Dış Filtremizi Su Eklemek İçinde Kullanalım


volkantr34Çevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 399
volkantr34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2011 11:54
Merhaba arkadaşlar bahsedeceğim durum ne kadar dıy bilemem ama dış filtreyi tanka su eklemek için kullanmayı hep düşünmüşümdür.Tankın yüksekliği artıp su hacmimiz yükseldikçe su tazelemek bidon kaldırıp indirmek yada yüksek yere koyup tanka su çekmek ayrı bir dert olmaya başlıyor.. Sırt ağrılarıda cabası. Hepimizin bildiği üzere su çekmek problem değil zaten.Bir nefesle olay kendiliğinden başlıyor.

Dış filtreyi su boşaltımı için kullanmamamın diğer bir sebebi dışarı atılan suyun filtrelenmiş olması sizde takdir edersinizki.

Malzemelerden bahsedeyim.

1 x Fish-Pro 30182 12 - 16 T Hortum Eki 1 Adet 2.49 TL
1 x Fish-Pro 30419 12-16 ve 16-22 T Hortum Eki 1 Adet 2.18 TL
2 Adet Nalburdan alınmış ufak su vanalarından almak yeterli.Fotoğraftakiler o kadar kullanışlı olmadı.

Duruma göre lazım olabilir
1 x Jagler 16/22 Dış Filtre için Yeşil Hortum 1 Mt. 5.50 TL
1 x Jagler 12/16 Dış Filtre için Yeşil Hortum 1 Mt. 4.40 TL

İhtiyaca göre bu uzunluk artırılabilir.Fotoğraflarda bahçe sulama hortumu var.Fakat hortumda kırılmalar yaşandığı için debiyi düşürüyor.O bakımdan 16/22 ölçülerinde ki yeşil hortumlardan kullanırsanız çok daha faydalı oluyor.






Montajı çok basit

Su emiş borusunu kesmeden önce ; dış filtrenin konulduğu , boruların büküldüğü yerlere bakılıp hesaplandıktan ve vanaların kullanım kolaylığına göre takılacağı yerler tespit edilir.
Yerinizde olsam 1'er metre yedek hortum alırım.Ekleme yapmak için nolur nolmaz diye bulunmalı.İsteğe bağlı olarak bahçe hortumuda kullanabilirsiniz.Fakat hortumun kalın olmasına dikkat edin.Ben bahçe hortumunu bidon yada kovadan su çekmek için kullanmanızı tavsiye ederim.Filtre işlevini gene orjinal boruları kullanarak yerine getirsin.

Fotoğraflardanda net bir şekilde gözüküyordur. Su emiş borusunun ilk kısmını kesip araya yukarda belirtilen 16-22 T hortum ekini takıyoruz. Fotoğraftaki mavi hortum tanka bidondan ekleyeceğimiz su için kullanılan hortumdur ve oda 2 parçaya kesilip arasına vana eklendi.

T hortum ekinin devamına orjinal yada yedek aldığımız 16-22'lik yeşil hortumdan gene uygun ölçüler alındıktan sonra bir parça kesilip araya 2. vana konduktan sonra hortum devam ettirilerek akvaryumdan su emiş bağlantısıda tamamlanır.

Kullanımı :

Kullanımı çok kolay. :) Su çekme hortumunun hava yapması sonucu filtrede hava yapabilme durumu söz konusuydu. T aparatına takılan ve bidondan su çekmeye yarayan hortumun hava yapmaması için şu sıralama yapıldığı takdirde filtre kesinlikle hava yapmıyor.

Tanka damacanadan su çekileceği zaman öncelikle damacanada biraz boş yer bırakmak gerekiyor. İlk etapta damacanaya su çekme hortumunu daldırıyoruz. Ve 2. musluğu açtığınızda filtrenin su çekiş gücüyle beraber tanktan gelen su 2. musluğun açılması ile bidona akmaya başlıyor ve 2. musluğun devamında ki su çekme hortumunda ki hava bu şekilde dışarı atılıyor.Son hava kabarcığıda hortumdan atıldıktan sonra su damacanaya dolmaya başlıyor.

Damacanaya su gelmeye başlar başlamaz 1. musluğu kapatırsanız eğer damacanadan su çekilmeye başlanıyor ve filtrenin hava yapmasıda önlenmiş oluyor..

Soru işaretleri :

Dış filtrede ki yararlı bakterilere bişey oluyor mu ? Bunu anca akvaryumumda ki balıkların davranışlarına göre söyleyebilirim.Yok bakteriler ölmüyolar ben baktım hepsi çok iyiydi dersem sallamış olurum. :) Defalarca bu şekilde akvaryumuma su taşıdım. Akvaryumumda ki balıkların hepsinde her defasında harika bir hareketlenme oldu.Kesinlikle hiçbiri su değişiminden dolayı şoka girmediler , sersemleşmediler. Zaten en ufak zararlı bir yönünü görmüş olsaydım konu canlı yaşamı olduğu için bu olayın noktasını bile paylaşmazdım. :ay:

Dış filtreme zararı var mı ? Belirttiğim üzere şu ana kadar defalarca kullandım.Vana kapayıp açmalar hava yaptırma olayı yukarda anlatıldığı gibi yapıldığı takdirde filtrenize hiçbir zararı yok.Ha bidondan ha akvaryumdan suyu çekmiş.

Su dengelerinde bir değişikliğe sebep oluyor mu ? Dış filtrenin bununla hiçbir ilgisi yok.Eklediğiniz su değerleri neyse filtrenizde onu tanka katıcak sizde elle o değerdeki suyu katacaksınız.Emin olun filtrenizin suyu tanka eklemesi sizinkinden daha yavaş olacak.Bidondan bizim su çekme hızımızla filtreyi karşılaştırdığımda filtre daha uzun sürede yaptığını net bir şekilde söyleyebilirim.Ama tabii tankınıza göre debisi çok daha fazla bir filtre kullanıyorsanız o ayrı tabii.

Dezavantaj : Filtreye hava yaptırma olayı ortadan kaldırıldı.

Avantaj : Hızlı su değişimlerinden doğan ph dalgalanması olmuyor. Bidonun dibini biran önce göreyim diye suyu boca edip toprakların havalanmasının önüne geçiliyor. Canlılarımızın sağlığına olumsuz hiçbir etkisi yok. Yok hortumu çekeyim bidonu indireyim su damlamasın derdi yok. Etrafı batırdım eşim ne diycek derdi yok :) Su değiştirme yada tazeleme olayı gözünüzde büyümüyor ve yoruculuğu ortadan kaldırıyor.

Ben yaptım ve bu şekilde yorulmadan su değişimi yapıyorum.Sizlerlede paylaşmak istedim. Umarım işinize yarar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KarabeYÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]15066,2[/B]
Kayıt: 30/03/2010
İl: Antalya
Mesaj: 2770
KarabeYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2011 12:22
Neden olmasın. Ben her su değişiminde salıyorum hortumu dibe, çekiyorum derin bi nefes boşaltıyorum. Doldurukende hortumu yine dibe koyup, ekliyeceğim suyun %70 gün ısı, %30 çeşme suyu olarak ekleme yapıyorum. Ben bu şekilde hiç yorulmuyorum. Doldurduğum duyunda balıklara hiç zararını görmedim. Bu şekildede devam ediyorum.
Sizin yöntemde güzel. Bir kere zahmet çekip uzun süreli kullanım için ideal.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selcuk57Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 293
selcuk57Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2011 13:12

Yöntemiz gerçekten güzel fakat kafama takılan şey yararlı bakterilerin oluşması için belli bir zamana ihtiyaç var diye biliyorum sizin yaptığınız bu sistemle o bakterilere birşey olur mu?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZuckarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 3259
ZuckarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2011 13:27
Yanlış anlamadıysam taze su direk dış filtreden geçiyor ki buda oldukça riskli taze suda kloramim mutlaka vardır. Klor ucar fakat kloramin kalıcıdır su hazırlayıcısı eklenmeden ve ya karbondan geçmeden zor çıkar. İkincisi oksijen yönünden zayıftır, üçüncüsü soğuktur. Bu etmenlerin hepsi birleştiğinde bakteri kütürününze her su değişiminde bir tokat atarsınız. Normal yolla su değiştirirken bile filtrenin çekiş yaptığı yerin uzağından dökmeliyiz suyu.
Ama tabi bel problemi ve yorguluk dolayısıyla su değişimlerini aksatmak yerine bu yöntem olumlu bir sonuçtur buda ayrı. Zaten 50 lt den daha çok değisim gerektiren tanklarda mesela 600lt bir tankta azar azar her gün değişim için tankın çeşmeye ve gidere bağlanması taraftarıyım.
Çalışmanız için kutlarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

volkantr34Çevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 399
volkantr34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2011 13:44
[QUOTE=KarabeY]Neden olmasın. Ben her su değişiminde salıyorum hortumu dibe, çekiyorum derin bi nefes boşaltıyorum. Doldurukende hortumu yine dibe koyup, ekliyeceğim suyun %70 gün ısı, %30 çeşme suyu olarak ekleme yapıyorum. Ben bu şekilde hiç yorulmuyorum. Doldurduğum duyunda balıklara hiç zararını görmedim. Bu şekildede devam ediyorum.
Sizin yöntemde güzel. Bir kere zahmet çekip uzun süreli kullanım için ideal.
[/QUOTE]

Celal bey emin olun çok büyük zahmet gerekmiyor.. Elim çok yatkın değildir böyle işlere ama biraz uğraşıp 2 saatte komple yapabildim.. Bu şekilde herşeyi anlatılınca sizin 1 saatinizi bile almaz emin olun..

[QUOTE=selcuk57]

Yöntemiz gerçekten güzel fakat kafama takılan şey yararlı bakterilerin oluşması için belli bir zamana ihtiyaç var diye biliyorum sizin yaptığınız bu sistemle o bakterilere birşey olur mu?

[/QUOTE]

Selçuk bey inanın mavzu bahsi geçen canlı yaşamı olduğunda bir şeyi ince eleyip sık dokumadan asla böyle bir konu açmazdım emin olabilirsiniz. Bu çalışmayı ben 2010 ağustos - eylül gibi yaptım ve ilk paylaşımımıda ekim ayında yapmıştım.. Zaman bu zaman oldu ve hala bu şekilde tanka su ekliyorum.. Yararlı bakterilere birşey oluyor mu sorusuna ise şu şekilde cevap verebilirim. Tankınızın döngüsü oturmuş ise filtrenizdede çabucak oturmaması için bence hiçbir sebep yok.. Sonuçta su ekleme işlemi biter bitmez vanaları açıp kapadığınızda tankınızdan su çekerek filtrenizin içi harmanlanmaya başlıyor. Yazılanların aksine dış filtre temizliğimi sıfır olarak yaparım.. Aklınıza gelebilecek herşeyi direk yıkar temizlerim.. Yeri gelir filtreyi çalıştırmadan önce akvaryumdan su çekerim yeri gelir dinlenmiş su yeri gelir direk musluk suyu kullanırım.. 250 lt su alan tankımda 5 lt'lik dış filtre kovasının yararlı bakteri oluşum hızı ve bakterilerin sağlığını anca akvaryumda ki canlılarımın sağlığına bakarak söyleyebilirim ki bu zamana kadar 130*45*55 lik high tech tankımda haftalık yada 10 günde 1 yarı su değişimini bu şeklinde yapmama rağmen ne bitki nede diğer canlılarımda strese bağlı oluşabilecek herhangi bir hareket sergileyişi yada hastalık belirtisine tanık olmadım.. Zaten bu konuyuda bunlardan emin olduğum için ve kendi faydalandığım bişeyden herkesin faydalanabilmesini istediğim paylaşıyorum.. Iyi

Yorumlarınız için teşekkür ederim..




[QUOTE=Zuckar]Yanlış anlamadıysam taze su direk dış filtreden geçiyor ki buda oldukça riskli taze suda kloramim mutlaka vardır. Klor ucar fakat kloramin kalıcıdır su hazırlayıcısı eklenmeden ve ya karbondan geçmeden zor çıkar. İkincisi oksijen yönünden zayıftır, üçüncüsü soğuktur. Bu etmenlerin hepsi birleştiğinde bakteri kütürününze her su değişiminde bir tokat atarsınız. Normal yolla su değiştirirken bile filtrenin çekiş yaptığı yerin uzağından dökmeliyiz suyu.
Ama tabi bel problemi ve yorguluk dolayısıyla su değişimlerini aksatmak yerine bu yöntem olumlu bir sonuçtur buda ayrı. Zaten 50 lt den daha çok değisim gerektiren tanklarda mesela 600lt bir tankta azar azar her gün değişim için tankın çeşmeye ve gidere bağlanması taraftarıyım.
Çalışmanız için kutlarım.
[/QUOTE]

Abdullah bey öncelikle yorum için teşekkür ederim.. Fotoğrafta ki damacana benim kendim için kullandığım musluk suyunu 2 gün beklettiğim yada acil durumlarda su hazırlayıcısı ile hazırladığım boş damacanadır.. Yeri geldi hazır damacana suda kullandım tabii ama bakterilerimin tokat manyağı olup olmadığını laboratuvarım olmadığı için tankımın sağlığına bakarak anlayabilirim anca.. :) Yanlış anlamayın lütfen ama öncedende söylediğim üzere herhangi bir sakatlık söz konusu olsa konunun k'sini bile açmazdım.. Şimdi bazı kavramlar ve görüşler hiç değişmediği için bazılarının üstüne üstüne giderim.. Kloramin ve oksijen yönünden zayıflığı ile ilgili gene bir sorun yaşamadım.Soğukluğuna gelince zaten oda sıcaklığına gelmeden yada akvaryum ısısına yaklaştırılmadan tanka su çekilmeyeceğini az çok herkes biliyordur sanırım.. Tebessüm Bende su emiş ve çekiş dipdibedir ama emiş tarafına bakmaz. Ek olarak ucunda co2 vortex reaktörüm takılı olduğundan suyu tabana yakın bir yerden tanka veriyor. O sebepten hemen emmesi mümkün değil..

Sizinde belirttiğiniz üzere eklentiyi ciddi anlamda bidon indir kaldırı yapmaktan yorulduğum için yaptım.. Su değiştirmeler zul gelmeye başlıyor ve tankınızın litresi büyüdükçe bu dahada insanın gözünce büyüyordu. Bide çıkan suyu evin içinde göze batmayacak şekilde halledebilirsek musluk aç kapalarla tam süper olcak :)

Dikkat çektiğiniz yerler ve tebrik için teşekkür ederim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HSYNRLÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2009
İl: Balikesir
Mesaj: 139
HSYNRLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2011 18:00
Bende normal iç filtre motorumun ucuna hortum takarak su değişimini yapıyorum.Gerçekten çok rahat oluyor.

Beğenenler: [T]74796,volkantr34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blackice06Çevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2005
İl: Ankara
Mesaj: 214
blackice06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2011 22:32
Damacana kullandığınız için bu yöntemi kullanmışsınız anlaşılan. Ancak riske girmeye gerek yok. Kova ve kafa motoru kullanmak en mantıklısı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

volkantr34Çevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 399
volkantr34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2011 23:33
Fotoğrafta sadece damacana var ama kovalardada gayet güzel kullanılıyor. :) Damacanalar 20 lt'ye yakın su alıyor.Kovalar ise yarısı kadar.. Kafa motoru ise belli bir miktara kadar su çeker kovadan ve dibinde motorun büyüklüğü kadar nerdeyse su bırakır.. Damacanadada kullanamazsınız birde  o var. Ayrıyaten riskli olarak gördüğünüz yanı neresi çözemedim ??Aylardır kullanıyorum herangi bir risk yaşamadım ??

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmet1525Çevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 257
mehmet1525Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2011 11:40
Emeğinize sağlık hocam. Benim her su değişiminde balıklarım bir o kadar strese giriyor. Güzel bir çözüm bulmuşsunuz. En yakın zaman da deneyeceğim

Beğenenler: [T]74796,volkantr34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

volkantr34Çevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 399
volkantr34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2011 02:42
Teşekkür ederim , beğendiğinize sevindim.. Strese girmezler merak etmeyin.. Değişim çok hızlı olmadığı için merak etmeyin..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sofi selim_66_Çevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 3
sofi selim_66_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2011 14:34
EMEGİNİZE SAGLIK GÜZEL OLMUŞ FAKAT BENDE DEGİŞİM YAPACAGIM ZAMAN 10 MT HORTUMU DİREK DIŞ FİLİTRENİN ÇIKIŞ UCUNA TAKIYORUM SU DİREK DÖKMEK İSTEDİGİM YERE HORTUMLA BOŞALIYOR SONRA DİNLENMİŞ SU KOYMAK İÇİN UCUNU DIŞ FİLİTREDEN ÇIKARIP İÇ FİLTRE UCUNA TAKIYORUM BÜYÜK BİDONA SALLIYORUM

Beğenenler: [T]74796,volkantr34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

volkantr34Çevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 399
volkantr34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2011 07:41
İstedikten sonra yöntem çok :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yaba_nÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 114
yaba_nÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2011 11:38
Volkan bey ellerinize sağlık süper bi sistem olmuş ben bu işler için ekstra bir kafa motoru kullanıyordum ama bu sistemle çok daha kolay su değiştirme çilesini daha da kolaylaştıracağım doğrusu. Kolyalıklar dilerim.



Teşekkür Edenler: [T]74796,volkantr34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

_U_U_R_Çevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 446
_U_U_R_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2011 16:11
Tek kelimeyle süper bir icat ben bunu farklı bir şekilde yapıp direk şebeke suyunu akvaryuma alıyordum. Ama balıkların sağlığı açısından seninki 10 numara...

Bu arada imzan yakıyor hani ;)

Teşekkür Edenler: [T]74796,volkantr34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir