Grindal Kurt


ŞahmatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/01/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 432
ŞahmatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2017 12:02
Arkadaşlar öncelikle niçin bu konu; Kısaca bir açıklamada bulunmak istiyorum. Yaklaşık bir yıldır hobi ile uğraşan arkadaşlara grindal kurt kültürü gönderiyorum ancak hemen hemen kültür gönderdiğim arkadaşların tamamının konu hakkındaki sorularına ayrı ayrı cevap vermeye çalışıyorum konu hakkında tecrübesi olan arkadaşlarında bildiklerini paylaşmasına bir olanak sağlamak adına paylaşımda bulundum.
Bu hobiye gönül vermiş dostlar ben de herkez gibi grindal kurtları balıklarımın canlı yem ihtiyaçlarını karşılamak adına beslemeye başladım. Burada bahsedeceklerim benim tecrübe ve denemelerim sonucu elde ettiğim cevaplardır.
Bu konuda yazılan makalelerin tamamını yakınını okudum desem yalan olmaz ancak bu makalelerde bahsedilen özellikle kurtları beslerken kullanılan yemler hakkında;
Öncelikle kedi ve köpekler için ürerilen yemlerin kullanıla bileceğinden bahsediliyor ancak söz konusu yemlerin hangi şartlarda ne tür ölmüş hayvanlardan üretildiğinden bahsetmeme gerek varmı bilmiyorum, bu kurtlar anti prazitiktir doğru, ancak verdiğiniz yemi sindirim sistemlerine almak zorundalar dolayısıyla kurtları sindirim sistemindeki bu yemle balıklarımıza verdiğimizde balıklarımızı iç parazitten koruyamıyoruz bizzat tecrübe etmiş biriyim. 1 yıldır denemelerim sonucu kurtlarında üreme verimini arttıran tahıl unlarından oluşan yemi kullanmaya başladım balıklarımda iç dış parazit dahil olmak üzere mantar beyaz benek gibi hiç bir hastalıkla karşılaşmadım öncesinde kurtların yemlerine dikkat etmezken özellikle cüce ciklitlerde ve canlı doğuranlarda sürekli balık kayıplarım oluyordu. Ben yem olarak arpa, yulaf, çavdar, mısır, prinç ve kara buğday unu karıştırarak kullanmaya başladım şuan çok memnun ve verimli bir şekilde devam etmekteyim.
Balık yemi vererek beslemek isterseniz balıklar için bir sorun olmuyor ancak grindalleri evde besliyor iseniz kokusuna katlanmak sorun olmaya başlıyor ancak yukarıda bahsettiğim tahıl karışımlı yem bu koku olayının önüne geçme yolu içerisine bebek maması karıştırıla bilir ancak sadece bebek maması ile bakmanın da sakıncaları bulunmakta,
Bebek maması arkadaş bilindiği üzere mama içerisinde şeker var. Aşırı şekerinde balıklar üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu tecrübe etmiş biriyim vitamin yönünden eksikleri tamamlarken diğer taraftan haftada bir iki defadan fazla balıklarınızı bebek maması ile beslediğiniz grindallerle beslerseniz canlı doğuranlar da yavrulayamama cüce ciklitlerde kabızlık benzeri rahatsızlıklara neden olabiliyor ancak yukarıda bahsettiğim yemi kullandığım grindallerle haftada 2 bazen 3 defa yemleme yapmama rağmen aynı sorunları yaşamıyorum bebek mamasının grindaller üzerindeki diğer bir olumsuzluğu ise yemlemeyi fazla kaçırırsanız kurtlarınızın bulunduğu kabı terk etme tutumunu içine girmeleri ve kuruyarak telef olmaları gibi sonuçlarının olması da cabası tabi bu bahsettiğim konu tamamen benim tecrübelerime dayanan bir husus konu hakkında soruların ortadan kalkması tecrübelerin paylaşılması beni ziyadesi ile mutlu edecektir.
Yataklık malzeme olarak ilk olarak çiçekçilerden aldığım çiçek toprağı kullandım bu malzemenin çok çabuk çamurlaşması bir süre sonra saklama kabının yüzeylerine aşırı derecede sıvanması sık sık yataklık malzemenin değiştirilmesi gereksinimi bu malzemenin dezavantajı ayrıca alınan torfun haşerelere karşı ilaçlı olup olmadığının bilinememesi ayrı bir sorun. Ben ise Hindistan cevizi torfu kullanıyorum her hangi bir kimyasal barındırmaması iyi bir geçirgen olması çok uzun süre kullanıla bilmesi avantajları konu hakkındaki makaleler de bahsedilen biyolojik filitrasyon süngerini ise hiç kullanmadım bu konuda yorum yapamayacağım.
Gelelim havalandırma konusuna kültür kaplarının tamamının kapak kısmına havalandırma penceresi açıyorum aksi taktirde kültürü sağlıklı tutmak ve üremelerini sağlamak mümkün değil bununda bir sakıncası var bu havalandırma pencerelerinin muhakkak ince gözenekli bir malzeme ile kapatılması gerekli doğada bulunan ve neredeyse çürüyen bir meyve olmadan hiç görmediğimiz meyve sinekleri kültüre musallat olup kültürünüzü larvaları ile bozabiliyor.(Bu pencereleri en basit bayanların kullandığı ince bir çorap veya tülbent parçası ile yalıtmak izole etmek)
Hasat işlemi için makalelerde bahsedildiği gibi yataklık malzeme üzerine cam benzeri bir malzeme kullanmıyorum kullanıla bilir mi? olabilir size kalmış, kullandığım yöntemden bahsedeyim tam olarak belirli bir yoğunluğa ulaşan besleme alanına yemleme yapılarak yem nemlen dirildikten sonrası 4 ila 5 saat sonra kurtlar bulundukları kabın cidarlarına doğru harekete geçiyorlar dışarıdan görüne bilen şeffaf kabın kenarlarında bulunan yetişkin kurtlar sulu boya fırçası ile toplanarak yetişkin balıklarıma yavru grindallerin yoğun bulundukları kısımlar ise yavru balıklarıma tarafımca ikram edilmekteler.




[EDIT]Şahmat,2017-11-24 19:14:00[/EDIT]

Beğenenler: [T]176223,Murid[/T][T]153370,stormare[/T][T]96764,iwagumi[/T]
Teşekkür Edenler: [T]176223,Murid[/T][T]96764,iwagumi[/T][T]229924,Amati340[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmrullahBosluÇevrim Dışı

Kayıt: 20/07/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 911
EmrullahBosluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2017 12:16
Güzel bir makale olmuş elinize sağlık bende gardinal e heves ettim sonra vazgeçip mikrokurta başladım nerdeyse haftada 10 öğün mikro kurt verebiliyorum yavru akvaryumuma ve bitkili akvaryumuma balıklar çok memnun [:)] İleride gardinal [:nazar:]

Teşekkür Edenler: [T]65954,Şahmat[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Abdullah02Çevrim Dışı

Kayıt: 15/01/2017
İl: Karaman
Mesaj: 20
Abdullah02Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2017 18:30
Çok yararlı bir makale olmuş. Elinize sağlık

Teşekkür Edenler: [T]65954,Şahmat[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir