F0 iLANGİ BİTİRDİK NE YAPALIM BUNDAN SONRA


AverroesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3324
AverroesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2012 23:53
[QUOTE=ahmetkorkmaz1]Bu tarz haberlerin ilangiye olan talebi artırdığı inancındayım. Kimi kesimler "aaa bak ilangi nadir tür hemen son f0 lardan alalım ilerde yavrusu para eder " dediklerini duyar gibi oluyorum.  [/QUOTE]

Ahmet bey kşke alsalar, olan oldu ama kimse lütfen yavrusu 10 15 liraya satacağı bir balığa lütfen o astronomik  paraları yatırmasın, napalım ozaman bu balığı nasıl kollayalım, gerçi bu saatten sonra kim ne alırsa alsın ne alrısa satsın olan oldu gibi bundna 2 sene önce gelen ithaltlarda iyi ilangi kötü ilangi oranı 80%-- 20% yken şimdi 20%-80% e döndü.

Ayrıca Amerikalılar madem böyle bişey var getirmeyelim yapmayalım tamam derken biz halen rant peşine koşarsak yuh olsun bize.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Furkan ÖkmenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2011
İl: Adana
Mesaj: 1209
Furkan ÖkmenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2012 23:55
Biz buradan ne söylersek söyleyelim, göle kıyısı olan ülkeler ilangiye toplama yasağı getirmediği müddetçe değişen bir şey olmayacak bana göre. Furkan Ökmen2012-06-15 12:03:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AverroesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3324
AverroesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2012 23:56
[QUOTE=Furkan Ökmen]Biz buradan ne söylersek söyleyelim, göle kıyısı olan ülkeler ilangiye av yasağı getirmediği müddetçe değişen bir şey olmayacak bana göre.[/QUOTE]

Furkan Afrika kural yasak konacak bir memleket değil bu balığın en büyük "tüketicisi" biziz zaten.
MISTIK2012-06-15 00:00:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oceanmistÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/08/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1121
oceanmistÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2012 15:38
Sonunda olacağı buydu, zaten elimizi attığımız hangi işi adam gibi yapıyoruz ki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak DenizÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 2467
Burak DenizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2012 21:33
Türklerin eleştirilmesi çok sinir bozucu yalnız bunu biz değil de afrikadan satın alan Türk ithalatçılarda düşünmeli yav arkadaş ben 1000 tane 1500 tane alıyorum ama ileride bu küçük nkamba bay denilen koyda balık kalmazsa ben nereden ithalat yapacam diye onların da düşünmesi lazım.Bizim önümüze bir şey konulursa yeriz.Kime konulursa herkes önündekini yer fakat o nimetin bir gün biteceğini hesap etmek lazım.

Bu Konunun Tanganika Tanıtımlarına iğnelenmesi isabet olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KribensisÇevrim Dışı

[B]7672,2[/B]
Kayıt: 11/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3530
KribensisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2012 08:17
İsimlerini kullanarak sanki suçluyormuşum gibi bir izlenim yaratmayayım, ithalatçılar bir araya gelsinler, karar alsınlar. Desinler ki '01.09.2012 - 01.09.2014 tarihleri arasında X türlerin ithalatı sayılarında oluşan azalma nedeniyle yapılmayacaktır' Güzel balık getirdikleri için alkışlayan eller, bu kararı almalarını da alkışlar. Ancak, 'Ben satmazsam başkası satacak, neden para kaybedeyim' derse bu iş yürümez. İşin Türkiye tarafından tek çözümü budur. Kimse talep eden hobiciyi suçlayamaz. İthalatçı getirmez ise hobici tek başına afrikadan balık getiremez. Bu arada hayatı boyunca ithalatçıdan bir defa veya hiç balık almadan şak şakçılık yapıp ( her tebrik edenden bahsetmiyorum) , fazlasıyla tür gelmesine az çok neden olan arkadaşların bu işte çok büyük suçu var. Söz konusu karar alınırsa 'Oooof şu türe bak. Bundan ne para kazanırım ha!' diyip, getirtip, araba parası çıkaran arkadaşlarda kusura bakmasınlar artık. Buna benim bir arkadaşımda dahil. 

Tabi bu konuda ilangi besleyen arkadaşlarında dikkatini çekiyordur. Hepsi değil bazıları eminim ilangi stoğu yapmaya başlamıştır. Bir kaç zaman sonra görürüz ilanları 'Nadir tür F0 İlangi yavruları' şeklinde.

Afrikalıların buna yasak koymasını beklemeyin. Adamlar fakirlikten kırılıyor. Afrikalarının karın doyurmak için yedikleri Frontozaları bize sattıklarını unutmayalım. 

Ve enteresan bir olay paylaşayım,

Ben : Eğer tropheus beslemek bu kadar sıkıntılı bir işse neden bu kadar tür getirtiyorsun? Üstelik getirdiğin türler senin aylık kazancının üzerinde.

Arkadaşım : Akıllı ol Alper. Türk insanı aç gözlüdür. Dünyada güzel şeyler önce Amerikaya, sonra avrupaya, sonra bize gelir. İnsanlar bunları internetten görüp, hırs yapıyorlar. Bugüne kadar getirtip, yavrularını sattığım türler sayesinde tüm borçlarımı kapattım, üstüne birikim yaptım, evimin altına üretimhane açtım. Çok geç olmadan bir tür belirle sende başla. Gerisi gelir.

Ben : Peki bu kadar pahalı iken bunlar nasıl para kazanıyorsun?

Arkadaşım : Örneğin en pahalı türlerden birini 3 cm 100 TL'den mi aldın? Biraz dişini sıkıp büyütecek, yavrularını alacaksın, 3 cm 25-30 TL'den satacaksın. Bir balıktan 10 yavru çıksa 25 TL'den satsan 250 TL yapar. En güncel örnek olan Kasakalawe'yi unutma. Tam 120 tane yavrusunu sattım ayrı ayrı zamanlarda. Bunun yakacağı elektrik su nedir ki? Zaten hobiyle uğraşmaya uğraşıyoruz. 

Selamlar,

Tropheus Kiriza Gold 6-7cm 500tl

Tropheus Kiriza Gold 8-10 cm 750tl

Tropheus Bemba Gold 8-10cm 650tl





Konuıyu görüp buraya fikrimi yazdıktan sonra gün içerisinde söz konusu arkadaşa mail gönderdim ve cevap geldi.

Alper,

Thank you for contacting me. The problem is that the Turkish importers are asking for the ilangi in very large numbers! Africa was sending them 500 ilangi with each shipment. Turkey got over 1500 wild ilangi in 3 or 4 months in early 2011. I saw these shipments going out. When this happens it depletes the population of wild ilangi and now we have the problem that they don't look like REAL ilangi should look. The ilangi have orange in their body because they are cross breeding with wild chilanga red. The Turkish importers need to stop importing these fish for a year or 2. Africa won't stop this as they are wanting to make money. So if an importer asks for the ilangi the African exporters will send them. 

Steve
Sent from my Verizon Wireless BlackBerry

From: Alper Karmış <alperkrm@hotmail.com>
Date: Mon, 20 Aug 2012 09:52:52 +0300
To: <steve@valleyaquatics.net>
Subject: About İlangi and Turkiye ( Turkey )

Hi There,

First of all I'm sorry for my english. It's not good enough but I'll do my best. I saw your message about FO ilangi. Yes, you're right. We have so many ilang lovers in Turkey. It has been importing more then we need. Or our people wants it really. Actually yes we do! What would you like to say about the problem of İlangi to Turkish people? I'll try to translate in www.akvaryum.com Which most important in aquarium web sites for Turkey. İt's on the first place.

And the special question is Why african ordinary stop this If there is a problem?

Or you can be a member of www.akvaryum.com and write what you think on this link,


Have a nice day,

Alper 

Turkiye

Çeviri ( Hatalarım varsa düzeltlsin )

Benimle irtibata geçtiğin için teşekkür ederim. Sorun, Türk ithalatçıların çok fazla talepte bulunmasıdır. Her gönderimde kendilerine ortalama 500 adet ilangi gönderiliyor. 2011 başlarında ortalama 1.500 adet ilangi gönderildi. Bunları görüyorum, takip ediyorum. Dolayısıyla buda azalan ilangi nüfusunda önemli bir etken oluyor. Türk ithalatçıları bir veya iki yıl ilangi çekmeyi bırakmalıdır. Afrikalılar buna dur demeyecektir çünkü onlar bundan para kazanıyorlar, işleri bu.

Steve,

Bir tek şu cümleyi tam anlamadım,

The ilangi have orange in their body because they are cross breeding with wild chilanga red.

İlangilerin ortasında portakal rengi vardır çünkü Chilanga Red ile beraber mi beslenirler, çaprazlanır mı diyor. Bunu mu demek istemiş? Hem çevrimini hemde içeriğini anlamadım. Neslin tükenmesiyle ne alakası olabilir ?
Kribensis2012-08-20 14:04:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

terekeme0636Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/04/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1052
terekeme0636Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2012 13:48
Büyüklerim yazmış ve tartışmışlar bana fazla birşey söylemek düşmez düşüncesindeyim.Ama Burda bir gerçekki insanoğlu elini attığı her bölgeyi yağmalarcasına saldırıp kendi egomuzu tatmin etmek uğruna o güzelim canlıların hayat biçimlerine hunharca saldırıda bulunup en güzelini alma savaşına giriyoruz.Lütfen doğal yaşamı lütfen koruyalım bizler gibi onlarında bu dünyanın çok ufak bir parçası olduğunu unutmayalım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

COBRAÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1564
COBRAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2012 13:51
Alper ilgine teşekkürler bu konuyu uzunca tartıştık ama bir sonuç alamadık, alacak gibide durmuyoruz.
 
Son cümlede ise yanlış çeviri kurbanı olmadı isem bize gelen İlangilerin gölde Chilangalarla çarplazlanmaları sonucu turuncu olmalarından bahsediyor.Yani hepsi bilinen ama kabul edilmeyen, edilemeyen gerçekler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KribensisÇevrim Dışı

[B]7672,2[/B]
Kayıt: 11/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3530
KribensisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2012 13:55
Biliyorsun sevgili dostum, benim alanım değil troplar ama söz konusu sorun nesil sorunuysa hepimize görev düşüyor. Eğer çaprazlanmadan söz ediyorsa bunun ilangilerin soyunun tükenmesiyle ne alakası olabilir? 

Evet, internetten faydalandım. İlangilerin Chilangalarla çaprazlandığını söylüyor ama neslinin azalmasıyla alakası ne olabilir, anlayamadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

COBRAÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1564
COBRAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2012 14:24
Alper İlangi göldeki biğer birçok tropheus türüne göre çok daha az popüslasyona sahip bir tür(dü), yani göl içinde sadece çok ufak bir yerde yaşayan kendi içinde bile endemik bir balık(tı).Sonuç itibariyle az olan tür aşırı avlanma sonucu iyice azaldı ve kalanlarda soyunu devam ettirebilmek adına komşu popülasyon chilangalarla çarprazlanmaya başladı, sonuç olarak saf ırk (bana görede) yok oldu.Bunu  göl bilimciler söylüyor yani burdan ben pc başından söylemiyorum.Artık gölde İlangi adında bir çok balık toplanıyor çoğu kırmızı, azı turuncu, çok ama çok daha azı sarımsı.Turuncuyu ve sarımsıyı bulan kendini şanslı ve özel hissediyor, fark yaratıyor ve paylaşıyor.Buda daha iyisini bulmak için hobicilerde aşırı hırs yaratıyor, sürekli yeni arayışlar içerisinde gelen talepler sonucu burda bahsi yapılan yüksek adetli ithalatlar yapılıyor.Dönüp baktığımızda bu fark yaratan kolonilere sahip olanlar yine yavrularını piyasadaki diğer türlerle aynı fiyata satıyor ve anaca verilen 200-400 lira para sadece ego tatmininden öteye gidemiyor.Ben olsam, balıktan ticari bir beklentim olsa açık konuşayım bir ilangiye 400 lira para veripte alacağıma kiriza gold alırım, yavrusunu 15 lira yerine 100 liradan satarım ki anacına verdiğim para egomu okşamaktanda öteye gitsin.Neyse sen olayı az çok anladın, daha fazla yazıpta ilangi koloni sahiplerinin daha fazla tepkisini almak istemem.Kısaca olayın özeti bu.  COBRA2012-08-20 14:26:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KribensisÇevrim Dışı

[B]7672,2[/B]
Kayıt: 11/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3530
KribensisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2012 14:35
Sayende konuyu daha iyi kavradım. Anladığım kadarıyla doğru ilangiler gelene kadar, ithalat talep nedeniyle devam ediyor. Mantıklı.  İlangi koloni sahipleride bir zahmet hemen kızmasın. Burada kimse özel olarak hedef alınmıyor. Hayvanın doğada nesli tükeniyorsa tabi ki konuşulacak. Burada en büyük sorumluluk ithalatçılara düşüyor. Karar alacaklar ve 1 veya 2 yıl ilangi ithal etmeyecekler, bu kadar basit. İlangiden başka balık mı yok sanki. Diğerlerinden kazanırlar. İlangi isteyenlerde bir zahmet F1 F2 F3 alsınlar. Hem bu balıklar hassas değil mi? Ülkemiz şartlarına alışık balık alırlar hiç olmazsa. Vesile olur.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

no nameÇevrim Dışı

[B]9584,3[/B]
Kayıt: 24/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1020
no nameÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2012 11:25
Türkiye'de bu bir trend meselesi, balıgın güzel olmasının yanı sıra popüleritesi var.
Gerekli kişiler üzerine alınsın, kar elde etme çabasıda buna neden oluyor bence. Türkiyede ithalatın önüne çok fazla geçebileceğini sanmıyorum tabi ithalatçı abilerimizin ve kardeişlerimizin duyarlılığına bağlı bu... Vede akvarist arkadaşların, ilangi alımı durursa ki bu da çok zor ithalatçılarda getirmeyi bırakırlar bence... Konu her açıdan kişilere hak veriyorda, güzel ilangi yavruları F1 lerde bazı arkadaşlarımızda var, herkestende balık alınmıyor maalesef.

Adam ilangiiyi F0 ithalatına yakın balıgın degerinde veya daha yuksek fiyata satarsa ben olsam bende ithalatçıdan alırım...
Dediğim gibi trend olmuş bir balık, ne yazıkki trend olan bir şeyi tüketene kadarda durmuyoruz...

Yeni yeni gördüğüm ilangilerin sırt kısmını RRK ya benzetiyordum, chilangayı iyice inceleyince ilangilerdeki bu değişimin sebebini açıkça görmüş oldum...

Paylaşım için teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AverroesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3324
AverroesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2012 12:59
Burda bu meselenin sebebi 3 durum var;

1İlangi ezelden tropheus sevenlerin favorisi, taa 2006-2007lerde herkes ilangi yavrusu almaya çalışırdı, kıpkırmızı balıılara az turunculaştığı için aşık aşık bakardık, iyisi pek gelmezdi ozamanlar. Halen daha ilgi öyledir geçenlerde Hilal akvaryuma kahvaltıya gitmiştik, herkes ilangilere dakikalarca bakarken kiriza golda şöle bir bakıp geçiliyordu.

2 Birşey az ise değerli oluyor, örnek vermek gerekirse duboisi hep ezelden beri güzel balık ancak şuan gölde az olduğunu bildğimiz için aklımızda gönlümüzde ayrı bir yer edindi, bundan 3 sene önce olsa f0 duboisi bu kadar talep görmezdi, şimdi 10 000 tane gelse 1 ay içinde hepsi satılır. İlangi de böyle ithalattan ithalata git gide azaldı, Almanya fiyatları bile arttı. Geçen yıl  haziran temmuz arası Almanya da ilangi zamlandı.

3-Ne yazıkki talebi karşılayacak kalitede ve adette ilangi yok. Yakın ilgi Kasanga ya da vardı ancak kasanga çok sayılda ithalt edilebliyor  ve ithalattta gelen kasangaların 99% u gayet güzel.
Anck gelen ilangilerin çok azı istenilen kavuniçi renge sahip(sarı yok zaten).

İlangi obsesyonu bende de var, nkonde bright yellow aldım gene aklım ilangide nekadar orjinalide olsa gene kafamı sarmadı. Balıklarımı satıp ilangi almak istiyorum. 200 500 lira veren kimse emin olun ticari bir beklentisi yok zaten alası olsa 25 liraya yavrusunu satamaz.




MISTIK2012-08-22 13:01:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KribensisÇevrim Dışı

[B]7672,2[/B]
Kayıt: 11/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3530
KribensisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2012 13:01
Basit bir ekonomik kavramı paylaşmak isterim. 'Bir yerde talep arzı aşıyorsa, orada kriz olur'

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir