Discus Besleyenler Mutlaka Okuyun


sevko31Çevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2006
İl: Antalya
Mesaj: 1099
sevko31Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2006 21:23

Discus Hastalıklarında Erken Teşhis:


Discus Balıklarının doğal olarak sahip oldukları dokuz siyah vertikal bant (Bazı varyetelerde her zaman çok belirgindir.) bulunur. Bunlar stres bantları olarak ta isimlendirilirler. Bu bantlar normal zamanda çok belirgin almayan türlerde birçok sebepten dolayı belirginleşebilir.
En önemli stres stres etkenleri stok yoğunluğunun fazla olmasından kaynakIanır. Ayrıca su kalitesi ve parametrelerden en önemlileri sıcaklık pH,Oksijen Konsantrasyonu,Karbondioksit Konsantrasyonu,Amonyak,Nitrit ve Ni trat'tır.

Diğer Önemli Belirtiler:


Su Yüzeyinde Zıplama ve Cama Çarpma:

Balıklarda su yüzeyinde bir zıplama görüldüğünde suda etkili bir toksinin varlığı gözlemlenir. Bu durumda balıkları ortamdan uzaklaştırmak gerekir. Eğer bu yapılmazsa balıkların ölüm olasılığı oldukça yüksektir. Ani hareket edip cama çarptıkları durumlar çeşitli sebeplerden dolayı görülebilir. Bunlar genellikle su derinliğinin az olması,akvaryumun yere yakın olması,balıkların kendilerini güvenlikte hissedebilecekleri bir grubun olmaması ve su parametrelerindeki değişikliklerdir .

Başlarını Kuma Yaslayıp Dip Kısmında Durma:

Balıklar eğer başlarını kuma dokundurarak yüzüyorlarsa bu hemen her zaman hava kesesi probleminden kaynaklanır. Bazen bu olay düzenli su değişiminden sonra kısa zaman içinde düzeltilebilir. Su sıcaklığında 32 C' ye çıkarılması iyileşmeye yardımcıdır.
Bu durum aynı zamanda yüzme kesesi üzerindeki herhangi bir baskıdan oluşabilir. Bu baskı genellikle kötü beslenmeden dolayı olan kabız1ıktan kaynaklanır.

 Renk Kaybı:

Renk kaybı veya balığın renginin siyaha dönmesi genellikle su parametrelerinden kaynaklanır. Örneğin Nitrit değerlerindeki yükselme buna bir örnektir. Bundan dolayı önce su parametreleri kontrol edilmelidir.Başkaca bir sebebi ise iç veya dış parazit1erden kaynaklanan hastalıklardır. Bu durumda diğer belirtiler göz önüne alınmalıdır. Bu belirtilerin başlıcaları; akvaryumdaki nesnelere sürtünme (dış parazitler).Dışkının normal rengi kahverengi siyahtan,beyaza dönmesi (iç parazitler) gibidir.

Beyaz Dışkılama:

Bu durum genellikle bağırsak ve diğer iç organlarda görülen hastalıklardan kaynaklanır. Ayrıca ani su kalitesi bozuklukları ve parametrelerdeki ani oynamalar bu belirtiye sebep olabilir. Bu durumda tedaviye başlamadan önce bu olaya yol açan parazitin doğru tanımlanması tedavide en iyi sonucu sağlar.

Yüzgeç Uçlarında Beyazlama:

Bu problem genellikle bakteri yeldir ve eğer tedavi edilmezseyüzgeç mantarına dönüşür.Yüzgeçleri tümüyle hasara uğratır.

Pektoral Yüzgeçlerde Kısıklık:

Pektoral Yüzgeçlerde hareketsizlik durumları genellikle dış parazitleri varlığını gösterir. Tedaviye başlamadan önce Diğer belirtilerde göz önüne alınmalıdır.

Yüzgeçlerini Kısık Tutma Hali:

Bu durum sudaki parametre değişiminden meydana gelir. Genellikle su değişimlerinden sonra kaynaklanabilir. Ayrıca da parazitler de aynı belirtilere yol açar.

Bulanık Göz:

Bu durum su değişikliklerinden sonra zehir suyunda bulunan klor ve kloraminlerden kaynaklanır. Balıkların gözlerini kaybetmesine dahi yol açabilir. Su değişikliklerinden önce kullanılacak suyun dinlendirilmesiyle bu durum giderilebilir. Bu olaya yol açan başka bir sebep ise gözün kornea tabakasına yerleşen bakterilerdir. Tedaviye çok çabuk geçilmelidir. Tedavide geniş spektrumlu bakterisitler kullanılır.

Hızlı SolukAlma:

Bu durumda birçok sebepten dolayı olabilir. Bu dunrumda kaç balığın bu belirtiyi gösterdiği önemlidir. Tüm balıklarda bu belirtiler görülüyorsa su sıcaklığından dolayı sudaki oksijenin azaldığı ve olayın bundan kaynaklandığı görülür. Bu durumda havalandırma arttırılmalıdır.

Ayrıca kötü kalitedeki sudan ve çeşitli solungaç parazitlerinden,solungaç flamentlerinin hasar görmesinden kaynaklanır.

(Hole İn the Head) Kafadaki Delikler:

Etiyoloji ve Diagnoz: Hexamita (syn Octomitus) adında bir flagellatın oluşturduğu bir hastalıktır. Boyu 7-13 mikron arasındadır. Hareketlerini 6 anteriör ve 2 posteriör flagella ile sağlar. Hastalık genellikle safra kesesi ve bağırsakları etkiler. Başlıca belirtisi baş üzerinde ve çevresinde geniş yaralardır. Bu yaralar bazen yan çizgi üzerinde de görülebilir. Bu belirtilerden başka iştahsız1ık,dışkının açık renk beyaz olması gibi belirtilerde görülür. Tedavide Metronidazole etkili bir ilaç olarak kullanılır.500 mg' lık ilaç 10 lt. suda çözülür. Enjektör ile 2 lt 'si 5 gün süreyle ağızdan verilir. Ayrıca su sıcaklığı 36 C.' ye 2 gün süreyle çıkartılır. Tedavinin başka bir şeklide sıcaklık 35 C.' ye çıkartılır.50 lt' ye 300 mg. Metronidazole 5 gün süreyle kullanılır.5.gün suyun 1/3'ü değiştirilir ve doz tekrarlanır. Bundan sonra suyun %50'si değiştirilir.

ÇıIgın Discus Hastalığı:

Bu hastalık Salmonid balıklarda Dönme Hastalığı'nın (Etkeni: Myxobolus Cerebralis) belirtilerine benzese de etkeni aynı parazit değildir. Hastalığın etkeninin viral bir enfeksiyon veya protozoan olduğu tahmin edilmektedir.

Hastalığın belirtileri genellikle birkaç aylık balıklarda ortaya çıkar. Enfekte balık ilerleyen günlerde düzenli olarak artan ani hareketler yapar. Bazen de dönme hastalığındaki gibi kendi etrafında döner. Hastalık genellikle beyni ve sinir sistemini istila eder. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Su sıcaklığının 35 C.' ye çıkarılması ve su kalitesinin düzeltilmesi bazı vakalarda iyi sonuç vermiştir.

Discus Balığı Problemi:

Hastalığı oluşturan patojen kesin olarak tanımlanamamıştır. .Hastalık Discus Akvaryumlarında önemli kayıplara sebep olur.Enfekte olan balığın rengi oldukça koyulaşır,bazen kararır. Vücut yüzeyini kaplayan mukus tabakasını kaybeder. Mukus bazen örümcek ağını oluşturan ipler gibi vücut yüzeyinden ve yüzgeçlerden savrulur. Balık sürekli saklanır. Bazen akvaryumun kenarında üst üste dizilirler. Düzensiz olarak yem alırlar. Tedavi olarak Metronidazol ve güçlü bir antibiotik olan Chloramphenicol kullanılmıştır. Bu tedavilerin sonuç vermemesi hastalığın parazitik veya bakteriyel olmadığı sonucunu doğurmuş,hastalığın etkeninin büyük olasılıkla bir virüs olduğu anlaşılmıştır.
Tedavide ışığın engellenmesiyle ve günlük su değişimleriyle iyi sonuç alınmıştır. Ayrıca mukozasını kaybeden balıkların ikincil etken olan bakterilerden korunması için bakterisit ilaçlar kullanılmalıdır.

Tarih : 11/14/2003 11:44:20 PM, Okunma Sayısı : 3,041, Günlük Okunma Sayısı :3
Barış Mavituna
    Barış beyin bu yazısı discus hakkında benim çok soruma karşılık oldu.Umarım sizde faydalanırsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4984
burakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2006 21:37
Teşekkürler  gerçekten güzel bir çalışma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir