Discus hakkında.


OrhanOzdemirÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 28
OrhanOzdemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2011 18:50
Merhabalar sayın akvaryum forum üyeleri;
Sözlerime selamın aleyküm diyerek başlayayım. Bu hobiye 7-8 senemi verdim ve hala da vermekteyim, hepimizde olduğu gibi. Bundan 7 sene önce japon ile başlamıştım ve hala japon ile devam ediyorum yoluma. Bu zamana kadar onca balık değiştirdim, onca tür besledim ama DİSCUS beslemeyedim nedense. Sanırım biraz japon fobisi var bende. Discus beslemeye korkuyorum, çok abartıyorlar, gözüm yemiyor bu balığı beslemeye Allah'ın doğrusu. Gerçi kaç zamandır aklımda da yok değil discus beslemek hani. Foruma girdiğimde ilk işim discus forumuna girmek oluyor. Arkadaşlar sözümü fazla uzattım sanırım, sizi de sıkmak istemiyor ve asıl konuma geliyorum.

Bundan 2-3 ay sonra DİSCUS beslemek için kolları sıvamayı düşünüyorum, ilk etapta 2 adet discusla beslemeyi düşünüyorum arkadaşlar, toplu halde alırsam acemilikten helak etmeyelim hayvanları. 

Akvaryumum hakkında bilgi vereyim;
85*40*50=yani 170 litre kapasitesinde bir akvaryumum var, ekipmanları tas-tamam.

Arkadaşlar şimdi sorularımı sorayım;
1-)İlk etapta kum kullanmayı düşünmüyorum, uygun mudur?
2-)Forumda o kadar makale okudum, sağlıklı olup olmadıklarını ve dişi-erkek ayrımını tam anlamıyla nasıl yapabilirim?
3-)İç filtrem var RS-3002 uygun mudur? Yoksa dış filtre mi almalıyım, bu filtreleme konusunda çok takılıyorum.
4-)Her balık gibi balığı aldıktan sonra poşetiyle akvaryum üzernde 5-10 dk bekletilip öyle mi koymalıyım yoksa ayrı bir alıştırma şekli var mı?
5-)Yem olarak ne kullanmalıyım?
6-)Kısacası genel olarak bilgi istiyorum. :)

Yazımı okuyup da cevaplayanlara şimdiden minnetlerimi sunuyorum.
Özen Günay2011-04-10 21:00:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakYILDIRIMÇevrim Dışı

Kayıt: 27/03/2011
İl: Antalya
Mesaj: 84
BurakYILDIRIMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2011 19:11
Orhan bey sorularınıza genel bir cevap vereyim.

Başlangıçtaki rakamınza göre akvaryumunuz yeterli. iç filtre pek sağlıklı olmuyor ama ben kullanıyordum  bazı hobiciler akıntıyı sevmez diyor ama ben bu balıkların fiziksek özelliklerinin akıntıya karşı yüzmelerini sağlıyacak bir yapı olduğunu düşünüyorum ve arada balıklar fazla yağlanmamaları ve hantallaşmamalı adına spor yaptırıyordum :)

Sış filtre kullanmanız sizin için daha sağlıklı olacaktır.

sağlıklı olup olmadıklarını anlaman zor olur sadece aldığın yere güveneceksin bazı ithalatçılar singapurdan getirtir sana tek tafsiyem bu singapusdan ithal edilen balıklara sakın yanaşma :)

Dişi erkek ayırımı çok zor her hobiciye göre farklı kıstaslar var ama kesin bir tanı yotur. çiftler koloni içindne çıkar.  hele yavru alacaksanız dişi erkek ayırımına hiç girmeyin bile derim.

Balığı akvaryuma alıştırma dönemi için ayır bir kovada falan alıştırma yap çünkü poşetde sadece su sıcaklığına adepte edebilirsin ama discus da özellikle aldığın balık ozmoza alışkın çeşme suyunu görmediyse sıkıntı yaşar PH farkından dolayı

yem olarak farklı farklı yemler vardır ben yem konusunda yorum yapmayı sevmiyorum. kimi el yapımı yem veriyor kuru yem veriyor falan.

Kişisel olarak sana tafsiyem: Ne olursa olsun discus da bir balık ve forumlarda abartıldığı kadar narin kibar falan değil aksine dayanıklı sadece bu balığın sana geldiği andaki form ve sağlına bağlı. bazı forumlarda d,scus ile ilgili yazan birim ve oranları anlamak için kimyager olman gerkiyor.  (eski yemek tarifleri gibi bilmem şu akdar grm tuz gibi ölçüler kullanılabiliyor)

Balıkları alacağın yer çok önemli balığı almadan önce teime suyuna alışkınmı onu sor sonra türünü sor ve daha sonra netden bu türün renk varyasyonunu incele tam olarak türünün renk özelliklerini taşıyormu ona bak. yeni başlayacağın için tam olarak bir discusa bakım bu balığın sağlıklı ve formunda olup olmadığını her ne kadar anlatsakda anlayamayacaksın.

Balık durgun olabilir utangac olabilir akvaryuma girince yem yemeyebilir. sizden ricam bir kaç gün sabırla bekleyin hemen panik olup forumlarda bu konu ile ilgili yardım talebinde bulunmayın çünkü kimse balıklarını görmediği ve tanımadığı için farklı kimyasal tepkimelerde bulunmanızı isteyecektir yada bu süreçte balıklara fazla müdahele edeceğinizden balık ice stres yapacak ve kaçınılmaz sonu hazırlayacaksınız.

Korkmayın doğal habitatlarını inceleyin ve mümkün oldukç abalıklarınızı kendi hallerine bırakın düzenli su değişimi yeterli olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Göktan CanazÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2010
İl: Antalya
Mesaj: 430
Göktan CanazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2011 19:26

Discusdan niye korkuyorsunuzki herkezin abarttığı gibi bir balık değil sadece ihtiyaçlarını gidermeniz yetiyor. Başlangıçdaki discus sayınız çok az 2 adet discusla başlamanızı açıkcası önermem.Akvaryumunuz biraz daha büyük olsa 10-12Li grupla başmananız daha iyi olurdu size tafsiyem 6li bir grubla başlayın.

1)İlk etapda kum kullanmanız bence uygun değildir.Discusa yeni başlayacağınız için 6 lu grubda cama cam tankta başlamanız en uygun olacaktır.

2)Sağlıklı discus genelde akvaryumun ön tarafında dolaşır,Yanık kalmış discus ile sağlıklı discus u ayırmak için forumda yeterince makale mevcut.Erkek dişi ayrımını kesin olarak yumurta döküp larva görmeden %100 ayrılamıyor.Tabi hareket ve vücut yapılarından %60-70 gibi rakamlarda ayırt edilebiliyor.

3)İç filtre çok suyu dalgalandıracaktır hacminizde fazla büyük değil bu yüzden 2 adet pipo filtre uygundur.

4)Discusu her balık gibi su sıcaklığını eşitleyip bırakman pek uygun olmuyor :)Balıkları bir kovaya koyuyoruz 20Dk da bir su ekleye ekleye 1.5 2 saat lik bir süreçde kovayı dolduruyoruz.Gerek Ph gerek sıcaklık eşitleniyor en sağlıklı yöntemde bu.

5)Yem olarak Canlı tubifex den kaçının.Tetra discus,Sera discus,Granül yemler verebilirsiniz yemlerden sonra olmak üzere kurutulmuş kankurduda vermenizi öneririm fakat kurutulmuş olması lazım.İsterseniz Dana yüreğide verebilirsiniz forumda yapılış hakkında makaleler mevcut bulamazsanız Öm den yardımcı olurum.

6)Discus korkulacak bir balık değildir.Olduğunca hobicilerden balık almaya çalışıp akvaryumculardan uzak durun.Günde %20-%30 Su değişimi yapın.İlk aldığınız 2 gün su değişimi yapmayın isterseniz %10 luk yapabilirsiniz.İlk başlarda utangaç davranırlar :) gün geçtikçe birbirinize ısınırsınız gerçekten çok güzel canlılar Genelde biz discuscular Akvaryumun sultanı deriz :)

İnşallah yardımcı olabilmişimdir.Takıldığınız konu olursa Öm den iletişime geçebilirsiniz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrhanOzdemirÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 28
OrhanOzdemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2011 12:16
Yeniden selam,
Bilgi veren arkadaşlara teşekkürlerimi bir borç bilirim.Yeni sorular hazırladım sizlere;
-Arkadaşlar bu su olayını çözemedim bir türlü,çeşme suyu oluyor değil mi?Yani balıkları almadan 1 hafta önce suyu doldursam dinlendirsem,alınmış sudan daha iyi değil mi?Bence alınma suda gerekli olan şeyler içerisinde kayboluyor.Çeşme suyunda daha iyi olacağı kanaatindeyim,kullanayım mı çeşme suyunu?
-Arkadaşlar iç filtre konusunda şunu düşündüm;motorun hava veren kısmını ön cama dogru versem fazla bir dalga oluşmaz balıklarda bu sayede fazla sarsılmazlar,uygun mudur?Bundan 1-2 ay sonra dış filtrem geliyor zaten,o zamana kadar da belki balıkları alırım belki almam ama alırsam böyle yapmayı düşünüyorum?
-Birde balıkları tanka alıştırırken normal balık gibi su yüzeyinde 10-15 dk sonra beklettikten sonramı koyuluyor yoksa başka alıştırma tarzımı var?
Şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmetkalafatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 387
ahmetkalafatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2011 11:30
Merhaba Orhan Bey

İç filtrenin akımını kesmek için deflektör tarzı bir aparat kullanabilirsiniz
Örnek olarak: http://www.otuz.com/product_info.php?products_id=28555

Discuslar için en önemli şey su değerleri ve sıcaklıktır. O yüzden Discusu asıl akvaryuma almanız 1-2 saat sürebilir. Ben Discusu aldığımda ilk başta küçük olan akvaryuma poşetin içindeki su ile beraber alıyorum (bir kova içinede olabilir). İçine hava motoru ile hava veriyiroum.  bir 10-15 dk sonra Discusların yerleştirileceği ana akvaryumdan hava hortumu ile küçük akvaryumdaki suyun 1/5 i kadar su veriyorum bir 20dk bekletiyorum ardından mevcut suyun 1/5 i kadar daha su naklediyorum.  Bu süreci 20*3 şeklinde 1/5 i kadar su ekleyerek devam ettirdikten 20dk sonra 1/3 kadar su ekliyorum bir yarım saat sonra 1/2 kadar su ekleyip 20 dk sonra ana tanka alıyorum.
Örneklicek olursak discusların geldiği poşetteki su 4 litre ise

1. 20dk sonunda 1/5 ekle 4,0+0,8=4,8
2. 20dk sonunda 1/5 ekle 4,8+0,96=5,76 yuvarlayıp 5,8 diyelim:)
3. 20dk sonunda 1/5 ekle 5,8+1,16=6,96  yuvarlayıp 7 diyelim:)
4. 20dk sonunda 1/3 ekle 7,0+2,3=9,3
5. 30dk sonunda 1/2 ekle 9,3+4,6=14
6. 20dk sonra akvaryuma alıyoruz

kaba bir hesapla 4 litre su olan discusları alıştırma için yaklaşık 15 litre lik akvaryum yada kaba  ihtiyacımız var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

badboy87Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 400
badboy87Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2011 15:20
Burak bey Singapur discuslarıyla ilgili bir şey aktarayım, bir ithalatçıda çalışan arkadaşımla discuslardan behsederken forumdaki genel discus sorunlarını sorduğumda hak verdi fakat şunu özellikle aktardı discusların genelde Singapur ve Bangkok kanalıyla geldiğini en çok sorunun bangkok menşeili olanlarda yanşandığını söyledi ve bir arkadaşının discuslarına bakmaya gittik beraber, singapurmuş kendisi vermiş balıkları dipte silis kum hafif bitkili şekilde 4-5 cm den yaklaşık 5-6 ay gibi bir sürede tam disk şeklinde nerdeyse 2 katı büyümüşler en çok dikkatimi çeken balıkların cana yakınlığı ve iştahlarıydı çok hareketlilerdi discus aklıma iyice girdi diyebilirim :D
 
 
edit: yazım hatası
badboy872011-04-30 15:46:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir