Dış Filtre Dizaynı


bakır/06Çevrim Dışı

Kayıt: 23/10/2014
İl: Ankara
Mesaj: 45
bakır/06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2014 13:27
Selam,

Elimde 12-13 lt iç hacmi olan buzluk diye daha önceden alınmış plastik bir kap var. Bunu kullanarak bir dış filtre yada canister filtre yapmayı düşünüyorum.

Tecrübeli arkadaşların görüşlerini almak isterim;

Filtrenin iç dizaynını şöyle planlıyorum;

Filtre iç ölçü olarak 24 cm çapında ve 30 cm yüksekliğinde, 

Su filtreye üstten giriş yapacak ve filtrenin iç kısmında alttan yukarı doğru pvc boru yardımıyla gene üstten çıkış yapacak. Giriş yapan su, sırasıyla; 1. sırada; bioball, silindir seramik, nohut büyüklüğünde lav taşları, substrat gibi nohut ile ceviz büyüklüğü arasında değişen farklı cins ve büyüklükteki parçaların harmanlanmış katmanından geçecek yaklaşık 10-12 cm arası... 2. Sırada; gene 10-12 cm arası bir mesafeden de diatomit kedi kumundan geçecek... 3. sırada; çok çok ince kuvars camdan yada silis kumdan geçecek o da yaklaşık 6-8 cm mesafe... 4.sırada: sadece suyun yukarı çıkacağı pvc borunun ağız kısmında yer alacak şekilde yani tam ağız kısmı değil de çevresinde yer alacak şekilde ''purigen'' (250 ml kadarlık) geçecek...

Su, bu sırayı takip ettikten sonra pvc boru yardımıyla filtrenin içinde tabandan yukarı doğru çıkış yapacak ve filtreden dışarıya çıkacak. Daha sonra filtreden çıkan suyu ikinci bir filtreye göndereceğim bu filtre; küçük, temizlemesi, açıp takması kolay ve içinde sadece elyaf olacak. Ve buradan da motor ile suyu yukarı doğru akvaryuma göndereceğim....

Küçük filtredeki elyafı 10-15 günde bir temizlerim bu sorun olmaz, diğer filtreyi yıl geçse ancak açarım. Ama beni düşündüren büyük filtredeki katmanlar suyun geçişine engel olur mu?

damıtma kum filtreler var, baktığımda orada su gerçektende çok iyi derecede arıtılıyor ama debi çok düşük, orada su kendi halinde motor olmadan akıyor ama gene de çok düşük. Ben motor kullanacak olmama rağmen acaba istediğim verimi alır mıyım?

Berrak bir su elde edebilir miyim?

Evet arkadaşlar bu şekilde filtre dizaynı su akışını ne kadar etkiler? Ve işe yarar mı?

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=2KQNzhK9-mA[/VID]
bakır/062014-12-04 00:33:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bakır/06Çevrim Dışı

Kayıt: 23/10/2014
İl: Ankara
Mesaj: 45
bakır/06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2014 01:07
Biyolojik kum filtrelerini akvaryum için uyarlayabilirsek hobiciler için bence kazançlı olur. Bu filtrelerin hızlı kum filtre yada hareketli kum filtre olanlarını zaten bazı akvaristler kullanıyorlar.

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=9tqk2cFDi5o[/VID]

Ancak ben hareket eden kumdan ziyade durağan kumu tercih ederim. Bio sand filtrelere göz attığımda en üst kısımda 5 cm kadar su ve altında ince kum olacak şekilde yapımı isteniyor, kumun altında da çakıl taşlar var.

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=YaOOmaGzx0g[/VID]

Akvaryumdaki biyolojik döngüyü hesaba katarak ben bu sıralamayı değiştirmeyi düşünüyorum,

Normalde bio sand filtrelerde en üst kısımda 5 cm kadar su ve altında ince kum olmasının nedeni yani 5 cm kadar üstte su bırakılmasının nedeni ( 5cm den az da değil çok da değil) biyolojik faaliyet gösteren ve oksijenli solunum yapan bakterilerin aktif olmasını sağlamak. Kum ince olduğu için aralarına oksijen girişi zor olur ve eğer su 5cm den fazla olursa oksijen sıkıntısı yaşanabilir, 5 cm den az olursa da kumun üstünde bakterilerin kolonileşmesi zor olur. Ancak biz akvaryum suyunu kullanacağımız için ve zaten suyu havalandırdığımız için bizim böyle bir sıkıntımız olmayacaktır. Bu nedenle akvaryumdan gelen suyu ilk karşılayan filtre materyalini kum değil lav taşları, seramik silindir, bioball, substrat gibi malzemeler olacak böylece hem bu malzemelerin yüzeylerine yerleşen bakteri kolonileri faaliyet gösterecek hem oksijenin dağılımı kolay olacak hem kaba pisliklerin çürümeleri ve bakteri besisi olmaları kolaylaşacak hem de su sağa ve sola yayılarak homojen bir ilerleyiş gösterecek.

Dış filtrelerde şunu fark ettim ki biyolojik döngü bakımından aerobik bakterilerin amonyağı nitrite ve sonra da nitriti nitrata çevirme de bir sıkıntı olmuyor. Ancak aerobik bakteriler amonyağı nitrata çevirdikten sonra işleri bitiyor. Ölçümlerde amonyak ve nitrit oranları düşük olsa da nitrat seviyesi oldukça yüksek... Nitratı da yok edebilmek için aerobik bakterilerin yarım bıraktığı içi tamamlayacak bir diğer biyolojik prosese ihtiyaç var. Bunu da anaerobik bakteriler yapacaklar. Ancak Dış filtreler genel olarak aerobik bakteriler için uygun ortamı sağlarken anaerobik bakteriler için sağlayamıyorlar. Biz eğer filtrenin bir bölümünde ince kum kullanırsak, ince kum gözenekleri arasına oksijen dağımı zor olacağından anaeroblar için yeterli yaşam alanları sağlayabiliriz.

Sıralama ve tahmini fonksiyonlarını düşünerek şöyle olacağını tahmin ediyorum,

1. sırada: Bioball, sermaik silindir, lav taşları, substrat malzemelerin bulunduğu tabaka: aktif aerobik faaliyet alanı...

2. sırada: Diatomit kum tabakası: Absorbe ile klor ve bazı istenmeyen bileşenlerin uzaklaştırılması, kötü koku vesaire uzaklaştırması, suyun berraklaşmasına katkısı ve bir takım özelliklerinden faydalanılması.

3. Sırada: Kaliteli ve ince silis yada kuvars kumu: İyi bir mekanik filtrasyonun yanında anerobik bakteriler için yaşam alanlarının oluşumunu sağlamak ve nitratı da ortadan kaldırmak...

4. Sırada: filtrenin su çıkış borusundan ince kum çıkışları olmaması için yada tıkanma olmaması için çakıl taşları...

1. aşamadaki filtreleme işlemini böyle yapabiliriz. Yukarıdaki videolardan da gördüğünüz şekilde su, önce yukarıdan aşağıya doğru süzülürken sonra aşağıdan yukarı doğru çıkmaktadır. İşte aşağıdan yukarı doğru çıkış aşamasında filtrelemenin 2. aşaması devreye geçsin. Bunun için ana filtrenin dışında ve hemen yanında belli bir çapta mesela 10 cm kadar ve belli uzunlukta pvc borudan yapılma bir filtreleme daha olsun. Su yukarı doğru çıkarken sıkı olmamak şartıyla gözenek olarak genişten dara doğru sünger ve elyaf konulabilir. En son olarak da yani elyafın üstünde ben şahsen ''purigen'' kullanmayı tercih ederim.

Böylece filtreleme işlemi tamamlanacak ve su, bir motor yardımıyla akvaryuma taşınacaktır.

Yeni akvaryum kurmayı düşünen biri olarak yaptığım araştırmalar sonucu böyle bir düzenek kurmakta karar kıldım. Netice ne olur? Ne kadar randımanlı çalışır? Tahminlerimi karşılar mı? İstenen debide su akışı için uygun mu? Motoru çok mu zorlar? Bilemiyorum ama uydurabilirsek tahmin ediyorum ki etkili bir filtre olacaktır.

Son olarak filtrenin son aşamasında suyun akvaryuma döküldüğü yerde etkili bir uv filtreyi kullanmanın da doğru olacağını düşünüyorum. Tabi ki biyolojik döngü oturduktan sonra...

Ancak bu filtrenin yeterli debiyi sağlayacak şekilde olması lazım.

Uyarı: Dış filtresi olan arkadaşlar, burada yazdıklarıma bakıp da filtreye ince kum falan koymayın. Olur da bir sıkıntı yaşarsınız vebal almak istemem. Şu açıdan söylüyorum ince kumun akışkanlığı fazla olur, su ince kumu taşıyıp motora zarar verebilir yani belki verebilir. Olur yada olmaz ama riske girmeyin. Benim bahsettiğim düzenek satın aldığınız dış filtreler için değil kendin yap sistemler için...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir