El / Ev Yapımı Dış Filtre [Resimli Anlatım]


eminemreÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 112
eminemreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2011 22:59
[align=justify]Arkadaşlar her ne kadar şelale filtremden memnun olsam da haznesi küçük olduğu için istediğim kadar filtre malzemesi kullanamadığımdan ve her hafta temizlik yapmak sıkıcı olduğundan internetten araştırdığım projeleri karıştırarak kendime turşu bidonundan filtre yaptım. Size malzeme listesi, maliyet ve yapımı hakkında bilgi vermek isterim. Aynı zamanda hem tanıtmış olurum hem de 3 gündür çalışan filtremin performansından bahsetmek isterim.[/align]

Malzeme Listesi

1. 3 litre turşu bidonu [1.25TL]
2. 1.7mm çaplı 2 metre hortum [2TL]
3. Plastik hortum birleştirme aparatı, 2 adet [1.50TL]
4. Akvaryum silikonu [Evde vardı]
5. Seramik halka 500gr [5TL]
6. Plastik bulaşık teli [1TL]
7. Elyaf [Evde vardı]
8. Sert gri sünger[1TL]
9. Lav taşı 500gr [5TL]
10. Zeolit 700gr [7TL]
11. Kafa motoru yada iç filtre motoru 7.5watt [evde vardı]
12. Conta ve sızdırmaz bant [50 krş]

Öncelikle bir hırdavatçıdan 3 litre turşu bidonu aldım. 3 litre seçmemin nedeni hem kafa motorumun bastığı su miktarına hem de akvaryumumun hacmine uygun olmasıydı. Ayrıca 3 litre seçmemin bir diğer nedeni de kafa kısmından kıç kısmına kadar çapının aynı olması yani malzemeleri rahat takıp çıkarabiliyorum.



Daha sonra herhangi bir havya yardımı ile turşu bidonunun alt kısmına yakın ve üst kısmına yakın uygun mesafelerden hortumun çapına uygun delikler açılabilir. Benim havyam bozuk olduğu için ocakta ısttığım tornavida yardımı ile iki adet delik açtım. Daha sonra contalaramızı turuncu olan bağlantı aparatına geçirip açtığımız deliklere uygun şekilde oturtuyoruz.





Contaları oturttuğumuz bağlantı aparatlarına ekstradan sızdırmaz bant da koyarsak kullanım sırasında oluşan zorlamalardaki su suzdırmalarının da önüne geçeriz. Bağlantı aparatının deliğe oturan kısmına bu bantı uygun kalınlıkla sarabilirsiniz.



Bağlantı aparatlarımız sıkı bir şekilde deliklere oturduktan sonra akvaryum silikonu ile hem içten hem de dıştan kapatma işlemini uyguluyoruz. Yalnız burada akvaryum silikonu kullanmaya özen gösterelim ki suya zehirli maddeler karışmasın. Akvaryum silikonu ile sızdırmazlığı ve yapıştırma işlemini gerçekleştirdikten sonra 24 saat kurumaya bırakıyoruz.



Yukarıdaki şekilde bağlantılarımız güvenli olarak yapıştıktan sonra hortumu aparatlara geçiriyoruz. Eğer bir kase içinde sıcak suya hortumları batırırsanız ve sıcaklık ile genleşen hortumu aparata takarsanız daha sonra soğuyan hortum bu aparatı iyice sıkacak ve bir daha kolay kolay sıkmayacaktır. İsterseniz güvenlik amaçlı kelepçe ile de sıkabilirsiziniz.



Daha sonra bu işlemler bittikten sonra ben filtremi boş bir şekilde kaya tuzlu bir su ile 12 saat çalıştırdım. Hem silikonda olan az miktadraki maddeler hem de plastik kabın içindeki pislikler temizlenmiş oldu. Bunu yaparken 20 litrelik bir kovayı kullandım.

Ayrıca açıklamak gerekirse kafamotorumuz suyun içinde kalacak, bağladığımız hortum ile suyu bidonun altına açtığımız delikten içeri basacak ve yükselen su üstte açtığımız delikten geçerek diğer hortum ile akvaryuma geri dönecek. Burda dikkat etmemiz gereken unsurz su motor ile basılıyor fakat yer çekimi ile akvaryuma dönüyor. O yüzden bidonun üstüne açtığımız temiz su deliği akvaryumun suyunun üst seviyesinden yüksek olmalı.





Bunlara dikkat ettikten sonra malzeme dizilimine geçelim. Dış filtrelerdeki mantık ilk olarak su mekanik, sonra biyolojik ve son olarak ise kimyasal olarak temizlenmeliz.

Mekanik Filtrasyon

Seramik halkalar dış filtrelerin vazgeçilmezidir. İlk katmanda dururlar akvaryumdan gelen sudaki büyük dışkı, kaba pislik gibi iri partikülleri parçalarlar ki diğer katmanlar tıkanmasın. Az da olsa yararlı bakterilere ev sahipliği yaparlar ve suda girdaplar yaratarak suyun bir sonraki katmana homojen olarak geçmesi sağlanır.



Bu katmandan sonra geniş gözenekli sünger kullanılacağı gibi bu işi görecek banyo lifi ya da plastik bulaşık teli de kullanılabilir. Bu aşama parçalanan iri pislikleri tutacak ve bir sonraki aşamaya suyu daha temiz yollayacaktır.



Mekanik temizliğin sonuna gelirken, orta kalınlıkta bir elyaf tüm kaba pislikleri tutacak ve bir sonraki aşama olan biyolojik temizliğe yarayacak malzemelerin tıkanmadan iş yapmasını sağlayacaktır. Yalnız bu katmandaki elyafı abartmayın ki suyun debisi düşmesin.



Biyolojik Filtrasyon

Artık kaba pisliklerden temizlenmiş suyumuz bakteri oluşturmak için hazır. Bu katmanda bakteri tutabilecek herşey kullanılabilir. Kaliteli markaların pahalı ubstratları kullanılabileceği gibi, bioball da kullanılabilir. Benim yaptığım gibi küp küp kesilmiş sert gri süngerler gözeneklerinde milyonlarca bakteriye ev sahipliği yapacaktır. Küp küp kesmemizin sebebi yüzey alanını genişletmek. Ben daha verimli olması için internetten aldığım lav taşlarını da küp süngerimin yanına ilave ettim. Lav taşının özelliği tamamen doğal ve volkanik olması ve gözenekleri sayesinde inanılmaz bakteri tutmasıdır. Küp süngerler için kesme şeker büyüklüğü uygundur.



Lav Taşı:





Bu katman son olarak uygun bir elyaf kalınlığı ile kapatılmalı ve son aşamaya temizlenmiş su gönderilmelidir.

Kimyasal Filtrasyon:

Bu katman sudaki ağır metalleri, amonyağı, kloru ve benzeri maddeleri absorbe etmek için kullanılmalıdır. En verimli ve yaygın kullanılan malzeme zeolittir. Aktif karbon da güzel bir imyasal temizlyecidir. Bu katman su değerlerini koruduğu gibi aynı zamanda akvaryumun berrak kalmasını da sağlar. Ayrıca son katmana koymamızın sebebi suyun yeterince temizlenmiş olması ve partiküllerin zeolit ve karbonun gözeneklerini kapatmamasıdır. Bu katmandan sonra tercihen ince bir elyaf konulabilir ya da file içinde malzemeler konumlandırılabilir.

Zeolit:



Aktif Karbon:



BBurda önemli olan seramik dışındaki malzemelerin; yani lav taşı, substrat, zeolit ve aktif karbon gibi sağlıklı konumlandırabilmek için file torba içinde kullanılması. Ayrıca tüm ürünleri çeşme suyu altında uygun miktarda yıkamalıyız ki çamuru ve tozu aksın. Ondan sonra filtreye yerleştirmeliyiz. Şimdi size sırasını tekrar yazıyorum. Su aşağıdan girip, yukarıdan çıktığı için dizilime en aşağıdan başlamak doğrudur.

Aşağıdan Yukarıya Sırasıyla Dizilim:


1.Seramik --> Bulaşık Teli --> Elyaf

2.Lav Taşı --> Küp Sünger --> Elyaf

3. Zeolit



Özetlemek gerekirse kafa motorunun bastığı su bidonun alt deliğinden girerek çeşitli malzemelerden süzülür, temizlenen su en üstteki açılan delikten yer çekimini kullanarak akvaryuma geri döner. Dikkat edilmesi gereken husus üst deliğin akvaryumun su seviyesinden yukarıda olmasıdır. Ayrıca güvenlik amacıyla contalar ve akvaryum silikonu iyice kontrol edilerek yapıştırılmalı ve üst kapak bidona takılırken güvenlik açısında sızdırmaz bant ile sarılmalıdır.

Yine test amaçlı 1 gün boş küvette çalıştırılmalı, sızıntı olmadığı kesinleştirğinde akvaryuma konulmalıdır.

Şu anda 3 gündür kesintisiz ve sorunsuz olarak akvaryumumda çalışıyor. Normalde haftada bir yapmam gereken dip çekimini erteledim çünkü suda gözle görülür hiç bir artık yok. Sanırım 15 günde bir yapıcam. Genel maliyeti bana 25TL civarına geldi; çünkü bazı malzemelerim evde vardı. Ancak unutmayalım ki en düşük kapasiteli dış filtre piyasada 80 TL, siz akvaryum silikonu dahil malzemelre 35 TL den fazla vermezsiniz.

Proje tamamen bana aittir; internetten örnek projeleri baz alarak ve geliştirerek uyguladım.





Bu projem deneme amaçlı prototip olur; daha sert malzemeden musluklu olarak üretmeyi düşünüyorum. Şu an itibari ile 4. günü oldu ve sonuçlarından memnunum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

adagünÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 412
adagünÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2011 00:45
Tebrikler kendinizce bir filtre geliştirdiniz umarım bununla kalmaz projenizi geliştirirsiniz hazırcı bir toplum olmaktan biraz da olsa uzaklaşırız belkide gelişmeleri bildirmenizi diliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eminemreÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 112
eminemreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2011 00:49
Hasan Bey beğeniniz için teşekkür ederim. Bir mühendis olarak üretken bir toplum olmanın ne kadar önemli olduğunun farkındayım. Forumdaki DIY projeler bence gerçekten önemli bir yere sahip.

Saygılar.

Emin Emre Çakır

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KöKBöRiÇevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2011
İl: Konya
Mesaj: 280
KöKBöRiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2012 15:40
Çok güzel olmuş tebrikler...bir şey sorabilir miyim kafa motorunun debisi ne kadar ve kaç walt

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eminemreÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 112
eminemreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2012 16:58
Sağolun İbrahim Bey, 1 aydır sorunsuz kullanıyorum.

Kafa motorunun markasını bilmiyorum, evde kenarda buldum ancak 7.5watt olduğu yazıyor üstünde. İçi  malzemelerle doluyken 350l/h lik bir debi ölçümü yaptım. 40 litrelik akvaryumum için ideal şu anda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KöKBöRiÇevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2011
İl: Konya
Mesaj: 280
KöKBöRiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2012 00:20
Peki temizliğini ne kadar sürede bir yapıyorsunuz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eminemreÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 112
eminemreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2012 14:33
İlk temizliği geçenlerde yaptım yani 1 ayı biraz geçmişke. Zaten bir tek elyafları değiştirip, kapattım. 15 günde bir de dip çekimi yapıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nuclear55Çevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2011
İl: Samsun
Mesaj: 48
nuclear55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2012 00:35
Bunu bende yapmayı düşünüyorum ama daha küçük hacimli bir şey olacak sanırım paylaşım için teşekkürler aklımda böyle bir şey tasarlamaya çalışıyordum siz paylaşmışsınz artık bakarak yapacağım :D



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ercan87Çevrim Dışı

Kayıt: 17/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 196
ercan87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2012 01:57
Tebrikler güzel çalışma olmuş. Peki bunu yere koymak istersek suyu yukarı basabilmesi için nasıl bir kafa motoru kullanmamız gerekir? Motoruda bidonun içine koysak ve suyu 100-120 cm yukarı basabilir mi ? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eminemreÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 112
eminemreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2012 15:25
Aynen Ercan Bey dediğiniz gibi. Kafa motorunu haznenin içine monte edersek bu sefer sistem dediğiniz gibi çalışacaktır. Genelde kafa motorlarının üzerinde yazar kaç santimetreye maksimum basabilir. Ancak genel olarak 70-100cmye basabiliyorlar. Tabi yükseklik arttıkça debi düşüyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ManasideÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2010
İl: Adana
Mesaj: 234
ManasideÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2012 12:03
Çok güzel bir proje elinize sağlık.Ancak benim bir sorum olacak.Motorun gücü yetmezse ne olur?
taragay2012-01-28 12:05:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eminemreÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 112
eminemreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2012 15:51
Motorun gücü yetmezse su istenilen debide akmaz ve akvaryumda nitrat patlaması veyahut kötü koku oluşur. Bunu zaten anlarsınız. Ben kendi akvaryumuma uygun motor ve hazne seçtim. Herkes yaparken bunu göz önünde bulundurmalıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

m_furkan_aÇevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2011
İl: Yozgat
Mesaj: 40
m_furkan_aÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2012 15:18
Bu malzemeleri nerden temin edebiliriz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eminemreÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 112
eminemreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2012 17:46
Her türlü hırdavatçı ve 1milyoncuda bu tarz malzemeler ve benzerleri var. Filtre içindeki malzemeler ise bir akvaryumcu yada internet sitesinden sipariş verebilirsiniz. Hortum ve hortum bağlama aparatları yine nalburlarda var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir