Doğallığı Bozuyor Eleştirileri Hakkında


teknomagÇevrim Dışı

Kayıt: 25/11/2008
İl: Tokat
Mesaj: 232
teknomagÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2009 19:00
Merhaba Arkadaşlar,,,


Dayanamadım ve sonunda bunları gerçekten yazma ihtiyacı hissettim, bir yanlış yaptıysam özür dilerim....

      Akvaryum ailesine yeni katılan arkadaşlar, yada tür değiştiren arkadaşlar bizlerden aldığı tavsiyelerle, kendi şartlarına  (ailevi ,ev koşulları, maddi durumlar vb ) neyi gerektiriyorsa ona uygun şekilde kurduğu akvaryumları tanıyor, ve gelen yorumların çoğunda doğal bulmuyorum, şu kum kötü, şu dekorasyon olmamış, akvaryum hacmi yetersiz. Örneğin: Bir arkadaşımız 150 litrelik akvaryum kurmuş ve sarı prenses besliyor , yorumların bazılarında abartılı bir şekilde akvaryum hacminin beslenen balığa uygun olmadığı yazıyor.
      Bir diğer lepistes akvaryumu kuran arkadaşa ise yine yorumların çoğu abartılı bir şekilde en az 80-100 litre de yada daha fazla hacimde beslenmesi gerektiğini  söylüyor. Bu arada söyleyen arkadaşlara bakıyorum, daha akvaryum hobisine yeni başlamış, pek fazla tecrübesi olmayan arkadaşlar.  Tecrübeli arkadaşlara baktığımda ise bilmiyorum benim kanaitime göre yapılan bu yorumlar inanılmaz moral bozuyor. Hele doğal bulmuyorum eleştirisi hakkında doğru o balık o kadar küçük bir hacimde beslenmesi yanlış, strese giriyor, eziyet çekiyor resmen, zaten o balığın akvaryumda beslenmesi yada diğer balıkların belli bir hacimdeki akvaryumda beslenmesi doğru mu sizce ? Doğal mı yani ? Anlamadım gitti doğrusu.....
     Akvaryum hobisine yeni başlıcak arkadaşın biri 2 tane japon balığını fanusta besleyerek yada küçük hacimli bir akvaryumda besleyerek başlıyor ve gelen yorumlar , ne yaptın sen böle, resmen hayvanlara işkence ediyorsun, olmaz böyle, yani anlatamıyorum bıktım doğrusu bu yorumlardan, akvaryumu alıp camdan aşağı atasım geliyor artık ve sizinde yorumlarınızı bekliyorum bu konu hakkında.
      Bazı arkadaşlarda, ya mesaj sayısını çoğaltmak için yada çok biliyormuş havasına girip yazı yazıyorlar her yere, ama lütfen böyle yapmayalım. Bu bir hobi ve dediğim gibi durum neyi gerektiriyorsa ona uygun zaten arkadaş alıp besliyor. Bu hobiye her ne olursa olsun başlayabildiği için aslında tebrik ederek yorumlarımızı söylememiz gerekmez mi ? Zaten ilerde araştırıp, neyin ne olduğunu öğrenir..... Eğer yinede ben yorumumu yapcam, ne olursa olsun derseniz, sizden ricam birazda eleştilerinizin dozunu düşürünüz....

Saygılarımla....


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BonitalÇevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2009
İl: Samsun
Mesaj: 635
BonitalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2009 19:08
Herkes bu hobiye başlarken belli başlı hatalar yapmıştır.Kimimiz küçük fanusta 2-3 japonla,kimimiz lepistesle japon balığını aynı akvaryuma koyarak başladık bu hobiye.Kimse annesinin karnından ben hobiciyim diye çıkmadı :).Yani herkes hata yapabilir.Bu hatayı er yada geç telafi etmek her türlü iyidir aslında.Adam akvaryumuna yapay bitki koyuyor.Evet o zaman doğallıktan eser kalmıyor ama canlı bitki için masraf yapma gereği duymuyordu parasal yönden.Canlı bitki alsan ışık alıcaksın,gübre alıcaksın gene masraf yapıcaksın.Yani hobicinin kendi zevkine kalmış yapay bitki bence.Yani burda bir hobici koyduysa akvaryumuna yapay bitki o kadar mesaj yazmaya filan gerek yok balıklarınada zarar vermiyorsa öyle dursun yapay bitki ileride değiştirir.Benim gördüğüm bir diğer konuda forumda boş boş mesaj kasmak.

Sarı Prenses için en az 150 litre gerekir.

2.yorum: Evet Sarı Prensesler için 100 ve üzeri litre gerekir.

Yani alttaki yorumun yazma amacı nedir :).Gerek yok yani.Hele bir abimiz var forumda deli gibi mesaj kasıyor.Evet oda birilerine yardım etmek istiyordur belki ama çok boş kasıyor :):).

İyi akşamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RevengeÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 218
RevengeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2009 19:15
Sana katılıyorum bu gibi yorumlar ben eski bir hobici olmama rağmen beni bile soğutuyor. Peki tamam, balıklara işkence yapmayı hiçbir hobici istemez fakat bu kadar sert tepkili olmamak gerekir. Kendimi yeni hobicilerin yerine koyuyorum insan tiksinir hemen saldırıyorlar. 50-300 litre farketmiyor zaten balıklar ikisinde de hapis kalmıyor mu? Tamam bazı canlıların daha büyük akvaryumda beslenilmesi sağlıklıdır ama bu kadarda üstüne gidilmemelidir. Zaten gerçek hobici zamanla daha büyük akvaryum kurmak isteyecektir. Bırakın zevkini alsın küçük akvaryumda baksın hemen kestirip atmayalım balıkları kaybedince tecrübe kazanıcaktır sanki hepimiz 500 litreyle başladık. Bu arada inanmayacaksınız ama balıklarımı geçici olarak 30 litre tanka koydum sadece bir haftalık balıklarım chiclid, tam çıkaracaktım bir baktım imparator ağzı dolu evet sadece 30 litrede imparatordan yavru alan tek hobiciyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadir_7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1751
kadir_7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2009 19:43
Bence bu durumu çözmenin yolu, empati kurarak yorum yapmaktır. Gerçekten hobiden soğutucu yorumlar oluyor... Ben onun yerinde olsam ne hissederdim diye düşünmek lazım yorum yaparken. Aslında en doğrusu bu işe başlamadan önce, iyi bir araştırma yapılmalı. Sonuçta bizim hobimiz canlılarla ilgili, ama hangimiz araştırarak başladık ki? Bir hevesle paldır küldür başladık hobiye ve zaman geçtikçe tecrübe edindik. Balıklara bile bile eziyet etmekle, bilinçsizlikten eziyet etmek arasındaki farkı görmesi gerekli herkesin. Uyarılara rağmen, kendi bildiğini okuyan arkadaşlar da var, o farklı bir durum. Ama yeni başlayan arkadaşlara, elimizden geldiğince yapıcı ve motive edici yorumlar yaparsak daha sağlıklı olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YeĞenÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 97
YeĞenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2009 20:00
Yapıcı eleştiri yapmakla yıkıcı eleştiri arasında çok fark var misal:
Balıklara zararlı olduğunu bilmeden fanusta balık besleyene ;fanusta balık beslenmez,hayvana yazık olur, nedenine gelince bu yazıyı okumanı tavsiye ederim http://www.akvaryum.com/Forum/fanusta_neden_balik_beslenmez!_k268356.asp ,demek nerede?
Yeter bu kadar zamandır hayvanlara çektirdiğiniz bu eziyet.O fanusu sizin gibilerin kafasına geçirmek lazım(bunu bile bile fanusta balık satan akvaryumculara söyleyebilirsiniz ) ,demek nerede?

Yapıcı eleştiriler yapılması dileğiyle...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MiSoSiKiaNÇevrimiçi

Yönetici
Kayıt: 12/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4575
MiSoSiKiaNÇevrimiçi
Yönetici
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2009 20:26
Yönetim olarak kırıcı mesajlara bizde karşıyız. Fakat yapılan hataların biran önce düzeltilmesi adına hata yapan üyemize hatası anlatılmalıdır ki, amacı beslediğimiz sucul canlıları kendi doğal ortamlarına uygun bir şekilde yaşatmak olan hobimizin amacına uygun hareket edebilelim. Ufak akvaryumda balık beslenmez mi? Beslenir. 100 litre akvaryumda yunus yada frontosa beslenmez mi yada yaşamaz mı? Beslenir ve yaşar tabii. Ama sadece yaşatmak değildir amacı hobimizin. Sağlıklı yaşatmaktır, huzurlu yaşatmaktır, yavru alabilmektir. Balıklarda her canlı gibi mutlu ve huzurlu oldukları ortamlarda yavru verirler. Hobicinin balığından yavru alması demek, ektiğini biçmesi yada meyvelerini toplaması demektir. Bunlarında olması için canlıların uygun su şartlarında ve yeterli hacimli akvaryumlarda beslenmesi gerekmektedir. Bu yüzden de tüm hobicilere hatasız, olarak olması gerektiği gibi akvaryumlarda, doğal ortama yakın yaşam alanları oluşturulmasını sağlamalarına yardımcı olmaktır. Bu yüzden yeni üye yada eski üye farketmeden karşımızdaki kim olursa olsun hatalarını tatlı bir dille anlatmalıyız.
Hataların söylenmesi eğer kişiyi rahatsız ediyorsa yada eleştirilere açık değilse balıkların hakkında tavsiye istemesi uygun değildir. Zira tavsiyeler iyi yada kötü yönüyle olabilir ki bu şekilde olmasıdır mantıklı olanı.
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

asya2626Çevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 173
asya2626Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2009 21:44
Bu hobiye her ne şartta olursa olsun başladığı için tebrik etmek lazım demişsiniz.
Ama o şartlar hobiciyi değil, balıkları ziyan ediyor. Bende özellikle kaplumbağalar için satılan minik kapları alanlara ve satanlara çok kızıyorum. Aynı şekilde japon fanuslarını. Bir can alırken biraz uygun ortamını araştırmak gerekmezmi? İnternette 2 dk. araştırsak zaten yanlış yaptığımızı anlar ve vazgeçeriz diye düşünüyorum. Sadece kısa süreli bir araştırma bir can kurtarıcak. Araştırmadan bu işlere girdiysekte kötü eleştirilere boyun eğicez demektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

leventbilginÇevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 45
leventbilginÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2009 23:43
Güzel bir konuya değinmişsiniz ama dogruyu söylemek gerekirse insanoğlu bu bişi diyemezsiz hobidede aynı fobidede aynı gerçek hayattada aynı bilsede bilmesede konuşur. Bilmesede biliyormuş gibi yapar.Bilsede kendini tam bir profesyonel sanar bunu önüne geçemezsin zor yani.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2009 23:55
Türk milleti olarak en büyük yaptığımız yanlışlardan biri bir şeyi aldıktan sonra ona kılıf uydurmaya çalışmak.Önce araştırmak vs gibi alışkanlıklarımız yok.Nasıl olsa olur gider diye düşünüyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YeĞenÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 97
YeĞenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2009 00:09
Bende eskiden(2-3 yıl önce) plastik kaplarda kaplumbağa beslemiştim hemde 2 tane ve ikisi de öldü.O plastik kaplarda beslememin sebebi ise :
1-Hayvan sevgim ki bu forumda herkeste var.En azından umuyorum
2-O kapların kaplumbağalar için kötü bir şey olduğunu bilmiyordum.
yani başkalarının daha farklı sebepleri olabilir.Asıl önemli olan hepimizin masum sebepleri olduğu ve yanlış yaptığımızda bunu bir daha yapmamamız.(içinde insanlık duygusu olan,gözünü para bürümemiş,cani olmayan kimseler.) ve bu gibi küçük başlangıçlar (fanus,plastik kap) aslında ileride çok güzel şeylere vesile olabiliyor.(Tabi yapılmaması gerektiğini öğrendikten sonra bırakmak gerek o şart.)bugün fanusta balık bakan küçük çocuk ileride tam bir akvarist olabiliyor.Yine belirtiyorum ki bile bile fanus satan akvaryumcular ve hayvanın eziyet çektiğini bile bile fanusta balık bakanlar Allah'a havale...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

meriç82Çevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 944
meriç82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2009 00:10
Arkadaşlar bu hobiye başlayalı yaklaşık olarak 20 sene olmuştur . Benden önce de babam balıklar ile ilgileniyordu yani kendimi bildiğimden beri evde akvaryum var .
  Bu hobide bende hatalar yaptım tabiki ve uyumsuz türler besledim uygun olmayan hacimlerde balıklara resmen eziyet ettiğimi bu foruma üye olduktan sonra anladım . Şimdi diyorum ki babam da bilinçsiz bir hobiciymiş bende uzun süre bilinçsiz bir şekilde bu hobiyi sürdür müşüm . Bunu nasıl anladın derseniz tabiki Akvaryum.com un sayesinde .
Şimdi zamanında bize bu hobide doğru ve bilinçli olarak akıl veren yol gösterenler olmadı . Ama şimdiki benden yaşı daha ufak arkadaşlar daha şanslılar her istedikleri bilgileri bu forumdan öğrenebiliyorlar . Hangi balık hangi balık ile hangi hacimde yaşar ne yer hastalanınca ne yapılır hepsini öğreniyorlar . Şimdi şuraya gelecem buraya bir arkadaşım konu açıyorsa eleştrilere  açık olmalıdır .  İyi yada kötü eleştriler alacaktır bilen yada bilmeyen kişiler yorum yapacaklardır elbet . Mecburen bunlara göz yummak zorunda ama istediği cevabı mutlaka alacaktır doğruyu bulacaktır buna emin olun .
O zaman arkadaşım hobiden soğuyacak diye her gördüğümüze hee diyelim arkadaşımda bildiğini okumaya devam etsin canlılara eziyet çektirsin .   Bir de şuna katılmıyorum bu hobi öyle bir hobidirki  insanlar parasına göre akvaryum kurup elindeki imkanlar doğrusunda hakkını vererek balık besleyebilirler .  Ben kendi adıma konuşayım  sırf karşımdaki şahıs kırılacak diye bir canlının eziyet çekmesine göz yumamam çünki hiçbir canlının hayatı ile kumar oynayamayız buna hakkımız yok . Eğer her şeye olur dersek bu site amacının dışına çıkmış olur  insanlar doğruyu öğrenemez .
 
Saygılar ...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burak_06Çevrim Dışı

[B]6633,2[/B] [B]6955,3[/B]
Kayıt: 12/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1731
burak_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2009 00:24
Bende çok küçüklükten beri akvaryumla içli dışlıyım.Bundan 1.5 yıl öncesine kadar yani ben askerden gelene kadar evdeki cichlidleri babam japon(pond)yemleriyle beslemiş.TebessümBende zaten çok fazla anlamıyordum en az onun kadar bilinçsizdim.Fakat bu siteye üye oldum ve devamlı okumaya araştırma başladım.Kesinlikle bir sorun yaşadığımda foruma konu açmadım.Sorun neyse onu arayıp buldum ve düzelttim.İkincisi forumda mesaj sayısını artırmak isteyen kişiler zaten kendilerini biliyorlar.Bununla ilgili bir konu açmıştım ama çok geçmeden kilitlendi.Gerekli mesajın yerine ulaşması beni sevindirmişti ama.Herkes herşeyi bilmek zorunda değil.Yorum yapmak gibi bir zorunluluk yok.Ne demişler biliyorsan konuş örnek alsınlar bilmiyorsan sus adam sansınlar.Sonuç itibariyle ana konumuza dönecek olursak.Akvaryumunu tanıtan şahıs tanıtım bölümüne konu açıyorsa ve mesajının altına''olumlu olumsuz görüş ve eleştirilerinizi bekliyorum''diyorsa,yapılan yorumlarada müsade edilmesi gerekir.Bazen gerçekten çok sert cvp yazan arkadaşlarımız oluyor bu yanlış birşey ama!4-5 mesaj yazılmış bu balıkların bu hacimde beslenmesi doğru değil denmiş,uyumsuz türler var denmiş,ama şahıs hala kılıf uyduruyo''ya ilerde büyüteceğim,ama onlar çok iyi anlaşıyorlar,başka balık ekleyebilirmiyim,şimdilik böyle kalsınlar vsvs'' diye süre giden mesajlar.E be adam madem kendi bildiğini okuyacaktın neden konu açtın neden insanları yordun neden insanların zamanlarını çaldın yazık değilmi? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir