düşük ph


brdn03Çevrim Dışı

Kayıt: 15/05/2007
Mesaj: 13
brdn03Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2007 16:24

Bugün ph derecesini ölçtüm. 7.0 lerde cıktı. Yunus ve sp besliyorum ve sürekli kayıp veriyorum. Kullanmadıgım ilaç herhalde kalmadı. Sizce ph düşük mü düşükse nasıl yükseltebilirim?

halongan2007-07-31 22:58:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cesterkskÇevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2007
İl: Izmir
Mesaj: 109
cesterkskÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2007 16:43

Akvaryumuzun ıcıne kayalar koyun ve fazla ılac kullanmayın derım ben? Balıkların suları normal aslında sıze kolay gelsın.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umitleeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1507
umitleeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2007 22:36

Eğer en iyisini istiyorsanız herşeyi kullanmayınız.

Ph 7 aslında sürekli ölmeleri için tek başına etken değildir. Çok fazla kimyasal kullanmayınız. Tankınızda kısmi taze su değişimi yaparsanız daha iyi olur. Eğer kaya yoksa kaya ile dekore ediniz. Birde hastalık belirtileri varsa yazarsanız daha net bir şeyler söylenebilir.
umitlee2007-07-31 22:37:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

halonganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/01/2006
İl: Antalya
Mesaj: 2194
halonganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2007 23:02
pH ile oynamanıza gerek yok. Yunuslar veya sarı prensesler 7.0 pH'ın üzerinde sabit kaldıktan sonra rahatlıkla yaşayabilirler.

[Quote=Sitemizde yer alan makaleden bir bölüm]pH Değerinin Yükseltilmesi ve Düşürülmesi

Kimyasallar ekleyerek pH değerinizi yükseltebilir veya düşürebilirsiniz. Suyun kararlılık kapasitesine bağlı olarak bu işlem genellikle zordur. Dengeli olarak pH değerini yükseltmek ve düşürmek için KH değeriylede oynamak gerrekir. Genel yöntem bir önceki paragrafta anlatıldığı gibi suya karbonat ekleyip suyu denge değerine (kararlı yapıya) getirmek ve pH değerini istenilen seviyede ayarlamaktır. Suyun pH değerini düşürmek için hidroklorik asit kullanılabilir (tecrübeli akvaryumculara tavsiye edilir). Kullanılacak miktar suyun kararlılığına bağlıdır. Bu işlem yapılırken oldukça dikkatli davranmak gerekir. En iyi yöntem akvaryumunuzdan belli miktarda su (hacmini hesaplayıp not alın) bir kaba konulur ve KH, pH değeri ölçülür. Daha sonra damlalıkla asit eklenir ve daimi olarak pH ölçümü yapılır. Eğer suyun KH değeri yüksekse, ilk başlarda eklediğiniz asit yutulacak ve pH değerinde bir süre düşme olmadığını gözleyeceksiniz. İstenilen pH değerine ulaşıldığında kaç damlada bu değere ulaştığınızı not alın ve akvaryum suyunuzun hacmine oranlayarak akvaryumunuza kaç damla asit koyacağınızı hesaplayarak uygulayınız (akvaryumunuzun net su hacmini hesaplayın,yani, dipteki kum, kayalık veya benzeri aksesuarların hacmini hesaba katmayın). 

Dikkat: Her türlü teknik asitle oynamak dikkat edilmediğinde sağlığınız açısından tehlikelidir. Herhangi bir temas durumunda o bölgeyi bol su ile yıkayınız  ve daha önemli durumlarda acil olarak doktora gidiniz. Bu malzemeleri çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız.

 Bir diğer asitte fosforik asittir (genellikle akvaryumcularda satılan asit düşürücü ürünler fosforik asit içerir). Fosforik asit suyu 6.5 pH değerine doğru çekmeye çalışır. Dezavantajı fosfor içerdiği için yüksek düzeyde kullanıldığında, akvaryumunuzda zaman içerisinde ciddi alg problemleri başlar. Hidroklorik aside göre avantajı ise, pH ın daha kararlı bir yapıda düşürülmesidir.   

KH değerini ayarlamadan pH değerini emniyetli bir şekilde düşürmenin diğer yöntemi ise akvaryuma karbondioksit (CO2) dozajlamaktır. Karbondioksit suda çözülürken bir kısmı karbonik asite dönüşerek suyun pH değerini aşağı çekmektedir. Bu işlem için karbondioksit tüpü, regülatörü, ince ayar vanası, kabarcık sayıcısı ve CO2 reaktörü gerekmektedir; genellikle bitkili akvaryumlar için tavsiye edilir. 

Suyun pH değerini yükseltmek için sodyum bikarbonat kullanmak en pratik yöntemdir. Sodyum bikarbonat pH değerini, kullanılan miktara göre, 8.2 kararlılık değerine doğru yükseltecektir.[/QUOTE]



Akvaryum ve su kimyası

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir