Profillere Ekleme...


RcALTINÇevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 245
RcALTINÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2009 06:31
TC Kimlik uygulaması olmasına rağmen son zamanlarda üyeler arasında alış-veriş işlemlerinde bazı sorunlar olduğunu görmekteyiz. Bu sorunları azaltmak adına tüm üyelerin profillerinde bir ziyaretçi defteri bulunsa; bu defterlere diğer üyeler(kriterler belirlenebilir), üye hakkında olumlu/ olumsuz yorumlarını belirtseler; alış-verişlerde karşıdaki üyenin forumdaki saygınlığı ve güvenilirliği daha çok ön plana çıkacaktır diye düşünüyorum..
 
Ayrıca ziyaretçi defterinin yanında veya ayrı olarak bir referans uygulamasıda düşünülebilir... Gerçek anlamda üyeler birbirlerine "kefil" olmasalarda, güven duydukları üyelerin profillerine kendi kullanıcı adlarını ekler ve üyenin güvenilirliğini arttırmış olurlar. Aynı şekilde üye yanlış bir davranış, tutum sergilediğinde kendi kullanıcı adlarını üyenin profilinden kaldırırlar ve üyenin güvenirliğini azaltmış olurlar.. Bu uygulamaylada alış-veriş işlemlerindeki güven sorunları önemli ölçüde azaltabilir...
 
Saygılar,
RcALTIN2009-02-05 06:47:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2009 08:44
Recep Bey,
 
Buna benzer konular daha önce tartışılmıştı hatırlarsanız. Bu tür bir sistemde art niyetli kişileri engellememiz pek mümkün olmaz gibi geliyor. Yani, herkes, herhangi birisi hakkında, hiçbir alışverişi olmadığı halde olumsuz değerlendirme yapılabilir ve bunun önüne geçilemez diye düşünüyorum.
 
Kişisel görüşüm, hiçbir üyenin site üzerinden doğrudan para havalesi vs yaparak alışveriş yapmamasıdır. Sitede verilen ilanlardan ilginizi çeken olursa, satıcı ile irtibata geçin. Satıcı www.gittigidiyor.com 'da sizin adınıza özel satış açsın. Alışverişinizi orada yapın.
 
Bunu öneriyorum çünkü, GittiGidiyor'da sistem şu şekilde işliyor. Siz almaya karar verdiğiniz ürünle ilgili parayı GittiGidiyor'un hesabına yatırıyorsunuz. Site, satıcıya paran yatırıldı diye bilgi veriyor. Satıcı 2 gün içinde ürünü kargo yapıyor. Size kargo bilgisi ulaşıyor. Kargo elinize ulaştıktan sonra ise yine (yanlış bilmiyorsam) 2 gün içinde "üründe sorun yok, para ödensin" talimatı veriyorsunuz. Eğer üründe sorun varsa da, hem satıcıyı, hem de siteyi bilgilendiriyorsunuz. Bence, özellikle forumumuzdaki tür alışverişler için çok makul bir yöntem.
 
İki dezavantajı var. Birincisi: Ürünü mutlaka kargo ile teslim etmeniz gerekiyor. İkincisi: Ödenen paradan (doğal olarak) komisyon alınıyor.
 
Sağlıklı günler...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RcALTINÇevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 245
RcALTINÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2009 16:54

Oğuz Bey, aslında üyenin güvenilirliğini arttırıcı uygulamalar olarak ele alırsak daha iyi olacak, alış-veriş konusu güvenilirliğin en çok gerekli olduğu konu olduğundan onun üzerinden anlatmıştım.. Evet defter uygulamasında böyle sorunlar belki ortaya çıkabilir ama çözümsüz değiller, istenmeyen mesajlar "Hata Var!" butonu ile yönetime bildirilir, yönetimde şikayeti haklı bulursa yorumu siler.. İnsanlar hakkında durduk yere hakarete varan eleştiri yapacak kaç kişi çıkabilirki bu forumda zaten? Çıkanlarda daha büyük sorunlara imza atmadan forumdan uzaklaştırılmış olurlar, bir nevi temzilik.

Defter uygulaması belki veritabanına fazladan yük yükleyeceğinden, yanı sıra şikayetler ile ilgilenecek yöneticilere fazladan iş çıkaracağından dolayı sıcak gelmiyor olabilir. Ama refenans uygulamasında art niyetli kişilerin yapabilecekleri pekte birşey yok, ayrıca yönetimede fazladan iş çıkarmıyor..
 
Evet gittigidiyor çalışma sistemi aynen anlattığınız gibi, ama yine belirttiğiniz gibi dezavtajları var. Bu yüzden çoğu kişi güvensiz yollardan alış-verişe yöneliyor, ve özellikle tanımadığı, forumdada tanınmayan kişilerden alış veriş yapayım derken mağdur oluyorlar. Bu uygulamalardaki amaç karşımızdaki üyenin forumdaki statüsünü ve güvenilirliğini daha iyi öğrenebilmektir...
 
Saygılar,
RcALTIN2009-02-05 16:56:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sancosÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1449
sancosÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2009 17:59
Ben alışverişlerimi bu siteden yapıyorum (akvaryum,yem,balık vs.) ama şehir dışında gördüğüm ilanlara bakamıyorum. Oysa bir çok güzel tür balığın Ankara dışında satıldığını gördüm. Yapacak birşey yok gibi....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2009 01:49
[QUOTE=onuruygun] [QUOTE=Cihat Arslan]
 
TC kimlik no bu kadar eldeyse,siteye vermek de çözüm değil bence. Tc kimlik no alınsa da yine de alışverişte dikkat etmek lazım.
[/QUOTE]

Cihat Bey; zaten TC kimlik numarası kontrolü güvenliğin bir kısmı.(önemli bir kısmı)

Bizim forum yönetimi olarak tavsiyemiz her zaman alışverişin ELDEN VE GÖREREK yapılması yönündedir. Aksi bir alışveriş şeklini asla tavsiye etmiyoruz.

TC kimlik numarası ise ilan verecek kişilerin kimliğinin belli olması için yapılıyor. Bu sadeye pek çok olayın önüne geçtiğimizi düşünüyoruz.(Hatta eminiz)

Olaya sadece mali suçlar açısından bakmamak lazım. Mesela karşınızdaki çok dürüst bir satıcıdır ama hobi ile ilgili bilgisi yoktur. Balıklar istediğiniz tür olmayabilir, sağlıklı olmayabilir, bahsedilen boyda olmayabilri veya istediğiniz varyete olmayabilir. Bu ve bunun gibi onlarca sebepten dolayı alışverişlerin elden yapılmasını öneriyoruz. Böylece ne alıcı ne de satıcının madur olması söz konusu olmaz.
[/QUOTE]

Yukarıdaki mesajı başka bir başlıkta yazmıştım, buraya da eklememin iyi oalcağını düşündüm.

Bu önerilerimize uyulduğu taktirde hem satıcı hem de alıcı rahat edecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir