frontoza moba tankı kurmak


ChewereÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 291
ChewereÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2013 15:07
Teoman bey, olmayacağını iddia eden arkadaşların bir kısmı zaten belirttiğiniz ölçülerde hatta daha küçük ölçülerde frontosa besleyen arkadaşlar. Kesinlikle olmaz derken neye binaen söylüyorlar ben anlamadım doğrusu. 50 cm minimum genişlikten bahsediliyor lakin 130x45x45h de besleniyor hani olmazdı? 1 metre akvaryumun problem olacağı yazılmış, 50 cm den dar olmaması yazılmış ama 100x35x40 da besleniyor. 
Siz de bu ölçülerde besleyebilirsiniz ya da herkes besleyebilir bu ölçüler normal manasında yazmıyorum bunları ama cidden anlayamıyorum 130x45x45h 260 litre hatta 100x35x40h 140 litre bir akvaryumda beslenebiliyorsa 100x40x60 240 litre bir akvaryumda neden beslenemeyeceği söyleniyor. 
Biz böyleyiz maalesef Teoman bey, akıl vermeye geldi mi ata tutarız 8 metre akvaryum olacak balıkları psikoloğa götürmen gerek, dişiyle erkeğin arası bozulursa aile büyüklerini çağırıp ara bulman gerek en azından yavruları hatrına bir şans daha tanımalarını öğütlemeniz lazım vs. kendimize geldi mi neden olmasın. 
Gidip 1 erkek 2 dişi alın ve besleyin. Kesinlikle olmaz diyen arkadaşlar kendi tercihlerini beslememekten yana kullansın. 
Anlamak istemeyen ve art niyetle okuyan arkadaşlar için açıkça yazayım. 1 metre bir akvaryum Frontosa için yeterli veya ideal bir akvaryum değildir. Olması gereken çok daha büyük ölçülerde bir akvaryumdur. Balıklar büyük akvaryumda daha sağlıklı daha rahat olurlar ancak, evimizin büyüklüğü yada maddiyatımız buna imkan vermiyorsa ve frontosa beslemek istiyorsak balık sayısı minimum tutularak 1 erkek 2 dişi gibi ,1 metrelik ve minimum 210 litrelik bir akvaryumda BESLEYEBİLİRSİNİZ. Bu gibi durumlarda tercih yerli üretim balık olmalı diye düşünüyorum, zira akvaryum ortamında doğan balıklar kısıtlı ölçülere daha kolay adapte olabiliyor. 

Beğenenler: [T]213462,Yusuf Bilal[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

schizophrenicÇevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2013
İl: Erzurum
Mesaj: 61
schizophrenicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2013 16:17
[QUOTE=istanbullu] [QUOTE=schizophrenic]100x40x60 = sağlam malawi beslenir

frontoza veya tropheus herhangi bir türü asla olmaz sayı farketmez.
[/QUOTE]


Malawi türleriyle boyuttan bahsediyorum.trophaus arasında ne fark onu anlayamadım.Madem moba beslenmez.Trophaus neden beslenmez onu anlamadım:
 Malawi diye yunus beslesem olur mu yani?
[/QUOTE]
Selam Teoman bey,

Neden beslenmeyeceğine dair ayrıntıları aşağıdan bulabilirsiniz;

"Tropheuslar çok sevimli hayvanlar olmalarının yanında zaman zaman ciddi derecede agresif olan canavarlarada dönüşmektedirler.Özellikle üreme dönemlerinde yahut koloniye sonradan katılan bir balık olduğu zaman çok saldırgan olan bu balıkların darbelerine maruz kalmamak için akvaryum boyutunu oldukça büyük seçmekte fayda var.Akvaryum boyutunun yalnızca kavga için değil daha birçok neden için büyük olması önemlidir.Örneğin ; ölçüler ne kadar büyük olursa hacim o kadar büyük olacağından su değerleride o kadar iyi olur , ölçüler ne kadar büyük olursa o kadar çok balık ekleyebilirsiniz , ölçüler ne kadar büyük olursa o kadar çok kaya koyabilirsiniz gibi..."(ALINTI)

"1)BALIKLARIN VE SİZİN RAHATLIĞINIZ İÇİN:Tankınız minimum 130x50x50 veya 130x60x50 olması lazım.İleride balıklarınız damızlık olduklarında tankın hacmi yeterli olsun.alacağınız ufak tankı ileride elinizden çıkartmak zorunda kalabilirsiniz buda size ekstra bir masraf demek."(ALINTI)

"
Bugüne kadar ki Moori İlangi türündeki tecrübelerime göre; 200L hacimde yavrudan tropheus bakımının mümkün olabildiğini gördüm. Ancak her canlıya içgüdüleri sayesinde ihtiacını duyduğu yaşama ortamını ne derece iyi sunabilirsek o derece sorunsuz ve sağlıklı şekilde balıklarmıza bakabiliriz. Buna göre; 200L hacimde yaşayabilen tür sayısı az olmakla birlikte, 250L hacmin altında bakılması tavsiye edilmeyen türler çoğunluktadır. Çok az tür için 350L ve üstünde hacimler gerekebilir.
 
Tropheus hakkında araştırma yapanlar pek çok yerde koloni lafını duymuş ya da okumuşlardır. 2 ya da en fazla 3 erkek birey içeren toplam 12 bireylik topluluk, koloni olarak adlandırılır. Bu birey sayısına ve erkek dişi oranına ulaşılmış bir akvaryum ortamındaki, balık sağlığı; bu sayıya ulaşılmamış ya da oranı iyi ayarlanmamış bir akvaryum ortamına göre; çok daha rahat şekilde stabil tutulabilir. Ayrıca üretkenlik de o derece verimli olur. Az önce değindiğim hacmin önemi burada ortaya çıkar. 12 bireylik bir koloninin 250L hacimde bakılmasıyla 400 L hacimde bakılması arasında ciddi farklar oluşur. Yavruyken 250L de rahatlıkla büyütülebilen balıklarımızda, damızlık boya ulaşıldığında sıkıntılar ortaya çıkmaya başlayabilir. Bu nedenle bu işin en maliyetsiz şekli başlanabilecek en fazla hacimde Tropheusa başlamaktır."(ALINTI)

Alıntıların tamamı forumdan alınmıştır. Araştırmanız durumunda ulaşabilrisiniz.
Eklemek gerekirse ; Tropheus sürü balığıdır 10 altı beslemek uygun değildir. Erkek dişileri hırpalayacaktır. 10 üzeri damızlık besleneceksede akvaryum büyük olmalıdır. Savunduğum nokta budur.

Ayrıca ;

[QUOTE]"Biz böyleyiz maalesef Teoman bey, akıl vermeye geldi mi ata tutarız"[/QUOTE] imasına cevapta yine yukarıda  yazmaktadır.

Polemiğe gerek yok denmesine rağmen tahrik edici konuşmamanızı öneririm!
Benim ilk yazımdada şahsınıza munhasır söylemim yoktu yazarkende gülümseyerek yazmıştım.
Ancak aynı seviyede konuşmaya devam edilirse bende söyleyecek bir çok kelime bulabilirim.

Balık beslemeyi hobi değil maddiyat haline getirmemek lazım. Getirdiysek başkalarına empoze etmeye çalışmamak ayrıca demogoji yapıp saf tutmaya çalışmamak lazım.
 
Açık hesap :
1+2 moba = 900TL
500 600 LT akvaryum 2. el alınırsa yine 400 500 TL
Kimsenin zoruna gitmesin bu konu.

Balığa 900 TL verip 50 TL lik akvaryumda  besleyen kişi balığı ticari amaçla almış 1 mt akvaryuma tıkmış yavru bekleyen kişidir benim gözümde.

Atıp tutmak değil cevap yukarıdaki yorumlarda gizli aslında x y z'nin vicdanı kaldırmaz, ancak a b c nin vicdanı kaldırır söylemi ne kadar güzel bir söylemdir.
Vicdan meselesi.
Şöyleki;
[QUOTE]"8 metre akvaryum olacak balıkları psikoloğa götürmen gerek, dişiyle erkeğin arası bozulursa aile büyüklerini çağırıp ara bulman gerek en azından yavruları hatrına bir şans daha tanımalarını öğütlemeniz lazım"[/QUOTE] Bu konuma gelmemesi için hırpalanmamaları için elimizden geleni yapmak gerek onlarda bir can unutmamak gerekir yazıktır!

Bu konu eğer kapanmazsa yakın sürede 1 mt lik akvaryumda beslenen aynı sayıda frontozaların ne hale geldiklerine dair fotoğrafta ekleyeceğim. Gördüğünüz zaman üzülürmüsünüz bilemem.
Fotoğraf ekleme konusu haricinde bu konu için son post'umdur.
Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ChewereÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 291
ChewereÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2013 16:49
Şimdi ne demek istediğimi daha iyi anlamışsınızdır umarım Teoman bey, Forum ortamı elbette tecrübeli tecrübesiz herkes yazacak. Ben halen ısrarla bu işi maddiyat zanneden ve parasını 8 tane dış filtre 15 tane tepe filtre 27 tane iç filtre alıp aldığı 450 litrelik tankın parasını, mobaların çarpanlarını alanlara anlatacak çok bir şey bulamıyorum. 
Türkçe her yöne çekilir farklı anlaşılabilir denir ama bu kadarını beklemiyordum...
BU İŞ MADDİYAT MESELESİ DEĞİL YER MESELESİDİR. Bu cümle şu anlama geliyor ne kadar paran olursa olsun yerin yoksa büyük akvaryum alamazsın, yani eğer yer problemi yaşıyorsan büyük akvaryum yerine daha küçük akvaryum almak zorunda kalabilirsin. Daha açıklayıcı olarak; Benim gibi parası çok olup da yer problemi yaşayan ve frontosa beslemek isteyen her insan 5000 TL verip moba alabilir ama 50 TL verip 250 metre akvaryum alamaz. Çünkü; Büyük akvaryumu koyacak yer yoktur. Zaten Büyük akvaryum koyacak ve moba alabilecek durumda olan bir insan 20.000 TL param var bunun 19,500 TL si ile moba kalan 500 TL ile akvaryum almayı düşünmez. Demek oluyor ki Bu maddiyat değil imkan yani yer problemidir. Yer derken evin içerisinde akvaryumun konumlandırılacağı mekan kast ediliyor. Örnek olarak Televizyon sehpasının yanı ya da gümüşlüğün yanı olabilir. 

Şuan 110x50x60h akvaryumumda 1 Erkek 3 Dişi F0 Frontosa Kipili blue besliyorum ve balıklarım deep sea' nin Türkiye'ye getirdiği ilk Kipili blue lar. Erkek balığım 26 cm dişiler 17-20 cm. Aynı dönem gelen balıkları bir araştırın iddia ediyorum 26 cm den daha büyük Kipili Blue erkeği Türkiye' de yoktur. Peki balıklarım huzurlu mu? 
Resimdeki iki dişinin de ağzı dolu arkalarındaki dişinin de ağzı dolu fotoda yakalayamadım 3 dişi ve 3' ünün de ağzı dolu. Fotoğrafı geçen hafta çekmiştim. 1-1,5 Hafta öncesine ait görüntüler. Dikkat ederseniz dişilerin strese girmemeleri ve yumurtaları atmamaları için saklanma alanları OLUŞTURULMAMIŞ gayet rahat ve serbest bir şekilde keyifleri yerinde dolanıyorlar. Ve inşallah her zamanki gibi kusturulmaya maruz kalmadan doğal yolla yavrularını salacaklar.
Bu arada 150 cm akvaryumda beslenip Yanık kalmış Frontosa örnekleri saymakla bitmez. Yetişkin bir Frontosa artık yetişkin olduğundan yanık kalma ihtimali yoktur. Yavrudan büyütülürken yanlış su değerleri, özensiz düzensiz bakım vs balıkların kötü gelişimine neden olur.
Tekrar yazayım belki bir faydası olur; Konumuz Frontosa için ideal akvaryum ölçüleri değil, Frontosanın 1 metrede ve kaç adet beslenip beslenemeyeceği.
100x40x60h ölçülerinde bir akvaryumda 1 erkek 2 dişi yetişkin frontosa besleyebilirsiniz.
Chewere2013-04-30 18:04:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

istanbulluÇevrim Dışı

Kayıt: 27/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 102
istanbulluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2013 10:01
Bazen insanlar bile istemedikleri ortamlarda yaşamlarını sürdürüyorlar.Bazı insanlar sarayda bazıları da çadırda yaşıyor.Beş nufüslu bir aile tek göz odada yaşıyor.Okan arkadaşımın da dediği gibi paranın sorun olmayacağı yerde yer sıkıntısı olabiliyor.Benim de yer sıkıntım olduğum için ancak bu kadarlık bir akvaryum yaptırabildim.min.130 cm.boyunda akvaryumum olmadığı için ve de hiç bir zaman olamayacağı için ben evimimi değiştirmem gerekecek.Hiç bir zaman bu zevki tadamayacakmıyım?Bazı arkadaşlar 1e2d olur diyor, bazıları olmaz diyor.Bazıları da malawi olur diyor.Malawiler de balık değil mi?Amerikan beslesem olur mu?Onlar da iri balık.Valla hi kararsız kaldım!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafa beşerÇevrim Dışı

Kayıt: 27/01/2013
İl: Kayseri
Mesaj: 129
mustafa beşerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2014 15:24
Buyur kardeşim adam makale yazmış bu konu üzerinde diyor ki 200 Litrelik bir tankta 1 erkek 2 dişi beslenebilir. Kaldı ki sizin akvaruymunuz 240 litre taşını, kumunu çık al sana 200 litre bence akvaryumu daha genişletecek bir yerin olmadığını bildiğimiz için beslenebilir. Ancak biraz süre geçince balıklarında çok durgun olduğunu görünce sıkılacağını düşünüyorum. Bende 200-60-60 lık bir akvaryum olmasına rağmen frontosadan sıkılmaya başladım. Çünkü çok hareketsizler. Ancak yavru almadan da bırakmayacağım bu büyük yaratıkları, sağlıklı balıklar...
 Aşağıdaki linkten makaleye ulaşabilirsiniz.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hayrettin66Çevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2010
İl: Ankara
Mesaj: 66
hayrettin66Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 14:40
Sevgili arkadaşlar ,yıllardr frontoza brundi besledim,şu an frontoza moba beslemekteyim ve naçizane kendi fikirlerimi söylemek isterim,frontozalar iri bir balık türü olduğu için mümkün olduğu kadar büyük tank gerekir.Doğru ama sakin bir balık türü olduğu içinde daha küçük 200lt. civarı kalabalık olmayacak şekilde bakılması ve yavru alınmaması için de hiçbir neden yoktur .Aslında gözden kaçan bir unsur vardır ki, frontozalar için akvaryumun uzunluğu çok şey değiştirmez önemli olan tankın derinliğidir .Sonuçta bu balıklar 30-40 metre derinde yaşar yani basınç daha önemlidir .Gözlemlerime dayanarak söylüyorum çok saklanma yerini tavsiye etmiyorum .Ne zaman saklanma yerlerini kaldırdıysam yavru aldım, şu an bile tankım da hiç bir saklanma yeri yok ve dişimin ağzı dolu.Tabiki biraz da koloni şansı olacak, ben böyle yavru alırım diğer besleyen arkadaşlar başka şekilde ama bence önemli olan şu bu balıklar ürkek türler o yüzden fazla rahatsız etmemek gerekir, bunlar benim gözlemlerim sadece.Çağdaş ÖZDOĞAN2014-05-18 15:30:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir