Diskusa Başlarken Mutlaka Bilmeniz Gerekenler


diskusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 107
diskusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2013 11:38
  

Merhaba hobiciler, diskus ile uğraşılarım sonucu elde ettiğim tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istedim. Diskusa başlamak isteyenlerin bilmesi neredeyse elzem olan konuları, bir arada sizin istifadenize sunmak istedim. Bahsi geçen bütün hususlar tecrübe edilmiştir. Konulardan bir kısmı üzerinde tartışılabilir ancak yazılan her şey bizzat uygulama ve gözlemler sonucudur. Konular sadece gerektiği kadarı ile basit ve sade olarak anlatılmıştır. İsteyenler konular hakkında forumda çok detaylı bilgilere ulaşabilirler. Okuyucuların konu hakkında olumlu katkıları olursa, bundan mutluluk duyarım. Herkese başarılar...

   

    

DİSKUS ÖNEMLİ HUSUSLAR

Diskus uzmanlık seviyesine ulaşıldığında bakılması gereken bir balıktır.

Başlangıç seviyesinde olan hobicilere kesinlikle tavsiye edilmez.

 

1.        AKVARYUM KURULUMU

·  Diskus akvaryumunu bol tuz ile iyice ovuşturup sonra bol su ile durulayıp, kurutun ve birkaç gün kuru bir şekilde tutun. Bu şekilde önceden akvaryumda mevcut  olan hastalıklardan kurtulmuş olursunuz.

·  Akvaryum tabanına hiçbir malzeme koymayınız. Böylelikle dipte biriken artıkları kolayca akvaryumdan alırsınız.

·  Çok isterseniz tabana, suya salınım yapmayan, zeolit gibi malzemeler koyabilirsiniz. Tabi çok iyi yıkayıp, durulamak şartıyla. Yine de tabanın boş olmasını tercih ediniz.

·  Akvaryum suyunun PH derecesini gece-gündüz değiştirdiğinden dolayı, canlı bitki koymayınız. Ancak akvaryumdaki nitratı almak için mercimek bitkisini kullanmanızı tavsiye ederim. Bu bitki bütün yüzeyi kaplayıp, camlara bulaştığından dolayı pek sevilmez. Su mercimeği bitkisini, altı plastik sineklikle kapatılmış, yüzen bir havuz içine koymanız, bu bitkinin olumsuzluklarını büyük ölçüde giderir.

·  Dipteki atık yemler için, akvaryuma 1 adet diskuslardan küçük, Aslanbaş japon (Beyaz gövdeli-kırmızı başlı) balığı koyabilirsiniz. Dip çekimi yapmanız durumunda bu balığa gerek yoktur.

·  Eğer suyun asitliğini ayarlarsınız, akvaryuma  ağaç, filtreye yumuşatıcı/torf gibi malzemeler kullanmanıza hiç gerek yoktur aksine çürüme ile ortaya bir yığın gizli sorun çıkartır.

 

2.        FİLTRELEME

·  Akvaryum suyunun tamamını, 1 saatte 5 kez devir-daim edecek güçte motora sahip bir filtreleme kullanmalısınız.

·  Filtrede, suda bulunan mikro büyüklükteki cisimleri tutmak için mutlaka aktif karbon kullanınız.

·  Filtrede UV lambasının olması mikropların yok edilmesi açısından çok yararlıdır.

·  Akvaryumda su sirkülasyonunu sağlamak için filtre borularının uçlarını, akvaryumda farklı 2 kenara takın. Yani bir köşeden su filtreye alınsın diğer köşeden akvaryuma verilsin.

·  Hava çıkışını emme borusuna yakın bir şekilde konumlamanız, dipteki atıkların havalanıp kolayca emme borusuna yönlendirmesini sağlar.Filtre malzemesi olarak kullanacağınız, kumaşçılarda satılan, elyaf ve süngerler genelde antibakteryal özelliğe sahiptir. Bunlar zehiri  suya verir, balıkların zehirlenerek, kusmasına, suyun bulanmasına ve balıkların ölmesine neden olur. Bu şekildeki elyaf ve süngerleri kullanmayın, elinizde varsa suda bir kaç hafta beklettiken sonra kullannın.

 

3.        SU KİMYASI

·  Suyun PH derecesini ölçmek için bir PH ölçeriniz mutlaka olmalı. Medikal mağazalarında satılan PH ölçüm çubuklarını kullanmanızı  tavsiye ederim. Bu stripleri  makasla ikiye keserek daha ekonomik olarak kullanabilirsiniz. Stripler küçük bir mandala bağlı olarak akvaryumun içinde tutarak, uzun bir süre kullanım sağlayabilirsiniz. Elektronik ölçüm cihazlarından çok daha kullanışlı ve ekonomiktir.

·  Suyun asitliğini sağlama için elinizde asit mutlaka olmalıdır. Medikallerden alacağınız %98lik sülfirik asit size oldukça uzun bir süre yetecektir.

·  Akvaryum büyüklüğüne göre suya bir miktar tuz eklemek yararlıdır.

·  Hem dezekfektan hem de suya oksijen sağlamak için, her sabah 1-2 damla oksijenli su kullanmak çok faydalıdır.

·  Akvaryum sıcaklığını genç ve yetişkin diskuslar için 26, bebe ve yavru diskuslar için 30 derece olarak sabitleyin.

·  Akvaryum PH derecesini genç ve yetişkin diskuslar için 5,5 olarak, bebe ve yavru diskuslar için 4,5 olarak sabitleyin. Diskusları, geldiği ortamdan bu PH derecelerine alıştırarak koyun. Birden bire akvaryuma atmayın, onları öldürürsünüz.

·  Su eklerken mutlaka, çeşme suyu için; içme suyu filtresinden geçirilmeli, kloru alınmalı, sıcaklığı ve PH derecesi ayarlanmalıdır.

·  Suyun PH ayarını yapmak. Çeşme suyunuzun (PH= 8,2 - 8,4) arasında ise: 35 litre suya 2cc %98 sülfirik asit eklendiğinde PH= 5,5 olan su elde edilir. Eğer 2,8cc asit eklerseniz PH=4,5 olan su elde edersiniz. Hazırladığınız suyu kullanmadan önce mutlaka ölçümünü yapınız.

·  Suyun sıcaklığını ayarlamak özellikle kış aylarında zordur.  Filtre edilmiş, kloru alınmış; 1 ölçü kaynar suya, 4 ölçü normal su eklenirse 30 derece su elde edilir. (0,5 litre kaynar suya, 2 litre soğuk su eklemek gibi)  Daha sonra bu suyun asitliği ayarlanmalı ve ölçümü yapılmalıdır.

 

4.        SU DEĞİŞİMİ

·  Akvaryum suyunun her gün, en çok %20 değiştirilmelidir. Bu sudaki nitratın, nitritin vs giderilmesi için şarttır.

·  Büyük bir akvaryumda az sayıda balık bulundurmak ve su mercimeği gibi bitkiler kullanmak, su değişim süresini uzatır.

·  Üretim akvaryumlarında yumurtlama oluncaya kadar her gün su değişimi yapılmalıdır.  Satış ve Show amaçlı akvaryumlarda, bu süre daha da uzatılabilir. Nitrat ölçümleri yaparak bu süreyi siz belirleyebilirsiniz.

·  50X50X40 ölçüsünde 100LTlik bir akvaryum için hergün 2,5LT su değişimi yeterlidir.  Bunun için önce akvaryum dibini temizleyerek, 2,5 lt suyu çekin. Sonra klorsuz ve filtre edilmiş sudan 0,5lt suyu kaynar hale getirin ve üzerine 2lt soğuk sudan ekleyin. Bu suretle 30 derece su elde edersiniz. Bu suya %98lik sülfirik asitten 0,2cc ekleyin. Suyun PH=4,5 olur. Bu karışımın PH ölçümünü yapın ve yavaşça akvaryuma ekleyin.

 

5.        YEMLEME

·  Esas olarak yemleme, kaliteli hazır yemlerle yapılmalıdır.

·  Suda haşlanmış mezgiti, baharatlarla (Gereken durumlarda vitamin ve ilaç da ekleyerek) robotta çekerek hazırlayacağınız yemi de haftada 1-2 kez azar azar kullanabilirsiniz, fazlasını donduruca saklayabilirsiniz.

·  Balıklarınıza çiğ et vermemenizi öneririm.

·  Bebe ve yavru yemlemesi tamamen uzmanlık gerektirir. Eğer çok deneyimli değilseniz bebe balıkları almayınız. Elinizdeki bebe diskusları beslemek için kabuğu soyulmuş artemia kullanmanızı öneririm.

·  Fazla yem suyu zehirleyerek balıklarınızı öldürür. Bu nedenle sabah-akşam olmak üzere balıklarınızı azar azar yem vererek besleyiniz. Fazla yem verirseniz, bunları akvaryumdan hemen alınız.

 

6.        AKVARYUMDA HİJYEN

·  Akvaryuma mikrop bulaştıracak malzemeleri sokmayınız. Elinizi sokmayın, kirli kepçeler kullanmayın.

·  Akvaryuma sadece karantinaya alınmış balıkları ekleyin. Sık sık balık alıp akvaryuma koyarsanız hastalanmalarına sebep olursunuz. Tüm balıklarınızı 1 defada alınız.

·  Akvaryumda düzenli dip çekimi yapın, atık malzemeleri akvaryumdan alınız.

·  Akvaryumun içine bitki, ağaç kökü, plastik süs malzemeleri vs koymayın.

 

7.        DİSKUS TÜRLERİ

·  Alacağınız diskus en az avuç içi büyüklüğünde olmalıdır. Yavru diskus büyütmek tecrübe ister, genelde ilk acemilikte yavru diskus ile başlanır ve hepsi ölür.

·  Alacağınız diskuslar göze sağlıklı görünmelidir. Hareketli, renkleri canlı, yüzgeçleri gergin, şekli deforme olmamış balıkları almaya dikkat edin. Aksi halde almayınız.

·  Diskusun en önemli özelliği şekli ve renkleridir, bunlardan taviz vermeyin. Tamamen aynı renk olan, yüzgeçlerinin ucu uzun olan balıklar, aranılan ırktır.

·  Üzerinde siyahlıklar bulunan balıkları almayınız. Bu siyahlıklar, bakteri ya da pigmen bozukluğu olabilir.

·  Strese girmiş, morarmış ve kararmış balıkları almayınız.

·  Yalpalayan, yüzgeçleri erimiş, renkleri uçuklaşmış balıkları almayınız.

·  Yavru vermiş ve mutlaka sertifikası olan diskus çiftlerini almanızı öneririm. Melez balıkları tercih etmeyiniz.

·  Herşeyden önce kişisel tercihler önemli olmakla beraber benim tavsiye edeceğim ırklar :

-   Tam kırmızı olanlar(Süper Red Melon, Red Cover, Ultra Red, Red Marlbora, Pigeon Blood)

-   Tam sarı olanlar (Solid Yellow)

-   Tam beyaz olanlar (Snow White)

-   Tam mavi olanlar (Blue Diamond)

-   Tamamen noktalı olanlar (Leopard Spotted, Scarlet)

 

8.        OSMATİK ŞOK

·  Balıklar özellikle de diskuslar osmatik şok olarak bilinen ani sıcaklık ve PH değişikliklerine karşı hassastır, ölümlerine neden olabilir.

·  Balıklarınızın su değişimlerini aynı sıcaklık ve Ph değerlerine sahip olan su ile yapınız.

·  Balıklarınızı akvaryuma eklerken acele etmeyip, akvaryum suyuna alıştıra alıştıra koyunuz.

 

9.        CİNSİYET BELİRLEME

·  Diskuslar profilden bakıldığında, ağızdan sırta doğru olan kısım bir cetvelle çizilmiş gibi düz ise dişidir, eğer dışa doğru kavisli ise erkektir.

·  Cinsiyet tespitinde en iyi yol, üreme organına bakarak tespit etmektir.

 

10.     HASTALIK NEDENLERİ

·  Kötü su şartları

·  Aşırı yemleme

·  Dışkıların akvaryumda kalması

·  PH ve sıcaklık farkı olan su değişimi

·  Yetersiz beslenme

·  Düşük sıcaklık

·  Yüksek PH

·  Hasta balık almak

·  Canlı yem vermek. (Özellikle canlı/kuru kurt-pire vb  yemler)

·  Pişmemiş çiğ et ve et türleri vermek.

 

11.     ÖLÇÜMLER

·  PH ölçümü

·  İletkenlik ölçümü

·  Nitrat ölçümü

·  Nitrit ölçümü

·  Amonyak ölçümü

·  KH ölçümü

·  GH ölçümü

 

12.     HASTALIK BELİRTİLERİ

Pembe vücut ve kafa, Kararma renk kararması, Yüzgeçlerde parçalanma, Hızlı solunum, Bir köşede bekleme, Yan dönme, Denge kayıpları, Mukoza bırakma, Sallanarak yüzme, Kısık yüzgeçler, Halsiz görünüm. Ayrıca Solungaç paraziti, iç ve dış parazitlere dikkat edilmelidir.

MEHMET MERT       

  

  

Diskus ve suyun PH konusunda önemli birkaç hususu açıklamak istiyorum. Diskusun yaşadığı doğal ortamdaki (Amazon nehri) suyun PH derecesi  7’den az kuvettli asidik ve sıcaklığı 26-30 derecedir. Türkiye’de ise çeşme suları genel olarak PH 8 üzerindedir.

Diskusların doğasına uygun su değerleri uzakdoğuda mevcuttur. Muson yağmurları ve ekvator bölgesi olması nedeniyle suyun PH 6 ve sıcaklığı 26 derecenin üstündedir. Bu nedenle diskus üretimi bu bölgede çok kolay yapılmaktadır. Yani suyu asidik hale getirmeye ve ısıtmaya gerek yoktur. Bu nedenle asit kullanmazlar.

Elinde bu PH’larda su bulunmayan üreticiler mutlaka suyun sıcaklık ve PH derecesini ayarlamaktadırlar. Herhangi bir balığı satarken, onun su şartlarını açıklamaktan satıcılar sorumluluk sahibidir.

 

Yüksek PH değerlerinde ne olur? Ben birkaç önemli hususu belirtmek istiyorum. Yüksek Ph dişi diskusların üreme yollarının kapanmasına ve böylece yumurtlamasına mani olur. Balıkta hormonal bozukluk olur ve yumurtanın dış zarı kalınlaşarak, döllenmesini engeller. Bu nedenle; yumurtaları görür, larva göremezsiniz. Yumurta sayısı azdır ve giderek de azalır. Hormonal bozukluk, bağışıklık sistemini zayıflatır, zamanla hastalıklara yol açar. Yine yüksek PH, bebe balıkların gelişimini olumsuz olarak etkiler. Yüksek PH ortamında yaşayan bakteriler artar ve diskus yapı olarak bunlarla baş etmekte zorlanır, hastalıklar baş gösterebilir. Bu durum yavrularda daha çok hissedilir. Balıkların yüksek PH ortamının olumsuzluklarına dayanması, her balığın yapısına göre farklılık gösterebilir, bağışıklık sistemi güçlü olabilir. Akvaryumun hijyenik olması, suların filtre edilmesi, yumaşatıcıların kullanılması vs yüksek PH’ta diskusun yaşamasını sağlayabilir, öldürmez ama hassas bir durum yaratır. Ancak diskusların yüksek PH derecelerinde yaşadığına bakıp, diskusların son yıllarda evrim geçirdiğini düşünmek ve bunu tavsiye etmek ne derece doğru olabilir.

Neredeyse bütün tatlı su balıkları, bahar başı ile sonbahar başı arasında ürerler. Bu dönemin geldiğini balıklar, yağmurlarla suyun yumaşamasından, su sıcaklığının artmasından, gündüz sürelerinin uzamasından ve bol yemden anlarlar. Suların genellikle PH 6, sıcaklığı 23-30  gibi derecelerdedir. Bu genel olarak, bütün balıkların PH 6 cıvarında ürediklerinin ifadesidir. Uzakdoğudan yavru iken alınan balıkların, anaç durumuna gelince üretilememesi durumunu, akvaryumcular genel olarak, balıkların kısırlaştırılıp gönderildiğine yorumlarlar. Halbuki yüksek PH dereceleri balıkların kısırlaşmasına neden olmaktadır.

   

Bir başka önemli hususu da burada açıklamak istiyorum. Üretim yapmak için akvaryum ve çiftler sterilize edilir. Bu hastalıktan özellikle de mantardan korunmak içindir. Ancak seyir için kurulan akvaryumda yavru almak durumu söz konusu olduğunda sterilizasyon yapılmış olması söz konusu olmayabilir. Herhangi bir çiftleşme ihtimali olması durumunda Bazı tedbirler alabilirsiniz. Bunlar sıcaklığı artırmak, asiditeyi yükseltmek ve ilaç kullanmaktır. İlk kurlaşmalar başladığında PH 5,5'den 5'e düşürün ve sıcaklığı 30 dereceye getirin. Az miktarda malaşit yeşili (Mantar ilacı)  kullanın. Yumurtlama olunca mantar ilacını tedrici olarak daha da yoğun hale getirin. Bu tedbirler yumurtalarınızın mantarlaşmasını engelleyecektir. Yumurtalarda kayıp ve mantar tehlikesi olmayınca anaçlar rahatlayacak ve bir birini suçlayarak, birbirine saldırmayacak, yumurtaları yemeyeceklerdir. Larvalar çıkınca tedrici olarak, suyu PH 4,5 yapınız. Bu durum, başta hastalık sonra yavru kayıplarını oldukça azaltacaktır.

  

Yavruları renklerini alıncaya kadar PH 4,5 ve sıcaklığı 30 derece olarak tutmanız ve de iyi yemleme ile, suyu iyi filtre etmeniz, size Hi-Body diskuslar yetiştirmenizi sağlayacaktır. Renklerini alan yavruların suyunu, PH 5,5 olarak ayarlayabilirsiniz.

 

Balık bakımının bir yığın yolu var. Bahsettiğimden daha mükemmel çözümler mutlaka vardır.  İşin doğrusu, kaç tane diskus yetiştiren varsa o kadar da doğru metod vardır. En iyi ve en doğru metod kendinize ait olandır. Tekrar herkese başarılar dilerim.

 

 

Diskus hakkında bahsettiğim bu bilgileri edinmem ve burada hobicilere sunmam, büyük orada, yıllar önce tanıştığım Cevher GÜL beyefendi’nin (www.CGdiscus.com) yönlendirmeleri sayesinde olmuştur. Yazdıklarıma katılıp-katılmadığını bilmiyorum, yıllardır kendisiyle görüşmüyoruz ama bugün burada kendisine teşekkür etmeyi bir borç olarak görüyorum. Kendisi son derece eğitimli, diskus konusunu ideali olarak gören, Türkiye’de gördüğüm en modern diskus üretimhanesini kuran, sertifikalı balıkları olan, ufku geniş, değerli bir kişidir.  

 

  
diskus2013-03-07 09:51:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tnemücrEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 758
tnemücrEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2013 12:06
Mehmet bey, 4. maddeye kadar okudum bunları okuyan biri direk discustan vazgeçer. Asit falan ne yapıyorsunuz Allah aşkına. omardaing2013-03-04 08:35:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

recaitdağÇevrim Dışı

Kayıt: 21/06/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 174
recaitdağÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2013 12:18
Vazgeçilmez devam edilir Ercüment bey.Arkadaşın yazdıklarıda kolay tecrübe edilmez bu yazılanları yapacak seviyeye ulaştımı da vazgeçilmez.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VproÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2012
İl: Ankara
Mesaj: 163
VproÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2013 12:30
Bunları yapmak için aşırı emek aşırı para aşırı dikkat lazım ama bu seviyeye ulaşırsan da Allah'ın izniyle zaten bakamayacağın balık yok kardeşim sadece discus için değil

Şahsen ben discus beslemeyi zor bilirdim su an benim için imkansız oldu hayatta bulaşmam.
omardaing2013-03-04 08:39:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tnemücrEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 758
tnemücrEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2013 12:32
Recai bey, konu başlığı Diskusa Başlarken Mutlaka Bilmeniz Gerekenler olduğu için vazgeçilir deme gereği duydum. Tecrübe kokan bir metin hisside vermedi ne yalan söyleyeyim. İnsanlar dış filtre/sump'a kaba pisliklerin gitmemesi için çaba gösterirken   Hava çıkışını emme borusuna yakın bir şekilde konumlamanız, dipteki atıkların havalanıp kolayca emme borusuna yönlendirmesini sağlar. bu tavsiyede pek tecrübe kokmuyor açıkçası. omardaing2013-03-04 08:40:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kalsedonÇevrim Dışı

Kayıt: 05/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 569
kalsedonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2013 14:03

Bu yazı bilimsel olarak yazılmış,tecrübeyle yazılan yazılar daha çok başarıya ulaştırır. Discusa başlarken bunları bilirsek başladıktan sonra ne bilicez merak ediyorum.Başlık değişirse sorun ortadan kalkar herkeze sağlıklı hobiler dilerim.

kalsedon2013-03-02 14:07:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.TunaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3395
M.TunaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2013 14:12
Yazılarınız için teşekkür ederim.
Sonuçta bilgilendirici şeyler.
Discus bu kadar da üzerinde durulacak kadar ''ağır bakım''isteyen balık değil.
Bu yüzden fiyatlar almış başını gidiyor.
Bence sülfürik asit kısmını siliniz.
Teknik olarak doğru ama esaret altında yaşayan balıkların su şartları için uygulanmamalı.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgakırcalıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 392
tolgakırcalıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2013 14:27
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::BU KISIMLARI LÜTFEN BANA GÖRE YANLIŞ:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
   :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: YENİ BAŞLAYANLARIN KAFASI KARIŞABİLİR
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
 
 
Suyun PH derecesini ölçmek için bir PH ölçeriniz mutlaka olmalı. Medikal mağazalarında satılan PH ölçüm çubuklarını kullanmanızı tavsiye ederim. Bu stripleri makasla ikiye keserek daha ekonomik olarak kullanabilirsiniz. Stripler küçük bir mandala bağlı olarak akvaryumun içinde tutarak, uzun bir süre kullanım sağlayabilirsiniz. Elektronik ölçüm cihazlarından çok daha kullanışlı ve ekonomiktir.
Suyun asitliğini sağlama için elinizde asit mutlaka olmalıdır. Medikallerden alacağınız %98lik sülfirik asit size oldukça uzun bir süre yetecektir.

· Akvaryum büyüklüğüne göre suya bir miktar tuz eklemek yararlıdır.

· Hem dezekfektan hem de suya oksijen sağlamak için, her sabah 1-2 damla oksijenli su kullanmak çok faydalıdır.

· Akvaryum sıcaklığını genç ve yetişkin diskuslar için 26, bebe ve yavru diskuslar için 30 derece olarak sabitleyin.

· Akvaryum PH derecesini genç ve yetişkin diskuslar için 5,5 olarak, bebe ve yavru diskuslar için 4,5 olarak sabitleyin.

 
  Dipteki atık yemler için, akvaryuma 1 adet diskuslardan küçük, Aslanbaş japon (Beyaz gövdeli-kırmızı başlı) balığı koyabilirsiniz.
 

11. ÖLÇÜMLER

· PH ölçümü

· İletkenlik ölçümü

· Nitrat ölçümü

· Nitrit ölçümü

· Amonyak ölçümü

· KH ölçümü

· GH ölçümü

 
 

 

 

  SU DEĞİŞİMİ

· Akvaryum suyunun her gün, en çok %20 değiştirilmelidir. Bu sudaki nitratın, nitritin vs giderilmesi için şarttır.

· Üretim akvaryumlarında yumurtlama oluncaya kadar her gün su değişimi yapılmalıdır. Satış ve Show amaçlı akvaryumlarda, bu süre daha da uzatılabilir. Nitrat ölçümleri yaparak bu süreyi siz belirleyebilirsiniz.

· 50X50X40 ölçüsünde 100LTlik bir akvaryum için hergün 2,5LT su değişimi yeterlidir. Bunun için önce akvaryum dibini temizleyerek, 2,5 lt suyu çekin. Sonra klorsuz ve filtre edilmiş sudan 0,5lt suyu kaynar hale getirin ve üzerine 2lt soğuk sudan ekleyin. Bu suretle 30 derece su elde edersiniz. Bu suya %98lik sülfirik asitten 0,2cc ekleyin. Suyun PH=4,5 olur. Bu karışımın PH ölçümünü yapın ve yavaşça akvaryuma ekleyin.

· Suyun PH ayarını yapmak. Çeşme suyunuzun (PH= 8,2 - 8,4) arasında ise: 35 litre suya 2cc %98 sülfirik asit eklendiğinde PH= 5,5 olan su elde edilir. Eğer 2,8cc asit eklerseniz PH=4,5 olan su elde edersiniz. Hazırladığınız suyu kullanmadan önce mutlaka ölçümünü yapınız

omardaing2013-03-04 08:42:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

l0km@NÇevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2012
İl: Ankara
Mesaj: 31
l0km@NÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2013 14:28
Mehmet bey, Öncelikle yazdığınız emeğiniz için kendi adıma teşekkür etmek istiyorum.
fakat bu kadar ayrıntıya gerek yok bence. 
 
Yeni başlayan arkadaşları bayağı düşündürecek yazı olmuş bence şayet ben yeni başlasam bu yazı görünce bırakmayı bile düşüne bilirdim.

Benim nacizane yeni başlayanlara tavsiye Discus'ları aldığınız yere çok özen göstermeniz 2 yıldır kurulu akvaryumum var 1 tane balık öldürmedim ve bu zaman kadar 1 kere bile ph metre ile ölçüm yapmadım.
Ayrı yetten bu akvaryumda yumurta dizen Discus lara bile şahit oldum.
omardaing2013-03-04 08:43:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.TunaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3395
M.TunaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2013 16:18
Lokman Bey benim tankta yumurtlama hunisi bile yok ve bazen yapraklara ya da dış filtre borusuna falan yumurtluyorlar.
Ph ölçer falan da yok.
3 yıldır 5 yıldır yaşıyorlarsa ben mutluyum balıklarda.
M.Tuna2013-03-02 16:34:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

l0km@NÇevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2012
İl: Ankara
Mesaj: 31
l0km@NÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2013 16:28
Mahmut bey balıklarınız daha iyi durumlara gelir ileride inşallah ama ben konu yeni başlayanları okuyunca bence biraz Discus balığından uzaklaştırır düşüncesi ile yazdım 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.TunaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3395
M.TunaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2013 16:49
Yeni başlayanlar için bu bilgiler çok zor bilgiler Lokman Bey.M.Tuna2013-03-02 16:50:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgakırcalıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 392
tolgakırcalıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2013 17:27
Mehmet bey
 
Öncelikle şunu bir yazayım size yada bir emek verip araştırıp paylaşım yapan arkadaşlara saygım sonsuz.Sonuçta bende akvaryum hobisine ilkokulda başlamış olmakla birlikte discus hobisine ancak 9 sene önce internette bulduğum tercüme etmeye ettirmeye çalıştığım eski bilgilerle başladım.Bunlar sizinde birkısmını tercüme ettiğiniz gibi genelde avrupadaki üretici hobicilerin paylaştığı makalelerdi..
 
Şimdi gelelim bu güne yani discusa başladığımdan 9 sene sonrasına ki bugün itibariyle elimdeki anaçlar toplam  10 çift aquarama da dünya şampiyonu olan bir üreticiye ait ..Bugüne kadarda almanyadan Alexsander piwowarski, yine almanyanın enbüyük üreticisi Stendker.Malezyadan Jefrey Yang vs..Kişilerden balık getirttim ,ürettim.Toplamda 50 den fazla çiftten yavru aldım.Daha önemlisi yavruları boyladım onlardanda yavru aldım.sattım onlardanda yavru aldı arkadaşlar bakın kaç nesil oldu..Ve hiçbir şekilde yeni başladığım biriki yıl dışında phla oynamadım..
 
Son olarak gelelim bahsettiğiniz ve son derece gereksiz ve hatta yeni başlayanlar için tehlikeli olan ..PH asit vs..işlerine bunlar türkiyede ve artık dünyada kabul görmeyen şeyler.Suyu ölçüp müdahale etmek ve en zor kısmı olan sabitlemek son derece zordur gereksizdir tehlikelidir ve sadece sorun yaratır...
 
Bu yüzden arkadaşlara tavsiyem bu balıklar amazondan yakalanıp getirilmediler.Akvaryumlarda min 6-7 ph ta üretildiler.Artık vahşi yakalanmış balıklar hariç bu ph asit vs.. işleriyle uğraşmasınlar..Bu tür yazıları okuyup aaaa discus bu phta yaşamıyormuş diyipte hop asiti alıp ph 5 e düşürmek istanbulda deniz seviyesinde doğup büyümüş bir tibetli anababanın çocuğunu  aaa sen tibetliymişsin deyip  alıp hop uçakla evereste 8000+metreye bırakmak gibi olur..
 
Sizede sevgiler saygılar selamlar............
tolgakırcalı2013-03-02 17:31:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umit-GÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/07/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 657
Umit-GÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2013 19:23
Forum üyeliği öncesi dahil olmak üzere uzun süredir üretimini takip ettiğim Tolga Bey ve Mahmut Bey kendi tecrübeleri ile bu yazıdaki "bence" birçok yanlışa dikkat çekmişler , Bu anlamda daha fazla yoruma gerek yok,


omardaing2013-03-04 08:47:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir