Güvenli Alışveriş Rehberi


Emre ÇakınÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1371
Emre ÇakınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2008 19:46

Sayın forum üyelerinin alışverişlerde sorun yaşamaması için hazırlanmış Güvenli Online Alışveriş Rehberidir ;

1) Sizinle aynı şehirde olan satıcıları ve alıcıları tercih edin.

a) Canlı alıyorsanız yerinde görmeyi mutlaka isteyin.Almadan önce bir süre gözlemleyin.Aynı şekilde satıyor iseniz alıcıya canlıyı yerinde görmesini tavsiye edin.

b) Malzeme satın alıyorsanız yine ilk olarak çalışırken görmeyi isteyin.Böyle bir imkan yoksa alışverişi alıcı-satıcı ile yüzyüze , aldığınız malzemeyi kontrol ederek gerçekleştirmeye dikkat edin.

 

2) Şehir dışı alım-satımlarda güvenli alışveriş seçenekleri ;

a) Gittigidiyor.com : Alıcı iseniz yalnızca kredi kartına , satıcı iseniz kredi kartı ve banka hesap numarasına ihtiyacınız olan güvenli online alışveriş sitesidir.Satıcıdan komisyon alır.Aldığınız ürünü kargo görevlisinin yanında kontrol eder ve alırken anlaştığınız gibi ise ödemeye onay verirsiniz.

b) PTT kapıda ödeme sistemi : Satıcı PTT de Posta Çeki hesabı açtırarak kullanabilir , bu işlem çok kısa ve basittir , alıcı yollanan ürünü kapıda kontrol eder ödemesini getiren görevliye yapar , satıcıdan komisyon alınır ve komisyon miktarı çok düşüktür (Yüzde 3 gibi...)

c) İhbarlı kargo teslimi : Bazı özel kargo şirketlerinde bulunan bir seçenektir , kargo size sorulmadan alıcıya teslim edilmez , bana göre çok güvenilir bir yöntem değil çünkü çoğu kargo görevlisi sizin bu seçeneği işaretleyip işaretlemediğinize dikkat etmeden malı alıcıya teslim edebiliyor.

 

Yukarıdaki şeçeneklerin hiç biri tercih edilemiyorsa geriye hesaba havale yöntemi kalıyor ve bu hobiciler arasında en sık kullanılan yöntem , burada benim dikkat ettiğim ve herkese dikkat etmesini önerdiğim hususlar şunlar ;

1) İlanı veren üyenin foruma kayıt olduğu tarihe ve bilgilerini eksiksiz doldurup doldurmadığına dikkat edin.Kayıt olduğu günden beri attığı mesajlara göz atın.Forumu yalnızca alım-satım ilanı vermek için kullanan üyelerden uzak durunuz (Ticari Üyeler hariç)

2) Satıcının daha önce forum üzerinden satış yapıp yapmadığına dikkat edin , daha önce alışveriş yaptığı kişilerden hakkında referans alın.Satıcıya ürünün detayları ile ilgili sorular sorun.

3) Alacağınız ürün ikinci el ise mutlaka piyasasını araştırın , çok düşük fiyatlı ürünlerden uzak durun, yenisin ve ikinci elinin ne kadara satıldığını mutlaka öğrenin.

4) Satıcının banka hesabının kendi adına olup olmadığına dikkat edin , cep telefonunun yanında mutlaka bir de sabit telefon numarası isteyin.

5) Alıcı iseniz havale dekontunu, satıcı iseniz hesap özetini ve kargo fişinizi mutlaka saklayınız.

6) Alım satımlarda alıcı ücreti gönderir, ardından ürün sahibi ücreti hesabında gördüğü zaman ürünü gönderir. Lütfen bu kurala uyunuz. Sizi kandırmak isteyenler genellikle önce balığı gönder bir görelim, ücreti gönderdim yarın hesabında olur, balığı hemen kargoya verin gibi yaklaşımlarda bulunmaktalar. Lütfen bu şekilde yaklaşan kişilere itibar etmeyiniz.

Tüm bunların haricinde tanımadığınız , uygunsuz üsluba sahip , yaşı küçük satıcılarla alışveriş yaparken temkinli olunuz.Temkinsiz ve sorumsuz davranarak insanları dolandırıcılığa teşvik etmeyiniz.

Herkese sorunsuz alışverişler dilerim.

Saygılarımla,

bjkalley2010-03-22 01:47:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir