DIY Seachem Excel ?


serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2012 22:27
Neocaridinalar yüksek dozlara dayanabiliyorlar, diger türlerle ilişik bir denemem olmadı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

myenerÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2011
İl: Adana
Mesaj: 74
myenerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2013 18:19
 Dıy excel bitkiler için karbon kaynağı olarak kullanılabiliyor mu , yoksa sadece yosunla mücadelede mi ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

albadrossoÇevrim Dışı

Kayıt: 17/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 198
albadrossoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2013 21:46
Tüm sayfaları okudum. Gereği kadar bilgileri topladım :) Ben de akvaryumumda kullanmaktayım. Ancak az miktarlarda kullandım. 120 LT ye ilk gün 10 ml, sonraki günler 2,5 ml falan kullandım.

5. sayfada rooyland adlı üyenin, resimli paylaşımı beni biraz cesaretlendirdi. Hepinize teşekkür ederim.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kutay ÖzbekÇevrim Dışı

Kayıt: 07/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 88
Kutay ÖzbekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2013 08:00
[QUOTE=kdeniz]
Gerçi sizlerde görmüşsünüzdür ben yinede belirtmek istedim.
 
Bu madde ile ilgili nette bir hayli önemli bilgiler var, şu an için fazla yorumlayacak ve yazacak zamanım yok.
 
Ancak önemli gördüğüm bir iki başlık var
 
Birinsici pek te önemli olmasada; demiştim;
 
Kullanım açısından, yapılan çözeltinin kullanım süresinin orana bağlı olarak 14/28 gün arasında olduğu belirtiliyor. (Hazırlanan çözeltiler için test stripleri mevcut)
Hazırlanan %2 lik 1 litrelik çözelti günde 10 ml olarak kullanılsa 100 gün yapar ve 14 günden sonrası çöpe gider. Hazırlanan çözeltinin buna göre hazırlanması gerekiyor.
Aksi takdirde hiç bir işe yaramayan hemde toksik bir maddeyi yüklemiş oluruz.
 
Yanlış anlamış olabilirim, sizlerinde araştırmanızı rica ederim.
 
En önemlisi ise toksik bir madde olduğudur. Bunun iyi analiz edilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Bu maddeye alternatif bir kaç madde daha var.  
 
Dediğim gibi pek fazla vaktim maalesef yok, olsa dahi kimyacı da değilim, ancak her yönden daha iyi analiz yapabilecek arkadaşların konuyu daha iyi araştırmaları gerektiğine inanıyorum.  
 
[/QUOTE]

O halde vuslat'ın tarifine göre %1,5'luk solüsyon hazırlamamız için:
30 ml Glut + 970 ml saf su kullanmamız gerekiyor. Glut 1 litrelik paketler halinde alınabildiğine göre, 15 gün sonra 970 ml glut u çöpe mi atıyoruz ? Ben litresini 30 TL'den aldım.. Kötü bir haber oldu bu..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayramÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 421
BayramÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2013 12:22
Bu bilginin kaynağına inersek gluteraldehit bir tıp dezenfektanıdır. Bilgide ona matuftur. Mikroorganizmalar için etkili olması için aktifleştirme işlemi yapıldığını söylüyor kaynaklar. Bu aktifleştirme işleminin etkisi %1,5-2 doz için 14 gün, %2,4-3 doz için 28 gün etkili oluyor.

Başka bir kaynakta bakteri sporları için aktifleştirme %70 izopropil alkol ile karıştırılan %2 gluteraldehitin tıbbi amaçlı bakteri ve sporlarına karşı kullanılmasının etkili olduğu ve ortamdaki bakteri ve sporları öldürdüğü söyleniyor.


Pratikde %70 izopropil alkoldeki %2 gluteraldehit google arama.

meb mikrobiyoloji laboratuvarında analiz sonrası işlemler google arama.

Kitapçıktaki 8. sayfada anlatılan mevzu. Bilimsel çalışmalarda hızlı sterilizasyon için aktifleştirme yapılıyor. Çünkü gluteraldehit etkisini 10 saat sonra ve daha uzun süre sonra gösterebiliyor. Daha hızlı sonuç almak için böyle bir işlem yapılıyor. Bu işlemle hazırlanan solüsyon 15 gün süreyle kullanılabiliyor. 

Yani aktifleştirme ayrı bir konu ve alg mücadelesiyle ilgisi yok.

Bir yönden iyi demekki belli dozajın altı filtredeki mikroorganizmalarıda öldürmeyebilir.

Şüpheler varsa denenebilir. Kontrollü deneylerle denemek için uğraşmadım. Ancak belli bir zaman sonra ayrı bir kapta yosun oluşturup 15-30-45 gün sonra deneyince aynı etkiyi gösterip göstermediğini test etmek gerekiyor. 

Şu ana kadar kullandığım malzemenin etkisi her zaman vardı. Ancak ayrıca test etmedim.

Eğer uzun süre deneyenler bilgi verirse teste gerek yok.

Zaten yurtdışındada uygulayan ve olumlu sonuçlar alanlar var.

http://www.inchem.org/documents/sids/sids/111308.pdf

Yada googleda oecd sids gluteraldehyde aratırsanız bol bol kaynak çıkıyor.

Linkteki kaynakta 10. sayfada çok düşük dozlarının algleri öldürdüğü ve balık, karides ve bazı su canlıları için toksisite sınırları belirtilmiş.

Canlılarınıza göre hesaplamaları yapıp kullanabilirsiniz.

Linkte çok düşük dozlarının algler için öldürücü olduğu, en hassas canlının algler olduğu belirtiliyor.

Zaten buda bizim işimize yarayan kısmı bu maddenin.


Pagrus pagrus (L., 1758) Yumurtalarının Gluteraldehit ile Dezenfeksiyonu   ve Embriyolojik Gelişimi

Akvaryum bilimi açısından incelersek balık yumurtalarının bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarıyla açılım oranının düşmemesi için uygun konsantrasyonlar çalışılmış. 

Buda işin ayrı bir yönü metilen mavisi yerinede bitkili akvaryumlarda bazı balıkların hobi amaçlı üretiminde uygun konsantrasyonlar yumurta açılım ve üretim oranınıda artırabilir.

Gluteraldehitin aquaculture, su ürünleri, akvaristlik alanlarında kullanımı mevcut. Konsantrasyonlar aşılmadanda etkili bir algae öldürücü.

Çünkü en hassas canlılar algaeler. Özellikle üzerine uygun oranlarda kaç litre akvaryumunuz varsa günlük kullanabileceğiniz maksimum dozajı alglerin üzerine suyun içinde püskürterek uyguladığınızda bir çoğunu güzelce öldürüyor.

Ancak dikkat edilmeli elleri tahriş edebilir, solunmamalı dikkatli ve özenli bir şekilde saklanmalı.

Ancak en mantıklısı Otocinclus affinis, SAE, nerite salyangozu, cüce vatoz, yeni popüler olan yerel arkadaşımız garra rufa, beyaz, siyah moly balıklarından ve canlılarından akvaryumda duruma göre birer,ikişer, üçer beşer bulundurmak daha temiz ve daha güzel bir akvaryum ekosistemi ve yosunsuz bir akvaryum sağlar.

Ancak dizayn amaçlı akvaryumlarda, şu anda bir yarışma var ve dizaynları dört gözle bekliyoruz. Bu canlıların akvaryumdan çıkarılması, yakalanması vs. gibi durumlarda dizaynın bozulması gibi riskler içerdiği için canlılar yerine nispeten ucuz bir alternatif olması itibariyle dikkat edilerek kullanılabilir.

Uzun bir süre 6-7 ay kullandım güzel sonuçlar aldım. Ancak şu anda yosun yiyen canlılarım olduğu için ve dizayn işinide şu an kafamda bir proje oluşturamadığım için kullanmıyorum. Gerekte kalmadı 1-2 aydır hiç kullanmadım gerek kalmadı. 

Akvaryumda aslında her algi oluşturup sonra farklı yöntemlerle yok edip bir daha aynı şartları oluşturmadan devam etmek daha doğru. İlk başta tabana aşırı yüklenip kahverengi algle merhaba diyebilirsiniz.

Avatarımdaki resimde half black pastel lepistesin arkasında subulataların üzerinde staghorn algler var. Linkte daha büyük resim mevcut http://www.lepistes.net/forum/half-black-white-tuxedo-t20.html. Ben bunlardan kurtulamadım. Çünkü tabanı sürekli kurcaladığım bitki söküp diktiğim için stem bitkilerim var mecburen budamak tekrar dikmek zorunda kalıyorum. 

Staghorn alg için kullanmaya başlamıştım. Bu alge çare bulamadım ve heryeri sardı. Bir iki günde tüm akvaryumu bağlıyordu. Bol balıklı olduğu için son çare dıy excell kullandım ve kurtuldum. 

Daha yiyen balık ve başka kurtulma çareside bulamadım. Şu anda şükürki yok. Nesli tükendi sanırım.
Şöyleki tabanı kurcaladığınızda bitki söküp diktiğinizde oluyor. Durduk yerde olmaz. Hem tabanı kurcalayacak hemde olmasın derseniz kullanabilirsiniz yoksa zaten tabana dokunmuyorsanız hiç gerek yok. Bu bahsettiğim en sıkıntı ve sinir bozucu alglerden.

Diğer bir çok alginde yosun yiyiciler, su değişimi, 4-3-4 aydınlatma gibi çözümleri var. Yani son çare bu maddenin kullanımı. Çok lüzumluda değil bir çok akvarist için. 

Karbon kaynağı meselesi.


Yada linkler kaybolup herkes ve herşey fani bu dünyada glutaraldehyde glutaric acid reaction carbon dioxide şeklinde googleda ve google akademikte aratabilirsiniz. Linkte karbondioksit çıkışı gözükmüş. Ayrıca ayrıntılı incelemelerde karbon kaynağı olarak uzun vadede 1-2 gün sonra filan karbondioksit açığa çıktığı ancak bununda bitkiler için kullanılabilir kullanılmayabilir oranlarını incelemek lazım high tech için tavsiye edilesi değil hani. Ancak uygun düşük destekli bazı nanolar için düşünülebilir. 


271. syfada incelenebilir. Ayrıntılı inceleyip katkıda bulunulabilirsiniz. Daha birçok bilimsel yayında incelenmiş ama kimya akademik terimlerine vukufiyeti olan bir ilim insanı vakit ayırabilse daha faydalı olacağını düşünüyorum. İlmi makaleler tamamen insan sağlığına yönelik sterilizasyon üzerinde durmuş. Kimyacılar kimyasal yapısını incelemiş. Co2 çıkışında kullanılabilir co2 miktarıyla ilgili çok veri bulamadım. Ancak bir miktar co2 açığa çıktığı doğru.

Burada yaptım oldu yöntemine başvurursak co2 olarak, karbon kaynağı olarak zaten çok etkili olmadığı bilinen ve daha önce tartışılan bir konu. Bu açıdan fazla kurcalamaya gerek olmadığınıda düşünüyorum.

Karbon kaynağı olarak çok ciddi etkisi olmayacaktır. Farklı yöntemler ve metodlarla verimliliği artırılırsa olması belki mümkün olabilir.

Buna göre tabiki mayalı sistem ve karbondioksit sistemi kullanımı avantajlı olacaktır. Çok ciddi bir etki beklenmemelidir.
Bayram2013-03-08 15:15:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GannicusÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 174
GannicusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2013 22:18
Arkadaşlar burada bir eczacıya sordum aldehitler kansorejendir dikkat et ona dedi??!!
 
Benimde kafam karıştı bu gluteraldehit kansorejen olmasın??Kaş yaparken göz çıkarmayalım sonra??

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayramÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 421
BayramÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2013 14:09
Kanserojen olabilir. Astıma sebeb olabilir. Her türlü kimyasal maddenin illaki yan etkileri vardır.

Mümkün olduğunca gerek yoksa kullanılmamalıdır.

Gluteraldehit cilde bulaştığında, solunduğunda çok zararlı bir madde.

Dikkatli bir şekilde kimyasal madde şişesinde korunaklı bir yerde saklanmalıdır.

Dozajında kullanıp saklanmalı, çocukların insanların ulaşamayacağı, başka bir maddeyle karışma ihtimalinin olmayacağı şekilde dikkatli saklanmalıdır.

Ne kadar az kimyasal kullanılırsa o kadar iyi. Eğer küçük ve az tankınız varsa hiç gerek yok dozajında kullanımla marka gübreler seachem vs. yeterde artar zaten.

Yosun konusundada kesin çözüm değil malesef kısa süreli yok ediyor. Tank şartlarınız düzelmezse, tankın rutin bakımları su değişimi, filtre temizliği yapılmazsa yosun tekrar oluşacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayramÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 421
BayramÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2013 18:44
Hemianthus micraların yapraklarını beyazlaştırıp döküyor. Direk uygulamada Hemianthus micrayıda yosun gibi perişan ediyor.

Hemianthus micraların gövdelerini bile kuruttu direk püskürtmede.

Micraları yosundan kurtarmak için karanlıkta bekletme uygulanabilir. Çamaşır suyunada toleransları olacağını zannetmiyorum denemesemde. Hassas bir bitki. Yada benim tankıma özgü bir durum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

robokenÇevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2014
İl: Eskisehir
Mesaj: 205
robokenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2014 16:27
konu biraz eskide kalmış ama yardımcı olursanız çok sevinirim.
%2 GL kullanıma hazır siparişi verdim aramalarıma rağmen %50 lik bulamadım 
bu ürünü direk kullanabilirmiyiz.

ÜRÜN ÖZELLİKLERİ:
WTR-INSTRUMENT %2 GL kullanıma hazır bir solüsyondur.
Endoskopi,anestezi,cerrahi,yoğunbakım,laboratuar ve benzeri ünitelerde kullanılan metal, lastik, plastik, cam ve porselen gibi alet ve ekipmanların dezenfeksiyonu için uygundur.Flexible ve basit endoskopların  dezenfeksiyonu için kullanılabilir.Formülasyonu gereği korozif  değildir.Renksiz oluşu solüsyonun  kirlendiğinin görülmesi açısından bir avantajdır.
Kullanıcının isteklerine göre;
Aktive edilerek 7,5-8 pH’da yada;
Aktive edilmeden 4-4,5 pH’da kullanılabilir.

KULLANIM ALANLARI:
Paslanmaz çelik, plastik, cam ve porselen gibi her türlü cerrahi alet ve endoskopun dezenfeksiyonu için kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ:
Dezenfekte edilmek istenilen ürünlerin ilk önce fiziksel kirlerinden arındırılması önerilir.Etki süresince beklenildikten sonra steril suyla durulanıp, gerekli şekilde kurutulmalıdır.WTR-INSTRUMENT %2 GL’nin 14-28 gün kullanım ömrü vardır;solüsyonda gözle görülen kirlenmeler olması durumunda çalışma çözeltisinin değişmesi önerilir.
Konunun uzmanı kişiler tarafından kullanılması önerilir.

İÇERİĞİ:
1000 gr WTR-INSTRUMENT %2 GL
20 gr Gluteraldehit içerir.
KİMYASAL ÖZELLİKLER:
Aktive edilmiş:
pH değeri : 7,5-8
yoğunluğu:1,0114 gr/cm küp
Aktive edilmemiş:
pH değeri:4-4,5
yoğunluğu:1,01 gr/cm küp

ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİKLERİ:
Aktive edilmemiş;
Bakterisit etki:15 dakika
Fungusit etki:15 dakika
Virusit etki:15 dakika
Sporsit etki:60 dakika
Aktive edilmiş;
Bakterisit etki:10 dakika
Fungusit etki:10 dakika
 Virusit etki:10 dakika
 Sporsit etki: 30 dakika
EPA(Enviromental Protection Agency)ürün sınıflamasında %2 lik gluteraldehit’i yüksek düzey dezenfektan olarak kabul etmiştir.
Yüksek düzey dezenfeksiyon için 20 dakika temas süresi önerilmektedir.
Guıdeline for disinfection and sterilization in healthcare facilities 2004 %2 Gluteraldehiti pH 7,5-8,5 aralığında;
Vejetative bakteriler < 2 dakika
M.tuberculosis, fungi ve virusler < 10 dakika etkin olarak tanımlanmaktadır.
20/01/2010 tarih ve SANİTER Gıda-Çevre Bilimi ve Teknolojileri Müh.Dan.LTD.ŞTİ.Raporu:
WTR-INSTRUMENT %2 GL EN 13727 ve EN 13624’e göre staphylococcus aureus
ATCC 6524’e göre Staphylococcus aureus 
ATCC 6538, Pseudomonas aeruginosa, 
ATCC 15442, Enterococcus hirae
ATCC 10541, Aspergillus niger
ATCC 16404 ve Candida albicans
ATCC 10231 suşları için temiz şartlar altında 20 C’de 5 dakika temas süresinde bakterisidal ve fungisidal etkiye sahiptir.

ÖNEMLİ UYARILAR:
Etki süresi beklendikten sonra steril su ile durulayınız.Tekstil  temasından kaçınınız.Solunduğunda  ve yutulduğunda zararlıdır.Solunum sistemi ve cilt için tahriş edicidir.Göz için ciddi hasar riski vardır.Gözle temas halinde derhal bol su ile yıkayınız doktora başvurunuz.Kaza durumlarında,kendinizi iyi hissetmemeniz durumunda acilen doktora başvurunuz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GannicusÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 174
GannicusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2014 21:58
Hocam bende %50 lik bulamadım...Bikaç arkadaşa mesaj attım dönüş yapmadılar alan arkadaş varsa link paylaşırsa bizde alalım..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

srdrgkdmrÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 309
srdrgkdmrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2014 15:27
http://www.derenilac.com/?mProdID=2&sProdID=17&iProdID=96&Ref&Prod=ProductModeTwo
linkteki üründen aldım %2 lik olanını, şimdi bunu direk olarak kullanabilirmiyim? sulandırmam gereklimi?
birde içerikte Antikorozi Maddeler ve Deiyonize Su ibaresi aklıma takıldı bi sakıncası olur mu? deiyonize su neysede antikorozi maddeler farklı bir etki yapar mı acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CERKUTAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2010
İl: Manisa
Mesaj: 1889
CERKUTAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2014 15:54
%2 'lik kullanmıyoruz Serdar Bey,% 50'lik kullanıyoruz.%2'lik deneyen var mı bilmiyorum açıkçası.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

srdrgkdmrÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 309
srdrgkdmrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2014 16:01
Bu ürün sanırım hazır olarak %2 lik olarak hazırlanmış hali, bunu dahada seyreltmeme gerek var mı? Birde kullandığınız ürünün linkini verebilirmisiniz içerik olarak sadece glut. mi var acaba?srdrgkdmr2014-05-07 16:27:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CERKUTAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2010
İl: Manisa
Mesaj: 1889
CERKUTAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2014 11:40
     Emers bitkiler tanka ilk dikildiğinde bu ürünü uygulamak son derece sakıncalıdır.Bitkileri 2 gün içinde eritiyor.Tamamen suda yetişmiş bitkilerde  bu tarz bir şey gözlemlemedim ama emers bitkiler nedense hemen tepki verdi ve çok kısa bir zamanda erimeye başladılar.Duyrulur.

Teşekkür Edenler: [T]125478,msurucu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir