Dişi yunus tek seferde 3 farklı erkek yunusla çiftleşti...


canertrÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2007
İl: Antalya
Mesaj: 22
canertrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2011 00:22

Değerli hobici arkadaşlar, sizlerle bugün yaşadığım çok enteresan olayı paylaşmak istiyorum. Olay biraz karmaşık olduğu için 3 farklı erkek yunusa numaralar verdim.


1 numaralı yunus: baskın (daha önce 3 defa çiftleşti)

2 numaralı: baskın olmayan baskından iri olan (daha önce çiftleşmedi)

3 numaralı: baskın olmayan en iri olan (daha önce çiftleşmedi)


1 numaralı yunus sabahtan çiftleşmek için akvaryumun sağ tarafını hazırladı. (Dün de başka bir dişi yunsula çiftleşmişti) Bir süre sonra sol köşede dişi yunus ile 2 numaralı yunus çiftleşiyordu, dişi yumurtaları döküyor ve erkek döllüyordu. Sonra akvaryumun diğer tarafındaki 1 numaralı baskın yunus fark edip olaya müdahale etti ve dişi yunusu kendi hazırladığı sağ tarafa çekerek bir süre çiftleşmeye (yumurtaları döllemeye) devam etti. Bu sırada 2 numaralı yunus bunlar çiftleşirken müdahale etti. Hatta her ikisi dişinin döktüğü yumurtayı kapmak için cebelleşmeye başladılar. Ben de duruma müdahale edip birini çıkarmaya karar verdim, 1 numara dün başka bir dişiyle çiftleştiği için ve 2 numaralı ondan daha kafalı olduğu için 2 numarayı bırakmaya karar verdim. 1 numarayı akvaryumdan çıkardım. Sonra dişi ile 2 numara tekrar çiftleşmeye devam ettiler. Ancak bu sefer de 3 numaralı en iri olan yunus çiftleşmeye müdahale etti. Bu sefer de 2 ile 3 numara dişinin döktüğü yumurtaları döllemek için cebelleşmeye başladılar. Ben yine müdahale edip 3 numarayı çıkarmaya karar verdim, ancak 2 ile 3 kardeş olduğu için tam ayırt edemedim ve 3 numara yerine yanlışlıkla 2 numarayı çıkardığımı fark ettim, ancak bunu fark ettiğimde bu sefer 3 numara ile dişi çiftleşmeye devam ediyordu. Ben de tekrar müdahale etmedim. Sonuç itibariyle 10 dakikalık çiftleşme sürecinde 3 farklı erkek yunus gözümün önünde dişinin yumurtalarını dölledi ve dişi yunus erkekler sanki hiç değişmemiş gibi aynen devam etti.

Ek bilgi: Dişi 2. defa yumurta alıyor, önceki seferde 1 numara ile çiftleşerek 60 civarı yavru verdi.


Ben olayı halen çözemedim, bir dişinin hiç bir şey olmamış gibi bir diğer erkekle devam etmesine de anlam veremedim.  Eğer bir aksilik olmaz da yavruları alırsam bunların babası farklı farklı olabilir mi yoksa tek bir erkeğin dölü mü tutmuştur yoksa hiçbirinin ki tutmamış mıdır? Bu konuyla ilgili yorumlarınızı bekliyorum.

canertr2011-08-09 00:25:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LeaderosÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/12/2008
İl: Nevsehir
Mesaj: 962
LeaderosÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2011 09:00
Öncelikle hayırlı olsun. Yumurtaların döllenip döllenmediğini kısa zamanda anlarsınız fakat döllenipte yumurtalardan yavrular çıktıktan sonra 3 ayrı babadan mı değil mi bunu anlamak elimizdeki imkanlarla mümkün değil. İlginç bir olay yaşamışsınız gerçekten. Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dasingen43Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/08/2010
İl: Kütahya
Mesaj: 1382
dasingen43Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2011 09:13
Böyle olaylar malawileri favorimden düşürmüyor. Cidden ilginç. Hayırlı olsun. Sağlıklı balıklar olsunda 3 ayrı baba farkedermi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir