Forumdaki Durgunluk


EnesMahmudÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2012
İl: Kirklareli
Mesaj: 380
EnesMahmudÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ağustos 2013 15:05
Merhaba, öncelikle buna benzer konuların daha önce de açıldığını biliyorum. Ama bu durumun son zamanlarda nüksetmesi nedeniyle bu konuyu açmayı uygun gördüm. 2006 yılından beri forumu takip ediyorum.(Eski üyeliğim yanlış anlaşılma sonucu kapanmıştı.) Ve o zamandan beri gittikçe bilgi paylaşımı konusunda azalma olduğunu fark ettim. Hele hele şu son bir senedir. Forum tanıtım konularındaki maşallah, çok güzelmiş mesajlarından ibaret olmaya başladı. Bir makale yazılsın, bir çeviri yapılsın, nedense aynı ilgiyi göremeden konu mesaj almadığı için kaybolup gidiyor. Forumun bu konudaki işlevini biraz yitirdiğini düşünüyorum, malesef... 

Demek istediğim tanıtım konuları olmasın değil tabii ki. Olsun ama lütfen forum sadece tanıtım konularından ibaret olmasın. Ben de yazıyorum tanıtım konularına, benim de konum var. Ama diyorum ya, sadece bundan ibaret olmasa; güzel olmaz mıydı? Değerli bilgilerin paylaşıldığı konular uçup gitmese güzel olmaz mıydı?

İzninizle bu konuyu biraz Tropheus'a indirgeyeceğim ki zaten tahmin edileceği üzere bu durum en çok orada görülüyor. Mesela bir F0 tanıtım konusu açıldı mı konu genellikle onlarca mesajla doluyor. Şimdi diyebilirsiniz ki, senin tanıtım konun ilgi görmüyor diye açıyorsun bu konuyu. Belki de evet, benim tanıtımımdaki balıklar F0 değil ya bilmem ne ithalatçısından almadım ya, ondandır.  Ama doğrudur, mucizevi şekilde doğan balıklarımın bir F0 kadar ilgi görmemesi beni kırdı ve bunu açıkça söylüyorum. Kim bilir belki de ben de F0 larımın tanıtım konusunu güncellesem belki de daha çok yorum alacak. Ama bunun benim için çok da bir önemi yok. F0 larımın konusu için alacağım maşallah mesajından ziyade simsiyah balıktan doğan sarı balıklarım için araştırma yapıp paylaşım yapmayı yeğlerim. Neyse konuyu daha fazla kendime indirgemeyeceğim, verdiklerim sadece örnekti ben genel anlamda konuşmak istiyorum. 

Durgunluktan bahsetmiştim değil mi? Yaz aylarının bunda etkisi olduğunun da farkındayım ama malesef ki kışın da durum pek de farklı değildi.

Konuyu hobici-kobici ayrımının yapıldığı noktaya getirip kimseyi zan altında bırakmak istemiyorum. Haddime de değil zaten. Sadece demek istediğim tanıtım konularında ticari amaçlı konuların da olduğunu tek fark eden ben değilimdir herhalde. Neyse ki piyasa Tropheus'a doydu. Tropheus bu işe kurban gitti. Belki hiçbir zaman eskimeyecek ama eski ilgisi olur mu bilemeyeceğim. İnşallah bir dahaki kurban güzelim Petrochromisler veya leptosomalar olmaz demek istiyorum.

Sen daha 17 yaşındasın ne anlarsın, sus da otur yerinde diyenlerin de fikirlerini onaylamasam da ne yapayım, saygı duyuyorum diyeyim.


Neyse konuyu fazla dağıtmadan içimi dökmeyi bırakmak istiyorum. Yoksa çok uzayacak.

Sürç-i lisan ettiysek affola. Sadece içimden geçenleri anlatmak istedim. İnşallah yazdıklarım yanlış anlaşılmaz. 

Ve inşallah bu konu da cevapsız kalmaz. 

Konuyla ilgili görüşlerinizi bekliyorum. Umarım seviyeli bir sohbet ortamı olur. Cevap yazmasa bile vaktini ayırıp yazımı okuyan herkese teşekkür ederim.

Saygılar, sevgiler.
EnesMahmud2013-08-03 18:24:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DessÇevrim Dışı

Kayıt: 30/10/2011
İl: Samsun
Mesaj: 376
DessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ağustos 2013 18:02
[QUOTE=EnesMahmud]Demek istediğim tanıtım konuları olmasın değil tabii ki. Olsun ama lütfen forum sadece tanıtım konularından ibaret olmasın. Ben de yazıyorum tanıtım konularına, benim de konum var. Ama diyorum ya, sadece bundan ibaret olmasa; güzel olmaz mıydı? Değerli bilgilerin paylaşıldığı konular uçup gitmese güzel olmaz mıydı?[/QUOTE]
Katılıyorum yazdıklarınıza, özellikle de bu kısmına.Ayrıca defalarca kez açılıp cevaplanmış konular tekrar tekrar açılıyor; yazılan cevaplardan 10'da 7'si aynı şeyi kapsıyor.Sen emek veriyorsun, uğraşıyorsun, bilgi içeren paylaşım yapıyorsun kimse tınlamıyor maalesef 2-3 güne kayboluyor sayfadan.
dess2013-08-03 18:03:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnesMahmudÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2012
İl: Kirklareli
Mesaj: 380
EnesMahmudÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2013 16:11
[QUOTE=dess] [QUOTE=EnesMahmud]Demek istediğim tanıtım konuları olmasın değil tabii ki. Olsun ama lütfen forum sadece tanıtım konularından ibaret olmasın. Ben de yazıyorum tanıtım konularına, benim de konum var. Ama diyorum ya, sadece bundan ibaret olmasa; güzel olmaz mıydı? Değerli bilgilerin paylaşıldığı konular uçup gitmese güzel olmaz mıydı?[/QUOTE]
Katılıyorum yazdıklarınıza, özellikle de bu kısmına.Ayrıca defalarca kez açılıp cevaplanmış konular tekrar tekrar açılıyor; yazılan cevaplardan 10'da 7'si aynı şeyi kapsıyor.Sen emek veriyorsun, uğraşıyorsun, bilgi içeren paylaşım yapıyorsun kimse tınlamıyor maalesef 2-3 güne kayboluyor sayfadan.
[/QUOTE]

Evet malesef arama yapılmadan açılan konuların yoğunluğu yararlı konuların kaybolmasına sebebiyet vermekte. Ama üzülerek söylüyorum ki, görüldüğü üzere hiçbir şey değişmiyor...
EnesMahmud2013-08-04 16:11:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HAKAN EFEÇevrim Dışı

Kayıt: 22/12/2005
İl: Ankara
Mesaj: 1011
HAKAN EFEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2013 18:57
Duygularım düşüncelerime tercüman olmuşsun diyebilirim. Forum bencede özelliğini yavaş yavaş yitirmeye başlıyor. İnsanlar sadece balıklarını sergilemek ve daha iyi pazarlamak amaçlı kullanıyor forumu. Bazı tanıtımlarda sadece balıkların fotoğrafı ve sahibinin telefonu yazmakta bunun hobi ile bir alakası olamaz. Tanıtımın amacı biraz balıkların huyları, beslenme düzenleri ve kullanılan malzemeler üzerine olmalı ama onun yerine fotoşopla oynanmış damızlık resimleri görüyoruz. 

Kendi tanımımda balıkları yeni almama rağmen yavru isteyen kişilerden çok özel mesaj aldım. Demekki insanlar bunu normal karşılıyor. İlan vermeme rağmen yavru istiyorlar. Bizde bir yanlışlık var heralde. 

Birde tabi insanları yanlış bildilendiren yorumlarıda geçmişe baktıkça daha iyi görüyorum. Vatozlarla ilgilendiğimden onlarla ilgili çok konulara baktım. 2009-2010 yıllarında L144'lerden yavru alınamayacağını idda eden çok kişi gördüm. Birçoğu şuan forumda bilirkişi olarak geçinen tipler. L144lerin bilerek azotla kısırlaştırıldığını söylemiş bilirkişimiz  Birara Albino kipili içinde öyle bir söylenti çıktı ama şuan insanlar yumurtalı dişilerin videolarını paylaşıyor. Şuan L46 türü içinde aynı şey söyleniyor. İnanıp inanmamak bizlere kalıyor ancak böyle yanlış bilgilerde çokça var forumda.Neyse umarım daha iyiye gider forum.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doguseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1169
doguseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2013 19:45
Merhaba Enes Bey, yazdıklarınıza aynen katılıyorum.
Benim de son zamanlarda en çok dikkatimi çeken; tanıtım konularında yapılan geyikler. Tanıtımı yapılan akvaryumla, hobiyle uzaktan yakından alakası olmayan bir sürü muhabbet dönüyor. Elbette ara sıra bu tarz muhabbetler dönebilir, dönecektir de ama 3 mesajdan 2'si böyle olunca artık cidden tanıtım forumuna girmek istemiyorum. Bundan duyduğum rahatsızlığı belirten bir konu açacaktım fakat sizin konunuz bu şikayetimi belirtmek için uygun bir başlık olunca buraya yazmak istedim.
Her aklına gelen sorunun cevabını öğrenmek için "arama" bölümünü kullanmadan konu açanlar genelde yeni üye olan arkadaşlar oluyor. Siteye tam hakim olmadan, heyecanlı olmalarından kaynaklı bir sürü konu açılıyor.
Bunun önüne geçilebileceğini sanmıyorum. Belki şöyle bir şey olabilir;
Her yeni üye olana bir "hoşgeldiniz" mesajı atılır. Mesajın alt kısmına da "Bilgi Ağacı" ve "arama" bölümlerini anlatan ufak bir yazı eklenebilir. Bu şekilde belki bu konu kirliliğinin biraz olsun önüne geçilebilir.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ağustos 2013 19:46

Cok haklisiniz...

Son zamanlardaki mesajlarim "once arama yapin sonra aradiginiz bilgiye ulasamazsaniz buradan sorun" seklinde... Ama artik bunu yazmaktan da biktim. 

Konu: Bitkili tank kuruyorum, taban malzemesi, isiklandirma, bitki secimi hakkinda bilgi verir misiniz?

Yanit: Alta ........ ustune hagen kum. 4x..... grolux, tabana cuba, arkaya anubias, kayalara tuttur. 


Bunun gibi neredeyse yuzlerce ayni mesaj var... Isin ilginc yani yanitlar da ayni... Kimse git bahcenden toprak al, ustune sineklik koy, sonra istedigin iri taneli kumu ustune ekle, hem verimli hem de hazir biyolojik dengesi oturmus tankin olur demiyor... 

Herkes kendi ilgi alanindaki durgunluktan bahsetmis. Ben de ozellikle DIY urunleriyle ilgiliyim. 

10 tane basliktan 5'i kulucka makinesi, 3'u silikon tupunden filtre, 2'si sigara izmaritinden difuzor.

Tabi bu basliklari acan arkadaslara lafim yok. Ama yenilik adina cok fazla sey yapilmiyor, paylasilmiyor. Yonetim de durumun farkinda ki bu aralar herkese ozel uyelik veriliyor. (bana bile verildi artik anlayin duumun vehametini :))

Ben ozellikle www.theplantedtank.net forumunu takip ediyorum. Inanin elin gavurlari (!) ne isler yapiyorlar. Metal profilden bir tane set yapan yok. Bizde ahsap dayanmaz deniliyor. Adamlar LED aydinlatmanin bin cesit farkli versiyonunu yapiyor, biz hala serit led'le bitki yetistirmeye calisiyoruz. Par degeri ile ilgili olcum yapip aydinlatmalarini ona gore ayarlarken biz hala litre/1w diyip geciyoruz...

Bence bizim artik biraz daha yenilikci arastirmaci ve daha da onemlisi bunlari forumumuzda paylasimci olmamiz gerekir...

Gecko2013-08-08 19:47:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CHETEZÇevrim Dışı

[B]10568,3[/B]
Kayıt: 17/01/2013
İl: Izmir
Mesaj: 800
CHETEZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2013 23:04
Ayni konular hakkinda farkli kisilerin forum acmasini elestirmenize KATILMIYORUM... Forum cekiciligi yazilacak mesajlari merakla beklemektir, kac kisinin okudugunu takip etmektir.. O zaman forum sitesi degil Ansiklopedi olurdu...Ozellikle yeni baslayan ve uye olan arkadaslar icin forum acmak harika bir duygu,sonuna kadar destekliyorum..Heyecanin yitirilmesindeki en buyuk sebep (en azindan izmir acisindan) sari prenses-yunus-iceman-lepistes,baska bir sey yok... Insanlar bikti hep ayni seyleri gormekten,okumaktan... Benim cok enteresan ve komik buldugum baska konu ise,Forum Ozel Uyesi olmus BAZI arkadaslarin kendini filozof sanmasi,Veteriner Hekim edalarinda yorumlar yazip bilgiler vermesi bana cok komik geliyor.. Yani ben bu forumu gec tanidiysam ve henuz Ozel Uye statusu kazanacak kadar vakit gecirmediysem ya da geciremediysem,bu Ozel Uyelerin benden daha cok sey bildigi anlamina gelmez.. Abartmayalim bu olayi yahu... Dunya uzerindeki bir cok sitede puanlama sistemi vardir,yani en mantikli konu acana diger uyeler puan verebilir yada konuya en iyi ve bilgi verici yorum yazan arkadasa,forumu acan kisi tarafindan en yuksek puan verilir ve konu kapanir. Senelik ya da aylik puanlamaniza gore rutbe yada Ozel uyelik verilebilir .. Bu bir cazibe taktigidir,insanlari foruma cekmekteki en iyi yontemlerden biridir.. Yoneticilere duyurulur.. Saglikli baliklar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2013 06:15

[QUOTE=chetez]Ayni konular hakkinda farkli kisilerin forum acmasini elestirmenize KATILMIYORUM... Forum cekiciligi yazilacak mesajlari merakla beklemektir, kac kisinin okudugunu takip etmektir.. O zaman forum sitesi degil Ansiklopedi olurdu...Ozellikle yeni baslayan ve uye olan arkadaslar icin forum acmak harika bir duygu,sonuna kadar destekliyorum..Heyecanin yitirilmesindeki en buyuk sebep (en azindan izmir acisindan) sari prenses-yunus-iceman-lepistes,baska bir sey yok... Insanlar bikti hep ayni seyleri gormekten,okumaktan... Benim cok enteresan ve komik buldugum baska konu ise,Forum Ozel Uyesi olmus BAZI arkadaslarin kendini filozof sanmasi,Veteriner Hekim edalarinda yorumlar yazip bilgiler vermesi bana cok komik geliyor.. Yani ben bu forumu gec tanidiysam ve henuz Ozel Uye statusu kazanacak kadar vakit gecirmediysem ya da geciremediysem,bu Ozel Uyelerin benden daha cok sey bildigi anlamina gelmez.. Abartmayalim bu olayi yahu... Dunya uzerindeki bir cok sitede puanlama sistemi vardir,yani en mantikli konu acana diger uyeler puan verebilir yada konuya en iyi ve bilgi verici yorum yazan arkadasa,forumu acan kisi tarafindan en yuksek puan verilir ve konu kapanir. Senelik ya da aylik puanlamaniza gore rutbe yada Ozel uyelik verilebilir .. Bu bir cazibe taktigidir,insanlari foruma cekmekteki en iyi yontemlerden biridir.. Yoneticilere duyurulur.. Saglikli baliklar...[/QUOTE]

Tezcan Bey,

Rutbe vs konusunda size katiliyorum. B ir cok forumda rep puanlari forum uyeleri tarafindan faydali paylasimda bulunanlara verilir. Boylece bir uyenin konusunu gordugunuzde o uyenin daha once ne kadar iyi paylasimlar yaptigini vs gorebilirsiniz. Bu uyeler icin de motive edicidir. 

Fakat herkesin ayni sorulari yeniden yeniden acmasina yine karsi oldugumu belirtmek isterim. Bircok forumda (yerli ve yabanci) forumda daha onceden acikliga kavusturulmus, dogru ve faydali bir sekilde yanitlanmis bir baslik acildigi zaman daha onceki link ilgili kullaniciya verilir ve konu kilitlenir. Boylece insanlar az da olsa arastirmaya yoneltilir. 

Forumda 15 saniyede bulunabilecek cok cok basit sorular icin hicbirsey okumadan, arastirmadan yeni baslik acip yanit beklemek biraz tembel isi bence. Ornegin;

Soru: Bitkilerimin uzerinde yesil ip gibi seyler cikti, her tarafi sariyor. Ne yapmam lazim.

Yanit: Bu ip gibi seyler aslinda algdir. Sac yosunu denir. ................... dan dolayi cikarlar. Oncelikle yapmaniz gereken .............. sonra .................. Bunlari deneyin.

Bu yaniti daha kac farkli basliga tek tek yazabiliriz ki? En fazla 2-3 defa ayni seyleri tekrarladiktan sonra insan gercekten istemese de cevap yazmaktan sikilabiliyor. 

Oysa ki, bu soruyu soran kisiye, Bitkili tanklarda yosun ile ilgili yazilmis makalelerin linkini verip, bu kisinin yosunun olusma nedenleri, su kimyasi, basa cikma yollari vs gibi her turlu bilgiye ulasmasini, bunlari ogrenirken filtrasyon, isiklandirma, yeni kurulan tankin bakimi vs gibi baska baska seyleri de merak edip onlari da ogrenmesi saglanabilir.

Sizin dediginiz gibi "kendi basligina yazilan cevaplari bekleme heyecani" bence de cok keyifli ve insana sevk verek birsey. Bu konuda da size tamamen katiliyorum. Fakat bu isin, "Tabanda hangi kumu kullanayim?" basligi yerine, "Tankimi kurdum, .peyzaj konusunda onerilerinizi bekliyorum" basliginda olmasi bence cok cok daha keyifli olur. Konuyu acan arkadas ve yanitlayanlar karsilikli sohbet eder gibi bu konuyu tartisip fikir ve deneyim alisverisinde bulunabilirler. 

Bu arada Size katildigim diger bir nokta da Ozel uyeligin abartilmasi. Dedigim gibi "ben bile"
 ozel uyeyim. Dusunun artik :D Ben sorulara elimden geldigi kardar yanit yazmaya calisirken genelde iki kere iki dort eder derken bile "bence, bana kalirsa, belki de" gibi kelimeler kullanmaya ozen gosteriyorum ki, benim yanitimin da yanlis olabilecegi goz onunde bulundurulsun. Yeni baslayan bir arkadas benim yanitima gore hareket edip sorunla karsilasmasin. Ama iki kere ikinin alti edecegini bile kesin bir dille iddia eden arkadaslar var. Zaten onlara da gerekli yaniti verdiginizde asla "haklisiniz benim yazdiklarim yanlismis" gibi onurlu bir cevap alamiyorsunuz. Ya "ben ozel uyeyim, su kadar yildir da tecrubem var." gibi bir cevap geliyor ya da sessizlik.

Zaten artik ozel uyeligin bir anlami da kalmadi. Normal uyeler de artik oylama yapabiliyorlar bildigim kadariyla. 

Neyse bu konu daha cok tartisilir. Simdilik benden bu kadar. 

Selamlarimla.



 

Gecko2013-08-15 06:29:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir