Discusta Beslenme


b@ykoÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 68
b@ykoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2009 13:55
Sevgili diskus severler bu bölümde sizlere diskuslarınıza vereceğiniz yemleri anlatacağız.

YAVRU DİSKUSLARIN BESLENMESİ
Daha önce de üretim safhasında bahsettiğimiz gibi yaklaşık 2 haftalık dönemi anne sekresyonuyla beslenerek geçirirler.tabiiki ilk haftadan sonra ebeveynlerinin yanında artemia nauplilerinede alıştırmak lazımdır.Yavru iki haftalık olunca ebeveynlerinden ayrılmalıdır.tabiiki bu ayırma esnasında su değişimlerinden minimm etkilenmeleri için ebevenlerin tankından alınan suyun kullanılmasında fayda vardır.
Daha önceden hazırladığınız ayrı bir tankı ebeveyn tankından alaçağınız su ile doldurun.daha sonra itina ile yakaladığınız yavruları zedelemeden onlar için ayarladığınız tanka yavaşça koyun.önemli nokta bu tankın yemleri çok iyi görebilmeleri açısından çok iyi aydınlatılmalıdır.hazırladığınız artemia nauplilerini artık verebilirsiniz.burda önemli bir noktada artemia nauplilerinin tankın dibine çökmelerini engellemektir.bunuda tanka koyacağınız bir hava taşı vasıtası ile çok iyi havalandırarak sağlayabilirsiniz.
Naupli ile besleme gündüz saatlerinde 4 saat aralarla yavru sayısına göre yeterli düzeyde olacak şekilde yapılmalıdır.artemia nauplilerinin yenileri verilmeden önce bir önceki verdiğiniz artemia nauplilerinden kalan ölüleri ve artıklarını bir sifon yardımıyla tanktan uzaklaştırmanızda fayda vardır.bu su kalitesini korumanızada yardımcı olacaktır.
yavrular bir aylık olana kadar sadece naupliler yeterli olacaktır.ama yeterli büyüklüğe ulaşan yavrularınız için artık naupliler yeterli olmamaya başlayacaktır.onlara daha faydalı olacak yemlere geçiş zamanı gelmiştir.artık onlara ev yapımı yemler ve kuru yemler verme zamanı gelmiştir.Burada tek dikkat etmeniz gereken iki nokta vardır.birincisi değişik yeme direkt olarak geçmeyiniz.azar azar günlük porsiyonlarınıza naupli ile beraber katarak yeni yeme alışmalarını sağlamalısınız.ikincisi bu vereceğiniz yemlerin yavruların yeterince rahat yiyebileceği kadar ufaltılmış olması gerekir.ağız açıklıklarından daha büyük yemler verdiğinizde bunları alamıyacaklardır.
Yavruların erişkin diskuslardan daha sık olarak yemlenmesi lazımdır.çünkü çok kolay acıkırlar.bu kaliteli ve sık yemleme onların daha iyi gelişmeleri şarttır.gereğinden daha az besleme yapğarsanız yavrularınız gerekli gelişmeyi sağlayamazlar ve formlarıda ilerde çok düzgün olamaz.
Yavruların beslenmesinde en önemli unsurlardan biriside tek yönlü beslememektir.Onları çeşitli yemlerle beslemeniz ve her gün düzenli su değişimler yapmanız iştahlarını hep iyi tutmak açısından faydalı olacaktır
Artemia naupli,ev yapımı dana yüreği ıspanak vitamin karışımı yem,mikro kurt,discus bits,sivrisinek larvaları,beyaz kurt verebileceğiniz ideal yemlerdir.bu arada bi konuyuda belirtmek isterim kesinlikle tubifex kurtlarını vermeyiniz.Bu kurtlar içerdikleri ağır metaller ve parazitler ile diskuslarınızın sindirim ve sinir sistemlerini etkilerler.
Yavrularınızı beslerken dikkat edeceğiniz en önemli unsurlardan biriside düzenli su değişimleridir.Düzenli bir şekilde suyun kısmen değiştirilmesi önemlidir.Tanktaki nitrat artışınıda engellemek ve dengede tutmak gerekir. Bunun içinde bir nitrat filtresi gereklidir.Nitratın fazla olduğu bir tankta diskus gelişemez.yavrular daha sert ve mineral açısından zengin sularda daha iyi büyürler.bu da sert sular daha faydalı demektir.sert suyun birdiğer faydasıda ph ı dengede tutmasıdır.suyun iyi kalitede ve nitrattan arınmış bir vaziyette tutulması yavruların hızla büyümesini sağlayacaktır.
Bir diğer önemli konuda yavrularınızın solungaçlarının zarar görmemesidir.bu yavru tanklarındaki kayıpların ana nedenidir.sebebi tam anlaşılamamakla beraber;iki tez vardır bu konu hakkında.Birincisi küçük bir akvaryum ve pis suyun balığın yeterli oksijen alamamasına ve solungaçlarının zarar görmesine neden olmasıdır.balık tankta hızla solumaktadır ve buda balığın solungaçlarına zarar vermektedir.Solungaçların iltihaplanması ve şişmesi bunun belirtisidir.İKinci tez ise yavru balığın gerekli vitaminleri ve mineralleri alamamasıdır.Buda belli büyüklüğe gelen yavruların artemia naupli ile beslenmelerine devam etmekten kaynaklanmaktadır.nauplilerin vitamin ve minerallerden zenginleştirilmesi ve çeşitli beslenme bunun önüne geçecektir.


ERİŞKİN DİSKUSLARINIZIN BESLENMESİ
Büyük bir diskusun iştahıda kendisi gibi büyüktür.Verilen yiyeceğe doğru yavaşça yaklaşıp iştahla yer,sindirerek yavaşça yutar.yiyeceğine hemen saldırıp yutan skalarianın(melek) aksine diskus yiyeceğini secer.
Doğada diskus,sinekler,bunların larvaları,küçük karidesler le beslenir.Ayrıca henüz hakkında fazlaca araştırma yapılmamış olan çeşitli yosunlarlada beslendiği bilinmektedir.
Akvaryumlarda diskusların beslenmesi;
1-kurutulmuş veya fabrikasyon yemler
2-evyapımı yemler
3-canlı yemler
Kurutulmuş yemler veya fabrikasyon yemler bildiğiniz gibi ülkemizdede bu şekil yemlerin sayısı hızla artmıştır.bunlar diskus bits adıyla çeşitli markalar altında satılmaktadır.ayrıca teknolojinin ilerlemesiyle artık kurutulmuş su piresi,kankurtları,gambarus,karides,artemia akvaryumcularda bulunmaktadır.ayrıca bunların frozen (dondurulmuş) olarakda tedariki mümkün olmaktadır.
Ev yapımı yemlere gelince çok formul vardır.ama önemli olan diskusların ihtiyacına göre protein miktarı yüksek yemler yapmaktır ve ayrıca bunları mineral açısından da zengişleştirmek lazımdır.bunun için protein kaynağı olarak dana yüreği,bonfile,karides,çeşitli balık filetoları kullanılabilir.tabiiki sebze olarakda zenginleştirmek için ıspanak,bezelye,marul,kırmızı salçalık biber kullanılabilir.vitaminsel ve mineral açısından dahada güçlendirmek için de normal insanlar için üretilmiş vitamin mineral tabletleri,spirulina ,chlorella tabletleri kullanılabilir.
Canlı yemlere gelince bunlarda su piresi,kan kurtları,gambarus,büyütülmüş artemia,beyaz kurt,grindal kurtlar,sivrisinek larvaları kullanılabilir.
Diskusa yani bir tür yem verilirken bakıcı bunu günlük olarak azar azar daha sonra miktarı arttırarak vermelidir.büyük bir diskus günde 3 yada 4 kez beslenmelidir.bu güznde sabah ve akşam en az 2 porsiyon olmalıdır.kuru yemler sabahları dondurulmuş veya canlı yemler akşam üstü verilmelidir. Bunun sebebi daha az sevdiği kuru yemleri alması için aç olması gereklidirki sabah bunun için en uygun zamandır.
Diskuslara yem vermeden akvaryumun önünde en az 10 dakika beklerseniz sizinle diyalog kurmasını ve elinizden yem yemesini sağlayabilirsiniz.bir hobici için en zevkli anlardan birisi diskusunun kendi elinden yediği anlardır.
Beslenme Konusunda Hertur soruyu sorabilirsiniz .

Dr. Giray Küçükhasanoğlu
info@giraydiscus.com
 
 
Erman Aygün2009-09-19 14:55:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir