulumu tavsiye ederim. Fakat dikkat etmeniz gereken hususlar çok fazla. Öncelikle balık seçimi en önemli konulardan birisi durumunda. Ben 20den fazla değişik türde aynı denizin canlılarını besledim. Özellikle vahşi türlerde balık otçul bile olsa ne hikmetse büyük balık küçük balığı yer sözünün devreye girdiği olaylara şahit oldum. Yani sarpa deriz ot balığı deriz ama vahşi tür olduğu için bi bakarsınız koyduğunuz çipra yavrularını parçalar. Fakat bu koyacağınız her balık birbirini parçalar diyorum gibi anlaşışmasın aksine avcı balıkların bile tankta çok uysal kaldığına denk geldim. İşin özü her balığın farklı karakteristik özellikleri olabiliyor türleri toplarken bunları göz önünde bulundurun.

İkinci aklıma gelen yeme alışma süreci. Benim taş orfozlarından birisinin yem yiyecek hale gelmesi için tanktaki tüm balıkları avladıktan sonra 2 hafta aç durması gerekti. Daha sonra köpek yavrusu gibi kendini sevdirecek kadar alıştı fakat bu süreç benim için epey çetrefilli geçti. Vahşi türler olacağı için kolay kolay yeme alışmıyorlar. Balığın beslenme alışkanlıklarına göre kaliteli yemler seçseniz bile yeme alışma süreci oluyor göz önünde bulundurun.

Akvaryumu denizden doldurmak özellikle aynı suda yaşayan balıkları içine koyacaksanız eğer inanılmaz kolaylık ve balıklar için rahatlık. Olumsuz yönleri ise deniz akvaryumunda istenmeyen ne kadar yosun sporu ve yosun besleyici elementler varsa bu suyla beraber geliyor. Kısa bir süre sonra uv filtre, ilaç, silikat tutucular vs kullanmazsanız balık değil yosun besliyormuşsunuz gibi geliyor. Ben doğal yollarla mücadele edeyim dedim. Hermiti tekesi takasu hatta kocaman hıyarı kestanesi ne var ne yoksa yosunları yesin diye tanka doldurdum. Işıklandırma süresi çok kısa olmasına rağmen bile sabah temizlediğim cam akşama kirli sakal gibi yosunlanıyordu. Hıyar semirdi salyangozlar kocaman oldu yosunlar hala lüle lüleydi. Ne uv filtresi ne silikat tutucular fosfat vs hiçbiri fayda sağlamıyor. Ön cam dışında diğerlerine dokunmadım. Siz tankı kurarsanız en başta yosun sorunuyla mücadele edecekmiş gibi düşünün.

İstediğiniz her türü didimden bulabileceğinizi sanmıyorum. En basiti bir palyaço balığı eklemek isteseniz nasıl bulacaksınız ve tanka koyacaksınız. Bu sorun sadece yerel türlerin dışına çıkarsanız geçerli tabi. Didimin tuzluluk oranları ve su değerlerine katlanabilecek türler seçmeniz lazım. Ben dünyanın en tuzlu denizinden çıkarıyorum balıkları. Bu balığı alıp gerekli adaptasyonları yaptığım halde normal deniz tanklarında hesap edilen litreye 33 gr tuzlu bir tanka koyduğum anda balıklar ölmeye mahkümlar. Sizin tuzluluğu hesap edip tanka kültür balığı koyacaksanız ölme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünün derim. Bu tüm canlılar için hatta ve hatta kayalar için bile geçerli. Denizden çıkardığı kayaları öldürmeden tanka koyan arkadaşım tuzluluğu hesap edemediği için kayasının öldüğünü idrak ettiğinde her şey için çok geç olmuştu. Adapte olan balıklar var istisnai olasalar bile yaklaşık 3 güne adaptastonu yayıp bu süreçte balığı strese sokmazsanız vahşi balığı kültür tankına koyabildik. Aynısı sizin durumunuzda ters şekilde geçerli olur gibi geliyor bana.

Protein skimmer' sız tank olur mu olmaz mı diye burada çok tartıştık. Cumhura ve benim tecrübelerime göre olur fakat olmasının kat'i suretle ön koşulları mevcut.

Deniz başlıklarında ararsanız benim yaptığım kurulum baştan sona mevcut ilk tankı birleştirmekten son haline kadar. Size taban malzemeleri ve benzer konularla ilgili bilgi verir.

Şimdiden kolay gelsin
İyi hobiler

Beğenenler: [T]177766,Exedra[/T][T]157206,Burakak123[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HeLLfireÇevrim Dışı

Kayıt: 17/05/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 150
HeLLfireÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2016 00:53
[QUOTE=rızaa09]Merhaba arkadaşlar. Ege denizine kıyısı olan didimde yaşıyorum. Şuan boşta duran 120x50x60 ölçülerinde bir akvaryumum var. Sump yaptırdım ve henüz kurulum yapmadım. Burda iki kişi denizden topladığı kayalar ve canlılar ile akvaryum kurdu. İçinde goby, karides ve anemonlar var. bunların hepsini denizden topladı. Bende suyu dahil tüm herşeyini denizden toplayarak bir akvaryum kursam içinde deniz balıkları besleyebilirmiyim? Misal çupra, mercan, melanur, sarpa gibi. Dalga motoru alırım da ps şartmıdır. Ve haftalık 20 lt su değişimini denizden yapsam sorun olurmu?[/QUOTE]



Karidesler olabilir ama o balıklar olmaz galiba ufak gelip strese gfirip ölebilirler denemekte fayda var hem deneyın olursa burdaki arkadaşlarımızda bilgi sahibi olmuş olur güzel bir duşunce ama yavru ahtapot sizin oralarda deniz kenarında çok var onlarıda alabilirsiniz sahilde ufak yılan balıkları var kuş adasında kaldım 3 sene biliyorum hepsini ufaklarından besleye bilrisiniz.[:iyi:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burakak123Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 28/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 1022
Burakak123Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2016 01:26
[QUOTE=HeLLfire]



Karidesler olabilir ama o balıklar olmaz galiba ufak gelip strese gfirip ölebilirler denemekte fayda var hem deneyın olursa burdaki arkadaşlarımızda bilgi sahibi olmuş olur güzel bir duşunce ama yavru ahtapot sizin oralarda deniz kenarında çok var onlarıda alabilirsiniz sahilde ufak yılan balıkları var kuş adasında kaldım 3 sene biliyorum hepsini ufaklarından besleye bilrisiniz.[:iyi:][/QUOTE][QUOTE=HeLLfire]



Karidesler olabilir ama o balıklar olmaz galiba ufak gelip strese gfirip ölebilirler denemekte fayda var hem deneyın olursa burdaki arkadaşlarımızda bilgi sahibi olmuş olur güzel bir duşunce ama yavru ahtapot sizin oralarda deniz kenarında çok var onlarıda alabilirsiniz sahilde ufak yılan balıkları var kuş adasında kaldım 3 sene biliyorum hepsini ufaklarından besleye bilrisiniz.[:iyi:][/QUOTE]

Yılan balığı değil deniz iğnesi onlar. [;)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir