eggthumber tropheus


HikoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 3562
HikoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2008 21:03
[QUOTE=özkoçak]Olcay bey muhtemelen öyle bir olay oldu. Gece ben yatarken hiçbirşeyleri yoktu, sabah kalktığımda ise tüm yumurtalar telef olmuştu. Aynı gece malawi tankımdaki egg thumbler'da bulunan 86 yunus yumurtası ise hiç kayıp vermedi. Yalnız aradaki fark yunusların 4 gün daha gelişkin olmalarıydı. Sanırım onlar kuyrukları yardımıyla kendilerini çevirmeyi başardılar. Neyse, ne oldu bilmiyorum ama sonuç belli hepsi öldü. Bu benim 3 değil 5 değil en az 10. kez başıma gelen makus talihim. Malawi yavrularını koyacak yer bulmakta zorluk çekiyorum, duboisi'lerde 1 tane bile yavru göremedim henüz.
 
Saygılar.
 
[/QUOTE]
 
Büyük geçmiş olsun Ekrem Bey.
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖzkoçakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 4506
ÖzkoçakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2008 21:15
Hikmet kardeşim çok teşekkür ederim. Sana da mahçup oldum ama elimden birşey gelmiyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HikoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 3562
HikoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2008 01:24
[QUOTE=özkoçak]Hikmet kardeşim çok teşekkür ederim. Sana da mahçup oldum ama elimden birşey gelmiyor.
[/QUOTE]
 
Rica ederim Ekrem Bey lafı mı olur. Hem belli mi olur belki bu sıralar size bir sürpriz yaparlar.Tongue  Duboisilerinizin akvaryumlarını değiştirmeyi planlıyordunuz değil mi, son durumlar nedir?
 
Saygılar...
 
 
Hiko2008-02-17 01:25:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖzkoçakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 4506
ÖzkoçakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2008 21:01
Değiştirdim. Yem yemeyi kestiler, bende eski düzene geri döndüm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

netmenÇevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2006
Mesaj: 63
netmenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2008 00:26
Arkadaşlar yaklaşık 2 ay önce bende duboisi beslemeye başladım.İlk yavrularını 1 ay önce almıştım.Balıklar doğal olarak çıkarmıştı yavrularını ve 2 dişiden 8 yavru almıştım.
 Bu balıkların ortalama 5-10 arası yavru verdiğini düşünürsek ilk ağzına yumurta aldığında döllenmemiş yumurtaları balığın attığını döllenenleride tutmaya devam ettiğini söyleyebiliriz.
Benim balıklarım 20 civarı yumurta alıyor, 1 hafta içinde bunların 13-14 tanesini atıyor yada yiyor ama geriye kalan 6-7 yavruyu büyütüyor. Daha bu gün iki balığımı kusturdum .Balıklardan biri 7 diğeri 6 yavru verdi.Balıkları 9. günde kusturduğum için yavruların kuyrukları falan çıkmış ve hareket edebiliyorlar.yumurta alırlarken 15-20 arası saymıştım.Yani enaz 30 olmalıyken 13 yumurta çıktı.
 
Bence acemi anneler ilk seferlerde ağızlarındaki yumurtalar döllenmemiş olduğundan hepsini atıyorlar.
Bazı arkadaşlar ilk günlerinde balığı kusturunca döllenmiş yumurtalarla döllenmemiş olanlar karışıyor ve mantarlaşma hemen başlıyarak diğer yumurtalarıda bozuyor.
Sizlere tavsiyem balıklarnız yumurta aldıktan 7-8 gün sonra kusturmanızdır.Bu zamanda balığınız döllenmemiş yumurtaları atmış olacaktır.zaten ağzında yumurta varsa onlarda belirgin hareketlidir.
Bu şekilde balığın stres yüzünden bu yumurtaları yutmasını engellermiş olursunuz
 
saygılar....
ddaghan2008-02-19 00:28:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

redrainÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/09/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 1630
redrainÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2008 00:34
Duran abi akvaryumda 26 damızlık balık olduğu için tutamıyorlardı.En fazla 2 gün tutular.Sadece 1 dişim 7 gün sonra tam kusturacakken oda attı yumurtaları.Bende 12 balığı sattım yani ikolaları.Yeni yerlerinde çok mutlu olduklarına eminim.(çünkü tek tür olarak bakılıyorlar).Artık 7 gün bende bekliyebilirim.Sadece chimba ve duboisi kaldı.Birbirlerinede zararları yok.Farklı kayalıkalrı sahiplendiler.Bugün ihtibariyle sade ve hoş yeni dekorumda bitmiş durumdadır.Yakında tanıtım bölümüne yeni halinin resimlerini ekliyeceğim.Eskisinden çok hoşuma gitti.
Yorum yapan herkese teşekkür ederim.Saygılar...
redrain2008-02-19 13:59:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EchoeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2005
İl: Bursa
Mesaj: 1829
EchoeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2008 01:01
Bir an tropheusların kendi haline bırakıldığında yavrularını saldığından ve yemediğinden bahsedecektim ama sonra kendi kendime "bununla ilgili açılan her konuya ısrarlı bir biçimde neden bu fikri savunuyorsun" dedim.
 
Birçok hobici bazı gerekçelerle balığı kusturmanın ve/veya eggthumbler kullanarak yavru almanın zorunlu olduğunu söylüyorlar. Aslında bu zorunluluğu yerine getirmektense o zorunluluğu oluşturan nedenleri ortadan kaldırmanın balığın sağlığı açısından daha iyi olduğunu düşünüyorum. Nedir bu zorunluluklar;
 
1-Tropheusların yetersiz hacimde beslenmesi.
2-Hacime göre kalabalık tanklarda tutulması.
3-Aynı tankta birden fazla türün bulunması
4-Uygunsuz dekor malzemelerinin bulunması ya da hiç dekor malzemesinin bulunmaması ya da yetersiz olması. Kayalık dekorun uygunsuz ya da yetersiz olması gibi...
5-Tropheus kolonisinde balık sayısının yetersiz olması veya dişi erkek oranının yanlış olması.
 
Yukarıdaki maddelerden biri dahi sizin tankınızdaki durumu gösteriyorsa dişinin yavrularını bırakabilmesi güçleşir. Şimdi yanlış bir akvaryum kurup o yanlış yüzünden balığı kusturmak mı mantıklı yoksa o yanlışı düzelterek doğal yollarla, uğraşmadan, balığa acı çektirmeden yavru almak mı?
 
Büyük Üstad Ad Konnings'in bir saptaması var tropheusların yavrularını tutmaları ile ilgili;
 
Tropheus dişileri ağızlarına ilk kez yumurta aldıklarında bir çok hobici bunu keyifle izlemişler ama aradan geçen 5-8 gün sonra yumurtaların olmadığı görmüşünüzdür. Bu konuda iki uzmanın farklı görüşleri var: Ad Konings göre " Kusturularak çıkartılan yavrular arasındaki dişiler tabiatın uygun kodunu almadığı için kolay yumurta tutamazlar(yutar veya tükürür). Bu dişilerin yavru tutmayı öğrenebilmesi için 6 kez çifleşmesi gerekir(Bu 6 çifleşme yaklaşık 9-12 ay sürer, hatta 18 aya kadar çıkabilir). Normal süre sonunda çıkan yavrular cinsel olgunluğa ulaştığında ilk yumurtlamadan itibaren yavru tutmayı öğrenirler."
 
Frank Schneidewind göre ise "genç dişilerin tecrübesi olmadığı için yumurtaları kaybettiği yönünde"
 
(ballicali.com)
 
Bu bilgiler ışığında en azından annelerin yavrularını tutma konusunda bir süreç geçirmek durumunda kaldığını söyleyebiliriz. Burada bize bazı işler düşüyor. Öncelikle yukarıda yazdığım maddeleri gözden geçirmek ve kendi tankımızla bu maddeleri karşılaştırmak. İkincisi ise sabretmek. Ben kendi akvaryumumda tek tür duboisi besliyorum. Kayalık bir dekor var ve bu kayalıkları öyle bir tasarladım ki hem annelerin saldığı yavruların gireceği ve büyüklerin giremeyeceği bölümler, hem de annelerin rahatlıkla saklanabileceği alanlar var. Ağızlarına ilk yumurtayı 5-6 ay önce almıştı bu benim dişiler. İlk seferinde 1-2 gün tutabildiler. Sonrasında bu süre uzadı ve sonunda akvaryumda dolaşan, saklanan yavruları görebildim. Şu anda da ağzı dolu anneler var ve belki tutacaklar, belki tutamayacaklar ama eminim ki herhangi bir hastalık-aksilik olmazsa tekrar yeni yavrular göreceğim yakında akvaryumda.
 
Kısacası aslında şunu söylemek istiyorum; Balıklarımızın doğal ortamlarını iyi araştıralım, ona en uygun şartları oluşturalım ve kendi haline bırakalım. Tanganyika gölünde 500 lt hacimlik bir alanda iki ayrı tür koloninin dolaşmadığını hepimiz biliyoruz. En küçük koloninin 10-15 tropheustan oluştuğunu biliyoruz. Bol kayalıklı ve dalgalardan dolayı oluşan akıntılı bölümlerde yosun kemirerek vakitlerini geçirdiklerini biliyoruz. Bazen tek tük alanlarına başka türler girerler fakat barınamazlar. Bizler de bu tek tük türleri aslında akvaryumumuzda sürekli olarak onların özel yaşamlarına maruz bırakmamalıyız.
 
Dediğim gibi tek tür, tek varyete, geniş hacimli ve bol kayalıklı akvaryum, yüksek kelvinli florosan ve doğru su şartları ve değerleri, düzenli bakım. Bunlarla ilgili zaten birçok makale var, derinlemesine araştırılabilinir. Sonrasında da sabır. Hepsi bu.
Echoe2008-02-19 01:06:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tyilbak79Çevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2008
İl: Kirklareli
Mesaj: 16
tyilbak79Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2008 02:01

Benim leptosomalarım da tutmuyor yumurtalarını!Tecrübeli ve birçok kez ağzına yumurta almış dişilerim dahil.Çok araştırma yaptım birkaç şey yazıyım; akvaryum ayak altında olmamalı,yeterince dişi olmalı,dişilere yeterince saklanma alanı olmalı,çok agresif erkekler varsa dişi ayırılmalı falan...Her söyleneni yaptım ve akvaryumu daha da büyüttüm şu anda 2 dişimin ağzı dolu ama hala tutacaklarından emin değilim.Tecrübeli arkadaşlardan tavsiye olursa konu açılmış iken faydalı olur.Balıklar ayrı ama sorun ortak...Şimdiden teşekkürler.Konunun dağılacağını düşünürseniz cevap yazmayın...öm de kabul:)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

apistoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2006
İl: Izmir
Mesaj: 225
apistoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2008 09:08

Benim de kasakalawelerimde yavruları anneden ayırma sorunum var Smile

ilk 6-7 seferinde dişilerim sürekli yumurtaları yuttu. hiç bir müdahalede bulunmadım, şu an ise dişiler yavruları çıkardıktan sonra ilk tehlikede hemen tekrar ağızlarına alıp kaçıyorlar. Yavrularım nerdeyse 1 cm oldular, inanın bu halde bile anneler yavrularından ayrılmıyorlar. Şu anda da 2 dişim ağızlarındaki yavruları akvaryumun çeşitli yerlerinde salıyorlar, gezdiriyorlar sonrasında da, hemen tekrar topluyorlar.
Aslında işin özünü söylemiş arkadaşlar: sabır, sabır, ve sabır... tabiki her arkadaş bir an önce yavrularına kavuşmayı diler, ama biraz sabır sonrasında görecekleriniz sizi daha çok sevindirecek.
Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

redrainÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/09/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 1630
redrainÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2008 13:58
Çok güzel konularda güzel yorumlar yazılmış.Yazan arkadaşlara tekrar teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

olcayaksuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1494
olcayaksuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2008 19:31
Clap[QUOTE=Echoe]Bir an tropheusların kendi haline bırakıldığında yavrularını saldığından ve yemediğinden bahsedecektim ama sonra kendi kendime "bununla ilgili açılan her konuya ısrarlı bir biçimde neden bu fikri savunuyorsun" dedim.
 
Birçok hobici bazı gerekçelerle balığı kusturmanın ve/veya eggthumbler kullanarak yavru almanın zorunlu olduğunu söylüyorlar. Aslında bu zorunluluğu yerine getirmektense o zorunluluğu oluşturan nedenleri ortadan kaldırmanın balığın sağlığı açısından daha iyi olduğunu düşünüyorum. Nedir bu zorunluluklar;
 
1-Tropheusların yetersiz hacimde beslenmesi.
2-Hacime göre kalabalık tanklarda tutulması.
3-Aynı tankta birden fazla türün bulunması
4-Uygunsuz dekor malzemelerinin bulunması ya da hiç dekor malzemesinin bulunmaması ya da yetersiz olması. Kayalık dekorun uygunsuz ya da yetersiz olması gibi...
5-Tropheus kolonisinde balık sayısının yetersiz olması veya dişi erkek oranının yanlış olması.
 
Yukarıdaki maddelerden biri dahi sizin tankınızdaki durumu gösteriyorsa dişinin yavrularını bırakabilmesi güçleşir. Şimdi yanlış bir akvaryum kurup o yanlış yüzünden balığı kusturmak mı mantıklı yoksa o yanlışı düzelterek doğal yollarla, uğraşmadan, balığa acı çektirmeden yavru almak mı?
 
Büyük Üstad Ad Konnings'in bir saptaması var tropheusların yavrularını tutmaları ile ilgili;
 
Tropheus dişileri ağızlarına ilk kez yumurta aldıklarında bir çok hobici bunu keyifle izlemişler ama aradan geçen 5-8 gün sonra yumurtaların olmadığı görmüşünüzdür. Bu konuda iki uzmanın farklı görüşleri var: Ad Konings göre " Kusturularak çıkartılan yavrular arasındaki dişiler tabiatın uygun kodunu almadığı için kolay yumurta tutamazlar(yutar veya tükürür). Bu dişilerin yavru tutmayı öğrenebilmesi için 6 kez çifleşmesi gerekir(Bu 6 çifleşme yaklaşık 9-12 ay sürer, hatta 18 aya kadar çıkabilir). Normal süre sonunda çıkan yavrular cinsel olgunluğa ulaştığında ilk yumurtlamadan itibaren yavru tutmayı öğrenirler."
 
Frank Schneidewind göre ise "genç dişilerin tecrübesi olmadığı için yumurtaları kaybettiği yönünde"
 
(ballicali.com)
 
Bu bilgiler ışığında en azından annelerin yavrularını tutma konusunda bir süreç geçirmek durumunda kaldığını söyleyebiliriz. Burada bize bazı işler düşüyor. Öncelikle yukarıda yazdığım maddeleri gözden geçirmek ve kendi tankımızla bu maddeleri karşılaştırmak. İkincisi ise sabretmek. Ben kendi akvaryumumda tek tür duboisi besliyorum. Kayalık bir dekor var ve bu kayalıkları öyle bir tasarladım ki hem annelerin saldığı yavruların gireceği ve büyüklerin giremeyeceği bölümler, hem de annelerin rahatlıkla saklanabileceği alanlar var. Ağızlarına ilk yumurtayı 5-6 ay önce almıştı bu benim dişiler. İlk seferinde 1-2 gün tutabildiler. Sonrasında bu süre uzadı ve sonunda akvaryumda dolaşan, saklanan yavruları görebildim. Şu anda da ağzı dolu anneler var ve belki tutacaklar, belki tutamayacaklar ama eminim ki herhangi bir hastalık-aksilik olmazsa tekrar yeni yavrular göreceğim yakında akvaryumda.
 
Kısacası aslında şunu söylemek istiyorum; Balıklarımızın doğal ortamlarını iyi araştıralım, ona en uygun şartları oluşturalım ve kendi haline bırakalım. Tanganyika gölünde 500 lt hacimlik bir alanda iki ayrı tür koloninin dolaşmadığını hepimiz biliyoruz. En küçük koloninin 10-15 tropheustan oluştuğunu biliyoruz. Bol kayalıklı ve dalgalardan dolayı oluşan akıntılı bölümlerde yosun kemirerek vakitlerini geçirdiklerini biliyoruz. Bazen tek tük alanlarına başka türler girerler fakat barınamazlar. Bizler de bu tek tük türleri aslında akvaryumumuzda sürekli olarak onların özel yaşamlarına maruz bırakmamalıyız.
 
Dediğim gibi tek tür, tek varyete, geniş hacimli ve bol kayalıklı akvaryum, yüksek kelvinli florosan ve doğru su şartları ve değerleri, düzenli bakım. Bunlarla ilgili zaten birçok makale var, derinlemesine araştırılabilinir. Sonrasında da sabır. Hepsi bu.
[/QUOTE]
Kesinlikle katılıyorum.Clap

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ensar1903Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 547
ensar1903Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2011 00:49
Öncelikle herkeze selamlar.Ömer bey ben size nacizane bir tecrübemi anlatmak isterim.ikola ve bemba 17 adet damızlık balığım vardı.Balıklarım çok uyumlu ve düzenli yavru veriyorlardı.Balıklarımı verip tek türe dönmeye karar vermiş ve bir arkadaşa balıkları verecektimki,bir ikolam yumurta tuttu.Yanlış biliyorum fakat bu ikolayı ilk gününde kusturup bende bir hatıra kalsın diye 10 yumurtasını kuluçka makinasına koydum.Ertesi gün anaçları verdim.Kalan 11 yumurta aynı tankta ve aynı suda bıraktım.İlk gün çıkartılan yumurtalarda yavru almanın zorluğunu bildiğimden çok ümit etmezken 8 adet yumurtayı çıkarmayı başardım fakat 4 adedini yaşata bildim.Şuan ise yaklaşık bir ay önce itaal aldığım F0 chaitikalarımdan yavru almış durumdayım.Yani tanka koyduktan 10 gün sonra yumurta tutan dişim oldu.Ben hiç yaşamadım ama,çok kalabalık koloniler,akvaryumun boyutu ve buna bağlı aşırı stress ve su kirliliği balığın yumurta tutmasını engelleyebiliyor buda dişilerin ağzından yumurtalarını bırakmasına sebep oluor.Belki bazı arkadaşlara yanlış gelebilir ama tecrübeme daynarak ben kusturmayı tercih ediyorum.Bu sayede anaçlar besinsiz kalmıyor hemde yavru kaybı yaşamış olmuyorum.Sağlıklı,bol yavrulu heves dolu bir uğraş diliyorum teşekkürler... ensar19032011-04-26 00:50:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

redrainÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/09/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 1630
redrainÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2011 00:08
[QUOTE=ensar1903]Öncelikle herkeze selamlar.Ömer bey ben size nacizane bir tecrübemi anlatmak isterim.ikola ve bemba 17 adet damızlık balığım vardı.Balıklarım çok uyumlu ve düzenli yavru veriyorlardı.Balıklarımı verip tek türe dönmeye karar vermiş ve bir arkadaşa balıkları verecektimki,bir ikolam yumurta tuttu.Yanlış biliyorum fakat bu ikolayı ilk gününde kusturup bende bir hatıra kalsın diye 10 yumurtasını kuluçka makinasına koydum.Ertesi gün anaçları verdim.Kalan 11 yumurta aynı tankta ve aynı suda bıraktım.İlk gün çıkartılan yumurtalarda yavru almanın zorluğunu bildiğimden çok ümit etmezken 8 adet yumurtayı çıkarmayı başardım fakat 4 adedini yaşata bildim.Şuan ise yaklaşık bir ay önce itaal aldığım F0 chaitikalarımdan yavru almış durumdayım.Yani tanka koyduktan 10 gün sonra yumurta tutan dişim oldu.Ben hiç yaşamadım ama,çok kalabalık koloniler,akvaryumun boyutu ve buna bağlı aşırı stress ve su kirliliği balığın yumurta tutmasını engelleyebiliyor buda dişilerin ağzından yumurtalarını bırakmasına sebep oluor.Belki bazı arkadaşlara yanlış gelebilir ama tecrübeme daynarak ben kusturmayı tercih ediyorum.Bu sayede anaçlar besinsiz kalmıyor hemde yavru kaybı yaşamış olmuyorum.Sağlıklı,bol yavrulu heves dolu bir uğraş diliyorum teşekkürler... [/QUOTE]
Ensar Bey düşünceleriniz için teşekkür ederim.Tropheusda ilk kez ilk gün kusturulan dişiden yavru alındığını sizden duydum.Maşallah diyelim.Konu 15.02.2008tarihli olduğu için o zamanlar tropheusa yeni başladığım dönemlerdi.Bir türlü çözememiştim sorunumu.Sadece sabretmek gerekiyormuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erbil7Çevrim Dışı

Kayıt: 15/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 81
erbil7Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2011 16:52
Bende ikolalarımı ortalama 8.gün kusturuyorum. Bir problem yaşamadım. Şimdiye kadar kusturduğum yumurtalardan %80-85 i yaşadı.. Formda bir dişi kusturulduktan 30-35 gün sonra tekrar yumurta alabiliyor..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir