Papağan ve Midas (Resimli)


ŞeboistÇevrim Dışı

Kayıt: 11/04/2007
İl: Izmir
Mesaj: 250
ŞeboistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2008 14:00
Papağan balığını seven bir akvarist olarak dün gördüğüm bir konuda papağanlar için özürlü midastır denilmesini içime sindiremediğim için bu konuyu açma gereği duydum;

Bunlar sağlıklı midas balıklarından bazılarının ''düzgün'' formları...









Bu da bazı arkadaşlarımızın down sendromlu ve özürlü olarak nitelendirdiği papağan balığının formu. Tüm midaslar 4. resimdeki gibi düzgün formlu olmuyor bunu gözönüne alarak yorum yapalım ve papağan çiklete haksızlık etmeyelim.








Şeboist2008-01-30 14:18:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2008 17:47
Merhaba Teoman Bey;
Bahsettiğiniz yazıyı bende okudum yanlış hatırlamıyosam really kullanıcı isimli arkadaşımız yazmıştı o yazıyı.Bende really arkadaşımızın görüşüne katılıyorum.Gösterdiğiniz resimlerdeki midas balıklarının hiçbirinde bir kusur göremedim ben.Hatta hepsi süper kafa yapmış ve mükemmel görünüyolar,doğallar, olmaları gerektiği gibiler.Üreyebiliyorlar, ağızlarını gerektiği gibi kullanabiliyorlar,rahat hareket edebiliyorlar ve düzgünler.Ama papağan cichlid için malesef aynılarını söyleyemiyorum.Really arkadaşımız da gerekli açıklamayı yapmıştı zaten.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2008 18:13
Gerçektende papağan balıkları biraz anormal balıklar.Ben de papağan cikliti çok seven birisiyim ama Onur beyinde dediği gibi Üreyemiyor,ağız yapısı, bozuk vs...
 
Bildiğim kadarıyla labaratuarda üretilmiş bir tür sonuçta....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmrahÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/11/2006
İl: Aksaray
Mesaj: 1265
EmrahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2008 18:28
Papağan balıklarına haksızlık etmeyelim.Evet yapı olarak biraz bozuk bir tür papağan balıkları.Ama üreme konusunda midasla eşleşiyorlar.Sonuçta normal bir şekilde;bir balıkta olması gereken ne varsa papağan balığında da var.
 
Saygılar...
Emrah2008-01-30 18:29:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HikoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 3562
HikoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2008 19:21

Bence de papağanlar down sendromlular. Bırakın evde beslemeyi bir akvaryum dükkanım olsaydı, dükkanıma sokmayacağım ilk tür papağan olurdu.

Hiko2008-01-30 19:22:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

_aras_Çevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2008
İl: Izmir
Mesaj: 18
_aras_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2008 19:47
[QUOTE=Hiko]

Bence de papağanlar down sendromlular. Bırakın evde beslemeyi bir akvaryum dükkanım olsaydı, dükkanıma sokmayacağım ilk tür papağan olurdu.

[/QUOTE]
Confused Biraz ağır olmuş..
Confused

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2008 20:24
[QUOTE=Really]

Papağan çiklit ayrı bir tür değildir. Papağan çiklit özürlü midastır. Akvaryumcular bu özürlü hayvan kimilerine sevimli geldiği için ona sanki ayrı bir türmüş gibi "papağan" etiketi yapıştırmışlar ve aslında sadece bir türün özürlü bireyleri olduklarını gizlemişlerdir.  Birçok genetik kusurda olduğu gibi bu kusuru taşıyan bireylerde de kısırlık görünür. Kısırlık zaten bu bireylerin üremesinin ve gen aktarmasının sakıncalı olduğunu bize haber vermektedir. Ben bu kusuru insanlardaki down sendromu hastalığına benzetiyorum. Bildiğiniz gibi bu hastalık da genetik kaynaklı ve bu hastalığı taşıyan dişilerin %50 si üreyebiliyorken erkeklerde şu ana kadar yalnızca bir üreme vakası kaydedilmiş. Şimdi bizim papağan çiklitlerde yaptığımızı bu down sendromlularda uyguladığımızı uygularsak down sendromlu kadınları normal erkeklerle çiftleştireceğiz ve doğan her 2 çocuktan 1 i down lı olacak. Bu size mantıklı ve doğru geliyor mu? Peki söz konusu canlı bir balık olunca neden kimse işin bu kısmını takmıyor? Sevimli görünüyor diye balık sağlıklı mı oluyor? Tam tersi, balığın genetik problemi yüzünden oluşan kafa ve vücut deformasyonu nedense bize sevimli geliyor. Sorun görüntüyle sınırlı değil, omurganın yamuKluğu nedeniyle yüzme kesesi problemi yaşama olasılığı fazla. Ağzını kapayamıyor. Ki düşünün bu hayvanların el ve ayakları yok, çiklit oldukları için ağızları birçok farklı görev yürütüyor, ama bunların ağzı kapanamadığı için tüm bu görevleri eksik bir şekilde yerine getiriyor. Yemleri gırtlaklarıyla çiğnemek zorunda kalıyorlar. Tıknaz ve anormal şekilli vücutları nedeniyle olması herektiği kadar hızlı yüzemiyorlar. Kendilerine özgü "siyah leke" hastalıkları var ve çoğu bu hastalığı yaşıyor. Yalnızca bir balık oldukları için bu kusurlar size küçük görünebilir ama bir balık da olsa hiç bir canlının bilinçli olarak hayatını zorlaştırmaya hakkımız yok. Şunu söyleyeyim, ben bu balıkların düşmanı değilim, bu balıkları itlaf etmek de istemiyorum, istediğim ve yapılması gereken şey bu balıkların üretilmesinin durdurulmasıdır.

Şimdi şu fotolara bakın ve farkı inceleyin. Bizim bu balıkları bu hale getirmeye hakkımız var mı?



[/QUOTE]




Bazı nedenlerden dolayı bu başlığa yazmayacaktım ama madem değişik kişiler ve değişik görüşler var bir kez daha yanlış anlaşılma olmasın diye bazı şeyleri tekrar edeceğim. Bir kere papağanlara down sendromludur demedim, zaten down sendromu insanlarda görülen genetik bir hastalıktır. Ben bu hastalığı papağan olma durumu gibi genetik kaynaklı olduğu ve kısırlığa yol açtığı için benzer bir örnek olarak gösterdim. Burada sanki down sendromuna benzeterek, özürlü diyerek aşağılıyormuşum gibi lanse edilmiş. Eğer özürlü demeyi bir aşağılama olarak görüyorsanız sizin özürlülere nasıl bir bakışınız var merak ediyorum. Ve zaten bu balık özürlü bir balıktır. Normalde belki bin belki onbinde bir rastalanacak ve doğada olsa hemen ayıklanmaya uğrayacak bir durum seçici üremeyle yaygın duruma getirilmiştir. Neden özürlü olduğunu da yeterince anlattım o yazıda sanırım. Hayvan normal bir midasla aynı akvaryuma konduğunda kendini kendi türüne karşı savunamıyor, bu size acı gelmiyor mu? Bir çift papağan yumurtlayıp boş yumurtaların önünde günlerce beklediğinde bu size bir şey anlatmıyor mu?

Bir de sanki midas-papağan çekişmesi yaşanıyormuşcasına papağan midasa karşı savunulmuş, midaslara yüklenilmiş. Daha önce de söyledim, ben bu hayvanlara düşman değilim, gerektiğinde papağanı hasta olup yardım isteyene de yardım ederim. O yüzden olayı çarptırmayalım. O resimlerdeki tüm midaslar da gayet doğal görünüyor. Papağanınsa doğal görünmediği gün gibi açık. Bir de şunu söyleyeyim o resimlerdeki gibi midasları gelecekte pek göremeyeceğiz. Çünkü papağan üretimi o kadar hızlı ilerliyor ki yakında ortalıkta papağanla kırılmamış midas kalmayacak. Ülkedeki midas türü tükenmek üzere. O yüzden sanki saldırıya uğrayan ve mağdur olan papağanlarmış gibi davranmayın lütfen.


[QUOTE=Emrah]Papağan balıklarına haksızlık etmeyelim.Evet yapı olarak biraz bozuk bir tür papağan balıkları.Ama üreme konusunda midasla eşleşiyorlar.Sonuçta normal bir şekilde;bir balıkta olması gereken ne varsa papağan balığında da var.
 
Saygılar...
[/QUOTE]

Biz burada papağanın balık olup olmadığını tartışmıyoruz, çünkü balıkta olması gereken şeylerin olması yeterliyse, boyanan balıkları, son çıkan şu balon şeklindeki japonları da etik saymak zorunda kalacağız. Bir de papağanda bir balıkta olması gereken ne varsa bunun olduğu da şüpheli. Çünkü erkekleri üreyemiyor. Kendi formundaki hemcinsiyle üreyemeyen bir balığı normal ve sağlıklı sayabilir misiniz?
Really2008-01-30 20:27:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

COBRAÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1564
COBRAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2008 22:28
[QUOTE=Really] [QUOTE=Really]

Papağan çiklit ayrı bir tür değildir. Papağan çiklit özürlü midastır. Akvaryumcular bu özürlü hayvan kimilerine sevimli geldiği için ona sanki ayrı bir türmüş gibi "papağan" etiketi yapıştırmışlar ve aslında sadece bir türün özürlü bireyleri olduklarını gizlemişlerdir.  Birçok genetik kusurda olduğu gibi bu kusuru taşıyan bireylerde de kısırlık görünür. Kısırlık zaten bu bireylerin üremesinin ve gen aktarmasının sakıncalı olduğunu bize haber vermektedir. Ben bu kusuru insanlardaki down sendromu hastalığına benzetiyorum. Bildiğiniz gibi bu hastalık da genetik kaynaklı ve bu hastalığı taşıyan dişilerin %50 si üreyebiliyorken erkeklerde şu ana kadar yalnızca bir üreme vakası kaydedilmiş. Şimdi bizim papağan çiklitlerde yaptığımızı bu down sendromlularda uyguladığımızı uygularsak down sendromlu kadınları normal erkeklerle çiftleştireceğiz ve doğan her 2 çocuktan 1 i down lı olacak. Bu size mantıklı ve doğru geliyor mu? Peki söz konusu canlı bir balık olunca neden kimse işin bu kısmını takmıyor? Sevimli görünüyor diye balık sağlıklı mı oluyor? Tam tersi, balığın genetik problemi yüzünden oluşan kafa ve vücut deformasyonu nedense bize sevimli geliyor. Sorun görüntüyle sınırlı değil, omurganın yamuKluğu nedeniyle yüzme kesesi problemi yaşama olasılığı fazla. Ağzını kapayamıyor. Ki düşünün bu hayvanların el ve ayakları yok, çiklit oldukları için ağızları birçok farklı görev yürütüyor, ama bunların ağzı kapanamadığı için tüm bu görevleri eksik bir şekilde yerine getiriyor. Yemleri gırtlaklarıyla çiğnemek zorunda kalıyorlar. Tıknaz ve anormal şekilli vücutları nedeniyle olması herektiği kadar hızlı yüzemiyorlar. Kendilerine özgü "siyah leke" hastalıkları var ve çoğu bu hastalığı yaşıyor. Yalnızca bir balık oldukları için bu kusurlar size küçük görünebilir ama bir balık da olsa hiç bir canlının bilinçli olarak hayatını zorlaştırmaya hakkımız yok. Şunu söyleyeyim, ben bu balıkların düşmanı değilim, bu balıkları itlaf etmek de istemiyorum, istediğim ve yapılması gereken şey bu balıkların üretilmesinin durdurulmasıdır.

Şimdi şu fotolara bakın ve farkı inceleyin. Bizim bu balıkları bu hale getirmeye hakkımız var mı?



[/QUOTE]




Bazı nedenlerden dolayı bu başlığa yazmayacaktım ama madem değişik kişiler ve değişik görüşler var bir kez daha yanlış anlaşılma olmasın diye bazı şeyleri tekrar edeceğim. Bir kere papağanlara down sendromludur demedim, zaten down sendromu insanlarda görülen genetik bir hastalıktır. Ben bu hastalığı papağan olma durumu gibi genetik kaynaklı olduğu ve kısırlığa yol açtığı için benzer bir örnek olarak gösterdim. Burada sanki down sendromuna benzeterek, özürlü diyerek aşağılıyormuşum gibi lanse edilmiş. Eğer özürlü demeyi bir aşağılama olarak görüyorsanız sizin özürlülere nasıl bir bakışınız var merak ediyorum. Ve zaten bu balık özürlü bir balıktır. Normalde belki bin belki onbinde bir rastalanacak ve doğada olsa hemen ayıklanmaya uğrayacak bir durum seçici üremeyle yaygın duruma getirilmiştir. Neden özürlü olduğunu da yeterince anlattım o yazıda sanırım. Hayvan normal bir midasla aynı akvaryuma konduğunda kendini kendi türüne karşı savunamıyor, bu size acı gelmiyor mu? Bir çift papağan yumurtlayıp boş yumurtaların önünde günlerce beklediğinde bu size bir şey anlatmıyor mu?

Bir de sanki midas-papağan çekişmesi yaşanıyormuşcasına papağan midasa karşı savunulmuş, midaslara yüklenilmiş. Daha önce de söyledim, ben bu hayvanlara düşman değilim, gerektiğinde papağanı hasta olup yardım isteyene de yardım ederim. O yüzden olayı çarptırmayalım. O resimlerdeki tüm midaslar da gayet doğal görünüyor. Papağanınsa doğal görünmediği gün gibi açık. Bir de şunu söyleyeyim o resimlerdeki gibi midasları gelecekte pek göremeyeceğiz. Çünkü papağan üretimi o kadar hızlı ilerliyor ki yakında ortalıkta papağanla kırılmamış midas kalmayacak. Ülkedeki midas türü tükenmek üzere. O yüzden sanki saldırıya uğrayan ve mağdur olan papağanlarmış gibi davranmayın lütfen.


[QUOTE=Emrah]Papağan balıklarına haksızlık etmeyelim.Evet yapı olarak biraz bozuk bir tür papağan balıkları.Ama üreme konusunda midasla eşleşiyorlar.Sonuçta normal bir şekilde;bir balıkta olması gereken ne varsa papağan balığında da var.
 
Saygılar...
[/QUOTE]

Biz burada papağanın balık olup olmadığını tartışmıyoruz, çünkü balıkta olması gereken şeylerin olması yeterliyse, boyanan balıkları, son çıkan şu balon şeklindeki japonları da etik saymak zorunda kalacağız. Bir de papağanda bir balıkta olması gereken ne varsa bunun olduğu da şüpheli. Çünkü erkekleri üreyemiyor. Kendi formundaki hemcinsiyle üreyemeyen bir balığı normal ve sağlıklı sayabilir misiniz?
[/QUOTE]
 
Umut Bey sizi ayakta alkışlıyorum.ClapClapClapClapClap

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DRIVERÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2007
İl: Konya
Mesaj: 90
DRIVERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2008 22:39

Bi olay bu kadar güzel anlatılır tebrik ederim sizi ayakta alkışlıyorum

ClapClapClapClapClapClap

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

theoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 250
theoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2008 22:59
Hocam sen ne yapmaya çalışıyosun Allah aşkına?İlk olarak kendince bize kötü midas fotoğrafları sunmaya çalışmışsın ama olmamış kusura bakma fotolardaki midasların hepsi canavar gibi maşallah.İkincisi papağanların ucube olduğu konusuna katılıyorum.Birazcık gözü olan biri aradaki farkı çok net ayırt edebilir.Herkesin balığı kendi gözünde en güzeldir burda bunu tartışmayalım.Son olarak bu başlığı Umut beyi kızdırmak için yaptığınıza eminim .Lütfen buna bir son verin.İyi akşamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

donutÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3135
donutÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2008 23:09
Peki ne olacak bu papağanlar..Birisi akvaryumuma almam der,diğeri dükkanıma sokmam der..Bu bir balık,ve bir balığı kötülemek için konu açmak,yada amaç bu olmasada,ucube,sakat,özürlü vs yakıştırmalarda bulunmak,akvaryumda bir terslik olduğunda oların üzerine atmak ne kadar doğru?
 
 Yapmayın,onlarıda seven,besleyenler var..Unutmayınızki bu halde olmaları,bu şekilde üremeleri,bu şekilde laboratuar ürünü olmaları onların suçu değil..
 
  Sevgi kaynaklı bu hobide balık nasıl olursa olsun,canlı olduğunu unutmayınız..Elbette herkesin kendi fikri,ancak kötülemek hoş değil..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2008 00:47
[QUOTE=donut]Peki ne olacak bu papağanlar..Birisi akvaryumuma almam der,diğeri dükkanıma sokmam der..Bu bir balık,ve bir balığı kötülemek için konu açmak,yada amaç bu olmasada,ucube,sakat,özürlü vs yakıştırmalarda bulunmak,akvaryumda bir terslik olduğunda oların üzerine atmak ne kadar doğru?
 
 Yapmayın,onlarıda seven,besleyenler var..Unutmayınızki bu halde olmaları,bu şekilde üremeleri,bu şekilde laboratuar ürünü olmaları onların suçu değil..
 
  Sevgi kaynaklı bu hobide balık nasıl olursa olsun,canlı olduğunu unutmayınız..Elbette herkesin kendi fikri,ancak kötülemek hoş değil..
[/QUOTE]

Muammer Bey asıl noktayı kaçırmışsınız. Yazılanları tekrar okuyun, sanki biz sadece sevmiyoruz, beğenmiyoruz diye karşı çıkıyormuşuz gibi bizi kınamışsınız. Oysa ki özellikle dikkat ettim nedenleriyle açıklamaya. Ayrıca bu başlığı biz açmadık, tam tersine papağanı savunan bir arkadaş açtı. İtilip kakılanı savunmak insanın doğasında var, ama bu konuda daha etraflıca düşünerek hareket etmenizi dilerim. Çünkü burada biz sizin sandığınız gibi bir hayvanı hedef almıyoruz, insanların acıma duygularından para kazanmaya çalışan ve bu yolda hayvanların sağlığıyla oynamaktan çekinmeyen bir ticari anlayışa karşıyız. Kimseye papağanlarınızı atın demiyoruz. Bize göre yapılması gereken şey artık üretmemek ve satın almamak. Biz önerimizi sunduk isteyen hobisini istediği gibi yaşar.

NOT: Yazıyı bazı arkadaşların da benimle hemfikir olduklarını farzederek birinci çoğul ağızdan yazdım, umarım anlayışla karşılarlar.


Really2008-01-31 00:49:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HikoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 3562
HikoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2008 00:59
[QUOTE=Really] [QUOTE=donut]Peki ne olacak bu papağanlar..Birisi akvaryumuma almam der,diğeri dükkanıma sokmam der..Bu bir balık,ve bir balığı kötülemek için konu açmak,yada amaç bu olmasada,ucube,sakat,özürlü vs yakıştırmalarda bulunmak,akvaryumda bir terslik olduğunda oların üzerine atmak ne kadar doğru?
 
 Yapmayın,onlarıda seven,besleyenler var..Unutmayınızki bu halde olmaları,bu şekilde üremeleri,bu şekilde laboratuar ürünü olmaları onların suçu değil..
 
  Sevgi kaynaklı bu hobide balık nasıl olursa olsun,canlı olduğunu unutmayınız..Elbette herkesin kendi fikri,ancak kötülemek hoş değil..
[/QUOTE]

Muammer Bey asıl noktayı kaçırmışsınız. Yazılanları tekrar okuyun, sanki biz sadece sevmiyoruz, beğenmiyoruz diye karşı çıkıyormuşuz gibi bizi kınamışsınız. Oysa ki özellikle dikkat ettim nedenleriyle açıklamaya. Ayrıca bu başlığı biz açmadık, tam tersine papağanı savunan bir arkadaş açtı. İtilip kakılanı savunmak insanın doğasında var, ama bu konuda daha etraflıca düşünerek hareket etmenizi dilerim. Çünkü burada biz sizin sandığınız gibi bir hayvanı hedef almıyoruz, insanların acıma duygularından para kazanmaya çalışan ve bu yolda hayvanların sağlığıyla oynamaktan çekinmeyen bir ticari anlayışa karşıyız. Kimseye papağanlarınızı atın demiyoruz. Bize göre yapılması gereken şey artık üretmemek ve satın almamak. Biz önerimizi sunduk isteyen hobisini istediği gibi yaşar.

NOT: Yazıyı bazı arkadaşların da benimle hemfikir olduklarını farzederek birinci çoğul ağızdan yazdım, umarım anlayışla karşılarlar.


[/QUOTE]
 
Ben sizinle aynı fikirdeyim Umut Bey. Ben bu balıkların üretilmesinden yana değilim.
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ŞeboistÇevrim Dışı

Kayıt: 11/04/2007
İl: Izmir
Mesaj: 250
ŞeboistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2008 02:41
Üstteki şekilsiz midaslar için kafa yapmış diyorsunuz ama güzelim papağanlar için çirkin yakıştırması yapıyorsunuz bende sizi ayakta alkışlıyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir