Diskus Yumurtası


oktay içelÇevrim Dışı

Kayıt: 31/12/2006
İl: Karaman
Mesaj: 57
oktay içelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2009 09:16
    Sayın Diskussever arkadaşlar;
    Elimde bir çift diskusum var yaklaşık 14 aydır bendeler cinsleri red malbora yaklaşık 6 aydır yumurta döküyorlar bu süre zarfında ara sıra dinlenmelerin dışında 14 defa yumurta döktüler anlaşmaları çok iyi yumurtaya bakıyorlar fakat sadece 9. defasında ana tankta 100-150 yumurtadan  3 yavru larvası çıktı onlarda 3 gün içinde kayboldular ( Yani kesinlikle erkek-dişi).Daha sonraları üretim tankına aldım fakat 5 defadır yumurta döküyorlar fakat 40 saat gibi yumurtalar mantarlaşıyor.Üretim tankım 40x40x50 su degerlerim 6 ph iletkenlik 170
     Diskuslar yumurtalar mantarlaştıktan sonra yumurtaları yiyorlar daha önce ellemiyorlar.
     Acaba bu mantarlaşmanın sebebi ne olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PikeÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2009
İl: Bursa
Mesaj: 265
PikeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2009 09:24
Erkek balık dölleyemiyor olabilir.Veya su şartları olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mert_TaşkıranÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 661
Mert_TaşkıranÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2009 11:23
Oktay Bey, öncellikle su şartlarınızı kontrol edin. Birde erkeğin döllediğini görüyormusunuz. Daha evvel larva görmüş olabilirsiniz. Ama erkek bazen isteksiz olabiliyor ve çiftleşmelerde döllemiyor. Buna dikkat edin.
 
Yumurtalar mantarlaşınca onlarda çıkmayacaklarını anlıyorlar ve ondan dolayı yiyiyorlar.
 
Kolay gelsin..
 
 
 
Saygılarımla,
 
Mert_Taşkıran2009-01-19 11:24:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2009 23:30
Erkek daha genç olabilir.
 
Çiftlerinizi özel beslemenşz gerekir.Çifti moda sokmak için yüksek proteinli ama dengeli beslenme uygulamalısınız.Bunun için ev yapımı yem ağırlıklı, beyaz kurt(bulabilirseniz), donmuş kankurdu, donmuş artmeia ve multi vitamin/vitamin komplexi kullanın.Döl verimleri artacaktır.
 
Mantarlaşmanın nedeni büyük ihtimalle erkeğin döl veriminin düşüklüğü  ve/veya senkronize olarak erkek, dişi yumurtayı döktükten sonra yumurtaların üstünden geçmiyor.Eğer yumurtalar dişi tarafından döküldükten 20-30 saniyede erkek tarafından döllenmezse dış çeper kapanır ve yumurta döllenemez.Onun için erkek ve dişinin senkronize hareketleri önemlidir.
 
Eğer böyle bir durum varsa erkek zamanla dişiye uyacaktır.
 
Denemelerinizde başarılar dilerim.
Bora Ünver2009-01-19 23:32:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

orkut_kÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 425
orkut_kÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2009 23:49
                                     BAŞKA BİR SİTEDEN ALINTIDIR

                   Suni Discus Üretimi VE Yumurtların çatlatılması:

Çiftimizin üreme tankında yumurtlamasından 1-2 saat sonra yumurtalar yapışık olduğu huniyle beraber yavaşca alınarak küçük çatlatma tankına geçirilir. Çatlatma tankı 50 litre ve her 5 literye 2 damla metilen mavisi damlatılarak ve %10 çeşme,%90 reverse ozmoz suyu kullanılarak hazırlanmalıdır. Önerdiğim su değerleri 60-120 ms 5.5 ph 28 derece sıcaklıktır. Suyun ph değeri 7.0 ve yukarı tırmanırsa ki tırmanacaktır ufak asit oynamalarıyla su istenilen ph değerine getirilmelidir.
Hazırladığımız bu tanktaki su sadece hava hortumunun ucundan çıkan normal debideki hava ile bir hafta kadar havalandırılmış ve bekletilmiş su olmalıdır. İçersinde herhangi bir atık olmadığı için su değerleri bozulmadan seyrini koruyacaktır.

Yumurtlama hunisini hava hortumundan çıkan kabarcığa paralel koyduğunuzda yumurtaların üzerinde mantar sporlarının yerleşmesini aza indirecektir. Ayrıca Yine küflenenler bir pipet yardımıyla sabırla temizlenmelidir.

Yumurtalar 3. gün çatlar ve hunide sallanmaya başlar. Bu noktada yavrular aynı akvaryum içersinde hazırlamış olduğumuz yavruluğa geçirilir. Geçiş aşamasında yavrular pipetle yavaşca toplanarak yavruluğa nakil edilir. Bu 50 litrelik üretim faliyetlerinin gerçekleştiği tankımıza su değişimi yapılmadan bu işlemler sürdürülür.

Yem hazırlanışı:

Gerekli malzemeler: Yumurta,Toz spirulina,jelatin(gıda jelatini)

Yem hazırlarken oranımız bir adet çiğ yumurta sarısı ,bir adet pişmiş yumurta sarısı birbirine ufak bir saklama kabı içerisende karıştırılır. Pişmiş olan yumurta fazla pişirilmemelidir. Sarısının iç kısmı hafif yumuşak kalacak kıvamda pişirilmesi kafi gelir. Bu iki karışım mix edildiğinde cıvık ve akıcı bir kıvam oluşur. Yine bu karışıma çok az miktarda spirulina ilave ederek karışımın hafif açık yeşil kıvama gelmesi sağlanır. Spirulina çok fazla eklenmemelidir. Açık sarı açık yeşil arası kıvam yeterlidir. Daha sonra hazırladığımız bulamaç kıvamında ki karışımı dondurucuya koyarak 2 gün bekletiniz. Karışımın önemli noktası mutlaka dondurulmasıdır. Taze olarak uygulandığında başarı oranı düşecek hatta başarısızlıkla sonuçlanacaktır.
Suni yem'e alternatif yem ne zaman verilmeli?

Doğru zaman yavruların hepsinin serbest yüzmeye başladığı zamandır. Yani 4 .günün sabahı yada öğlene doğru denebilir. Ayrıca atladığım bir noktayı vurgulamak isterim. Yavrular yumurtadan çıktıktan hemen sonra ki gün su yavaşca 29 derece sıcaklığa yükseltilmelidir. Yine yumurtalar çatladıktan sonra 9 wattlık bir ışıkla yavrular sabahtan akşama kadar aydınlatılmalıdır. Gece boyunca açık bırakılmamalıdır.
Yavruların birkısmı 3. günün akşamına yüzme eğilimi içersinde olsa da bu dikkate alınmayarak 4. gün yani sabah beklenmelidir. Sabah ışığını açtığınızda yavruların hepsinin hızlı ve hareketli bir şekilde yüzdüğünü göreceksiniz. Doğru zaman tüm yavruların hareketli bir şekilde yüzdüğü andır. Bu noktada karışımımızı yavruluğun orta kısmındaki yavruluğu bölen kısma uygulayarak vermeye başlarız.
Burada karışımı uygularken en önemlisi olan jelatin unutulmamalıdır. Karışımı önce ayrı bir kapta kıvama getirmek daha doğru olur. Dolaptan çıkan karışım tek başına stick ve uygulandığı yüzeyde kalıcı bir kıvamdadır, fakat bu karışım yetersizdir. Burada ayrı bir kabın içersinde yumurta karışımına çok az miktarda 1/4 oranında jelatin tozu eklenerek ve bir damla pipetle su damlatılarak parmağımızla karıştırırız. Jelatin çok hızlı kıvam alır ve donar. Burada jelatin donup yüzeye tutunması için değildir. Besin değeri olduğu içindir. Jelatin, sade yumurta karışımından daha çabuk suda dağılır.Karışım resimdeki gibi sürülür ve yavruluğun orta kısmındaki oluk alana doğru yavaşca bırakılır. Yüzme eğilimi içersinde olan yavrular bu karışıma az da olsa gider fakat burada yavruların bazı komutları bizim yardımımızla alması gerekir.

Yine bir sünger filitre borusu yardımıyla yavruluğun içine doğru ,fakat minimum debide su trasferi yapılmalıdır. Böylece hem yüzeyde dalgalanma olarak yavrulara komut verilmiş olur, hemde suyun ufak yavruluk alanda değişime gerek kalmadan sürküle edilmesi sağlanır. Burada yapmamız gerekenler karışım iyice dağıldıktan 3-4 saat sonra yenilememiz ve yavruluğun dibine çökenleri sifonlamamız gerekir.

İlk gün yavrular karışıma gidip tırtıklar gibi davransada sonraki günler daha fazla ilgiyle karışıma yönelirler. Karışıma gitmeleri için su üzerindeki sinyal verici dalgalanmaları unutmayalım. Bu dalgalanmalar çok olursa kabın içersindeki yem karışımı dağılır ve suyu bulandırır. Sabah 06:00'dan gece 12:00 aralığında yavruları beslememiz gerekecektir. . Yavrular bu şekilde 3-4 gün beslenir ve sonra artemia ya geçilir. Besleme aralığı bu kadar uzun tutulamazsa yavruların artemia alması 5-6 günü bulabilir. Buda gelişim yavaşlığına işarettir. Bu süreçte ölen yavru sayısı fazlalaşır.

Artemia yediklerini karınlarında ki turunculuktan anlarız. Artemia ya geçiş sürecinde jelatin eklemeden yumurta karışımını verebiliriz. Çoğunun artemia yemeye başladığı süreçten sonra karışımı kesebiliriz. Bu süreçte 50 litrelik tank yumurta içeren karışım neticesinde puslu bir görüntü alabilir. Yine 50 lt'lik tankın bir köşesine bir pipo filitre takılabilir böylece filitrasyona katkıda bulunulur. Sifonlama neticesinde eksilen suyun yerine %10 çeşme %90 ozmoz suyu metilen mavisi damlatılarak eklenmelidir. Su sıcaklıkları aynı olmalıdır ph yükselişleri azar azar yapılabilir. Yavrular 20 gün sanra temiz bir akvaryuma alınarak artemia ile beslenmesine devam edilir.
 
 

[QUOTE=orkut_k]Faruk bey alıntı yaptığım site,İstanbul Akvaryum Kulübüdür.
http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=44622
[/QUOTE]



citronx2009-01-20 14:56:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2009 23:52
Orkut Bey ;alıntı yaptığınız siteyi belirtirseniz seviniriz.
2-Mesaj İçeriği İle İlgili Kurallar

2-7 Forumda; başka sitelerden açıkça kaynak belirtmeksizin bilgi alıntısı yapılmamalıdır.

citronx2009-01-19 23:53:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oktay içelÇevrim Dışı

Kayıt: 31/12/2006
İl: Karaman
Mesaj: 57
oktay içelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2009 00:35
   İlginize teşekkür ederim arkadaşlar;
   Yaklaşık bir saat önce çift tekrar yumurta yaptı.Fakat dişi yumurta dizerken erkek yem arama çabasında idi.Ben önce korktum acaba dişi kızgınlıktan mı yumurluyor diye çünkü erkek oralı değil gibiydi.Daha sonra erkek ile dişi uyum halinde yumurtladılar.
   Yemime gelince kendi yaptığım ev yapımı yem ( yürek-sarımsak-ıspanak) le besliyorum arada kan kurdu veriyorum.Ayda bir defada canlı yem (hastalıktan korktuğum için)
   Suyuma gelince %100 ozmoz suyu ph 6 iletkenlik 170
   Eğer Bora beyin dediği gibi 20-30 saniye sonra erkek yumurtaların üzerinden geçecekse bu olmuyor süre bazen uzuyor.Fakat son saate kadar birlikte yumurtaların başından ayrılmıyorlar.
   Bu yumurtlama ile 15 olacak 5 günde bir yumurta döküyorlar.Aslında ben bu olaydan dolayı soğudum.Bakalım bu sefer ne olacak
   Herkese saygılar;Oktay

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

orkut_kÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 425
orkut_kÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2009 00:40
Faruk bey alıntı yaptığım site,İstanbul Akvaryum Kulübüdür.
http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=44622

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

birolpasifikÇevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 74
birolpasifikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2009 14:36
Oktay bey iletkenlik değerini 100 ppm çekin büyük bir ihtimalle sorun ortadan kalkar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oktay içelÇevrim Dışı

Kayıt: 31/12/2006
İl: Karaman
Mesaj: 57
oktay içelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2009 00:24
   Arkadaşlar müjde!
   Çiftimden 50-60 arası yavru aldım.Yavrular yumurtadan çıkalı 2 gün oldu yapıştıkları yerden ayrıldılar.Fakat dikkatimi bir şey çekti yavruların neredeyse tamamı camla su yüzeyinde kalan yerde su yüzeyine çok yakın yerde yapışıklar.Acaba bu normal mi?Aklıma iki şey geliyor inşallah onlar değildir.
   1)Hava azlığı- fakat böyle olsa önce anne-baba etkilenmesi gerekir.
   2)Nitrat-Fakat buda olsa yumurtadan çıkma olasılığı çok düşük.
   Ben ilk defa diskustan yavru aldım sizdede böyle olurmu?
   Bu 15. yumurtası çifttin bu sefer ne yaptın derseniz filitreye aktif karbon koydum,birde iletkenlik düşürmek için % 35 su tabandan çekip ekledim.
   Diğer herşey aynı, fakat daha önceleri en az 100-150 arası yumurta vardı bu sefer 70 gibi idi fakat % 90 ının açıldığını gözledim.
   İlgilenen arkadaşlarıma teşekkür ederim.
   Saygılar Oktay

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mert_TaşkıranÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 661
Mert_TaşkıranÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2009 00:38
Gözünüz aydın.. Sağlıkla büyütmenizi dilerim..
 
 
 
 
Saygılarımla,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

birolpasifikÇevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 74
birolpasifikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2009 11:12
Hayırlısıyla kayıpsız büyütürsünüz inşallah.Yanlız su seviyesine yakın derken anne ve baba o noktayamı yumurtladı yada orayamı taşıdıler larvaları?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawici_54Çevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2008
İl: Sakarya
Mesaj: 1225
malawici_54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2009 11:26
Oktay bey hayırlı olsun yavrularınız saglıklı mutlu bir şekilde büyütmeniz dilegi ile saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oktay içelÇevrim Dışı

Kayıt: 31/12/2006
İl: Karaman
Mesaj: 57
oktay içelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2009 14:14
   Sayın Birol Bey;
   Çiftler yumurtaları küçük bir kavanoza yaptılar.Yavrular yumurtadan çıktıktan 2  gün sonra yavrular kendiliğinden dağıldı.Fakat yavrular su yüzeyine yakın yerde yapıştılar kendi kendine bazen yavrular düşüyor çiftlerden herhangi biri ağızına alıp tekrar tükürüyorlar.Yavru su yüzeyine yakın yerde tutunuyor. Hemen hemen %95 i su ile camın birleştiği yerdeler tutunmuş vaziyette,çiftler toplamıyorlar sadece düşen oldumu temizleyip tükürüyorlar.
    Yavrularda zayiat olduğunu zannetmiyorum.
     Buğün yavruların yumurtadan çıkışının 3. günü.Acaba serbest yüzmeye ne zaman geçerler.
     Saygılar Oktay;

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir