F0 ve F1’lere Olan Rağbetin Sonu


EchoeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2005
İl: Bursa
Mesaj: 1829
EchoeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2006 03:34

Uzun süredir rahatsız olduğum bir konu var arkadaşlar. Bu F0 ve F1 balıklara rağbetin sonunun hayırlı olmayacağı konusunda. Bu şikayetim ve sıkıntım aslında sitemizde ya da ülkemizde vukuu bulan F rağbetinden değil. Allahtan bu balıkların ülkemize girişi az sayıda. Her ne kadar bir dönem ilanlarda F furyası başlamış olmuştuysa da bu ilanların gerçekliği tartışılırdı. Fakat yabancı siteleri gezdikçe, akvaristlerin F balıklara inanılmaz rağbet gösterdiklerini gözlemliyorum. Forumları okudukça korkunç sayıda F0 balık sahibi hobiciler olduğunu görüyorum. Yine Perakendecilerin internet siteleri üzerindeki stoklarına göz gezdirdikçe gördüğüm stok rakamları tüylerimi diken diken ediyor. Bütün bu balıklar doğalarından kopartılıyor, evlerdeki, işyerlerindeki akvaryumlara tıkılıyor. Bu bakış açısı o hayvancağızlar açısından önemli. Bir de daha önemli bir kısmı var bu olayın o da doğal hayata verdiği onarılmaz zarar.

Viktorya gölüne 1950'lerde İngiliz koloniciler tarafından bırakılan ve başka habitata ait iki türün o göldeki balık çeşitliliğini ne hale getirdiğini hepimiz biliyoruz. Afrika kıtasındaki üç büyük gölden biri büyük ölçüde bitti. Şimdi sırada Malawi ve Tanganyika gölleri var.

Malawi gölüne en çok zarar veren etkenler o gölün balıklarına olan rağbet ve bunun karşılığında nüfusu hızla artan bölge halkının ekonomik sıkıntılarını gidermek için balıkçılığa yönelmesi. Sadece ekonomik sıkıntılarını gidermek için değil, aslında tadı pek gıda olarak tüketilmeye uygun olmayan göl balıklarını açlıktan yemeleri. Bunun yanında bir de artan nüfusun getirdiği kirlilik sorununu da eklersek zaten durum pek iç açıcı gözükmüyor. Açıkçası Viktorya gölünün başına gelenleri yerli halkın yapmayacağından emin değilim. Bu noktada belki yapacak pek birşeyimiz yok. Bu konuları araştıranlar ve aktivist atılımlarda bulunan uluslararası dernekler ve yardım kuruluşları bu problemlerin önüne geçebilmek için zaten projeler üretiyorlar.

Gelelim konunun bizlerle, yani akvaristlerle, hobicilerle olan kısmına. F balıklara rağbet etmek bizden kilometrelerce uzakta da olsa, dolaylı da olsa doğal bir yaşam alanının yok olmasına sebep oluyor. çok merak ediyorum. Bütün o F balık sahipleri, bütün stokları ellerinde bulunduranlar...vs... hiç mi kendilerini rahatsız hissetmiyorlar. Merak ediyorum bu konuda nasıl bir yasal engelleme var ve ne kadarına uyuluyor. Söylediğim gibi ülkemizde şu an için böyle bir sorun görmüyorum fakat bu olmayacağı anlamına gelmiyor. Bilinçsiz olduğum bir dönemde ben de F balıklara bir yakınım aracılığıyla yönelmiştim ve beslemiştim. Ama artık şu kararı almış bulunuyorum; F balıkların doğadan kopartılıp akvaryumlara tıkılmasına karşıyım. Deniz balığı da olsa, göl balığı da olsa.

Umuyorum ki, Türkiye'de genişleme eğiliminde olan bu hobi doğaya zarar verecek boyuta ulaşmaz ve bilinçli bir şekilde gelişir.

Sağlıcakla...

 

 

Echoe2006-9-16 3:58:5

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SonCalvusÇevrim Dışı

[B]1595,3[/B]
Kayıt: 01/11/2005
İl: Adana
Mesaj: 386
SonCalvusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2006 08:51
Mustafa bey, sizin vermiş olduğunuz tepki aslında doğal bir süreç. Yani zamanla bazı tehlikelerin farkına varıp önlem alma ihtiyacı. Size sonuna kadar katılıyorum. Eminim dünyada bu konuda uğraş veren güçlü mekanizmalar vardır. Bizlere düşen ise sizinde belirttiğiniz gibi F balıkları rahat bırakmaktır. Ümit ediyorum bu güzel balıklar, kendi ortamlarında bizler varoldukça varolurlar. Akvaryum ortamında zaten varolacaklar. Çünkü büyük bir istekle üretmeye devam ediyoruz. Saygılar, sevgiler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlpBökeÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2005
İl: Ankara
Mesaj: 935
AlpBökeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2006 11:03

Ülkemizde F balıklarının daha az ilgi görmesi balık besleyen akvaristlerin çoğunun maddi durumunun müsait olmamasındandır vede ulaşımda çekilecek sıkıntılarandır.

F0 balık almak özellikle nadir türlerde büyük sorunlara yol açabilir msela blue zaire gibi ama birde F0 sarıprenses alsanız aynı şeyi söyleyemeyiz zaten sürekli çoğalıyorlar ve sayıları oldukça fazla.

F balıklara yönelinmese bu sefer de piyasada balık azalacak ve işin ticaretini yapıyorlar evlerine üretimhane yapıyorlar hoby eğil ticaret yapıyorlar diye kızdığımız insanların eline daha da çok bakılacak veya yine ithal balıklar pahalanacak,akvaryumcuların geçimi zorlaşacak vb...

F balıkların alınmasınında birtakım zararları var alınmamasınında gerçi Türkiye'yi pek de etkilemez ancak yinede tepki karşılığını bulursa çeşitli yönlerden akvaryumculuk zor durumda kalabilir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2006 11:17
Akvaryum sevdasında maddiyat duvarı işin içine girdiğinde, işin tadı kaçıyor, rengi değişiyor.Şu açıkça bilinir ki, akvaryumlarla uğraşıcaksak bunun belirli bir maaliyeti olmaz.Heran, hergün yeni birşeyler ekleriz ya da çıkartırız.Bu işle uğraşan herkes farkındadır sanırım bunların.Özellikle F0 sıfır konusunda Mustafa Corkan Bey'e sonuna kadar katılıyorum.Gün gelicek bizim bitmek tükenmek bilmeyen bu F0 sevdamız yüzünden, canı gönülden beslediğimiz balıkların soyları kuruyacak.Bu yok olma sürecinde en büyük pay biz akvaristler değil, gözünü para hırsı bürümüş, bu işin ticaretini yapanlar maalesef.Gün gelicek torunlarımıza bu sevdayı aşılarken, F0 balıklardan konu açıldığında sadece birer efsane ve fotoğraflardan ibaret olacaklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fatih TÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2005
İl: Izmir
Mesaj: 1981
Fatih TÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2006 11:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir