Etiketleme


ncmkyÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 38
ncmkyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 13:35
Arkadaşlar merhaba,
Biraz ilginç bir konu olucak, hatta bazılarınıza oha bile dedirttirebilir ama olsun yine sormak ve tartışmak istiyorum.
 
Ben evde bilim yapmaya karar verdim Tebessüm
 
Şöyleki 1 yıldır akvaryumla uğraşıyorum. Bu hobiyi çok seviyorum. Bu 1 yıllık süreçte balıklarım öldü, yeni balıklar aldım, balıklarım yavruladı, bir sürü yavrum oldu, falan falan falan. Yani işin kısası bir sürü olay gerçekleşti bu 1 yıl içinde. Fakat bu olayların hepsi havada kaldı. Hangi balık ne zaman akvaryuma girdi, geçen hafta akvaryumun ph ı neydi, geçen ay aldığım snow prenses ne kadar uzadı, yeni yavruların gelişimi ne kadar hızlı gidiyor, yavru veren dişi bir daha ne kadar süre sonra ağzına yumurta aldı.
 
National Geographic izleyen arkadaşlarım bilir. Adamlar hayvanlar hakkında daha geniş veriler tutabilmek için nasıl mücadele veriyorlar. Bizde elimizdeki balıklarımızla böyle bir veritabanı oluşturabilir ve bunları birbirimizle paylaşabiliriz. Böylece karadüzen akvaryumcu zihninden kurtulup bu hobiyi çok daha bilimsel verilere dayalı bir hale getirebiliriz.
 
Ben bilgisayar programcısıyım. Ve bu yönde bir program yazmaya karar verdim. Elbetteki gün içinde çok yoğunum ama fırsat buldukça bu projemi hayata geçirmeye kararlıyım. Bu konuda sizlerden gelen bütün fikirlere açığım. Ayrıca bu programı tüm arkadaşlarımlada seve seve paylaşmaya hazırım.
 
Fakat bu noktada kafama takılan bir soru var. Balık etiketleme. Belgesellerden bilirsiniz köpekbalığının yada bir vatozun yüzgeçlerine o balıkla ilgili veri toplayabilmek için etiket takarlar. Aynı etiketli balığı bir başkası yakaladığında balıktaki boy kilo artışını ve izlediği rotayı görebilirler. Biz bunu kendi akvaryumumuzda görebilirmiyiz.
 
Şimdi diyeceksinizki sanki 100 tane balığı var. Hayır ama diyelimki bir sarı prenses kolonim var. 20 dişi 4 erkek. Ben bu dişilerden x olanının ne kadar süreyle ağzına yumurta aldığını, yumutayı ağzında ne kadar süre tuttuğunu, bu süreçten sonra ne kadar dinlendiğini, ana tanka yeniden girdiğinde ne kadar süre sonra yeniden ağzına yumurta aldığını bilmek istiyorum. O yüzdende böyle bir etiketleme şart görünüyor.
 
Aklıma gelen ilk etiketleme yöntemi balığın kuyruğunun gövdeyle birleştiği yere kablo bağı tarzında ona zarar vermiyecek bir materyalle yapmak oldu. Bunu elbetteki hayata geçirmedim.
 
Siz ne dersiniz, konuyla ilgili fikrinizi paylaşırsanız sevinirim. Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LeaderosÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/12/2008
İl: Nevsehir
Mesaj: 962
LeaderosÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 13:42
Bunu hayata geçirebilirseniz gerçekten faydalı olacaktır fakat sizde birçoğumuz gibi yoğunsunuz ve bu araştırma için büyük bir vakit ayırılması gerekir. Çalışmalarınızda başarılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darcan_22Çevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 140
darcan_22Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 13:50
Düşüncen Dahice hayata geçirebilirsen elinde balıkların hakkında daha net doneler olabilir. Ancak dikkat edersen o programda dayanıklı ve nesilleri tehlikede olan balıkların cogalmasını tetıklemek olumlerını arastırmak ıcın yapılıyor maliyetli ve bol zaman isteyen bir iş.
 
- Fizibilitesini yapmalı ve balıkların üzerinde işlemin düzenli işleyeceğinden emin olmalısın
- Akvaryum balıkları deniz ve sazansı deniz canlılarına oranla daga zarif ve daha dayanıksızdır. Yapacağınız işlem ile onları strese sokma ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız. 
- Kuyruguna etiket takmak bana biraz tuhaf geliyor oyleki balıgının kusturulmaması dahi gerektiğini mümkün oldugunca dogadaki şartlarına yakın değerlerle bakılması gerektiği forumda belirtiliyor.
 
kedi nasıl kuyruguna bişeyler baglandıgında korkup devamlı kovalanıyormuş gibi kaçıyorsa balıkda o şekilde hissetmesin kendini...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ncmkyÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 38
ncmkyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 14:01
Kuyruktaki etikettem kastım şuydu ;
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZuckarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 3259
ZuckarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 14:28
Bahsettiğiniz etiket balıkta stres unsuru olacaktır. Yavrulara takılanlar sürekli daha genişleriyle değistirilecektir.
Bir belgeselde dev balinalara yaklaşmadan sadece sırt yüzgeçlerini fotoğraflayarak kimlik oluşturuyorlardı.
Size tavsiyem hint mürekkebi gibi kolay çıkmayan bir metaryel kullanarak ve stampa damga ikilisiyle neler yapabileceginiz. Çıkmayan boya balık tarafından hissedilmeyecek ve stres unsuru olmayacaktır.
Sayılar yerine sekiller olursa silinmeye başladığında bile ayırt etmesi kolay olur. Sayılar silindiğinde 3 le 8 karıştırmak gibi hatalar kaçınılmaz olur.
Koloni balıklarında işiniz zor melek olasa çok daha rahat ayırırsınız.
Aynı tür bile olsalar elbet bir fark olur.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alperismetÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/03/2008
İl: Sanliurfa
Mesaj: 293
alperismetÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 15:38
Akvaryum ortamında yapılacak bir çalışma bana göre çok sağlıklı ve kesin sonuçlar vermez.Aynı tank içindeki aynı tür/cins olan balıklarda bile davranış farklılıkları ortaya çıkıyor.Sizin tank değerleriniz ve ortam koşullarınızla bizimkiler bir olmayacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

scholarÇevrim Dışı

Kayıt: 05/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 83
scholarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2010 01:15
 Valla etiketleme olayına hiç kalkışmayın derim, az çok ayrıştırırsınız gözünüz ile. Balıkların doğası çok farklı. Hayvanlara o etiketi takmak ayrı bir çile, onların üzerlerinde durması apayrı bir çile. 2 gün sonra etiketten kurtulmak için sağa sola kendilerini sürtecekler yazık günah valla. Olabildiğince doğal yaşama yakın tutun akvaryumu.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir