Duvara Tuzlu Su Kurulumu Hakkında Proje


smyrneÇevrim Dışı

Kayıt: 10/03/2014
İl: Izmir
Mesaj: 30
smyrneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2014 12:13
Merhaba;
İzmir Urlada bir arsa aldım. Üzerine ev yapma planım var.
Salon ile mutfak arasına Tuzlu su kurmak istiyorum.
Uzun soluklu bir proje planlıyorum. Evin tasarımını yaparken bunuda yapabilirsem çok iyi olacak.
uzunluk olarak 200 cm arası birşey planlıyorum. Yükseklik 55cm ideal olur kanısındayım.genişlik ise 55 cm cm düşünüyorum. Bu konudaki ideal yorumlarınız oldukça önemli. Bu arada kesinlikle akvaryumu akrilik düşünüyorum.Sump tabiki en ucuz neyse o :D 
Sump ünitesini akvaryumun altında (duvarın içine gömme) tasarlamakmı mantıklı (kullanım ve fiyat) yoksa tam altında bodrum katta tasarlamakmı mantıklı sizce? Sump ın ebatları sizce ne olmalı?
Ayrıca asıl önemli konu  (birçok arkadaş karşı çıkacak biliyorum ama bu şekilde kullanım gerçekten en mantıklısı geliyor okuduklarımdan)
Evim ile deniz arasındaki mesafe 300 metre yada biraz az. Suyu oradan pompa ile çekip oluşturacağım sump yada tankta bekletip kullanmak istiyorum. Bu sayede PS vb ekipmanlardan kurtulmak istiyorum. Bu şekilde akvaryumun aslında aylık maliyetide oldukça düşmüş olacak.Urla tarafında su kalitesi gerçekten iyidir. sanırım tatlı su ile dilüe eden otomatik bir sistem kurup devir daimi sağlamam gerekecek.
Suyu boru ile çekilip (pompa dahil) getirilmesi ve balıklar dışındaki bütçem 8.000 TL gibi birşey.
Dediğim gibi iyi bir proje çıkartabilirsem proje aşamasında mimar ve mühendi ile tasarımda hatları çizdireceğim.
Konu ile ilgili yardımlarınızı bekliyorum.
smyrne2014-06-24 13:40:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2014 10:53
Valla hayal gibi bir proje. Yani herkesin hayalidir böyle bir uygulama. Umarım başarılı olursunuz. Kolay kolay ufaklı detaylara haricinde fazla yorum gelmeye bilir diye düşünüyorum. Zira oldukça detaylı ve mühendislik isteyen bir proje. Benim tek yapabileceğim yorum akrilik ile ilgili. Ağırlık ve görsellik açısından çok ciddi bir artısı olsa da uzun vadede çizikler canınızı sıkmaya başlayabilir. Sonuçta sizin uygulamaniz yıllarca devam edecek bir yapıda. Bana kalırsa extra clear cam kullanın. Tabi maliyet de önemli. Ama 8000 TL ciddi bir tutar.

Kolay gelsin size. Güncellemeleri buradan bekliyoruz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

*ahmetÇevrim Dışı

Kayıt: 25/04/2007
İl: Kayseri
Mesaj: 144
*ahmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2014 19:53
Guzel proje duvara sump montalamada kafam karisti ilerde sumpda sorun olursa mudahale nasil olacak ? Sump malzemeleri nasil degisecek ? Mobilyanin icine guzel bir montajda alternatif olarak dusunun.Fazla bilgim yok tam olarak nasil duvara gomme olacak onuda anlamadim ama umarim istediginiz sonuca ulasirsiniz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KvazimadoÇevrim Dışı

Kayıt: 17/03/2007
İl: Adana
Mesaj: 155
KvazimadoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2014 22:52
Evrim bey,
Yapmayı planladığınız ev şimdiden hayırlı olsun. Projeniz kulağa güzel görünse de uygulamada bazı sıkıntıları ve masrafları var. 
Yapmayı planladığınız tank 200x55x55 yani 600 lt. ve siz 300 m mesafeden suyu sump'a getireceksiniz, kurtulacağınız şey sadece PS ve tuz. Size getireceği ilave masraflar ise;
1. Evinizin deniz kotuna uygun tuzlu su basabilen uygun bir transfer pompası (kaliteliler neredeyse bir PS parası), 300 m borulama (malzeme ve montaj), pompanın elektrik sarfiyatı ve pompaya kadar kablolama ya da uygun jenaratör. 
2.Yazın eğer gömülü değilse borudaki su aşırı ısınacağından (sirkülasyonda önce borudaki su gelir) ilave soğutma masrafı ya da uzun süre bu suyu deşarj edip daha ılık su getirmek ki bu da ekstra enerji sarfiyatı. Ayrıca bu kadar tuzlu suyu nereye deşarj edeceksiniz. Tekrar denizeyse borulamanız 2 katına çıkacak. Eğer cazibe yetmezse 2. bir pompa daha gerekecek.
3. Ege denizinin tuzluluk oranı besleyeceğiniz türlere uygun mu? Urla'nın tuzluluğunu bilmemekle birlikte sizin ihtiyacınız olan tuz 35 ppt.
4. Eğer resif akvaryumu olacak ise eser elementlerin haricen karşılanması gerekecek. Sentetik tuzlarda bu oran belirtiliyor ve resife uygun tuz zaten satılıyor. Sizin akvaryum için ilk kurulumda yaklaşık bir kova tuz gidecek (20 kg kadar), haftada %10 su değişimiyle 3 ayda bir 25 kg tuz tüketilecek. 
5. Urla suyunun biolojik unsurlarına girmiyorum bile (faydalılar vs zararlılar). Su asla sizin kontrolünüzde olmayacak.
6. iklim şartları ve şu an öngöremediğim problemler

Sistemi ayrıca bir bilenle (akvaryumdan anlayan iyi bir mühendis) projelendirmek gerekecek. Suyun hangi noktadan alınacağı, ilk filtrasyon, borulama (montaj), deniz ile ev arası kot farkı ve buna bağlı olarak uygun pompa seçimi. 
Ayrıca tankınızda protein yükü olacağı için (besleyeceğiniz türlerle de alakalı) PS kullanılmaz ise tank suyunun aslında sürekli sirkülasyonu sağlanmalı yani sizin pompa sürekli çalışacak vs. vs.

Tankınız daha büyük olsaydı. Örneğin;



sisteminiz gayet güzel olurdu. Ama unutmayın sizin siteminizde maliyetli.  Benim tavsiyem güzel bir PS ve kaliteli malzemelerle yeni evinize gönlünüzce bir akvaryum kurmanız.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir