discus beslemeye karar verdim


doğukan demirÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 424
doğukan demirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2010 19:00
Discus beslemek için gerekli olan şeyleri merak ediyorum şu anda snake skin beslemek istiyorum.Yardım ve görüşlerinizi bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MajereÇevrim Dışı

Kayıt: 22/04/2009
Mesaj: 74
MajereÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2010 22:37
Ne gibi şeyler öğrenmek istiyorsunuz.Sorunuz çok açık olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cemkuvasÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2008
İl: Hatay
Mesaj: 17
cemkuvasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2010 09:41
Doğukan bey merhaba;
Herşeyden önce olabilecek en büyük akvaryum yani bence en küçüğü 150*55*60(H) olmalı.
imkan varsa bu 150*70*70(H) olsa daha iyi. daha küçük çapta olurmu olur ancak bu canlılar
büyüdüklerinde canlı başına 50LT suya ihtiyaç duyarlar. Ben 190*45*55(H) akvaryumumda sadece 10 adet besliyorum tabi irileşmelerini hesaba katıp fazlasını eklemiyorum. Uygun bir dış filitre, hava motoru ve iyi bir ısıtıcı (tavsiyem Eheim Jager). ilk etapta dekor kullanmayın en azından balıklarınızı tanıyıp onları yeni ortamlarına adapte edene kadar akvaryumla oynamayın sadece günü birlik %10 su değişimlerini ileriki aşamalarda haftalık %30-50 ile devam ettirirsiniz. Ben geldiğim noktada 15 günde %50 değişim yapıyorum ne büyümelerinde nede yemlemede en ufak sorunum olmadı. suyu herdaim maksimum düzeyde berrak tutun. Ben Sera Morena (BlackWater) su düzenleyicisi kullanıyorum suyu Discuslar için uygun hale getiriyor. Ancak PH dengesine etki etmiyor. balıkları forumda ilgili konuda anlatıldığı şekilde alıştırarak tanka alırsanız buda sorun yaratmaz. Akvaryum çevresinde en azından sizleri tanıyıp cama yapışana kadar ani hareketlerden kaçının aşırı ürkütmeler balıkta strese neden olabilir, buda beraberinde birçok sorunu getirebilir. Ancak iyi bir sahiplik aranızda inanılmaz dostluklarada neden olur. (Ben elimde tutuğum yemi veriyorum balıklarıma su yüzeyine yaklaştırmamla kafaları havaya fırlıyor yaramazların.) Yerli üretim ve alabileceğiniz en büyük boyutları almaya çalışın (bu biraz maddiyat ve pazarlık meselesi) çok küçük canlılar ucuz ancak gelişim ve sağlıklarını korumak okadar da zordur. Balık alırken lütfen dikkatli olun; yeme gelen formu CD şeklinde yuvarlak olan baş bölgesinde çökme olmayan yani alın kemiği ortaya çıkmamış, rengi ve benekleri canlı, göz bölgesi yukarıdan aşağıya bakıldığında 3 gözün sığabileceği genişlikte olan (gözleri küçük ve kırmızı) canlıları seçin. Isı 28-30 arasında stabil edilmeli bol oksijenle desteklenmeli (kastım hava motoru). Hiç çekinmeden ve korkmadan iyi tercihlerinizle çok kolay bakabileceğiniz canlılardır Discuslar. Öyle anlatıldığı gibi çıtkırıldım değil aslan gibi ve dirençli balıklardır. Sadece haldır huldur'a gelmezler okadar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doğukan demirÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 424
doğukan demirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2010 18:07
İşte beni discusa yöneltende bu zor olması ama zevkli olması suyu kaç gün dinlendirmeiyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetAbiÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 347
MehmetAbiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2010 10:04

Merhaba Doğukan bey.

Öncelikle kararınızdan dolayı sizi tebrik etmek isterim. Cemkuvas arkadaşımızında belirttiği gibi belli başlı ve aslında gerçekten zor olmayan bazı kıstaslara dikkat ettiğinizde, korkulduğu gibi bir tür olmadığını anlayacaksınız...

Discus'ta en önemli kısımlardan biri ilk su dengesi ve adaptasyon. Yerli üretim diskus edinecekseniz, ki ilk etapta tavsiyem budur. Ülke su şartlarına alışmış diskuslarda su adaptasyonuda son derece kolay olacaktır. Keza ithal balıklarda 2 - 3 ay içinde ülke şartlarına alışarak yerli adapte olmuş balıklar olabilir. Hazırlık aşamasındaki suyunuz zaruri durumlarda en az 3 gün, olması gerekense minimum şartlarda 10 ila 15 gün arasında su ve ekipmanın çalıştırılmasıdır. İşin özü su dengesinin oturmuş olması gerekmekte ve bunu gözlemyerek kanaat getirecek olan yine sizsiniz. Bu aşamada bakteri döngüsünün oluşması için tankınıza discus su şartlarına yakın olan bazı balıklardan koyarak örneğin neon tetra, tita, rasbora vs... yada firmaların satışa sundukları bakteri kültürlerinden yararlanabilirsiniz. Bu konuda forumda bolca materyal mevcut mutlaka araştırın. Öyleki araştırma yaptıysanız iletkenlik seviyeleri, ph dengeleri, gibi bir çok göz korkutan konularla karşılaşmışsınızdır. Korkmayın Bahsedilen şartlarda bunların hiç biri sorun olmayacaktır. Discus beslerken dikkat gerektiren ph seviyesi ve sudaki nitrat durumudur. Ülke sularına alışmış discuslar çok düşük olmayan ph dengelerindede mutlu olacaklardır. Ama ph'ın çok artması onlar için potansiyel tehlikedir. Düşük Ph için mango kökü kullanabilirsiniz hem dekor hemde düşük ph için iyi bir seçim olur. Nitrat ise yapacağınız düzenli su değişimleri olduğundan sorun teşkil etmeyecektir. İletkenlik ve diğer seviyelere girmiyorum, onlar yumurtlama ve yavru yaşatmada daha etken unsurlardır.

İlk tanka koyma aşamasında, tankın suyuna alıştırarak adapte edin. Bu zaman zarfında stresli olurlar ürkütmemeye çalışın mümkünse fazla görünmeyin. Bu stres yem yemelerine engel olur.  Ama yem yemiyorlar diye siz stres yapmayın :) İlk gün yemlemeyin ve ilk bir hafta dip çekimi yada su değişimi uygulamayın. Bu durum nitratta yükselme yapabilceği için yemlemeyi ilk bir kaç gün çok az yapın. Az yemleme size alışmalarında büyük rol oynayacaktır. Takip eden zaman içinde inanın sizi gördükçe yanaşmaya ve acıktıklarını dile getirmeye başlayacaklardır. Bir hafta sonunda düzenli dip çekimi ve su değişimlerine başlayın. 
Değişimde uyguladığınız su ilk etapta enaz 48 saat dinlenmiş olursa iyi olur. Ama ilerleyen zamanda 24 saatlik dinlenmiş suyada alışacaklar ve sorun olmayacaktır. Suyu dinlendirmek için bulunan kabın ağzının açık olması klorun uçması için yeterli olur. Ekleyeceğiniz suyun ısısı tankın su ısısına yakın olursa çok iyi olur. Ama bu herzaman mümkün olmayacaktır. İlerleyen zamanda ortam sıcaklığında olması yeterli olacaktır ve su değişimlerindeki ısı düşmelerine alışacaklardır. Su çekerken ürkütmemeye çalışın. Ekleyeceğiniz suyu tanka boca etmeyin mümkünse onları korkutmadan eklemeye çalışın.
 
Doğukan bey unutmayınki onları sizin balıklarınız, gördüğünüz gibi Cemkuvas beyin tecrubeleri ve yazdıklarının yanında benim vermeye çalıştığım bilgiler farklılık göstersede temel yapı neredeyse aynıdır. Balıklarınızı siz kendiniz zamanla tanıyacak, mutlu yada mutsuz olduklarını anlayabileceksiniz. Bu tamamen sizin elinizde olan bir kavramdır. Balıklarınızı tanıdıkça daha iyi anlaşacak ve birbirinize alışacaksınız. Onları bulunduğu şartlara alıştırmak ve sizin onların alışkanlıklarına adapte olmak yine sizin elinizde ve zamanla rayına oturacak unsurlardır. Balıklarınızı iyi tanıyın, takip edin.  Yazılan, çizilenden korkmayın. Forumda bolca discus üstüne ve şartlarına yazılmış bir çok konu var bunları takip edin ve uygulayın.
 
Bu yazdıklarım tamamen kendi okuduğum, öğrendiğim, uygulayıp yada uygulayamadığım tecrubelerime dayanarak verdiğim bilgilerdir.
 
Tekrardan hayırlı olmasını dilerim... Sağlıklı ve mutlu balıklar...
MehmetAbi2010-05-09 10:13:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doğukan demirÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 424
doğukan demirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2010 16:37
En önemli sorunum yem olarak ne kullanacağım ucuz ve kaliteli olsun ama balıklarım mutlu olsunda fiyat okadar önemli değil açıkçası.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cemkuvasÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2008
İl: Hatay
Mesaj: 17
cemkuvasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2010 11:03
Doğukan bey yemleme ile ilgili benim uygulamam tetra discus - new life spectrum discus formula - sera discus granulat ağırlıklı. Beslemeyi tetra discus ile sürdürüp haftanın 1 günü NLS 1 günüde sera veriyorum çok memnunum. 2 Haftada bir 1 gün yem vermeyip 2. günü sarmısaklı suda haşlanmış ıspanakta veriyorum aynı gün diğer öğünlere tetra ile devam ediyorum. size başarılar dilerim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir