DIY Sıvı Gübre ( Tunç Sönmezoğlu)...


sagalasosÇevrim Dışı

Kayıt: 26/03/2009
Mesaj: 56
sagalasosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2012 14:11
Merhaba arkadaşlar,

130 Litre (76x35x50Yükseklik) bitkili melek tankım var. 

Tankımda bitki olarak;
* 2 kök dev anubias (yaklaşık 15'er yapraklı)
* 4 kök nana anubias (yaklaşık 8'er yapraklı)
* 10 kök subulata
* 5 kök 3'er yapraklı crypto var.

Genelde, rizomlu, kaya ve kütüğe bağlanan bitkileri tercih ediyorum.

Co2 kullanmıyorum ve ışıklandırmam 30'ar cm'lik iki şerit beyaz led...
Hava motoru kullanıyordum ama çıkaracağım.

Bitkilerimde bir sorun yok. Gelişiyorlar, yeni yapraklar çıkarıyorlar ama çok çok yavaş.

Tunç Sönmezoğlunun gübrelerinin methini çok duydum. Ama fazla çeşidi var. 
* Sıvı MikroPro element
* Sıvı Demir
* Sıvı Fosfat
* Sıvı Nitrat
* Sıvı Potasyum

Şimdi bu gübrelerin hepsini mi kullanmalıyım?
Sadece MikroPro Element gübresi yeterli olur mu?
Bu sıvı gübreler ayrı ayrı ne işe yararlar?

Benim istediğim bitkilerim daha iyi gelişsin.
Ne önerirsiniz? Hangisini almalıyım?

Teşekkürler....


sagalasos2012-10-16 14:12:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2012 14:47
Tolga bey merhaba,
 
Bitkiler için olmaz ise olmaz olan şey Işıktır, sonra CO2 ve sonrasında da gübre takviyesidir. 2 adet 30 cm led sizin akvaryumunuza yeterli değil. Bitkilerinizin daha çabuk gelişmesini istiyorsanız gübre takviyesinden önce ışıklandırmanızı arttırmalısınız.
Daha da önemlisi tankınızdaki melek sayısını da belirtmelisiniz ki, bu canlıların suya saldıkları CO2 oranını, amonyak oranını bir tespit edelim. 133 litreye takbül gelen tank ölçüleriniz var. Bunun içinde dekorasyon için kullandığınız kayalar ve kökler var, zeminde de kum var. Bu durumda sizim 133 litre değil yaklaşık 100 litre gibi bir su dolu alanınız var. Melek tarzı balıklar geniş alan isteyen balıklardır. yani 1 adet orta boy melek için en az 20 litre suyunuzun olması gerek, bu hesapla sizin tankınızda ancak 6 veya bilemediniz 7 adet melek için uygun yaşam alanı mevcut. Bu balık miktarının suya bitkilerin ihtiyacını karşılayacak olan CO2'yi veremeyecekleri ortada. aynı zamanda amonyak salınımı da az olur. Neden amonyakın üstünde dikkatle durduğumun da izahını yapayım. akvaryumlarda bulunan yararlı bazı bakteri türleri vardr. Bu türler öncelikle amonyakı parçalar nitrite döndürür, diğer bir tür bakteri ise nitriti parçalar nitrada döndürür, bu nitrat da bitkilerinizin temel ihtiyaçlarından yalnızca bir tanesidir. Bitkinizin ihtiyacı olan başlıca elementler, demir, phosfat, nitrat, ve diğer bazı mineral tuzlar. Şimdi balıklarınızın tanktaki bitkilere yeteri kadar bir katkısı olmadığını düşünürsek, sizin gübre ve CO2 katkısı yapmanız kaçınılmaz. Şimdi size aşağıda sırasıyla yapmanız gerekenleri yazacağım.
 
133 litre hacimli, 100 litre su ile dolu olan tankınıza yaklaşık olarak en az 50 60 watt kuvvetinde ışık kaynağı olması şart. Ne kadar gübre takviyesi yapsanız da ışık yetersiz, yani bitkiler düzgün fotosentez yapamayacaklar ve düzgün gelişemeyecekler. Bitkilere her şeyi dengeli vermelisininiz.
Gübre verip, yeterli ışığı sağlamazsanız, CO2 vermezseniz verdiğiniz gübrenin yosun oluşumuna sebebiyet vermesinden başka bir ey elinize geçmez.
 
Hadi diyelim ki tankınızda yeterli ışık kaynağı var, CO2 de veriyorsunuz , işte o zaman elinizdeki bitki türlerine göre kullanmanız gereken gübreler var. Temel olarak Demir Gümbresi ile microelement gübrelerinden vermeniz lazım. Potasyum ve fosfatı da az miktarda verebilisiniz. Sıvı nitratı ise akvaryumdaki balık populasyonunuz az olması durumunda vermeniz gerekebilir. Sıvı nitratı genellikle sadece bitkiden ibaret içinde hiç bir balık ve canlı olmayan tanklarda kullanılır. Ya da balık miktarı çok az ise kullanılır.
 
Benim söyleyebileceklerim bunlar.
 
Sevgiler saygılar
 
Eray

Beğenenler: [T]71899,sagalasos[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sagalasosÇevrim Dışı

Kayıt: 26/03/2009
Mesaj: 56
sagalasosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2012 15:33
Eray bey, cevabınız için çok teşekkür ederim.
Tankımda dediğiniz gibi kaya, kum ve kütükler var. 100-110 Litrelik yer kalıyor.

Balık dağılımı ise şöyle:
4-5 cm büyüklüğünde 6 adet melek
2-3 cm büyüklüğünde 6 adet melek
4 kılıçkuyruk
3 moli
2 cüce vatoz
3 çöpçü

Biliyorum nüfus biraz fazla. Ama meleklerin yarısı elenecek. Biraz daha büyümelerini bekliyorum. Zaten daha karar vermedim ama ya melekleri eleyip canlı doğurana geçeceğim yada canlı doğuranlar gidecek sadece melek kalacak. Melekler biraz daha büyüyünce karar vereceğim.

Co2 kullanmayı düşünmüyorum. Bana çok karmaşık geliyor. Zaten kullandığım bitkiler kolay türler. (anubias, crypto, subulata)

Işık bana da yetersiz geliyordu. Zaten akvaryum yüksekliğim fazla (50 cm). Dibe az ışık gidiyor sanki. Işığı artırmak için ne yapmalıyım. Mesela tasarruflu beyaz ampüller bu tür kolay bitkiler için uygun mudur? 2 adet 50'lik tasarruflu ampül taksam yeterli midir? Yoksa illa ki floresan mı takmam gerekiyor? 

Son paragrafınızdan anladığım kadarıyla, Mikro element ve demir gübrelerini kesin kullanacağım. Potasyum ve fosfat kullanmasam bir sorun olur mu?

Teşekkürler tekrar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2012 16:07
Tolga bey tekrar merhaba,
 
Işıkladırma için illa floresan şart diye bişey yok ama tasarruflu ampulün de bir işe yaradığını duymadım. Bence eğer imkanınız var ise tekrar led ışık kullanabilirsiniz. Bunun için 3 çipli diye tabir edilen ve az enerji ile çok iyi ışık veren ve kullanım ömürleri yıllarca süren  silikonlu power ledlerden alırsanız iyi olur. Bence 3 metre alın ve birbirlerine çok yakın olarak yerleştirin. 1 metre day light 1 metre sarı 1 metre de mavi alırsanız bitkileriniz için yeterli olur. tabi önceki mevcut olanları sökmeyin. Bu şekilde daha fazla ışık olur ve bitkilere zemine kadar da ulaşır ışığınız.
 
Gübreler konusuna gelecek olur isek Demir elementi bitkiler için olmazsa olmaz bir elementtir ve eğer zemin toprağınız, Hagen, hav kırığı, aquaclay veya diğer pahalı bitki kumlarından değil ise suya demir takviyesi yapmanız şart. Micro element ise içeriğindeki mineral tuzlar sayesinde bitkilerinizin daha sağlıklı gelişmesine yardımcı olur. Potasyumu da arada sırada vermenizde fayda var. Phosfat da geecek olursak genellikle kırmızı ve pembe yapraklı bitkiler için ağırlıklı olarak kullanılıyor. Bence almanızda fayda var, en azından ayda bir kullanırsınız. Nitrata gelince, tankınızdaki balık populasyonu nitrat oluşumu için yeterli sayıya sahip. Ben sizin yerinizde olsam, melekler , vatoslar ve çöpçüler dışındaki tüm canlı doğuranları tanktan uzaklaştrırım. Onların yerine neon tetra, black neon, kardinal neon, glowligth tetra gibi yine amazon nehri balıklarından tanka koyardım. O zaman tankınız neredeyse tam bir amazon biotop'u olur. Bitkilerinizi de Amazon menşeili bitkiler olarak düzenlediniz mi alın size tam bir Amazon biotop'u. Eğer Ankarada yaşıyorsanız sizi benim nacizane tanklarımı görmeye çağırayım. Hem de size bir kaç bitki de verebilirim. Tankınızda biraz katkımız olsun :)
 
Sevgiler saygılar
 
Eray
 
  
Eray Gurdogan2012-10-16 16:07:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sagalasosÇevrim Dışı

Kayıt: 26/03/2009
Mesaj: 56
sagalasosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2012 16:17
Gübre konusunu anladım. Yardımlarınız için teşekkürler...

Işık konusunda son bir sorum daha var.

Tamam 3 çipli şerit led kullanacağım.
Fakat bunların metrede 30 ledli ve metrede 60 ledli olanları var.
Bir de ledleri alırken dikkat etmek için söylüyorum. Bu ledlerin bir değeri var mı. Kelvin ve lümen değerleri gibi...
Ya da bir marka ismi, link vs...

Hangisini kullanmalıyım?
sagalasos2012-10-16 16:19:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2012 16:48
Valla ne yalan söyleyeyim marka model ben de bilmiyorum. Ben de çin malı led almıştım çünkü :)Metrede 60 ledlilerden alırsan daha kuvvetli ışığın olur. Kelvin dereceleri ambalajın üzerinde yazar, 6000kelvinden aşağı olanları alma. Normal elektirikçilerden ziyade elektrik malzemelerini satan toptancı yerler olur. oralardan alırsan daha ekonomik olabilir.
 
Sevgiler saygılar
 
Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CihanOzcelikÇevrim Dışı

Kayıt: 31/12/2014
İl: Ankara
Mesaj: 97
CihanOzcelikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2015 22:37
Eski bir konu ama araştıranlar için güncel bişeyler ekleyelim. 5630 ve 5730 kod numaralı lümeni fazla led kullanabilirsiniz. Bilgi için yanlış malzeme almamanız adına led başlarında küçük şekilde 5630 veya 5730 kodunu görebilirsiniz. Görmediğiniz led  merdiven altı ürün olup işinizi görmeyecektir. Led in kafaları eski ledlere göre büyüktür aşağıda resimden bakabilirsiniz.


alüminyum şerit üzerinde alırsanız hazır 1 metrelik seçenekleri mevcut ayrıca şeffaf plastik kanallarıda bulunmakta saygılar.

ShockWavE302015-05-04 22:38:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

midnightÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/07/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 284
midnightÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2015 12:31
Genel olarak konuşuyorum ,dıy mikroelement gübrelerini ne yazılırsa yazılsın önermiyorum(demir gübreside içinde bence ama tartışmaya açık).

Mikroelement gübrelerinde tavsiyem seachem flourish ve nutrafin plant gro.

seachem bulursan kaçırma nutrafinide stok yap.:)
midnight2015-05-05 12:32:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GattzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/01/2014
İl: Ankara
Mesaj: 278
GattzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2015 23:06
Tunç Bey'in gübreleri oldugu icin buraya yazıyorum. Hakkınızı helal edin.
Tunç Bey bıraktımı arkadaşlar acaba gübre işini ? Sipariş verdim havale yaptım ancak bi dönüş olmadı 3 gündür. 3 tane mailde attım. Haberiniz varmı yakın zamanda gübre alan oldu mu acaba ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArturakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2011
İl: Trabzon
Mesaj: 393
ArturakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2015 23:25
[QUOTE=Gattz]Tunç Bey'in gübreleri oldugu icin buraya yazıyorum. Hakkınızı helal edin.
Tunç Bey bıraktımı arkadaşlar acaba gübre işini ? Sipariş verdim havale yaptım ancak bi dönüş olmadı 3 gündür. 3 tane mailde attım. Haberiniz varmı yakın zamanda gübre alan oldu mu acaba ?[/QUOTE]
Önceden mail atsaydın keşke ben öyle yapmıştım ama baya önceydi kendi sitesinde de gecikme olabileceği yazıyordu ama.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GattzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/01/2014
İl: Ankara
Mesaj: 278
GattzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2015 01:36
SİPARİŞLER İŞ YOĞUNLUĞUNA GÖRE EN GEÇ 3 İŞ GÜNÜ İÇİNDE KARGOLANMAKTADIR ibaresinden başka bişey göremedim. Daha önce atmıştım ona devam ediyorum diye dönüş yapmıştı. Bıraksa siteyide kapatır herhalde diye düşünüyorum.Belki tatile denk gelmiş olabilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArturakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2011
İl: Trabzon
Mesaj: 393
ArturakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2015 02:02
[QUOTE=Gattz]SİPARİŞLER İŞ YOĞUNLUĞUNA GÖRE EN GEÇ 3 İŞ GÜNÜ İÇİNDE KARGOLANMAKTADIR ibaresinden başka bişey göremedim. Daha önce atmıştım ona devam ediyorum diye dönüş yapmıştı. Bıraksa siteyide kapatır herhalde diye düşünüyorum.Belki tatile denk gelmiş olabilirim. [/QUOTE]
Evet ben de onu kastetmiştim. Sorun olmaz sanırım.

Beğenenler: [T]156079,Gattz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir