Dinamo


RuPTuRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 726
RuPTuRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2009 20:04
Sen evrendeki kütle çekim yasasını kaldırırsan dediğin olabilir.Bilmiyorum böyle birşeyden haberin var mı ama hayatın gerçekleri bunlar :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EFENDİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 2160
EFENDİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2009 20:10
Emre bey, sürekli eskiden buda imkansız görünüyordu, şunu yapabilecekleri aklınıza gelirmiydi gibi cümleler söylemişsiniz ama şimdiye kadar yapılan hiçbir buluş dünyadaki koşullarda imkansız değildi, sadece çoğu kişi bunların mümkün olabileceğini kestirememişti, kestiren ise zaten yaptı. 
Altını çizdiğim cümleye bakarsanız Dünya koşullarında dedim, çünkü sizin fizik yahut elektrik yahut benzeri derslerde gördüğünüz sorular, konular mükemmel şartlarda geçerlidir. Yani, yerçekimi, sürtünme, kabloda kaybedilen enerji gibi durumlar yok. Oysaki dünyamızda hepsi var. Siz bir devre kurduğunuzda, bir kısım elektrik kablolarda dirence uğruycaktır çünkü kablonunda küçük bir iç direnci vardır, bunu ısıya çevirir, enerji yok olmaz ama elektrikten ısıya dönüşür, elektriğiniz teli geçti diyelim, bu geldiği birim mesela motor olsun, hiçbir motor sürtünmesiz değildir, sürtünme de bir dirençtir ve motorun içindeki bobininde tel olduğunu ve ordada direnç olduğunu düşünürseniz çok büyük bir elektrik kaybı olur, burada da yine ısıya dönüşen bir enerjiniz olur. Bu motorda bir dinamoya bağlı olsun, dinamoda motorla aynı özelliklerdedir, bobini telden üretilmiştir direnci vardır, ne kadar yağlasanızda sürtünme vardır ve yine enerji kaybı . Siz bu durumda, mıknatısıyla oynarım, bobiniyle oynarım daha çok enerji üretirim diye düşünüyorsunuz sanırım ama öyle birşey mümkün değil, Neden mi ?
 
Çünkü, dinamoya 100 x birimlik enerji nakledilirse, en az 10-15 x ı ısıya gidicek, mıknatısın gücü artarsa bu sefer bobin dönmekte zorlanıcak dönüş hızı düşücek, mıknatık güçsüz bobin çok sarımlı olursa çok tel olucak çok direnç olucak her ne kadar çok manyetik dalgalanma sonucu hızlı dönse de yinede aldığı enerjiyi asla veremiycek çünkü hızlı döndülçe daha çok sürtünme olucak. Sürtünme katsayısını düşürsenizde asla ama asla sürtünme sıfır olmuycaktır ve her halükarda enerji kaybedilecek.  Ha dersiniz ki artık yeni teknolojiyle fizikçiler neredeyse sıfır sürtünmeyi yakaladı, dersiniz ama bu seferde o maddeyi siz elde edemezsiniz ki dikkat ederseniz neredeyse sıfır sürtünme, sıfır değil . 
 
Emre bey, inanın bende zamanında çok düşünmüştüm, suyu bir motor yukarı bassın, yukardan akan su değirmeni çevirsin, dinamo elektrik üretsin, tekrar motora versin diye ama inanın bu böyle kolay olmuyor.
 
Mümkün değilmidir peki ?  Dünya şartlarında Mümkün Değildir.
 
Ancak boşlukta yani uzayda mümkün olabilir. Olabilir diyorum çünkü mesela benim bahsettiğim su yukarı çıkıcak, ordan geri akıcak durumu ancak yer çekimli ortamda olabilir ki uzayda yer çekimi yoktur . 
 
Sizin için kolay, evet , yaparım gibi geliyor ama inanın bu konu üzerine şu dakikada bile birçok bilim adamı kafa patlatıyor. Heleki küresel ısınma durumu gündeme geldikten sonra bu konu en önemli konu konumunda.
 
Yinede sizi bu düşüncenizden ötürü tebrik ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sarmisakÇevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2009
İl: Izmir
Mesaj: 26
sarmisakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2009 20:31
Devir daim makinaları -dışarıdan güç almaksızın çalışan- aletler yapmak mümkün, ancak enerji verimliliğini ancak ve ancak %100 yapabilirsiniz. Dışarıya bir güç -başka bir şeyi çevirip, enerjinin şeklini değiştirmek gibi- aktardığınızda ise veriminiz %99'a bile düşse bir süre sonra makina duracaktır.

Üretmeniz gereken cihazın mutlak surette >%100 enerji üretebilmesi gerekir. Ürettiğiniz makinanın enerji verimi %100.1 bile olsa, o %.1 enerji fazlasının onda birini bile kullanabiliyor olmak bile müthiş olacaktır, ancak termodinamiğin 1. yasası der ki; enerji yoktan var edilemez, ve hiç bir zaman yok edilemez. Enerjiler sadece birbirine dönüşür.

Velhasıl kelam; bir devir daim makinası yapmaya odaklanmak yerine, yenilenebilir enerjilere odaklanmak çok daha makul mantıklı bir hareket olacaktır. Bkz. güneş enerjisi, bkz. rüzgar enerjisi, vs.

Uzun zamandır yapmayı düşündüğüm projelerden bir tanesi bu; http://tinyurl.com/ye7hpt3 Fiber optik ile güneş ışığı aktarımı. Düşünün ki akvaryumunuzu bir daha florasan ya da metal halide ile aydınlatmak zorunda kalmayacaksınız, pencerenin önüne uzatacağınız ufak bir kablo güneşi toplayıp direkt akvaryumunuza aktaracak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre ÖzkurtÇevrim Dışı

Kayıt: 13/06/2009
İl: Mugla
Mesaj: 239
Emre ÖzkurtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2009 18:59
Bewn daha önceden sorlarim sorup cevabimi almistim böle konuslari tartismaya gerek yok KONU SİLİNEBİLİR:

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mevlutacarÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2009
İl: Manisa
Mesaj: 93
mevlutacarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2009 19:01
Bu linki incelemenizi tavsiye ederim.

http://www.alternaturk.org/gunes_pili_yapimi.php



Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

poimanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 124
poimanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2009 12:45
En güzeli rüzgar gülünden klasik değirmen yapıp devirdaim yapmak :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir