Gongota


kadirhanÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 485
kadirhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2009 16:15


Öncelikle herkese merhaba. Pek çok akvarist bu site üzerinden bilgilerini paylaşarak birbirine destek oluyor. O yüzden bugün boş vaktimde çevirdiğim Somileptes Gongota'yı tanıtan bu makaleyi sizlerle paylaşmak istedim. Bu tür hakkında bir başlık açılmış mıydı çok araştırdım ama sanırım açılmamış.

Umarım işinize yarar. Bu türün Türkiye'de çok nadir bulunduğunu tahmin ediyorum. Ama yine de paylaşmaya değer.

Bilimsel Adı: Somileptes gongota (Hamilton, 1822)

Genel Adı: Geyik Suratlı Loach, Jaguar Loach, Gongota Loach

Synonym İsimleri: Cobitis cucura, Somileptus gongota, Cobitis gongota, Canthophrys albescens, Somileptes bispinosa, Canthophrys bispinosa, Cobitis oculata, Cobitis amnicola

Yaşadığı Alanlar: Assam and Meghalaya’dan Uttar Pradesh hattı boyunca Hindistan’ın Doğu Himalayalar bölgesinde yaşar. Bangladeş’te bulunmuştur. Nepal’de de yaşamaktadır.

Çift Cinsiyetliği: Bilinmiyor.

En fazla görüldüğü boy: 13cm

Bakım: Akvaryumda bakımı oldukça zor bir türdür. Somileptes Gongota’nın bakılacağı tanklarda su oturmuş olmalıdır. Akvaryumun dibi kumlu olmalı, böylece balığın saklanabileceği ve planeria gibi mikroskobik türleri tüketebileceği bir ortam yaratılmaldır. Oldukça ürkek ve heyecanlı bir tür oldukları için uyarıldıkları zaman kendilerini dibe gömebilecekleri kadar kum konulmazsa strese girebilirler.

Sert suya kesinlikle toleransları yoktur. Yumuşak ve hafif asidik suları severler. Geceleri haraketli balıklardır. Bu yüzden de tahmin edebileceğiniz gibi ışığa karşı oldukça hassastırlar. Gözlemlenmeleri için loş bir ışık gerekmektedir.

Akvaryumda tek olarak bakılmaları tavsiye edilmez, en az 3’lü gruplarda sosyalleşebileceklerdir. Ufak ve barışçıl türlere uyum sağlayabilir. Ancak benim şahsi görüşüm dibi çok fazla eşeleyen türlere karşı heyecanlı davranıp strese girebilir. Tek tür bakılması daha uygun olacaktır.

Tahmin edebileceğiniz gibi oldukça heyecanlı balıklar olduklarından akvaryumun üst kapağı mutlaka ama mutlaka kapalı tutulmalıdır. Dışarıya atlayıp ölebilirler.



Beslenme: Somileptes Gongotalar dip balıklarıdır. Akvaryumun tabanındaki kumu eşeleyerek- karıştırarak beslenirler. Bu yüzden de bu balıklar için “canlı” olarak tabir edebileceğimiz kum gerekir. Bu balıkların akvaryuma adaptasyonu sağlandığı takdirde (ki bu çok zordur) canlı yemleri reddetmeyecek ve afiyetle yiyecektir. Artemia’ya bayılır. Su piresine de asla hayır demez.  Kaliteli dip yemleri de diyetlerini tamamlamalıdır.


Su özellikleri: pH: 6.0- 7.0 Sertlik: Çok yumuşak Max dh: 6

Sıcaklık: 18-22°C

Üretim: Bu tür akvaryum şartlarında üretilememiştir.


Gongotaların kendini kuma gömüşü:

Öncelikle yuvarlaklar çizerek birbirlerine yaklaşıyorlar. Birbirlerini 360 dereceye tamamlayacak bir biçimde gömerek olası tehlikilere karşı maksimum güvenliği sağlamaya çalışıyorlar.


Kaskatı kesilen Somileptes Gongota’yı hafifçe bir çubuk yardımıyla kaldırılıyor ama tepki vermiyor.                                                          

Ölü taklidi yapan balık ani bir biçimde strateji değiştiriyor.İnanılmaz bir hızla kendini savuruyor.                                                                                         

Her yer kumun savrulması ile toz duman olurken Somileptes Gongota hemen kendini bir yerlere saklıyor.

kaynak: www.loaches.com

kadirhan2009-04-06 22:26:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir