Diskusa geçeceğim,tecrübeliler bakabilir mi?...


dodomixxÇevrim Dışı

Kayıt: 17/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 524
dodomixxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2010 16:34
İlk kez Diskus besleme ihtimalim çıktı.Bir süredir aklımdaydı zaten.Akvaryumumdaki flamingo lepistes ve keyholeleri bir arkadaşımıza vereceğim.Akvaryum tamamen boş kalacak neredeyse.Sorularımı sıralayayım:
1-59*31*39 72 litre...alacağım diskuslar ise 4-5 cm.En az kaç adet almalıyım?daha da önemlisi diskus bu hacime olur mu?
2-Bakımı çok mu zor?Ben gerekli ilgiyi gösterir,hiç çekinmeden vaktimi harcarım fakat en ufak bir şeyde hastalanır mı?söylentiler bu yönde.çok hassas diyorlar.
3-Çok masraflı mı?Diğer türlerin aksine yem çeşitliliği fazla,kaliteli yemler olmalı,ve ilaçlara para çok kaptırabilirmişim.Doğru mu?
4-Bu balıkları alırsam kaç aya eş tutacak boya ulaşırlar(kaç cm)?
 Sorularımın cevabını bulmam halinde,sizlerin tecrübelerinden faydalanmaya devam edebilirim,çok aydınlatıcı olur.İlgi göstereceklere sonsuz şükran...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihsemih1Çevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 19
fatihsemih1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2010 16:51
Doğukan bey aradığınız herşey bu link te mevcuttur.  Saygılarımla
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dodomixxÇevrim Dışı

Kayıt: 17/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 524
dodomixxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2010 18:56
Fatihcan Bey;
1.sorumun cevabını aldım,bu balık 72 litrede bakılmaz şimdi değil mi?
Fakat 2 3 4.sorularımın cevabını net olarak alamadım.Ve tecrübelilerin ağzından duymak istiyorum.Verdiğiniz linke daha öncedende bakmıştım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oguzhan_otoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3747,3[/B]
Kayıt: 07/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 613
Oguzhan_otoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2010 19:30
Discus bakımı zor değil hatta eğlencelidir,üretmek meşakkatlidir.Siz yerli üretim alırsanız bu balıktan daha çok keyif alacaksınız,siz balığın isteği olan düzenli su değişimi ile kaliteli yemleme yi buluşturursanız hiçbir sorununuz olmaz.
 
Daha başlamadan ilaç falan almayın,gereği yoktur.Aldığınız yavrular 12-14 ay arasında olgunluğa erişecektir,ve o zaman yavru alma telaşları baş gösterir.Üretim konusuna hem daha var hemde okuyarak bilgilenerek daha bilinçli yaklaşacaksınız.
 
Yalnız en az 250-300 lt lik bir tank edinip ondan sonra başlamanız uygun olacaktır.
 
Saygılarımla...  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetAbiÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 347
MehmetAbiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2010 22:07

Merhaba Doğukan

Öncelikle seçimin için seni tebrik ederim. Sorularının cevaplarına gelince kısa ve öz kendi tecrube ve edindiğim bilgiler doğrultusunda cevap vermeye çalışacağım. Yanlız şunu belirtmeden edemeyeceğim. Discus beslemek demek onun karakterini, dilini, isteklerini, mutluluklarını ve mutsuzluklarını zamanla tanımak ve öğrenmek demektir. Balığının karakterini kavrayabilirsen oda seni tanıyacak ve gerisi inan bana çorap söküğü gibi gelecektir... 

Birincisi tankının hacmi ciddi anlamda çok küçük minimum şartlarda 200 litre civarı bir tank tavsiye ederim. Senin tankın bahsettiğin ölçülerdeki balıklar için çok çok 3-4 balığa 2 ay kadar idare edebilir. Tankı büyütmediğin takdirde balıkların büyümesi duracaktır. Bu çok önemli bir unsur. Dar alanda balıkların stresi artacak ve kaçınılmaz son çok hızlı gelecektir. Tıpkı diğer türlerde olduğu gibi.

Bakımı hali hazırda diğer akvaryumlardan çok bir farkı olmayan ama bir kaç önemli noktası olan bir cinstir discus. Öncelikle ilk aşama olan suyun dengesinin oturmuş olması gerek. Keza bu kural her tür için geçerlidir. Bu balıklar yüksek ph değerini hiç sevmezler ve tanktaki nitrat oranına olan zaafları yüksektir. Yerli üretim balık alırsan, yerli su şartlarındaki ph değerlerine alışık olan yavrular sana fazla sorun çıkarmayacaktır. Öyleki kum ve dekor ve ekipman seçimin bu yönde olmalı. Suyun ph ve sertliğini yükseltecek malzeme ve ekipman kullanmaman iyi olur. Hatta ve hatta cama cam bir tank çok daha makbuldur. Bitlikili güzel bir tanktada ph değeri gayet düşük oranlarda seyir edecektir ve su yumuşak olacaktır. Nitrat olayına gelince filtaryonun iyi olmalı ve bunun yanında discus'ta olmazsa olmazlardan biri periyodik su değişimleridir. Bu değişimi günlük yaparsan nitrat olayıda senin için sorun olmaz. Örneğin her akşam yemledikten bir saat sonra en düşük %10 - %20 civarında güzel bir dip çekimi ve eksilen su kadar minimum şartlarda 1 gün dinlenmiş su eklemen balıklarının çok hoşuna gider. Ekleyeceğin su oda ısısında dinlenirse ısı değişiminide balıkların tolere edecektir. Bu bir kaç önemli noktaya dikkat edersen balıkların kolay kolay hastalanmaz. Discus çabuk hastalanır demek yanlıştır. Lakin bu söylenenlere dikkat edildiği takdirde bu durum geçerlidir. Discus hastalandığı zaman ise diğer türlere nazaran çok daha dirençli bir balıktır. Uzun zaman hastalığa direnir. Bu da sana gözlem ve tedavi için yeterli zaman demektir. Fakat balıklar dirençli diye belirtileri göz ardı etmek büyük yanlış demektir...

Masraflı olduğu taraflarda söylenmek istenilenler kısaca günlük su değişimine bağlı su sarfiyatı, yüksek ısı derecesine bağlı elektrik sarfiyatının dışında bence bir masrafı yok. Yem konusunda kaliteli yem kullanmak gerektiği her cinste olduğu gibi bu cinstede bir gerçektir. Bu kaçınılmaz bir durumdur. Bir kaç çeşit kaliteli yem masraf olmayacaktır merak etme. İlaç konusuna gelince düzenli bakım ve ilgi sana bu yönde bir masraf açmayacaktır.  Hastalık anındaki ilaçlamalar ise kaliteli, düzenli, yerinde ve hastalığın belirtileri yönünde olursa kısa zamanda hastalığı bertaraf edebilir ve bu masraftan çok kısa bir süre içinde kurtulabilirsin. 

Eş tutma ve boylanma meselesine gelince. Yeteri kadar büyük bir tankta, düzeli dip çekimi ve su değişimi boylanma ve büyümelerinde en etkili tekniklerin başında yer alır. Bunun yanında kaliteli ve düzenli yemleme büyümelerine etken faktörlerdir. Büyümedeki oran eş tutma ve yavrulamayada direk etken maddelerdir. İyi ve düzenli gelişimleri kısa zamanda sana bu sorunun cevabını verecektir. Üreme ve yavru büyütmeye değinmiyorum çünki bu konu çok daha detaylı bir anlatım gerektirir ve ciddi anlamda zordur. 

Unutmaki balıklara olan ilgi ve alakan cevapsız kalmayacaktır. Seni tanıyacaklar aranızda sıkı bir bağ oluşacaktır. Bu konu çok önemlidir. Onları tanıdıkça ne istediklerini, sıkıntılarını ve mutlulukları görecek ve çok daha iyi anlaşacaksınız.

Forumda aradağın hemen hemen her soruya cevap bulabilirsin. Discus adına bir çok bilgi mevcut, bunları mutlaka oku. Ama sakın korkma yazılan çizilen gibi olmadığını zamanla anlayacaksın. ;)

Kolay gelsin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dodomixxÇevrim Dışı

Kayıt: 17/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 524
dodomixxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2010 17:01
Çok teşekkür ederim Mehmet Bey,sanırım diskus beslemeyi biraz ertelemem gerekecek.Çünkü akvaryum hacmim çok düşük kalıyormuş.Ben bu konuyu açmadan bir gün önce bir petshopta,30 litrelik bir nano akvaryumdaki mavi ve turuncu 4-5 cmlik iki yavru diskusu görünce bir an için ümitlenmiştim belki benim olurlar diye:):):)
 Aslında Allah nasip ederse bu ay içinde 250 litrelik akvarum zaten alacaktım.Fakat o akvaryumda farklı planlarım var,pirana sürüsü oluşturmak gibi...
 Tekrar teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir