diskusumu kurtaRmam gerek


uğur73Çevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2006
İl: Konya
Mesaj: 128
uğur73Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2007 11:42

Merhaba arkadaşlar,öyle üzgünüm ki aceminin yapmayacağı en büyük hatayı yaptım. 6 adet diskus besliyorum. 1,5 hafta önce beğenerek aldığım bir diskusu (9 cm civarı) bir hevesle eve getirdim. Karantina tankına koydum. 1 haftalık gözlemle, flagyl tedavisi önlem olarak aldım. Gayet iyi olduğunu düşünerek diğer balıklarımın yanına koydum. Koydum ama ertesi gün diğer balıklarımdan 3'ü yukarda asılı vaziyette duruyorlardı. Kimi zaman 40 derece yan yatmalar oluyor. 2 gündür yemden de kesildiler. Evet büyük hata yaptım. Şimdi kurtarmam lazım, sayın Ulvi Bey'in balıklarının rahatsızlığıyla aynı gibi.

Lütfen imlanıza dikkat ediniz.
spalt2007-05-28 15:13:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgao2000Çevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2005
İl: Ankara
Mesaj: 2284
tolgao2000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2007 11:52
Ertesi gün birden yan yatmaları hastalık sebebi ile olması çok zor gibi, yani bu kadar kısa sürede enfekte olup güçsüz düşürmüş olabilirler mi ? yoksa yeni gelen discus gece sabaha kadar diğerlerini sindirmiş olabilir mi ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Musa AğırÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 28/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 216
Musa AğırÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2007 12:31
Sevgili arkadaşlar, balıkların renklerini karartıp hepsi yada büyük çoğunluğu yanyana bir yerde toplanıyorsa, dikkatlice baktığınızda üzerlerinde de bölgesel beyaz tül şeklinde beyazlaşmalar varsa, bu hastalık chinodelladır. Genelde discus ve meleklerde görülür. Siliat hastalığıdır. Bundan dolayı tedavi uzun sürer. Siliatlar akvaryum icerisinde kapsül oluştururlar. Bu kapsül ilactan etkilenmez ve patladığında binlerce siliat akvaryuma yayılır. Discuslarda chinodella tedavisinde en basit yöntem sera costapurla 5 gün boyunca 1 litreye 1 damla şeklinde ilaç uygulanır. Isı 32 dereceye cıkartılır. Işık kapatılır, balık kuru yem yemeyeceği icin balığa tedavi süresince yoğun şekilde canlı kurt verilir. Tedavi süresi 15 gündür 15 günden önce su cekilmez ve ilave edilmez. Sadece discus tedavisi icin gecerlidir ve mutlaka güclü dış filitrasyon kullanılır. spalt2007-05-28 15:16:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uğur73Çevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2006
İl: Konya
Mesaj: 128
uğur73Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2007 19:23

Musa bey peki ben şöyle bir tedaviyle başladım.Belki okumuşsunuzdur ulvi beyin balıklarında da aynı benimkisine benzer bir durum söz konusu,ilaç kullanım yöntemim,

İlyas Aydemir demiş ki:
-İlk etapta hemen metilen mavisi kullanın.Bununla birlikte,eczaneden alacağınız " Piyeloseptyl " isimli ilaçtan her 50 litre suya 2 kapsul olmak üzere ilave derhal edin.

-İyotsuz tuz katın (her 10 lt'ye bir çay kaşığı).

-Halandırmayı arttırın,sıcaklığı 30 derece civarında tutun ve karbon kullanmayın.

-İki günde bir %25 su deşikliği yapın ve yukarıdaki aynı dozda ilacı yenileyin.

-Bu arada,makul sıklıkta ve kısa süreli (3 dakika kadar) potasyum permanganat banyosu yapabilirsiniz (balıkların kodisyonları da uygun olması şartıyla)

-Yem yiyorlarsa aynı ilaçtan çok az miktar yemlerine de katabilirsiniz.

-Eğer bu arada balıklar ölmezse,bu işleme 7 gün devam edelim.

Terramycin-kapsül (Pfizer),yine bir akvaryumcudan "Aqua-Beyaz Benek İlacı" (başka marka olmasın)alabilirseniz iyi olacak.Uygulayacağımız bir kombinasyondan daha iyi sonuç alabileceğimizi sanıyorum.
Eğer Terramycin pahallı ise,Devaksilin,Tetra,Tetralet,Tetramin gibi ilaçların kapsul yapılı olanlarını da alabilirsiniz.Ama fiyat farkı çok yoksa, Terramycin daha iyidir.

-Bu arada ilaç uygulamasına aynen devam edelim.Bu vakitten sonra balıkları ayırmaya pek gerek yok.Birde yeni tankın getireceği stress problemleri ile uğraşmayalım.

1. Gün: Tank suyunun %25'ni değiştirelim.Her 50 litre su için, 2 kapsül "Piyeloseptyl" isimli ilaçtan katalım.Yine her 250 litre suya bir kapsul hesabıyla,yeni aldığınız "Tetraksilin" isimli ilçtan ilave edelim.Ayrıca her bir 25 litre akvaryum suyu için,5 damla hesabıyla "Aqua Beyaz Benek" isimli ilaçtan katalım.Yine bir eczaneden alacağınız "magnezyum sulfat'tan" (İngiliz tuzu adı altında da satılır),her 50 litre suya 1 çay kaşığı olacak şekilde katalım (bu balıklarınızın bağırsaklarının temizlenmesine yardımcı olacaktır).Bu arada her 10 litre suya 1 çay kaşığı tuz yoğunluğunu muhafaza edelim.Gerekirse değiştirilen su miktarı kadar tuz ilavesi yapalım.
2. Gün: Her 25 litre su için, 5 damla Aqua Beyaz Benek ilavesi yapalım.Başka hiç bir şey yapmayalım.
3. Gün: %25 su değişikliği yaptıktan sonra, 1nci gündeki ilaç ilavelerini aynen uygulayalım.Yalnız magnezyum sulfat katmayalım.
4. Gün: Her 25 litre akvaryum suyuna 5 damla Aqua Beyaz Benek uygulaması yapalım.Başka hiç bir şey yapmayalım.
5. Gün: Bu defa %50 su değişikliği yapalım ve akabinde 1nci gündeki ilaç ilavelerini aynen tekrar edelim (magnezyum sulfat hariç).
6. Gün: Her 25 litre akvaryum suyuna 5 damla Aqua Beyaz Benek ilavesi yapalım.Başka hiç bir şey yapmayalım.
7. Gün: %50 su değişikliğ yapalım ve 1nci günün bütün ilaç ilavelerini uygulayalım.(magneyum sulfat hariç)
8. Gün: %25 su değişikliği yapalım.
9.Gün : Sonrası günlerde normale dönüş.
-Uygulamalar sırasında 3 dakikayı geçmeyecek şekilde kısa süreli Potasyum permanganat banyoları uygulanabilir,yine yemlere tarif edilen metodla ilaç katılabilir (hatta katılmalıdır).
-Uygulamalar sırasında sıcaklık 30 derece civarında tutulmalı ve çok iyi bir havalandırma sağlanmalı,karbon kullanılmamalıdır.

-Şöyle 8-10 günlük süre içinde sadece Tetra Bits kullanalım.Fakat bu beslenme tarzı yeterli olmayabilir. Bunu gerekli vitamin ve minerallerle takviye etmemiz gerekir.Bunun için şöyle yapacağız!
Bir eczaneden, One Day, Supradyn, Theragran-M, Vi-Mineral gibi vitamin ve mineral eklentili tablet veya draje şeklindeki ilaçtan herhangi birini alalım.Bunların hangisi ucuzsa onu alabilirsiniz.Şimdi bu haplardan bir tanesini alın,eğer üstünde koruyucu tabaka varsa,bunu parmaklarınız arasında ve akan bir su altında ovalayarak çıkartın.Sonra bunu yarım çay bardağı suya atın,dağılmasını bekleyin,sonra iyice karıştırın.Bir kenara bırakın ve 5-10 dakika tortunun çökmesini bekleyin.Üsteki sıvının 1/4'nü küçük ve temiz bir bir şişeye koyun,diğer kalanını ağır ağır tanka dökün.Balıkların yiyebileceği kadar Tetra Bits'in üstüne küçük şişedeki sıvıdan bir kaç damla dökerek ıslatın (çok dökerek yemin dağılmasına meydan vermeyin).Sonra bunun üstüne bir damla bitkisel bir yağ veya zeytinyağı damlatın.Şimdi bu yemi azar azar balıklara verin.Çok vererek tankta dağılmalarına mahal vermeyin.Bu yemden azar azar günde 4-5 kere balıklara yedirin (buna atibiyotikte katabilirsiniz).Geriye kalan sıvıyı,şişenin ağzını sıkıca kapatarak bozdolabında muhafaza edin.Fakat bunu da 24 saatten sonra kullanmayın .Yemi bu şekilde her gün taze olarak hazırlayın.


- 1nci,3ncü,5nci,7nci günlerde aynı ilaçlar,yani Piyeloseptyl+ Tetraksilin+ Aqua Beyaz Benek ilaçları kullanılacak.
-Tankın suyuna vitamin katmayı,şimdilik durduralım (yeme katabiliriz).
-Tuz uygulamasında bir yanlışlık yapmayalım.Diğer bir deyişle,10 litre suya bir çay kaşığı tuz yoğunluğunu devamlı muhafa etmeye çalışacağız.Aynı şekilde havalandırmayı çok iyi tutacağız ve sıcaklığıda 30 derece civarında muhafaza edeceğiz.
-4ncü gün protokolüne ilave olarak %25 bir su değişikliği daha katalım.Bu %25'lik su değişikliğinden sonra, 4ncü günün Aqua Beyaz Benek uygulamasını yapalım.

Ali Bey izninizle size sorularım olacak.

Tedavinin her gününde permasole devam ettiniz mi, ettiyseniz oran belirtebilir misiniz?
%25 yerine %50 yapsam acaba daha mı iyi olur? Balık yüküm fazla.
Yarın tubifex bulabilirsem


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uğur73Çevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2006
İl: Konya
Mesaj: 128
uğur73Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2007 19:25

Musa bey bu ilaç kullanımı şekilde yola çıktım.Fikirlere açığım teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Musa AğırÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 28/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 216
Musa AğırÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2007 19:02

Arkadaşlar, benim söylediğim tedavide balıkların kurtulma oranı yüzde 95 ve bu tedavi su bilimler prof. ları tarafından tanı net olarak yapıldıktan sonra konulmuştur. Yani balıklar ölmezse devam edelim diye bir tedavi yöntemi bana biraz yalnış geliyor. Tabi bu sonuc alamıyacağınız anlamına gelmez. Ama internetten chinodella hastalığının yada siliat hastalıklarının ne olduğunu araştırırsanız daha iyi olur bence. En önemli sonucta tedavi sonunda kac balığın yaşayıp kac balığın öldüğü yüzdesidir. Amac balıkları yaşatmak değil mi? Sera costapur en fazla 20-25 ytl arası sizce makul değil mi? Kurtarma yüzdesi yüzde 95 sizce makul değil mi? Benim amacım sadece yardımcı olmaktı. Hayırlı günler hepinize.

spalt2007-05-30 22:09:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uğur73Çevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2006
İl: Konya
Mesaj: 128
uğur73Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2007 20:45
Teşekkür ederim, musa bey dediğiniz yönteme başladım.Sağlıcakla kalın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir