Farklı guramilerin birlikteliği


merataÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 298
merataÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2007 02:52

Merhabalar,

Başka bir konu başlığı altında bir soru sormuştum ve Faruk Bey'den (fkarakaser.akvaryum.com) çok tatmin edici (ve aynı zamanda işime de gelen) yanıtlar aldım. Bunun ayrı bir konu başlığı olması faydalıdır diye düşünerek bu konuyu açtım çünkü guramiler konusunda forumda yeterli tartışma olmamış bence. Makaleler de soruları doğrudan yanıtlamakta yetersiz kalabiliyor.

Sorum 2 erkek (!) cüce guraminin bir arada sakince yaşaması için ne kadarlık bir tank gerektiğiydi. Faruk Bey'in yanıtı;

"2 Erkek cüce guramiyi besleyeceğimiz akvaryum dişilerin de olduğunu düşünürsek bence 50-60lt.den aşağı olmamalıdır.

Eğer bunu kavga anlamında soruyorsanız, ben zorunlu kaldığım zamanlarda 50lt. gibi bir bir akvaryumda 4-5 erişkin erkeği bir arada baktığım olmuştu, kavga olarak ilk etapta baskın erkek diğerlerini sindiriyor zamanla kavgayı bırakıyordu, zaten karakter olarak bu balıklar uysal balıklardır kavga ortamı pek olmaz..

Sizin çevirilerde karşılaştığınız durum şu olabilir, tam yetişkin olmayan cüce guramilerde dar kapsamlı tanklarda baskın erkek diğerlerini sindirir strese giren balıklarda gelişme bozuklukları olur, cüce guramiler hassas balıklardır ve vücutlarında oluşan yaralar kolay kolay kapanmaz..

Bu yüzden bu balıklarda akvaryum ne kadar büyük olursa olsun erkeğin yanına tek dişi konulmamalıdır en az 2 dişi koyarak erkeğin dikkatini dağıtmak gerekir, yani akvaryum ebatlarına göre 4 dişi 2 erkek vs. gibi arttırılabilirsiniz..

Ayrıca bu akvaryumlar üretim akvaryumu olmadığı için filtre vs çalışır durumda  olacaktır akıntılı olan bir suda erkek üreme moduna geçemeyeceği için agresif olma durumuda  fazla olmayacaktır..

Sonuç olarak cüce guramiler, 3 noktalı ve varyeteleri gibi agresif olmadığından bitkili ve düzeni oturmuş, fazla kurcalanmayan dişi erkek kombinasyonu iyi yapılmış bir akvaryumda ortalama 60lt'de azami olarak 6 balık (4 dişi 2 erkek) şeklinde sorunsuz bakılabilecektir.."

O halde sorumu başka yollardan sürdüreyim..

Düşündüğüm akvaryum 75-80 lt'lik. Bu akvaryum içerisinde şu an için 2 dişi inci gurami, 6 neon, 1 SAE, 1 erkek cüce vatoz ve 2 albino çöpcü var. (En yakın zamanda 130 lt'lik akvaryuma geçeceğim).

Bu akvaryuma dediğiniz gibi 1 e + 3 d cüce gurami daha alsam akvaryum çok mu kalabalık olur sizce? Ve bittabi inci guramiler ile cüce guramilerin sorunsuz yaşayacaklarını varsayıyorum.(Bir de neonları çıkarıp yerlerine rasbora almayı düşünüyorum neticede Güney Asya balıklarını birarada yaşatmayı düşünüyorum)

İkinci bir soru olarak da, Ankara'da bir akvaryumda "honey gurami" diye satılan bir tür gördüm. Yanlış olduğunu düşündüm zira en başta bana cüce guraminin farklı bir varyetesi gibi gelmişti. Ancak internette daha detaylı bir taramaya giriştikten sonra o gördüğüm balıkların gerçekten de bal gurami olabileceğini düşünüyorum şimdi. (Yarın yeniden bakacağım). Bal gurami erkekleri de cüce gurami erkekleri gibi birbirlerine karşı agresif midir? Ve cüce guramiler ve bal guramiler boyut olarak birbirlerine yakışır türler, birbirleriyle uyumlu mudur?

Şimdilik bu kadar olsun.

Teşekkürler şimdiden, iyi günler... 

FcKaraKızıL2007-3-10 2:59:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13070,2[/B]
Kayıt: 30/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2406
fkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2007 03:16

Merhaba

Kısaca cevaplayım zira uyku baya bir bastırdı

Akvaryumunuzu 75lt. olarak düşürsek içindeki balık sayısı ve alacağınız 1 erkek 3 dişi cüce gurami ile birlikte akvaryum kalabalık olmayacaktır. bir tavsiye neonları bozmayın güzellik ve sakinlik olarak en uyumlu balıklardır..
(Bu arada seranın yeni kitapçığını okudunuz herhalde güney asya akvaryumu diye düşündüğünüze göre)

Bal gurami ve cüce guraminin ikiside ülkemizde cüce gurami adı altında satılır ve ikiside bolca bulunur zaten birbirlerinin varyetesi olması sebebiyle ikiside uyumludur ve birbirleriyle çiftleşebilir..

Sağlıklı Balıklar,







fkarakaser2007-3-10 3:40:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

merataÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 298
merataÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2007 05:03

Aslında bu bal gurami konusu bayağı karışık sanırım. Benden de iyi bildiğiniz gibi cüce gurami Colisa lalia'dır. Bal gurami ise üzerinde ittifak olmasa da ayrı bir tür olarak düşünülüyor sanırım. İnternet kaynaklarında Colisa chuna isminde geçiyor. Hatta en başlarda bu türün dişileri farklı bir tür sanılmış ve Colisa sota diye adlandırılmış. Yani varyeteden çok farklı bir tür olarak bahsediliyor. Şu an çevirmekte olduğum bir metne göre -ki bu işin erbabı bir siteye benziyor (http://www.wetwebmedia.com/FWSubWebIndex/anabantoids.htm : Anabantoids, Gouramies & Relatives)- Bal cüce guramiler iki ayrı sınıfa ayrılmış durumda. Birinci grup sizin de dediğiniz gibi Colisa lalia türü içerisinde bir varyete olarak gösterilirken, ikinci grup -hiç bir terimsel farklılık olmadan- Trichogaster chuna olarak adlandırılmış. Görüğümüz gibi burada bırakalım bir türü ayrı bir cinsten bahsetmek durumunda kalıyoruz. Yazar ayrıca şu notu da düşmüş; eskiden Colisa chuna olarak adlandırılırdı. Velhasıl kelam "bal gurami"ler konusu biraz karışık sanırım.

Amma velakin, daha önce de dediğim gibi bunlar kitabi bilgiler, aklın bir köşesinde tutulsun. Ben deneyimlerinizi paylaşmanızı istedim sizden ve siz bana duymak istediğim yanıtı verdiniz. Yarın gidip 1 bal gurami erkeği ve 3 de (bal olsun olmasın) dişi cüce gurami alacağım :)

Teşekkürler... İyi uykular, sizi rahatsız etmeye devam edeceğim


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir