Fotosentezin gözlenebilmesi ne anlam taşıyor.


ihunalÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 81
ihunalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2007 15:15
  Merhaba,

 110 lt lik akvaryumda 60-70 kök bitki (çoğunluğu ufak fide halinde yani birbirlerini gölgelemiyorlar 20 civarı canlı doğuran 6 sae hava 24 saat açık, 700 lt/h iç filtre içi boşaltılıp lav kırığı dolduruldu ve 15 dk çalışıp 1 saat duruyor.
 Işıklandırma 60 cm lik 18' er watt lık varmlight ve cooldaylight ile 90 cm lik pembe grolux. sabah 08:00 - 13:00 ile 17:00 - 24:00 arası açık.
 İlk gübreleme 02.07.2007 de iki kapak seachem excel + iki kapak Hagen Nutrafin Plant Pro.
 Bu şartlar altında ilave etmem gereken bir şey varmı, fotosentezi gözlemleyebilmem gerekirmi, yoksa fotosentezin gözlemlenebilmesi katkılarda müsrüflüğün sebebimi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2007 16:54
110 litrede 60-70 kök bitkiniz varsa ışık açıkken hava vermemelisiniz, ışık kapandıktan sonra isteğiniz/gözleminiz doğrultusunda açabilirsiniz. Tabi karbon kaynağı olarak excel kullandığınız için isterseniz ışık varken de hava verebilirsiniz, bu sizin tercihiniz fakat ışık açıkken bitkiler istediğinizden de fazla oksijen üreteceklerdir.
 
Akvaryumunuz içinde akıntı varsa fotosentezi gözlemlemeniz zordur, oksijen kabarcıkları yoğunlaşamadan akıntı yüzünden kaybolacaktır, akıntı çok düşük veya hiç yoksa fotosentez gözlemliyebilirsiniz.
 
Fotosentez gözlemlenmesi ile müsrif'liğin bir ilişkisi yoktur, ancak alg patlaması yaşarsanız bu ya ilgisizlikten yada müsriflikten olur. Sadece ışık uygulanıp gübre ve karbon desteği verilmeyen low-tech akvaryumlarda bile fotosentez gözlemlenir. Sizin gözlemliyememenizin sebebi bahsettiğim gibi akıntı faktörü olabilir. Ayrıca fotosentez ışıklar açıldıktan hemen sonra gözlemlenmez, bitkilerin yapraklarından çıkan oksijenin biraz yoğunlaşması, yani bir miktar zaman geçmesi gerekir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ihunalÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 81
ihunalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2007 17:10
  Merhaba,
 Teşekkür ederim Yiğit bey, sizin gibi profesyonellerin çalışmalarını takip ettikçe yazılanları okudukça hakikaten ben bu işi beceremeyeceğim bırak gitsin diyorum ancak o da olmuyor. İlkokul yıllarında girdi bu zehir bünyemize ve ara ara debreşiyor. Ancak sıkıntı olaya bilimsellik dışı yaklaşmam ve deneme yanılma yöntemiyle sarılmamdan kaynaklanıyor.Bir kaç öneriyi takip edip başarısız olunca gözlemlerimle yoluma devam ediyorum.
 İtiraf etmek gerekirse ilkokul çağlarımda çok daha güzel bitkili tanklar kurup yaşattığımı hatırlıyorum.
 Havayı gündüz keseceğim, filtre aynı düzen devam edecek, ancak filtre çalıştığı anda ciddi bir akıntı oluşturuyor dolayısıyla fotosentez yine gözlemlenemeyecek.Filtreyide sadece gece çalıştırsam sıkıntı olurmu, biyoljik filtrasyon yapmıyor sanırım.
 Ayrıca kullandığım kimyasallar yeterlimi sizce.
 Balık yoğunluğu ve yemleme düşünüldüğünde NPK ilavesine ihtiyaç olurmu.
ihunal2007-07-03 17:18:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2007 17:43
Becerilmeyecek birşey yok, mutlaka becerirsiniz. Bazen alg yoğunlaşması vs. problemler ile de karşılaşabilirsiniz ki hepimiz karşılaşıyoruz, bunları dert etmeye, millet nasıl yapıyor, ben yapamıyorum demeye, moral bozmaya gerek yok çünkü bu tip problemler ile herkes karşılaşıyor.
 
Excel ve gübrenin üzerindeki yazanlar ile akvaryumunuz litresi arasında orantı kurup haftalık gerekli miktarı akvaryuma mümkünse hafta içinde 3'e bölerek verin. Toptan verilen gübre yine alglerin işine yarayacaktır.
 
Havayı istiyorsanız gündüz kapatmayabilirsiniz, fakat bitkiler zaten oksijen üreteceklerinden bu boşuna bir çalışma olur. Fakat bir zararı olmadığından* gönlüm rahat olsun derseniz çalışabilir.
 
İç filtreler mekanik filtrasyon için kullanılır, biyolojik filtrasyonda pek etkileri olduğu söylenemez, imkanınız varsa düşük debili bir dış filtre edinebilirsiniz,
aslında 70 kök bitki az değil, akvaryumunuzda oluşacak amonyağın büyük bir çoğunluğu bitkiler tarafından kullanılacaktır fakat biyolojik filtrasyon birçeşit garantör olacaktır. İç filtreyi ise haftada 1 yada 2 gün çalıştırarak mekanik temizlikte kullanabilirsiniz.
 
Haftalık su değişimlerinizi aksatmıyorsanız iç filtre kullanarak ta ciddi bir sorun yaşayacağınızı zannetmiyorum. Yani dilerseniz iç filtrenin çıkışını biraz modifiye edip fazla akıntı yaratmayacak şekilde düzenler veya debisi ayarlanabiliyorsa biraz kısarak kullanabilmeniz de mümkün. Bu tip bitkili bir akvaryumda kullanılacak dış filtrenin çok iyi olması gerekmez çünkü birçeşit garantör olarak çalışacaktır, yani eheim gibi birşey almanıza gerek yoktur fakat yinede 2. el de olsa düşük debili bir dış filtreyi öneririm. Çünkü; Akvaryumunuzda şu anda bitkilerin tükettiği ve canlıların ürettiği amonyak seviyesi dengede bile olsa bu en ufak bir ortam değişikliğinde bozulabilecek bir dengedir, amonyak ise canlılar için oldukça zehirli bir madde olduğundan fazla olan kesimin dış filtrede nitrat'a dönüştürülmesi ve daha az zehirli olması su değişiminize kadar bir garantör işlevi görecektir.
 
excel kullandığınız için isterseniz şelale filtre de kullanabilirsiniz, hem fiyat olarak ucuzdurlar, hemde hava motoru çalıştırmanıza gerek kalmaz. Fakat alırken iç hacmi büyük ve debisi ayarlanabilir bir model tercih edin.
 
Akvaryumunuz hayırlı olsun,
Sağlıkla kalın.
 
 
*: İsmail bey karbon kaynağı olarak excel kullandığı için hava vermesinde veya akvaryum yüzeyinde akıntı oluşmasının bir sakıncası yok, eğer suya karbondioksit enjekte ediliyorsa bunlardan kaçınmak gerekir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

parabelliumÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 37
parabelliumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2007 16:42
Merhaba, fotosentez konusu ile ilgili benimde şöyle bir gözlemim oldu ama neye yoracağımı bilemedim.2 akşam önce damacana su ile %80 su değişimi yaptım, yaptığım sırada ışıklar kapalıydı.tankta çok fazla hava kabarcığı oluştu, sonra akvaryumun ışıklarını açtım.bir süre sonra hc cuba larda fotosentez gözlemledim, sevindim ama anlattığım olaydan bugüne kadarki 2 günlük sürede birdaha da göremedim ışıklar yandığında bitkilerin oksijene değil co2 ye ihtiyacı olduğunu düşünürsek tanktaki oksijen kabarcıklarının bir etkisi olmadığını anlıyoruz.o halde neden yalnızca o gün bu kadar net fotosentezi görebildim sizce ? selamlar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

parabelliumÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 37
parabelliumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2007 19:33
Merhaba, arkadaşlar sorumun cevabını buldum belki merak eden olur diye kendi sorumu silmeyip cevabı altına ekliyorum, yazı Sayın Tunç Sönmezoğlu'nun dur.

"" Bitkiler suya O2 vermek için su basıncını yenmek zorundadırlar. Su basıncını yeninceye dek bünyelerinde O2 gazı birikmeye başlar. Gaz basıncı ve su basıncı ile dengelenince, üretilmeye devam eden O2 dışarı su ortamına çıkmaya başlar.

Su değişiminden sonra akvaryum suyu yoğunlaşmaya başlar. Suyun buharlaşması, yemleme, balıkların ve canlı artıkları, gübreler vs.. Akvaryuma karıştıkça su yoğunlaşır ve basınç artar. Bitkiler bu basıncı yenmek için gövdelerinde daha çok O2 gazı biriktirirler.

Su değişimi yaptıktan sonra su yoğunluğu düşer ve bitkilerin gövdesindeki gaz basıncı su basıncından yüksek duruma gelir. Bitkinin gövdesindeki bu gazın basıncı su basıncıyla eşitleninceye dek çıkmaya başlar. Eğer ışıklar açık ise bitki bir yandan O2 üreteceğinden bu olay dahada uzun sürer.

Bu nedenledirki bir dahaki su değişimine kadar bitkilerin fotosentez yapma hızı değişkenlik gösterebilir. Her zaman su değişiminden sonra fotosentez daha iyi olur, çünkü bitki bünyesindeki gazı daha kolay dışarı verebilir.

Birşey daha ilave etmek istiyorum. Eklediğimiz su daha sıcak olursa bitki bünyesindeki gaz genleşerek yine basınç farkını değiştirip daha da fazla dışarı çıkabilir.""

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir