Diskusta bitkiliye geçiş


cokuldasÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Izmir
Mesaj: 113
cokuldasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2010 12:24
Yavruyken aldığım melon türü 5 discusum arka odadaki cama cam akvaryumda istediğim boyutlara ve forma ulaştılar. Şimdi bu prensesleri salonumdaki 200 lt. akvaryuma almak, ve güzel bir bitkili akvaryumda dostlarıma sergilemek istiyorumDil%20Çikarma
Bitkilide discus bakımı zor tabi, ama oturmuş bir bitkilide hiçbir müdahalede bulunmadan sadece eksilen suyu tamamlayarak dip çekimi yapmadan elverişli şartların oluşabileceğine inananlardanım.
Şimdi kullanacağım malzemeler konusunda fikir almak istiyorum sizlerden.
1) Kum olayını biraz araştırdım kuvarz kum öneriyorlar, bu konuda başka önerisi olan var mı? ne renk tavsiye edersiniz? ayrıca bitkiler için kumun altına gübre önerirmisiniz??
2) Discusları büyüttüğüm çeşme suyunu burdada kullanacağım, ama kumun bitkinin neden olacağı sertliği dengeleyecek bişey önerirmisiniz? kütük, yaprak vs... 
3) Daha önce ev yapımı sistemde (Kola şişesinde maya yardımıyla) CO2 kullanmıştım bitkilide çok iyi sonuç almıştım. Co2 nin discuslara zararı olurmu?
 
Ayrıca bu konuda her türlü tüyoya açığım. Şimdiden teşekkürler...
 
 
Not: Dış filtre ve geniş hava taşı kullanacağım. Yem olarak genelde dana yüreğinden yaptığım yemi kullanıyorum, benimkiler elimden yiyorlar yemi, yani yemin düşüp bitkilerin arasında ziyan olma ihtimali çok azBig%20smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onurdemirbalaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,36187[/C] [B]4861,3[/B]
Kayıt: 05/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1983
onurdemirbalaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2010 12:38
Kum olarak bence Aquacly kullanabilirsiniz,su değerlerine herhangi bir zararı olmaz.Suyu yumuşatmak içinse kesinlikle mangrow kökü kullanabilirsiniz.Co2 nin ise her hangi bir zararı olacağını düşünmüyorum.Kolay gelsin.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kar_delen6Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 388
kar_delen6Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2010 13:09
Merhaba;

Kum olarak bence Aquaclay kullanmayın. Rengi bir kere doğal değil, akvaryumda kiremit kırıkları gibi :-) Ayrıca taneleri çok iri ve atılan dana ciğeri, Tetra Discus vb. yemler aralarına kaçıyor, balıklar yemle kum aynı renk olduğundan hangisini yiyeceklerini bilmiyorlar ve yemler bozuluyor. Yine tane iriliğinden ve hafifliğinden ötürü bitki kökleri güzel tutunamıyor, yukarı çıkıyorlar...

Bence kum olarak Hagen siyah kum güzel. Arka fonu da siyah yapıp bol bitki koyarsanız bitkiler, discuslar, arka fon ve siyah kum çok şık görünüyor. CO2 olarak mayalı sistemin zararı eğer maya bir şekilde çok kabarıp da suya karışırsa olur. Sadece CO2 çıkarsa zararı olmaz iyi bir hava motoruyla 02' de yeterli verilirse ama benim gördüğüm; mayalı CO2' de suya sürekli yabancı birşeyler karışıyor. Ayrıca mayalı CO2 büyük akvaryumlara ve bol bitkiye yeterli gelmiyor, en iyisi tüplü sistem. Onu da akvaryumculardan çok pahalı almak yerine Karaköy' den Habaş gazları, Yıldız Gaz Armatürleri vb. ürünleri satan yerlerden alabilirsiniz.

Ben discusta camacama çok karşıyım. Güzel ve dengeli bir bitkili akvaryumda discus çok daha güzel görünüyor. Su değişimini en geç haftada bir 50% gibi yapmalısınız ve en ideali RO su kullanmak. Bitkiler için katı ve sıvı gübreleri alabilirsiniz.Yumuşatıcı olarak bakteri tutsun diye filtre içine lav taşı kırığı koyabilirsiniz. Onu da ithal almayın, bir taşçıdan lav kayası alıp kendiniz kırın. Mangrowe kütükleri çok iyi dekorasyon ve discusun istediği sarı-kahverengi renkte yumuşak ve tanenli suyu hazırlamada çok faydalı. Bulabilirseniz Terminalia Catappa yaprağı kullanın. Ben haftada bir defa kendime demlediğim çaydan 1ml/1lt olarak akvaryuma ekliyorum. Suya tanen katıyor ve mantar, zararlı bakteri vb. gelişimini engelliyor discusta. Yine haftada bir de sarmısak katkılı yemler (dana yüreğine katabilirsiniz veya kuru yeme emdirebilirsiniz) ve/veya Flagyl bakteri ilacı emdirilmiş kuru yem verirseniz iç parazit de kalmaz...

Saygılarımla
Eser Atalas 
onurdemirbala2010-11-30 15:03:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cokuldasÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Izmir
Mesaj: 113
cokuldasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2010 14:48
Teşekkür ederim arkadaşlar. Eser bey özellikle çay olayı benimde çok faydalandığım bir yöntem, hemen farkediyor balıkları sakinleştiriyor özellikle stresi azaltıyor.
Güzel bir mango kütüğü edindim onu da eklicem bitkili akvaryumuma.
 
Ben beyaz kum istiyorum, kum çeşitlerini çok bilmiyorum, su sertliğini artıracak bi tür almak istemiyorum.
 
Bu arada kendi yaptığım çift şişeli mayalı sistemle köpük vs geçişini sıfıra indirmiştim o konuda da sıkıntım yok. Ama CO2 nin su ph' ını artırarak discusları etkilemesinden korkuyorum.
 
Son olarak discusla uyuşmayacak bir bitki türü yoktur değil mi? Bitki seçiminde rahat olabilirmiyim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kar_delen6Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 388
kar_delen6Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2010 15:17
29-30C sıcağa dayanabilecek çoğu bitkiyi zevkinize göre koyabilirsiniz...:-)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cokuldasÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Izmir
Mesaj: 113
cokuldasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2010 16:07
Kafamı kurcalayan bir husus da su olayı..
Acaba discusların mevcut suyunu mu aktarsam bitkiliye, yoksa yeni suyla mı başlasam.. Discuslar çeşme suyunda büyüdüler, her su yenilemede çeşme suyu ekliyorum, ama hayvanları direkt yeni suya aktarırsam olumsuz etkilenebilirler.
 
Sanırım kendi cevabımı kendim verdim:D
 
Bu arada ilk sorularıma cevap ya da başka fikir verebilecek arkadaşlar mesajlarını esirgemesinler ki güzel bi bitkili discus akvaryumu yapıp resimlerini sizlerle paylaşabileyimGöz%20Kirpma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2010 14:21
Coşkun Bey merhaba...

Kum olarak ince silis kum (veya kuvars kum diye de bilinir) tavsiye ediyorum, ancak şu tanganyika, malawi akvaryumlarında balıklar eşelesin diye kullanılan neredeyse pudra inceliğinde olan değil, 0,5-1 mm aralığında bej veya beyaz kuvars kum hem suyunuzu etkilemez hem bakteriler için oksijensiz ortam  sağlayacak denli incedir hem de çoğu bitki türü pek sıkıntı yaşamadan köklenir ve beslenir.

Not: Ne kullanırsanız kullanın ama melon türü pigment basabilecek discuslara siyah fon ve/veya kum kullanmayın, bu yüzden pigmentlenip benek benek olan pek çok discus biliyorum.


Kumun silis olduğundan emin olmak için bakkaldan tuz ruhu alıp kumu satın alacağınız yere gidip cam bir kap içine kumdan koyup üzerine bu tuz ruhunu dökersiniz, köpürüyorsa kuvars değildir, olduğu gibi kalıyorsa güvenle temin edebilirsiniz. Bazen kalker ve kuvars karışabilir, suyunuzu gereksiz yere sertleştirmemek için bu yöntemi kullanın mutlaka.

Ayrıca kuma gübre öneririm, tetra initial sticks gibi bir başlangıç gübresi ilk kurulumda daha uygun olur diye düşünüyorum. Sonra gerekli gördükçe çeşitli kompleks gübreleri eklersiniz.

Co2 iyi ayarlandığı sürece ve ph da sürekli dalgalanmalar olmadığı sürece tüplü sistemle kullanılabilir diye düşünüyorum ama tüplü sistem denemediğim için de dinamiklerini bilemiyorum, co2 sistemine karar vermeden önce epey düşünün derim, sonuçta discuslar ph değişimlerine pek sıcak bakan canlılar değil.


Sisteminizi kurarken önemli değil de, discusları eklemeden önce (takribi 1 ay kurulumdan sonra sabredin derim) sık ve az su değişimleriyle discus akvaryumunuzdan su çekip yeni akvaryuma basarsınız, değişim oranı %50 falan olduktan sonra discuslarınızı alıştırıp eklersiniz. Burada önemli olan discus akvaryumundan çektiğiniz suyu fazla miktarda bir seferde diğer akvaryuma aşılayıp yeni oluşan bakterileri su değişiminden dolayı öldürmemek. "Artık bitkili sistem çalışıyor" dedikten sonra discuslardan su çekmeye başlayıp günde %10 ekleyerek 5 gün sonra discusları ekleyebilirsiniz. Bunlar zorunlu mu, değil ama üşenmeyip yaparsanız uzun vadede çok yararını görürsünüz.

Sisteme de; echinodorus, anubias, cabomba, rotala, pistia, çeşitli sagittaria saz  türleri, co2 verilecekse kırmızı bitki türleri (alternanthera gibi) serpiştirip bu güzelliğin keyfini çıkartırsınız.

Şimdiden hayırlı olsun, güzel günlerde bakın, saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cokuldasÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Izmir
Mesaj: 113
cokuldasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2010 15:35
Özellikle kum rengi konusunda çok faydalı oldu görüşleriniz. Aslında başta beyaz renge karar vermiştim, sonradan hep siyah kum tavsiye edildiğini okuyunca moralim bozulmuştu. Bide bi arkadaşım beyaz kumun ışığı yansıtarak balıkları iki taraflı rahatsız edeceğini söyledi. Tam kararımı değiştirecekken sizin de fikirleriniz doğrultusunda melonları tekrar beyaz kum üzerinde düşündüm, güzel durduKarizma
 
Son olarak şuna karar verdim; bitkiler için iyi olduğu söylenen kahverengi iri taneli bir kum var (adını bilmiyorum). akvaryum tabanını kartonla dalgalı şekilde ikiye ayırıp bitkilendireceğim kısma o kumu, ön taraflardaki boş alanlara beyaz kumu sereceğim. Bitkili kısmı arkaya doğru yükselen eğimde de düzenleyebilirim. Bir adet de mango köküm var, onu da akvaryumun tam ortasına beyaz kısmın üzerine koymak istiyorum. Taş koymayı da düşünüyordum ama suyu sertleştirebileceği ihtimali nedeniyle vazgeçtim. Dekorasyon ve bitkilendirme zevkli olacak, hafta sonu gelsin artık:)
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2010 18:43
[QUOTE=cokuldas]Özellikle kum rengi konusunda çok faydalı oldu görüşleriniz. Aslında başta beyaz renge karar vermiştim, sonradan hep siyah kum tavsiye edildiğini okuyunca moralim bozulmuştu. Bide bi arkadaşım beyaz kumun ışığı yansıtarak balıkları iki taraflı rahatsız edeceğini söyledi. Tam kararımı değiştirecekken sizin de fikirleriniz doğrultusunda melonları tekrar beyaz kum üzerinde düşündüm, güzel durduKarizma
 
Son olarak şuna karar verdim; bitkiler için iyi olduğu söylenen kahverengi iri taneli bir kum var (adını bilmiyorum). akvaryum tabanını kartonla dalgalı şekilde ikiye ayırıp bitkilendireceğim kısma o kumu, ön taraflardaki boş alanlara beyaz kumu sereceğim. Bitkili kısmı arkaya doğru yükselen eğimde de düzenleyebilirim. Bir adet de mango köküm var, onu da akvaryumun tam ortasına beyaz kısmın üzerine koymak istiyorum. Taş koymayı da düşünüyordum ama suyu sertleştirebileceği ihtimali nedeniyle vazgeçtim. Dekorasyon ve bitkilendirme zevkli olacak, hafta sonu gelsin artık:)
 
[/QUOTE]

Kahverengi dediğiniz şey aquaclay denen şey de olabilir (daha turuncumsu), lav kırığı da olabilir, ama bu iki substrat da oksijensiz ortam sağlamada başarılı ürünler değil. Ayrıca iki farklı kum kullanımı da zamanla görselliği bozacaktır, mutlaka hareketlenmeler olacak, birbirine karışacaktır. Dediğim boy kuvars kum ihtiyacınızı karşılayacaktır, profilimden (akvaryumlarım kısmına tıklayıp) akvaryumlarımı görebilirsiniz, özellikle discusların olmadığı ilk akvaryuma bakın, bitkilere bakın tabandaki kuma bakın, inceciktir, sıkıntı da yaşamıyorum...

İlla içiniz rahat etmeyecekse 5 cm lav kırığı üzerine 4-5 cm quvars kum serebilirsiniz, ama aquaclay olmaz, hafif olduğu için üste çıkar zamanla... Toplamda kum kalınlığını 10 cm ortalama yaparsanız bakteriyel döngünüz oksijensiz ortam da bularak nitratı azot gazına çevirerek sisteminizin yükünü de azaltır. Son bir çözüm de; 1,5 mm gibi daha kalınca kuvarsı tabana serip üzerine 0,5 mm gibi daha ince kuvars kumla takviye yapmak. Kalınlıkları 5 er santim olursa alttakiler bitki söküp takmak dışında yukarı çıkmaz, çıksa da pek göze batmaz.


Ayrıca kaya suyu sertleştirir diye bir kural yoktur, bu genelleme bir yanılgıdır, granit, siyenit, trakit gibi derin volkanizma ile oluşmuş kristalimsi kayaçlar kuvars kadar stabildir. Ama sert cisimler bazen discuslarda sıkıntı yaratabilir çarpma falan olursa diye...
Kaan ERDAL2010-12-03 18:51:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selmanfarisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 313
selmanfarisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2010 16:11
[QUOTE=kar_delen6]Merhaba;

Bence kum olarak Hagen siyah kum güzel. Arka fonu da siyah yapıp bol bitki koyarsanız bitkiler, discuslar, arka fon ve siyah kum çok şık görünüyor. [/QUOTE]
 
Discus tanklarında asla siyah renkli ekipman, kum vs.. kullanılması önerilmez. İleride balıklarınız  doğal ortama ayak sağlamaya çalışacağı için kesinlikle siyah pigmentler ile dolacaktır. Ortamın şık görünmesini sağlayacağız diye yanlış tavsiyelerde bulunamayız. Ayrıca iyi bir sistemde %50 su değişimine ihtiyaç yoktur. Sadece gerektiği zaman çok anormal durumlarda gerektiği kadar su değilştirirsiniz. Ben aylardır sadece eksilen suyu tamamlayarak sistemi idame ettirdim.
 
Bitki olarak da Echinedorus türlerinden şaşmayınız. Discus formuna en uygun olanların başında gelir.
 
Bu balığın doğasında ne varsa onu yapın. Şu an forumdaki DİSCUS bölümünde Köksal Bey'in başlattığı "Vahşi discus & biyotop" başlığı var. Size şiddetle öneriyorum ki o başlığı baştan sona okuyunuz.
 
Doğal ve Sağlıklı Sistemler Diliyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2010 11:42
[QUOTE=selmanfaris][QUOTE=kar_delen6]Merhaba;

Bence kum olarak Hagen siyah kum güzel. Arka fonu da siyah yapıp bol bitki koyarsanız bitkiler, discuslar, arka fon ve siyah kum çok şık görünüyor. [/QUOTE]
 
Discus tanklarında asla siyah renkli ekipman, kum vs.. kullanılması önerilmez. İleride balıklarınız  doğal ortama ayak sağlamaya çalışacağı için kesinlikle siyah pigmentler ile dolacaktır. Ortamın şık görünmesini sağlayacağız diye yanlış tavsiyelerde bulunamayız. Ayrıca iyi bir sistemde %50 su değişimine ihtiyaç yoktur. Sadece gerektiği zaman çok anormal durumlarda gerektiği kadar su değilştirirsiniz. Ben aylardır sadece eksilen suyu tamamlayarak sistemi idame ettirdim.
 
Bitki olarak da Echinedorus türlerinden şaşmayınız. Discus formuna en uygun olanların başında gelir.
 
Bu balığın doğasında ne varsa onu yapın. Şu an forumdaki DİSCUS bölümünde Köksal Bey'in başlattığı "Vahşi discus & biyotop" başlığı var. Size şiddetle öneriyorum ki o başlığı baştan sona okuyunuz.
 
Doğal ve Sağlıklı Sistemler Diliyorum
[/QUOTE]

Selman, unutma ki buharlaşan suyu tamamlayarak sistem yürütebilmenin en büyük sebebi aquaphonic sistem uygulamandır. Karasal bitkiler (meyve sebze vs) bunu sağlayabilir ama akvaryumu silme pistia doldurunca ve çokça bitki kullanınca bile 3-4 öğün kuvvetli yemleme yaparak (ufak boy discuslar için gerekli) sürü halinde discus beslemek su değişimi gerektiriyor.

Nitrat'ın 20 mg/lt civarında kalması için gerekli önlemler alınmalıdır.

Not: Dün itibariyle pistiaları çıkartıp su sümbülü denemesine başladım, bakalım tutturabilecek miyim aşırı nitrat ve besin ihtiyacını tatmin edebilecek miyim...
Kaan ERDAL2010-12-06 11:47:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cokuldasÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Izmir
Mesaj: 113
cokuldasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2010 23:07
işte yeni akvaryum.. balıkları eklemekte biraz sabırsız davrandım ama su kendi akvaryumlarının suyu, yenisine direkt onu aktardığım ve su düzenleyicisi kullandığım için fazla problem yaşamadık.. yan taraflar aquaclay bitkiler burada.. orta beyaz kum... balıkların bazılarının formu iyi değil ama 4 tanesi fena değiller:) fotolar çok net değil cep telefonuyla çektim. kum dizaynı hakkındaki görüşleriniz???

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onurdemirbalaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,36187[/C] [B]4861,3[/B]
Kayıt: 05/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1983
onurdemirbalaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2010 14:25
Akvaryumunuz gayet güzel olmuş,ellernize sağlık.Ortada duran mango kökünü çıkartıp onun yerine akvaryum yüksekliğinize yakın bir mango kökü koyarsanız hem çok daha güzel bir görüntü, hemde balıklarada yer tutmak için güzel iki alan oluşturmuş olacaksınız.Bu arada balıklarınız form ve sağlık olarakta iyi duruyorlar.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cokuldasÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Izmir
Mesaj: 113
cokuldasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2010 10:33

Teşekkür ederim Onur bey..

 
Aydınlatma olarak 4 adet floresan lamba kullanıyorum, birisi beyaz, ikisi pembe, biri günışığı..
Pembeler melonların rengini çok hoş gösteriyor ama günışığını da açınca renkleri değişiyor aynı güzellik olmuyor. Günışığının yerine mavi taksam blue diamond öne çıkar mı diye düşünüyorum, ama gün ışığı da bitkiler için faydalı...
Bitkilide discus baya zor, çelişkilerle ve tercihlerle karşılaşıyorsunuz.. Ama pişman değilim, zor olduğu kadar da keyifli.. Böyle bir akvaryumda discusları izlemenin keyfine doyum olmuyor, iki gündür tv bile açmıyorum evdeSikkin 
cokuldas2010-12-09 10:35:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir