Discus bir efsane mi


shark26Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2009
İl: Samsun
Mesaj: 730
shark26Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2010 20:40
Sevgili ve değerli forum üyeleri diskus bir efsanemi ? diye soruyorum. Bu soruyu sormamın sebebi kalıplaşmış bazı kuralları sorgulamak içindir.Şahıslar ve konu önemli değil önemli olan yaklaşım biçimi olduğundan aşağıda bir örneği vermek istiyorum.Bir arkadaş Diskus beslemek istiyor ve soruyor, cevap ise çoğu diskuscunun verdiği örnek gibi,

Örnek : Akvaryum cama cam kumsuz  ve kayasızmı olmalı?
Evet
Kullanmamı önerdiğiniz yemler?
Dana yüreği maması, bits yemler

Daha sonra bu arkadaş bu şekilde öğrendiği için aynı şekilde beslemeye çalışıyor.

Bu sadece ufacık bir örnek, şimdi soruyorum bu hayvanlar doğal yaşamlarında dana yüreği ile mi beslenmekteler?Bu canlıların yaşadığı ortamlarda kum dal yaprak vs.. yok mu? Neden camdan cama?Neden dip çekimi konusunda ve camdan cama konularında bilimsel olarak kumsuz akvaryumların ve dip çekiminin yanlış olduğu açıklanmasına rağmen aynı kalıplaşmış cevaplar veriliyor ve bu şekilde beslenmeye devam ediliyor.Diskus bu dünyadan bir balık değil mi biz bu balıkları uzaydan mı getirdik, neden diskus gibi diğer balıklarda abartılı yöntemlerle büyütülmüyor.

Hakikate yalnızca bir yoldan gidilir. Fakat ondan uzaklaştıran yollar yüzlercedir.   La Bruyére.
unotim1232010-12-21 23:59:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2010 00:18
Atılım Bey,öncelikle biyolojide kural yoktur.Kurallar bütünü vardır.Yani bir sürü bilgi vardır.Bunları birleştirerek çeşitli kombinasyonlarla amaca ulaşabilirsiniz.Bunun yolu budur demek yerine bunun yolları bunlardır,isteyen istediğini seçsin demek daha doğrusudur.Her yolda farklı farklı engeller,kolaylıklar olur.Önemli olan bulunduğunuz şartlara ve arzularınıza göre doğru yolu seçebilmektir.Ve burada "Doğru"adı altında nasıl bir şemayı baz aldığınızın da önemi büyüktür.Bazı ticari amaçlar zamanla tek doğru gibi kabullenilmiş ve diskus hobisindeki rota da buna göre çizilmeye çalışılmıştır.Savunulan bazı görüşler de zamanla tek doğru haline gelmiş ve doğru olmaktan çıkıp dayatmaya dönüşmüştür.Zaten efsaneler de bu noktadan sonra ortaya çıkmaya başlar.

Şüphesiz ki; burda olmaz,şu tankta yapamazsın dayatmalarının altında kişilerin kendi başarısızlıkları ya da duyum aldığı kişinin veya kişilerin başarısızlıkları yer almaktadır.Oysa ki bazı temel denge unsurlarını bilip,kimi temel kurallara uyduktan sonra hemen her metodla yavru alımı ve yavru büyütmesi yapılabilir.Önemli olan şey,kendi şartlarımız ve bakış açımız dahilinde doğru yola sapmamız ve saptığımız yol için de yanımıza doğru araç gereçleri almamızdır.Dağdan değil de ovadan gitmeyi tercih edersek sırtımızda taşıdığımız tırmanma takımları hiçbir işimize yaramayacak aksine yük olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrahsaylanÇevrim Dışı

Kayıt: 07/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 821
emrahsaylanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2010 00:38
Discus beslemiyorum ama ikinizin de yapmış olduğu felsefi yaklaşımlara katılıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SahinnÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 152
SahinnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2010 10:16
Bu konular sürekli tartışılıyorsa da "bu hayvanlar doğada dana yüreği mi yiyor" ve benzeri doğal olmamakla ilgili yaklaşımlara katılmıyorum. Biz bu hayvanları Amazonda yetiştirmiyoruz ki. Akvaryum ortamına girdikleri andan itibaren zaten doğadan kopmuş oluyorlar. Kaldı ki aynı mantıkla bakarsak amazonda tetra bits de yok. Hepsi bir yana vahşi diskusların dana yüreğine kayıtsız olmadığı ya da kolayca alıştığı santarem videolarında var. Yani otobur bir hayvanı et yemeğe alıştırmak misali doğaya ters bir durum yok aslında (deli dana hastalığı örneği). Doğada dip çekimi de yok evet ama nehirde sürekli taze ve temiz bir su akıntısı (sürekli %100 su değişimi) olduğu unutulmamalı. Diskus konusunda yeniyim ve çoğu kişi gibi ben de sadece mantık yürütüyorum. Bu aşamada ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz perspektifinden yola çıkarsak, forumda özveriyle her soruya cevap veren profesyonel yetiştiricilerin mesajlarında zaten gerekli cevaplar var bence. 
  
Sahinn2010-12-22 10:33:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2010 10:40
Ben sadece konunun küçük bir kısmına değinmek istiyorum.
Varsayım : Aynı batın yavruları iki farklı ortamda yetiştirelim.Kumlu, bitkili bir tankta sadece kuru yemlerle beslenen balıklar, 1 senenin sonunda cama camda ve yüksek oranda sık su değişimleri yapılan, çeşitli canlı yemler, dana yüreği vb. diyet ile beslenen balıklardan büyük bir gelişim farkına sahip olacaklardır.Vücut formu, sağlığı, diri görüntüsü ile cama camda yetişen balıklar emin olun her anlamda daha önde olacaklardır.
 
Konu aslında tamamen beklentiyle alakalı.Discus'u tercih etme amacı önemli.Bitkilerin arasında süzüle süzüle yüzen bir grup güzel desenli balık isteniyorsa bazı discus tabularından uzaklaşmak gerek.
 
Eğer istenilen durum ihtişamlı, tüm özelliklerini fazlasıyla taşıyan, imrenilecek forma ulaşmış discus ise cama cam devreye giriyor.
 
Her iki kombinasyonda da discus besledim, üretme çalışmalarım oldu zamanında.Birisi fikrimi sorar ise cama cam derim.Benim için duygu durumu devamlı vasat olan discus sağlıklı değildir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2010 10:43
[QUOTE=Sahinn] Bu konular sürekli tartışılıyorsa da "bu hayvanlar doğada dana yüreği mi yiyor" ve benzeri doğal olmamakla ilgili teorilere katılmıyorum. Biz bu hayvanları Amazonda yetiştirmiyoruz ki. Akvaryum ortamına girdikleri andan itibaren zaten doğadan kopmuş oluyorlar. Kaldı ki aynı mantıkla bakarsak amazonda tetra bits de yok. Hepsi bir yana vahşi diskusların dana yüreğine kayıtsız olmadığı ya da kolayca alıştığı santarem videolarında var. Yani otobur bir hayvanı et yemeğe alıştırmak misali doğaya ters bir durum yok aslında (deli dana hastalığı örneği). Doğada dip çekimi de yok evet ama nehirde sürekli taze ve temiz bir su akıntısı (sürekli %100 su değişimi) olduğu unutulmamalı. Diskus konusunda yeniyim ve çoğu kişi gibi ben de sadece mantık yürütüyorum. Bu aşamada ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz perspektifinden yola çıkarsak, forumda özveriyle her soruya cevap veren profesyonel yetiştiricilerin mesajlarında zaten gerekli cevaplar var bence. 
  
[/QUOTE]

Konuyu okudum.
Açıkcası artık cama camda dana yüreği ile diskus kolleksiyonu yada üreticiliği yapan arkadaşlara lafım olmadığını ama onunda akvaristlik ile uzaktan yakından alakası olmadığını kerelerce yazdım. Bilmem nerdeki ticaretcinin cama camda dana yüreği ile balık büyütüp satma şeklini hobicilerin referans almaması gerektiğini de yazdım.
Şuan diskus aynı malawi işine döndü. Amerikan cichlidi olduğunu unutup alan üretelim satalım diye telaşa düştü. Ben sadece bakıyorum hakkı ile -olması gerektiği gibi- diyebilecek akvarist sayısı azaldı.
Denilmişki vahşi diskusta dana yüreğine alışıyor. Doğrudur.
Cichlidlerin geneli omnivordur. Sadece etçile yada otçula kayar bu omnivorluk. Yani besinini gerektiğinde kökleri kazıyarak elde eden uaru bile fırsatını bulursa avlanır. Siz sürekli protein yüklediğinizde de uaru kabullenir. Ama bu uaruyu etçil - avcı yapmaz. Sizi baktığı balığı yanlış besleyen biri yapar. Hazır kuru yemler doğada olmayabilir lakin çok ciddi çalışmalar ile doğası incelenerek ve ciddi arge bütçesi ile formülize edilerek elde edilen şeylerdir. Yani senin benim gibi kafasına göre "yer yav yer" diyerek değil bir fiil bilimsel olarak elde edilen şeylerdir. O yüzden biri çıkıpta hazır yemi hor görmesin. Görüyorsa eğer işin bilimsel yönünü bir zahmet anlatıversin.
Bir kere sormuştum kolleksiyoncu ve ticaretçi arkadaşlara:
-Elinizdeki en yaşlı diskus kaç yaşındadır? diye.
Bırakın 15 yılın yakınından geçmeyi 4-5 yılı yazan çıkmadı doğru dürüst.
Madem cama camda proteini dayayıp sürekli üretmek doğru idi neden 3-4 yılda bir damızlıklarını tazeliyorlar?
Şimdi aynı soruyu yine soruyorum.
Saygılarımla.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2010 13:24
Ümit bey, kısmen doğru bir açıklama olmuş, katıldığım noktalar olmakla beraber farklı düşüncelerim de var.
 
İşin ticaretini yapan birçok kişi-firma elbetteki satış boyuna olabildiğince hızlı ulaşması için faydası tartışılan bir çok yöntemi uygulayacak.Amaç para kazanmak çünkü.
 
Yukarıdaki yazımda büyüme şartları ile bir varsayımdan bahsettim.Gerçekten kıyaslama şansım oldu.Bahsettiğiniz şekliyle bilimsel bir içerik olmasa da tecrübe edilmiş birçok deneme bize sabit veriler sunabiliyor.Şu bir gerçek.Üretilen kuru yemlerin en kalitelisi bile dana yüreği ya da canlı yemlerle desteklenmiyorsa ciddi anlamda fark hissedilebiliyor.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2010 13:28
[QUOTE=serkan_cetinkol]Ümit bey, kısmen doğru bir açıklama olmuş, katıldığım noktalar olmakla beraber farklı düşüncelerim de var.
 
İşin ticaretini yapan birçok kişi-firma elbetteki satış boyuna olabildiğince hızlı ulaşması için faydası tartışılan bir çok yöntemi uygulayacak.Amaç para kazanmak çünkü.
 
Yukarıdaki yazımda büyüme şartları ile bir varsayımdan bahsettim.Gerçekten kıyaslama şansım oldu.Bahsettiğiniz şekliyle bilimsel bir içerik olmasa da tecrübe edilmiş birçok deneme bize sabit veriler sunabiliyor.Şu bir gerçek.Üretilen kuru yemlerin en kalitelisi bile dana yüreği ya da canlı yemlerle desteklenmiyorsa ciddi anlamda fark hissedilebiliyor.
 
[/QUOTE]
Böcek verilse gene anlarım -ki mantıklı olanı odur-. Lakin bir başlıkta paylaştım. Dekorlu, kumlu, bitkili, dip çekilmeyen, kuru yemle beslenen ve haftada 2 - 3 öğün yetişkin artemia yiyen vahşi diskus ve altumların formlarını. Toplamda 9 - 10 aylıklar ve olması gereken formda ve boydalar.
Akvaryumlarımız doğaları değil evet ama amacıda doğa simulasyonudur zaten. Olabildiğince çok doğasına yakın yaşatmak gerek.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2010 14:24
Konuyu ve yazılanları bende okudum ve bütün arkadaşların yazdıklarına katılıyorum ek olarakta sunu belirtmek isterim. Discus hiçbirzaman abartılacak bir balık değildir bunu daha önce bir çok mesajımda belirttim ve su an için iddam aslında tropheus beslemek discus beslemekten daha zor. Fakat bunu akvaryum kurucak birine sorduğunda tropheuse hemen gözü kapalı dalarken discus dedimmi insan tereddütte kalıyor korkuyor çünkü piyasada adama discus öğle bir anlatılmışki böle imkansız bir balıkmış gibi onunda hafızasında kalmış tabi. Birde şart belirtmişler neymiş ;
1:Kumsuz akvaryum olucak niye yoksa büyümez
2:Bitkisiz olucak niye gelişmez
3:pH sine dikkat edecen niye yoksa ölür
4:nitratına dikkat edincen niye yoksa ölür
       Bütün bunları abarta abarta söyleyen arkadaş neden melek balığı satarken aynılarını söylemiyor? Aynı gölün balığı değilmi? Hemen hemen bütün yaşam şartarı beslenme alışkanlıkları aynı değilmi? Yavrulaması yavruyu büyütmesi? vs.

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginceÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 253
enginceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2010 16:08
Diskusa geçeceğim şu zaman diliminde çok yerinde bir konu başlığı olmuş Arkadaşa önce teşekkür etmek istiyorum.
 
Ben şahsım adına  150*50*60 lık tankıma kmlu, bitkili  bir diskus tankı yapmayı planlıyorum. Ve olabildiğine tanka az müdahale etmeyi düşünüyorum. Çünkü dip çekimi ile ilgili bu forumlarda yığınla tartışma yapılmış ve dip çekimi olduğundan az yapılan kumlu ve dekorlu tanklarda diskuslardan yavrularda alınmıştır.
 
Görelim bakalım mevla neyler neylerse güzel eyler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kutay ÖzbekÇevrim Dışı

Kayıt: 07/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 88
Kutay ÖzbekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2010 16:20
Evet şehir efsanesi. İnsanlar kendi yaptıkları işe bir özellik katmak, çok zor bir iş başarıyormuş gibi hissetmek/hissettirmek için abarttıkça abartıyorlar.

Discus zor bir balık falan değil kimse kendini kandırmasın. Veya kendini kandırıyorsa da, buraları okuyup, discus beslemekten vazgeçen insanları kandırmasınlar.

Ben de bu tip yazıları okudum, 4 sene boyunca cesaret edemedim. Sanıyordum ki, alır almaz patır patır gidecekler, habire hasta olacaklar.. Gel gör ki alakası yok..



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginceÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 253
enginceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2010 16:45
[QUOTE=kutayozbek]Evet şehir efsanesi. İnsanlar kendi yaptıkları işe bir özellik katmak, çok zor bir iş başarıyormuş gibi hissetmek/hissettirmek için abarttıkça abartıyorlar.

Discus zor bir balık falan değil kimse kendini kandırmasın. Veya kendini kandırıyorsa da, buraları okuyup, discus beslemekten vazgeçen insanları kandırmasınlar.

Ben de bu tip yazıları okudum, 4 sene boyunca cesaret edemedim. Sanıyordum ki, alır almaz patır patır gidecekler, habire hasta olacaklar.. Gel gör ki alakası yok..


[/QUOTE]
Vallahi bende de aynı korku var amaakşam eve geldiğimde nazlı nazlı diskus seyretmek istiyorum. yaptığım masrafa değsin istiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2010 18:11
[QUOTE=rastlantısal] Böcek verilse gene anlarım -ki mantıklı olanı odur-. Lakin bir başlıkta paylaştım. Dekorlu, kumlu, bitkili, dip çekilmeyen, kuru yemle beslenen ve haftada 2 - 3 öğün yetişkin artemia yiyen vahşi diskus ve altumların formlarını. Toplamda 9 - 10 aylıklar ve olması gereken formda ve boydalar.
Akvaryumlarımız doğaları değil evet ama amacıda doğa simulasyonudur zaten. Olabildiğince çok doğasına yakın yaşatmak gerek.
Saygılarımla.
[/QUOTE]
 
Haftada 2-3 öğün artemia...Bu kuru yem diyetine önemli bir destek.
Ben etraflı araştırmalarım ve geçmiş deneyimlerimi sentezleyerek böyle bir görüşe ulaştım.Doğayı taklit etmek olayı çok tartışıldı.Sonu olmayan bir boyut, bende tank kurulumlarımda doğala en yakın görüntüye ulaşma çabasındayım.Şöyleki kimse cama cam tankta neon beslemez, japon beslemez.Discus balığı sunulan şartlara büyük gelişim farklılıkları sunuyor çünkü.
 
Paylaştığınız başlığı incelemedim, balıklarınızı kıyasladığınız farklı şartlarda gelişen akranlar varmı.Şayet ben balık gelişmez, formu berbat olur, renkleri iğreç olur gibi söylemler belirtmedim.Elbetteki sağlıklı, düzgün formda discus büyütülebilir dediğiniz şartlarda.Ancak fark kaçınılmaz...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2010 20:16
[QUOTE=serkan_cetinkol][QUOTE=rastlantısal] Böcek verilse gene anlarım -ki mantıklı olanı odur-. Lakin bir başlıkta paylaştım. Dekorlu, kumlu, bitkili, dip çekilmeyen, kuru yemle beslenen ve haftada 2 - 3 öğün yetişkin artemia yiyen vahşi diskus ve altumların formlarını. Toplamda 9 - 10 aylıklar ve olması gereken formda ve boydalar.
Akvaryumlarımız doğaları değil evet ama amacıda doğa simulasyonudur zaten. Olabildiğince çok doğasına yakın yaşatmak gerek.
Saygılarımla.
[/QUOTE]
 
Haftada 2-3 öğün artemia...Bu kuru yem diyetine önemli bir destek.
Ben etraflı araştırmalarım ve geçmiş deneyimlerimi sentezleyerek böyle bir görüşe ulaştım.Doğayı taklit etmek olayı çok tartışıldı.Sonu olmayan bir boyut, bende tank kurulumlarımda doğala en yakın görüntüye ulaşma çabasındayım.Şöyleki kimse cama cam tankta neon beslemez, japon beslemez.Discus balığı sunulan şartlara büyük gelişim farklılıkları sunuyor çünkü.
 
Paylaştığınız başlığı incelemedim, balıklarınızı kıyasladığınız farklı şartlarda gelişen akranlar varmı.Şayet ben balık gelişmez, formu berbat olur, renkleri iğreç olur gibi söylemler belirtmedim.Elbetteki sağlıklı, düzgün formda discus büyütülebilir dediğiniz şartlarda.Ancak fark kaçınılmaz...
[/QUOTE]
Berbat olur dediniz demedim. Ama mantık çerçevesinde rakam abartılmadığında fark yok dedim. Böcek tüm cichlidlerin beslenmesinde önemli bir öğündür. Ama kırmızı et için aynısını söyleyemem. Bir çok başlıkta kırmızı etin ne kadar zararlı olabileceği bilimsel detayları ile yazıldı. Bilhassa unotim123 bu konuyu fazlası ile irdeledi. 
Saygılarımla.
rastlantısal2010-12-22 20:21:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir