Gökkuşağı yengeci


koray77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/07/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 521
koray77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2010 03:46
Gökkuşağı Yengeci (Cardisoma armatum)
--------------------
Bilimsel adı: Cardisoma armatum
------------------------
Yaygın adları: Gökkuşağı yengeci / İndigo yengeci / Kara yengeci / Patriot yengeci / Tricolor yengeç
------------------------
Familya: Gercarcinidae
------------------------
Köken: Batı Afrika. Volta Nehri'nin aşağı kısımlarından Batı Afrika'nın kıyı kesimlerine kadar uzanan bir alanda yaşar. Çoğunlukla Nijerya'dan ithal edilir.
------------------------
Boyut: Erişkin bireylerin kabuk çapı 15-20 cm’ye kadar ulaşır. Yine de akvaryumda büyütülen bireyler daha küçük boyutlarda kalır.
------genç yengeç------

------erişkin dişi yengeçYumurtalı)------
Habitat: Araştırma belgeleri, Cardiosoma armatum’ların Afrika’da Volta Nehri’nin aşağı kısımlarında kumluk ve çamurluk alanlarda bulunduğunu belirtir. Bu tür, çamuru kazıp kendisine saklanma yeri yapar. Boş tenekelerden yapılan tuzaklar sayesinde yakalanırlar. Suya çok fazla ihtiyaç duymasalar da, tatlı veya hafif acı suya girmekten keyif duyarlar.
------------------------
Akvaryum: Öncelikle kara yengeci olduğundan, akvaryumda zaman geçirecekleri karasal alanın bulunması gerekmektedir. Eğer su seviyesinin üstüne çıkıp durabileceği alan bulunmazsa, su altı hayatına çok uyumlu olmadığından, kesinlikle tırmanmaya çalışacaktır. Birkaç tane bir arada bakılabilir, ama agresif ve bölgeci davranış sergileyebilirler, dolayısıyla akvaryum çok sayıda ağaç dalı ve kaya ile dekore edilmeli ve yengeçlerin, dominant erkeklerin baskısı yüzünden zarar görüp görmedikleri sürekli kontrol edilmelidir.

-------------------------
Cinsiyetin Ayırt Edilebilirliği: Erkekler, dişilere göre çok daha renklidir. Ayrıca dişilerin alt kısmındaki kapakçıkları erkeklerinkine göre daha geniş olur. Bu kapakçık erkeklerde daha ince ve sivridir.
SOLDAKİ ERKEK SAĞDAKİ DİŞİ resim gökkuşağı yengeçlerine ayitdeğildir fakat cinsiyet ayrımı aynı şekilde yapılır.
-------------------------
Beslenme: Birçok yengeç fırsatçıdır ve bu yengecin de seçicilik huyu yoktur. Birçok yiyeceği, hemen hemen her şeyi kabul edecektir. Ayrıca balıkları yakalayıp yeme eğilimi de gösterir. Balıklarla bir arada bakılması pek akılcı bir davranış olmaz. Yakalayamadığı canlıları iri ve keskin kıskaçlarıyla yaralar.Bunların dışında yengece haftada bir kez yumurta kabuğu vermeniz kabuğunu daha sağlam yapıcaktır.Bu yengeci öğütücü gibi düşünebiliriz balıktan tutunda ekmek elma armut sizin yiyebildiğiniz herşeyi yerler.
---------------------------
Firari
Ne bakıyosun bişey mi vardı xD
 
Sevdiğim yengeç türlerinden biri olmasına rağmen ben yengecimle oyniyacağım elimde tutucam omzuma koyucam diyorsanız bu sizin yengeciniz değil moon crab (ay yengeci) ni tavsiye ederim elinize alıp rahatça oynıyabilirsiniz :) gökkuşağı yengeci ise asabi ama saldırgan diyemeyiz sadece taciz edildiğinde saldırıyo ama sonuna kadar kaçıyor.

Beğenenler: [T]184330,AHMETBURAKCAN[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T]
Teşekkür Edenler: [T]195540,Gökdeniz0660[/T]
+1: [T]195540,Gökdeniz0660[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir