Discus ustalarına... Resimli soru


emre.znÇevrim Dışı

Kayıt: 13/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 66
emre.znÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2008 19:12
Merhaba arkadaşlar,
Geçtiğimiz haftasonu tankıma 3 adet 6cm cicarınca 3 adet discus aldım ve discus dünyasına girdim, Uzun uzun araştırdım, diğer türlerde özellikle astronotlarda oldukça tecrübe sahibiyim. Çokde sevdiğim bir cins, yaza doğru daha büyük 2. bir tankda astronot ve bıçak yetiştirmeye devam edeceğim. Neyse uzatmayayım tankım sumpa sahip yaklaşık 480lt su hacimli bir tank.
Merak ettiğim şu:
Neden büyümesi için camacam akvaryumda tutalım bu hayvanları?
Cama cam akvaryumların elbette temizliği daha kolay ancak, genel fikir şu: bitkili bir tankda discuslarınız bodur kalır. Açıkcası ben bu fikre karşıyım, bazıları bunu hayvanın yemi zor bulur düşüncesinden çıktığını söylüyor ancak beslemeyi düzgün yapan biri böyle bir sorunla karşılaşmaz, azar azar yem attığınız takdirde dibe inmeden verdiğiniz yemi balık yiyor (iştahlı/formda bir hayvansa) sizde bunu gözünüzle takip edip, az bir parça daha atıyorsunuz, böylece ne yem fazla gelmiş oluyor ne suyu kirletmiş oluyor. Tankımın resimleri aşağıda, aldığım discuslar tanka ilk günden adapte oldular ve şu an benim tankın camına yaklaştığımı gördükleri an sanki beni tanırcasına (astronotlarda inanılmaz bir zeka vardı umarım bunlarda denilen gibi akıllıdırlar) cama yaklaşıyorlar, elimden yem alıyorlar, elimi suyun içinde dahi bende çekinmiyor normal yüzüşlerine devam ediyorlar.
 
Neredeyse herkes camacamda büyüt sonra bitkili tanka al diyor ama kimse buna bir açıklama getiremiyor, tek ortaya konulan camacam kolay temizlenir.
 
Sump da 10cm kalınlığında 60santimetrekare biyolojik sünger, 250 adet bioball, 8kg zeolit, elyaf var ve su hem berraklık olarak hem değerler olarak çok iyi durumda.
Yoluma bir kaç discus daha ekleyerek devam etmek istiyorum inşallah, tecrübe edindikçe discuslar içinde iyi bir ev sahibi olurum diye düşünüyorum, tek üzüldüğüm nokta şu oldu başda:
Aldığım discuslardan düz mavi renkli olanı (türünü çözemedim açıkcası) gözleri biraz büyük, yani yanık denilen bir tarz ama buda bir canlı ve aynı ilgiyi hak ediyor bence, onuda aynı şekilde besleyeceğim.
 
Sizlerinde öneri ve değerlendirmelerinizi bekliyorum.
(Birde aldığım akvaryumcu üçünede turkuaz-red dedi ama bana inandırıcı gelmedi bunlar tam olarak ne cins arkadaşlar)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
NILYA2008-10-09 09:43:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cetin_ahmetÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 385
cetin_ahmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2008 19:18

Tankta discus dışında hangi balıklar var.

 
Sanırım sarı prenses gördüm bence onu çıkartın ve akvaryumu biraz sadeleştirin.
 
Kayaları ve taşları çıkartın.
 
Mango kökü koyarsanız daha iyi olur.
NILYA2008-10-09 08:28:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emre.znÇevrim Dışı

Kayıt: 13/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 66
emre.znÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2008 19:34

Merhaba

Doğru gördünüz, o eskiden kalam bir süpriz olarak çıktı taşların arasından ama çıkarttım onu.
Şu an:
7 tane Trigonostigma heteromorpha (Rasbora)
2 tane Crossocheilus siamensis (SAE)
2 tane Botia macracantha (Makrakanta) Albino
1 tane Epalzeorhynchus bicolor (Labio)
2 tane Botia modesta (Mavi Botia)
2 tane Corydoras baderi (Beyaz Çöpçü)
1 tane CAE (cüce vatoz yada chineas alge eatrer deniyor sanırım tam ismini bulamadım, sarı altın rengi arası)
 
Mango kökü şuan bir parça mevcut kısa zamanda yeni parçalar gelecek, taş çok yok aslında o kadarıda dekor olarak kalsın istiyorum, hemde bitki köklerine dayanak oluyor.
NILYA2008-10-09 09:45:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Osman Nuri BendlÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2006
İl: Afyon
Mesaj: 108
Osman Nuri BendlÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2008 22:32
Emre merhaba,
Bitkili akvaryumlarda yavru diskusların gelişmemesinin en önemli nedeni beslenmeden ziyade su değişiminin tam yapılamamasıdır.Yavru diskuslar genç-erişkin boya gelinceye kadar günde ortalama 4-6 kez beslenir ki bu öğünlerden 3-4 tanesi ev yapımı yürek karışımı olalıdır.Bu kadar ağır protein beslenmesine bağlı olarak tank suyunun her gün %10-20'sinin dip çekimi yapılması ve dinlenmiş çeşme suyu eklenmesi gerekir(bu yapılmaz ise çok büyük oranda nitrat birikimi söz konusu olmaktadır)Bu durumda 5-6 gün içinde tanktaki suyun tamamının değişip yenileneceğini varsayabiliriz
Ayrıca çeşme suyunda yavru balıkların büyüme ve gelişmesini sağlayan bazı mineraller mevcuttur.Burada tabii ki en az iki gün dinlendirilmiş,ısısı tankla eşitlenmiş,hava taşı ile havalandırılmış çeşme suyundan bahsediyorum.
Uzakdoğu da bazı üreticiler hergün %50'ye varan su değişimleri yapmaktadırlar.
Bir diğer konuda su sıcaklığı,Genel olarak diskus tankının ısısı 29-31 derece arasında oluyor.Bu sıcaklığa ise çoğu bitki dayanamıyor ve resmen eriyor.Bu durumuda gözardı etmemek gerekir
Bu arada baliklarınızdan biri Blue Diamond.Biri Turquaz gibi duruyor.
Güle güle büyütün.
Saygılarımla...
ozi032008-10-08 22:42:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

discusmaniaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 620
discusmaniaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2008 22:38
Osman beyin dediği neden bitkili akvaryumda discusun olmama nedeni, ben ilave olarak şunlarıekleyeyim, discus akvaryumunda taş olmaz, taş- kum ph salınımı yapıp suyun ph ını artırır , ayrıca keskin olanlarıda discusu ani hareketlerde yaralar, balıklarınızdan ikisi blue turkuaz, biri blue diamond. günlük dip çekimi ve su değişimini yapabilecekseniz bitkili tankta da bakailirsiniz .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emre.znÇevrim Dışı

Kayıt: 13/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 66
emre.znÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2008 22:54
Cevaplar için teşekkürler,
Osman bey, bitkilerin nitrata olumlu etkisi olduğunu biliyoruz, besinlerdeki suya karışmış maddeleri emiyorlar bu durumda biraz bitki olması sanki yararlı gibi geliyor bana, bitki ile ilgili forum konularını okuduğumuzda bu durum ortaya çıkıyor diğer tarafdan taşları çıkartacağım, beslenmede şu an başlangıç aşamasında biraz zayıf kaldım açıkçası vakit problemi nedeni ile, zayıf derken tek tarz yemleme yapıyorum. tropical marka DISCUS GRAN diye bir yem vardı onu aldım, bu haftasonu biraz çeşit yapacağım, astronotlarımı normal balıkçıdan aldığım hamsi gibi küçük balıklarla yapıyordum benimle beraber aynı anda aynı boy astronot alan arkadaşımınkinden neredeyse %40 fazla büyümüşlerdi. Acaba discuslarada balık parçalarını ufalayıp atsam yararı olurmu. Su değişimini 3 günde bir yapabiliyorum. hatta itiraf edeyim bazen haftada 1 :( ancak ayda 2 kere yaptığım testlerde zararlı maddeler konusunda bir artış görmedim, belki zeolit ve filtremin büyüklüğünden, sump 180ltlik, birde votka yöntemini uyguluyorum, gerçekden yararlı tavsiye ederim.
 
Bir tane 200lt yağmur akvaryumu boş bekletiyorum bir tarafdan da, birde karantina akvaryumum var 40 ltlik.
Şu an discusları tanımaya çalışıyorum, üretim gibi bir amacım yok ancak sağlıklı büyüyüp ileride yavru almakda ayrı bir keyif ve mutluluk olur tabi.
 
 
emre.zn2008-10-08 22:55:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Osman Nuri BendlÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2006
İl: Afyon
Mesaj: 108
Osman Nuri BendlÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2008 23:18
Emre bey,
Biz bu tür ağır beslenmeye bağlı olarak oldukça yüksek oranda nitrattan bahsediyoruz.Açıkcası bitkiler konusunda deneyimim az ancak bu kadar yoğun nitratla bitkiler başa çıkabilirler mi bilemiyorum?Bu arada su sıcaklığı konusunuda gözardı etmemek gerekir.
Site içinde arama yaparsanız,ev yapımı yem içine yüreğin yanına karides+balık ekleneceğini görürsünüz.Bu eklemeler yemin yağ oranını düşürüyor ve balıkların sindirimine yardımcı oluyor.
Su değişimlerini aksatmamanızı öneririm.
Saygılarımla.... 
NILYA2008-10-09 09:49:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emre.znÇevrim Dışı

Kayıt: 13/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 66
emre.znÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2008 23:33
Osman Bey,
Ev de yapılabilecek yemleri okudum önceden ancak ordada minarel/vitamin/yağ dengelenmesinin her zaman tam yapılamadığı bahsediliyor, o yüzden şimdilik iyi markaların değişik yemlerini değişik öğünlerde vereceğim. Arada kan kurdu karides tarzı kurutulmuş yemler var paketler halinde sizlerinde bildiği gibi en fazla onlardan veriririm diye aklımdan geçiriyorum, tabi bazı şeylerde artık gözlemleyerek öğreneceğiz. Bir taraftan yabancı forumlarıda okumaya gayret ediyorum bakalım teoride sizler ve internet aracılığı ile birşeyler öğrendik ama pratikite ne olacak hayırlısı inşallah, birazda vicdan yönü var tabi, canlı şeyler, iyi bakmak lazım, hani derler ya hobi/sevda uğruna günahına girmeyelim :)
 
Bu arada yine bu boylarda bir kaç yavru almak istiyorum, bu ve benzeri bazı forumlarda oldukça ilan var ama tecrübelri abilerimizin, geç arkadaşlarımıızn yavruları her zaman tercih ederim. Bildiğiniz yardımcı olabilecek kişiler varsa (makul ücreti karşılığı) tavsiyelerinizi dinlemekten mutlu olurum.
NILYA2008-10-09 09:54:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MithrilÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 499
MithrilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2008 09:10
Emre bey bende birşey ilave etmek istiyorum. Astronotlardan gelen balık besleme alışkanlığınızı discuslarda devam ettirmeniz biraz sakıncalı. Çünkü discuslar çok daha hassas hayvanlar. En baştaki konu ise bitkili discus akvaryumu ile cama cam akvaryumun farkına deyinmek istiyorum. 2 yıl evvel bende bitkili discus akvaryumu kurmuş ve 20 tane 6 cm boyunda discus alıp başlamıştım. İnanın eriyen bitkiler ısıya dayanamayan bitkiler ile deli gibi coşan bitkilerim oldu. 2 yıl sonra cama cam akvaryuma döndüm çünkü bitkilerle uğraşayım derken discusları ihmal ediyorsunuz yada tersi oluyor. Su ısısı ve su değerleri istediğiniz gibi olmuyor kumun temizliğinda büyük sıkıntı çekiyorsunuz ve azcık tembel işi olan cama cam tanka dönüyorsunuz.
 
Balıklarınızın formlarından bahsetmeyeceğim ama bir konuda sizinle aynı fikirdeyim şu yanık balık konusudur. Forumlardaki yazılarda çoğu zaman az beslenmiş yada hastalık geçirmiş balıklara "yanık" sıfatı verildiğini görürsünüz. Balık yanıkda olsa yamukda olsa bizim balığımızdır ve sevmemiz gerekir. Bu ayrımcılığı anlayamıyorum ve balıklarımı büyütmeye devam ediyorum.  
 
Değişik yemlere fazla girmeyin derim suyu kirletirsiniz ve ev yapımı yemi tavsiye ederim yürek oldukça işe yarıyor kırışıma mutlaka sarımsak ilave edin iştahlarını açıyor. Tek tavsiyem balıklarınız hasta olduğunda ne yapacağınızı değilde hasta etmemek için ne yapmanız gerektiğini öğrenin. Bu da cama cam akvaryumu işaret ediyor sanırım..
sağlıklı balıklar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aqua_discusÇevrim Dışı

Kayıt: 21/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 22
aqua_discusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2008 14:33
Emre bey, discus yetiştiren 100 kişiye sorun cama cam der (bende dahil). Bunun nedenini iyi araştırmışa benziyorsunuz. Size bir tavsiyem olacak; Kemal bey'e yemleme konusunda katılmıyorum, benim şu anki menüm 16 çeşit yemden oluşmakta, ana yemim kendi hazırladığım yürek mix. Bitkili tankları bende çok seviyorum fakat bakımı çok ağır iyi bir bitkili kurulmak istenirse bir haylide cep yakıyor. Diğer bir tavsiyem; Tanktaki kumu, kayayı vs.. çıkarıp yerine mango kökü kullanmanızı ve kum kullanmadan ekleyebileceğiniz bitkiler koymanızı  öneririm. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir