EMEKLİNİN ACEMİCE BAHÇE HAVUZU


mknmehmetÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2010
İl: Izmir
Mesaj: 187
mknmehmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2013 00:03
Abi hep hayalim müstakil bi ev içerisinde bahçede havuz ama emekliliği çok şu an sadece bahçe aldım ama emekliliğe kadar içindeki ağaçlar büyücek ozamana kadar iyi kötü bide ev yapcam nasipse sen benim hayalimi yaşıyon abi hayırlısı olsun yapı marketlerde havuz içi aydınlatmalar var akşamları havuz başında çay keyfi yaparken daha güzel bi görsellik kazandıracağına inanıyorum,allah içine sindirsin .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dreammakerÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2007
İl: Sakarya
Mesaj: 35
dreammakerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2013 02:36
Valla abi iyi günlerde havuz başında AYRAN içmek dileyeyim. kıskanmadım diyemem. KISKANDIM ABİİİİİ

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemen62Çevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 304
egemen62Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2013 02:48
Ayranın lafımı olur hele bi bitkilerimizi balıklarımızı atalım sen gel ankaraya yeterki kardeşim ha ha (gülümseme işaretine moderatorler takıntılı sürekli eleştiri alıyorum )

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CyhnSLÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2012
İl: Konya
Mesaj: 164
CyhnSLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2013 15:16
Hay maşallah  abi inan keyifle okudum ve baktım fotoğraflarına ellerine emeklerine sağlık...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koi-keeperÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/03/2007
İl: Bursa
Mesaj: 1494
Koi-keeperÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2013 01:39
Merhabalar,
Öncelikle sizi tebrik ederim emeklerinizden dolayı. Ve benim en sevdiğim hobiyi bir başka kişinin yapması bende ayrı bir merak uyandırıyor. Çünkü her yeni havuz modeli ve fikri bende daha çok bilgiye ve fikre sahip olmam ve düşünmeme yardımcı oluyor.
 
Havuzla ilgili olarak , bu havuzda Koi, Shubinkin , bazı japon balığı türlerini rahatlıkla yaşatabilirsiniz. Hatta sığ bölgelere koyabileceğiniz belirli su bitkileriyle onların üremelerine yardımcı olabilirsiniz.
 
Filtrenizi olurda kısmet olursa biraz daha profesyonelleştirmek adına, sizi ziyaret edebilirsem beraberce farklı önerilerde bulunmak isterim.
 
Su bitkisi değince bana göre havuzun incisi olan nilüfer bitkisini koymadan bu havuzun keyfini çıkaramayacağınızdır. Bunun için ağustos ayının sonuna doğru kendi nilüferlerimden size birkaç kök saksısıyla beraber hediye etmek isterim.
 
Havuzunuza ekeceğiniz bitkileri özellikle şemsiye saz ve nilüfer gibi bitkileri saksıya ekerken birkaç bilinmesi gereken bilgiler var.
 
Sadece saksıya toprak konup bitki ekilip sonrada suya koyarsanız, 1 gün içerisinde havuzdaki balıklar toprağın keyfini çıkaracak ve havuzunuz çamur olacaktır. Bunun için bir saksıya toprağı koyduktan sonra bitkinizi güzelce ekin , toprağın üzerine ince kum dökün toprak kapanacak kadar, bunun üstünede balıkların ağızlarıyla kaldıramayacak kadar yada ağızlarını kuma ve toprağa ulaştıramayacak kadar dere çakılı ve çakıl taşlarıyla en üstü doldurun.
 
Bunu yaparken bitkinin yeni filizleri gelen orta kısmına çakıl koymayınki gelişimleri zorlaşmasın ancak tüm çevresine dediğim gibi çakılları koyarak hem toprağı dipte tutmuş olacaksınız, hemde balıkların toprağa ulaşıp suyu bulandırmasına izin vermemiş olacaksınız.
 
Akvaryumplus dergisinde bu ayki makale konusu olarakta, nilüfer bitkisinin nasıl ekilmesi gerektiğiyle ilgili ve nilüfer bitkisinin havuzdaki uyumuyla ilgili kısa bir makale hazırladık. Dilerimki dergiden faydalanabileceğinizi düşünüyorum.
 
Bunun haricinde havuzunuzu ağacın altına yapmanızın yararları aslında fazla, zararlı gibi gözüken kısmı bizim gözümüze suya bolca düşen yaprak tohum ve suyun hemen kirlenmeye başlayabileceği konusudur.
 
Ağaçların ilaçlanması dışında ve havuzunuz betondan olsaydı kökleriyle havuz tabanını çatlama konusunda bazı çekincelerim olabilirdi ancak zaten bahçe size ait sanırım. Ağaç demek bir sürü böcek demek ve bu böcekler hep suya düşecek , ozaman sizin havuzunuzdaki balıkların gelişimleri inanın çok hızlı olacaktır. Ve suyun kirli gibi görünmesi balıklar açısındanda rahatlatıcı bir durum.
 
Profesyonel sadece show balıkları koleksiyonu yapan ve satışını yapan havuz sahipleri ve firmalar dışında, bu balıklar bol çamurlu sularda çok daha iyi geliştiğini (tabi bol oksijenli sular tam detaylara girmeyeceğim) balıkların stresten daha uzak olduğu kanıtlanmıştır.
 
Suyun berrak olması çok temiz su ve güzel su demek olmayabilir, yada çok kirli gibi görünen yeşil sularda balıklar için kötü bir ortam demekte doğru olmayabilir hepsinin nedenleri araştırılmalıdır.
 
Ben bu havuzunuzda çok zevk alacağınıza inanıyorum çünkü hacime bakılınca şimdiden alacağınız balıklarda üreme şansına bile sahip olacaksınız. Derinlik kısmını tam çıkaramadım ama onu zaten size yükselttireceğim hemde havuzunuzu tekrardan kazmanızada gerek yok. Şuanki naylonları en üste koyduğunuz taşların altından değilde , üstünden tekrardan geçirir kenarlarınıda güçlendirirseniz 20 cm kadar daha havuzunuz yükselmiş olacaktır.
 
Sizi tekrardan tebrik ediyorum ve havuzun kenar kısımlarına lavanta , papatya ve egzotik birkaç bitkiyle sazla kapatarak şuanki görüntüden çok daha farklı bir görüntüye sahip olabileceğinizi unutmayın.
 
Kolay gelsin...
Koi-keeper2013-07-25 01:48:49

Beğenenler: [T]149445,egemen62[/T][T]126407,tunalper[/T][T]148139,AGARTALI[/T][T]124940,Murat T.[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemen62Çevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 304
egemen62Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2013 16:23
İyi Günler Ahmet Bey

Görüşlerinizi ve önerilerinizi büyük zevkle okudum

- Önümüzdeki hafta veya bayram sönrası havuzuma 10 adet KOİ (parmak büyüklüğünde ) gelecek,

- Bu hafta sonu japon şemsiyesi, red mangrow, saz ve bambu gelecek bunların suya ilavesinde önerilerinizi dikkatle uygulayacağım,

- Havuzun ağaçların altında olması bendede ilk başta olumsuz düşüncelere yol açmıştı ama ağaçlardan dökülen canlı ve bitki artıkları ile su kısa sürede yaşanabilir değerlere ulaştı içinde bir ara minik minik canlılar yaşıyordu ileride bu döküntülerin balıkların gelişimini hızlandıracağı konusu gerçekten hoş,

- Suyun kirliliği konusu ise havuz 2 apartman arasında ayrıca yanlardaki iki  apartmandan da görülebilir konumda bu nedenle temizliğe ve olabildiğince berraklığa çevre kirliliği yaratmamak açısından dikkat gösteriyorum

- Havuzun derinliği 2 kademeli havuzun tabanında kendisinin küçük bir modeli daha var diyebilirim toplam derinlik (sizinde öneridiğiniz gibi naylonları ilk kurduğumuzda taşların üzerine aktardık son kullanım noktasına ulaştık) 1 mt civarında kış soğuklarında KOİ ler için yeterli olacak düzeyde, bir de son yıllarda Ankara'da eskisi gibi dondurucu soğukların olmaması güzel bir kış ortamı yaratıyor,

- Ben kiracıyım havuzu yapmadan önce evsahibi ile de görüştüm ağaçları ilaçlamaya gerek yok dedi ayrıca kendiside zamanında otururken epey uğraşmış bahçe ile  havuzun bulunduğu bölge çok az güneş görüyor ve hiç bir bitki yetişmiyordu  buranın değerlendirilmesi açısından  havuz fikride çok hoşuna gitti

- Şu andaki en büyük sıkıntım filtreleme mevcut büyük bidonun en altında elyaf bulunuyor, onun üzerinde sünger en üsttede iri atıkları tutan mavi renkli bir katman var. Filtreyi sürekli çalıştıramıyorum akşamları en fazla 5-6 saat çalıştırıyorum. Bu da filtre içinde gelişen yayarlı organizmaların ölümüne sebep oluyor bukonuda görüşlerinizi ve önerilerinizi bekliyorum

- Havuzun dibinde ağaçlardan ve çevre şartlarından 2 günde bir epey bir atık birikiyor şimdilik naylon firçalı uzunca bir süpürge ile suyu karıştırarak bunun motor tarafından emilmesini sağlıyorum ancak balıkları atınca bu işlem balıklara zarar verebilir o zamanda küçük bir filtrenin motor kısmını suya salarak sirkülasyon yaratmayı düşünüyorum,

Hediye etmeyi düşündüğünüz nilüferler için çok teşekkür ederim Ankara'da epey araştırdım ancak bulamadım. Formda bir arkadaşın pistia ilanına rastladım ancak oda tükendi.

Görüşleriniz ve önerileriniz için tekrar teşekkür eder iyi günler dilerim



-






Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koi-keeperÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/03/2007
İl: Bursa
Mesaj: 1494
Koi-keeperÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2013 02:03
Merhabalar;
Size filtre konusunda yardımcı olabilecek videomu gönderiyorum.Videoda bidonda bioballar var siz bunları koymak zorunda değilsiniz sadece en üstte keçe olsun , alt tarafta elyaf olsun yeterli. Belirli aralıklarla keçeyi temizlerseniz elyafların tıkanması daha uzun zaman alacaktır.
 
Ve mesela filtreyi yıkayacaksınız diyelim, bazen byöle çok elyafı yıkamaz insanı bıktırabilir, kesinlikle tüm elyaflarınızı atıp yenilerini koymayın. Eski elyafları hafif sudan bile geçirseniz yinede eski elyaflardan belirli miktarda yenilerinin içine yerleştirin.
 
Hem biyolojik döngüye devam edersiniz, hemde suyun berraklaşması için eski hafif kirli elyafada ihtiyacınız olacaktır.
 
Havuzun dibinide balıklarınız koyduktan sonra fazla karıştırmanıza gerek kalmayabilir. Onlar karıştırdıkça filtre çekecektir. Tabi kaba pislikleri ağ yardımıyla almak yine size düşüyor.
 
Videoyu yolluyorum kolay gelsin.
 
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=pzAW6EY2sJQ[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemen62Çevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 304
egemen62Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2013 02:40
İyi geceler Ahmet bey

Yazınız ekindeki Video yu izledim yakın zamanda yapmaya karar verdim.

Benim filtre videodakinin yanında çok derme çatma işleyiş olarak havuzun dar köşesinde hafif eğimli duran mermerin üzerinde daha dik eğimle duran daha küçük  bir mermer parçanın üzerinde duruyor altında altı tane delik var filtre elemanlarından süzülen su bu deliklerden havuza tekrar akıyor.

Filtre elemanlarımda; bildiğimiz elyaf bir paketten çıkan elyafın tamamını katlayarak (4 kat oluyor) en alta koyuyorum, onun üzerine hırdavatçılarda satılan dikdörtgen şeklindeki süngerlerden (boya süngeri diyorlar bildiğiz sünder) boşluk bırakmadan döşüyorum en üstede videodaki filtrede bulunan mavi keçemsi katmanı kullanıyorum.

Filtre elemanlarını bidondaki su seviyesi yükseldikçe yıkayıp tekrar kullanıyorum.

Şu an zaten kaba pislikleri kepçe ile alıyorum balıklar gelincede aynı şekilde devam ederim.

Balıkların yarattacağı dalgalanma dipte oluşan tortuyu çalkalayıp hareketlendirirse sıkıntı olmaz umarım.

Tekrar teşekkürler



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sensyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2012
İl: Adana
Mesaj: 354
sensyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2013 03:27
Tebrik ederim. Güzel bir çalışma olmuş. Bence biraz daha kendinize güvenirseniz çok daha iyi bir göresele sahip olabilir. Sanki biraz deneme amaçlı olmuş. Sanki yaparken "bir yapalım bakalım ne çıkacak" demişsiniz. Yanlış anladımsa şimdiden özür dilerim. Ama dediğim gibi biraz daha kendinize güvenirsenirz çok çok daha güzel bir havuz yapabilirsiniz. Sizin açınızdan tabi maddi boyutunu en iyi siz bilirsiniz. Bu hali ile bile çok açıdan yeterli. Tebrik ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sensyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2012
İl: Adana
Mesaj: 354
sensyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2013 05:20
[QUOTE=egemen62]
[/QUOTE]
İzniniz olursa size bir iki şey önerebilirim.
1. Kenarlardaki taşları sıra yüksekliklerini aynı olması koşulu ile taşları toprakla aynı seviyeye getirirseniz o zaman çok daha iyi bir görüntü olur. Tercihen o tuğlalar yerine doğal taşlarda kullanılabilir. Fikrimi basitçe çizdim.
ve bir iki örnek resim yolluyorum.

2. havuzun içine ve dışına saksılarla suda yetişen yada kara yetişen bitkilerle süslemeler yapabilirsiniz.
Bence masrafıda olmaz ama çok hoş durur.
kolay gelsin
sensy2013-07-27 05:21:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemen62Çevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 304
egemen62Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2013 21:37

Sezgin bey bahçede toprak fazlası yok denecek kadar az kenarları saksılar koyarak değerlendireceğim ayrıca bu hafta sonu bir aksilik olmazsa japon şemsiyesi, red mangrow, saz ve bambu gelecek.

teşekkürler



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sensyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2012
İl: Adana
Mesaj: 354
sensyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2013 01:53
[QUOTE=egemen62]
Sezgin bey bahçede toprak fazlası yok denecek kadar az kenarları saksılar koyarak değerlendireceğim ayrıca bu hafta sonu bir aksilik olmazsa japon şemsiyesi, red mangrow, saz ve bambu gelecek.
teşekkürler
[/QUOTE]
Süper olur. Fotoları bekliyoruz.
Benim demek istediğim fazla toprak alakalı değil ama. neyse...
kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemen62Çevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 304
egemen62Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2013 04:22
Sezgin bey merak etmeyin anladım ama benim havuz başlangıcı ve şu anda geldiği noktada sizin demek istediğinizi yapmaya kalksam havuzu boşaltıp naylonları kaldırıp tekrar yapmam gerekir vesselam zor iş teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sensyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2012
İl: Adana
Mesaj: 354
sensyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2013 17:49
Biraz boşaltıp yapın 10cm su çekin :) hehe.
şaka.... doğru söylüyorsunuz.
Yeni fotolar nerede kaldı; hani baklılar? Filtre sisteminizin son hali nedir? Fotolar ?

Egemen bey bir de havuzun etrafına uganda çim toğumu atın. süper olur.

Teşekkür Edenler: [T]176424,samets61[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir