Tropheusta şişme


baturhan1981Çevrim Dışı

Kayıt: 03/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 119
baturhan1981Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2006 12:16

Ben rahat ve huzurlu bi ortamda yaşayan duboisiyim.Boyum 5 cm civarı.yaşadığım yerde frontoza ve maymun kafalarda var..Biz 3 duboisi akvaryumu ayaklandırıp onaları neşelendiriyorduk,taa ki dün birimiz ölene kadar..

3 hafta önce kurulan bi akvaryumun misafirleriyiz.Bu süreçte  6 frontoza arkadaşımızıda kaybettik.Ama onların ölümünden biraz daha farklıydı duboisi nin ölümü.Şişti,şişti,şişti,3 gün sürdü.Ve sonunda öldü.Sahibim bizi tetra bits,pul ve bitkisel yemle besliyor,fishtamin kullanıyor,dip çekiyor,su ekliyor,su ısımız 26 derecede sabit.

Sizce bize ne olacak?Bu ölümler neden?Lütfen bize yardım  edin...

fatihtastan2006-5-15 12:24:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2006 15:23

Batur Han Bey,

Sizin başınıza gelen şey bazı arkadaşlarımızın yaptığı gibi, ısrarla bitkisel ve hayvansal beslenme özelliklerine sahip balıkların birarada beslenmesi ile oluşmuş bir durumdur. Bitkisel (herbivor) ağırlıklı beslenen Tropheuslarla, protein (carnivor) ağırlıklı beslenen balıkların bir arada bakılması sonucu bu tür hastalıklar ve kayıplar yaşanabilmektedir. Tropheuslar, uzun bir sindirim sistemine sahip olan ve bu nedenle de yoğun hayvansal protein ile beslenmeleri durumunda "bloat" hastalığına yakalanan bir türdür.

Diğer balıklarınızın ölme nedeni de "dropsy" denilen ve daha çok kötü su şartlarından kaynaklanan bir hastalıktır. Aşağıda hem bloat ve hem de dropsy hastalıklarının teşhis ve tedavilerini aktarıyorum. Bu bilgiler ışığında balıklarınıza gerekli tedaviyi uygularsınız. Sağlıklı balıklar...

Dropsy

Balık bir balon gibi şişer ve gözleri yerinden fırlayacakmış gibi olur. Bazen bu semptomlarla beraber pulları dışa dönük olur. Görünüşü aynı balon balığının şişmiş haline benzer. Tankın üstünden bakarsanız sanki hamileymiş gibi durur ve genelde yüzme hareketlerini kontrol etmekte zorluk çeker. Balık sanki çok yemiş de sindirememiş insanlar gibi sık sık nefes alır. Dışkısı şeffaf ve sümüğümsüdür. Dropsy'nin en muhtemel etkeni vardır:

1.      Kötü su koşulları: Balığın başa çıkamayacağı kadar yüksek nitrat seviyeleri ile yem artıklarından ve dışkıdan kaynaklanan çözünmüş organik bileşikler.

2.      Uyum stresi: yeni gelen balığın yaşadığı uyum sorunu veya tanktaki hiyerarşinin en altlarında bulunan bir balığın sürekli olarak diğer fertler tarafından yapılan saldırılara maruz kalması.

3.      Suda yaşanmış olan ani değişiklikler: pH'nın fazla düşmesi veya yükselmesi, akvaryumcudan farklı şartlarda veya pH'da beslenmiş bir balığın sizin tankınıza geldiğinde daha farklı değerlere alışmak zorunda kalması.

Bu tür etkenler balıkta ya suyun sindirim sisteminde birikmesine ve orada zehirli gazlar oluşmasına yol açar, ya da sindirim siteminde bakteriyel/viral enfeksiyonlara sebep olur. Balık çıkardığından daha hızlı su yuttuğu için karın bölgesi şişer. Dropsy, tıpkı bloat gibi nadiren tankın diğer sakinlerine bulaşır. Ancak tedavi için siz etkilenmiş balığınızı gene de ayrı bir tanka alın. Erken bir tedavi ile balığınızın kurtulma şansı yüksektir. Dropsy'nin ilk safhalarında balık karnı şiş olmasına rağmen yemesini sürdürür. Balığınıza pellet türü yem veriyorsanız, pelletları bu dönemde ıslatıp beklettikten sonra yedirin, böylece sindirim sistemini zorlamamış olursunuz. Bir kapta akvaryum suyu ile beklettiğiniz pelletlara buzdolabınızda bulabileceğiniz vitamin komplekslerinden birini ekleyin, özellikle C vitamini olan bir kompleks olsun. Pelletleri 10 dakika kadar suda beklettikten sonra balığınıza yedirin. Aynı işlemi pul yem ile de yapın. Yemde bir değişiklik yapmayın, her zaman ne veriyorduysanız onu verin. Antibiyotik içeren yemler de kullanabilirsiniz. Tedavi için kullanacağınız ilaçlar metronidazole veya geniş spectrumlu gram negatif ve gram pozitif bir antibiyotiktir. Piyasada metronidazole içeren ilaçlardan biri Flagyl 500mg (Eczacıbaşı) adı ile satılıyor. Metronidazole'u her 50 litre için 1 hap olacak şekilde suda eritip tanka dökün. 24 saat sonra en az %50 su değiştirin ve tekrar aynı dozajı uygulayın. 3 günlük tedavi sonrası balığınızın şişliği inmemişse tekrar aynı işlemi uygulayın.

Bloat

Bloat hem belirtiler açısından hem de nedenlerinden dolayı temelde dropsy ile benzerlikler gösterir. Bloat daha çok afrika menşeili cichlidlerin başına gelir. Özellikle herbivore (otçul) bir beslenme özelliğine sahip olan, yani doğada daha çok kayalardan yosunları sıyıran, veya yosun ve küçük kabuklularla beslenen Malawi Mbuna türleri ve bazı Tanganyika türleri bloat olmaya yatkındırlar. Zaten bu nedenle diğer adı da Malawi bloat'tur (Latince adı Crybtobia). Dropsy'ye neden olan sebebler bloat'a da götürebilir bir balığı, özellikle de Malawi ve Tanganyika cichlidlerini. Ancak bloat daha çok mide bölgesinde ve yemek borusunda oluşan bir enfeksiyon olduğundan farklı nedenler de bir balığı hasta edebilir. Bloat'a yatkın olan balıkların sindirim sistemi etçil beslenen türlere göre daha uzundur. Yani mide borusu ve bağırsaklar olması gerekenden daha uzundur. Bunun bir sebebi var elbette. Yeşilliklerin ve otların sindirimi daha zordur ve daha uzun sürer. Protein ağırlıklı yemleme, bakteri deposu olan kurtlarla besleme, çözünmüş ve tekrar dondurulmuş yiyeceklerle beslemek, veya suda ıslatılmadan büyük miktarlarda verilen pellet yemler bu sistemi tıkayabilir. Bloat'a yakalanmış bir balığı ayırt etmeniz mümkün. İlk günlerde cansızlaşır, yemek ister, yemi ağzına alır fakat dışarı tükürür. Sanki yemek istediği halde yutamıyormuş gibi bir hali vardır. Zamanla rengi koyulaşır, hastalık ilerledikçe en koyu rengini almaya başlar ve Afrika cichlidlerine has siyah çizgiler ortaya çıkar. Gözleri koyulaşmaz, anormal bir görüntüleri de yoktur. Ortalıkta dolaşmadığı gibi sürekli saklanmayı tercih eder. İlk günlerden sonra karnın ya çok hafif şiştiğini, ya da içeri göçtüğünü fark edersiniz. Özellikle karnın alt kısımlarına dikkat edin. Bu belirtileri fark ettiğinizin ilk günlerinde harekete geçin. Geçen vakit balığı kurtarma şansınızı azaltacaktır. Çok temiz suyun bulunduğu, ve ısının da ana tank ile aynı olduğu tedavi tankına aldıktan sonra balığınızı iki şekilde tedavi edebilirsiniz. Ya 38 litreye bir metronidazole eritin, ya da 38 litreye bulabildiğiniz en güçlü balık antibiyotiğini kullanın. İkisini yarım dozlarda birlikte de kullanabilirsiniz. Balık son evrelerde ise, yani tabiri caizse gözünün feri gitmişse, İnsanlar için kullanılan penisilin kullanın, ama bu sefer 50 litreye bir tane eritin. Unutmayın, penisilini sadece son çare olarak kullanın, asla yaşama şansı biraz daha fazla bir balığı penisilin ile tedavi etmeyin. Hangisini seçerseniz seçin ancak 24 saat sonra en az %50 su değiştirip aynı dozajı tekrar uygulayın. 3 gün boyunca aynı yöntemi uygulayın, 3 gün sonunda balığın rengi açılmışsa, ortalıkta yüzmeye başlamışsa, ve yem yiyorsa köşeyi döndü demektir. Eğer yarı yarıya bu belirtiler varsa, ortalıkta dolaşıyor ve hala yem yemiyorsa (bunu anlamak için 1 gün bekleyin), tedaviye bir 3 gün daha başlayın. Zaten 3 günlük tedavi sonrası, 4.günde hala inatla yaşıyorsa kurtulma şansı yüksektir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baturhan1981Çevrim Dışı

Kayıt: 03/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 119
baturhan1981Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2006 16:13

Malesef msn kullanmıyorum.

Akşam ilk iş olarak,tropheuslarımı başka bir tank içine alıp uygun yemleme yapıcam.Hatta ilanlarını verdim bile;ben yine en iyisi beslemesi kolay olan frontozalarımla ve maymun kafalarımla uğraşıyım.

Tekrar teşekkür ederim.

SAYGILARIMLA.

tearaway2006-5-15 20:0:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgao2000Çevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2005
İl: Ankara
Mesaj: 2284
tolgao2000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2006 16:49
Dubosi konusunda Ulvi nin dediği gibi pis su buna sebep olmuş büyük ihtimalle yeni akvaryum olduğundan döngü oturmadığından nitrit nitrata dönemeden balıklarınızı zehirlemiş olabilir. Bu durum Frontosalarınız içinde fark etmez dengeyi oturtmanız lazım. tearaway2006-5-15 20:1:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baturhan1981Çevrim Dışı

Kayıt: 03/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 119
baturhan1981Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2006 10:17

Merhaba;

Bugün sabah itibariyle,diğer duboisi arkadaşım şişme olmadan veda etti bize.Onun yanında da yarısı yenilmiş bir frontoza vardı.Ölümler hala kesilmedi.Artık 1 duboisi,22 frontoza,2 maymun kafa kaldık


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2006 10:35

Baturhan Bey;

Çok üzücü bir olay yaşıyorsunuz, bence suyunuzda kesin bir problem var.Lütfen suyunuza amonyak ve nitrit testi yaparmısnız.Sonuçları merak ediyorum.Ölü balıkları çıkarmayı ihmal etmeyin akvaryumdan.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baturhan1981Çevrim Dışı

Kayıt: 03/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 119
baturhan1981Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2006 10:51
Merhaba ölü balıkları akvaryumdan çıkarttım.Ölen frontozanın yarısı yoktu.Buyca frontozalardan epey büyük olan maymun kafalardan şüphe ediyorum.Bu testleri akvaryumcudan temin edebilirmiyim.Fiyatlarını biliyor musunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2006 10:53
Tabi akvaryumcularda bulabilirsiniz. Ben Tetra marka olanını öneririm size,fiyat olarakta 15 ytl civarıdır ama emin degilim tatlı su fiyatları farklı olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baturhan1981Çevrim Dışı

Kayıt: 03/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 119
baturhan1981Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2006 10:57

Teşekkür ederim ilginiz için.Bugün fırsat bulabilirsem almaya çalışacağım.

Saygılar..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

spaltÇevrim Dışı

Kayıt: 05/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1075
spaltÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2006 11:06
Sera'nın beş test solusyonunun bir arada satıldığı bir paketi var. Oldukça iyi.
Deneyebilirsiniz.spalt2006-5-17 11:20:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baturhan1981Çevrim Dışı

Kayıt: 03/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 119
baturhan1981Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2006 12:08
Mete Bey teşekkür ederim.Fiyatı hakkında bir bilginiz var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2006 22:13

Gercekten sorunlu ve üzücü günler yaşamışsınız ben bır tanganyika

sever olarak size kısaca şunu soyleyebilirım Tropeusları hemen ayırın

birde Tropeusları süreklı bitkisel yemle besleyin ve haftanın bır günü aç

bırakın. Size sorunsuz günler dilerım.

egemix2006-5-23 22:29:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baturhan1981Çevrim Dışı

Kayıt: 03/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 119
baturhan1981Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2006 21:36

Merhaba;

bir süre üyeliğim inaktif olduğundan dolayı yazamamıştım..Malesef artık duboisim yok arkadaşlar.Balıkları ayırdığım gün kaybettim.

Sizlere sağlıklı balıklar dilerim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir