Hangi tür kum kullanıyorsunuz?.. (Önemli)


LadresÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2011
İl: Bolu
Mesaj: 738
LadresÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2011 09:31
Bu konu daha önce açıldı/açılmadı ikilemine girmeden; bir rehber niteliği taşıyacağını düşünerek aşağıdaki sorulara cevap ve yorumlarınızı rica ediyorum arkadaşlar.
  1. Kum akvaryum için neden gereklidir?.. (Veya gerekli midir?)
  2. Ne tür bir kum tavsiye edersiniz?.. Fiziksel özellikleri ne olmalıdır?..
  3. Pislik birikintilerini (kum altında ve kum üstünde) en aza indiren kum hangisidir?..
  4. Türden türe farklı kumlar mı tercih etmeliyiz?.. "Bazı balıklar dekor sever, bazıları sevmez"
  5. Sadece bitki akvaryumu için ne tür bir kum tercih etmeliyiz?..
Bir anket oluşturma seçeneğimiz olsaydı güzel olurdu.. :) 
Herkese teşekkürler.

Bu arada ben 3-4mm lik quartz kum kullanıyorum. Altında müthiş bir kirlilik birikintisi oluştuğuna şahit oldum. Daha ince kum kullansam daha farklı olabilir mi?..
Ladres2011-08-24 16:45:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bahtiyarÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 1533
bahtiyarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2011 01:33
1- Bakteri popülasyonuna yardımcı olmak, dekor taşlarının direkt cama temasını önlemek  ve bitkilerimizin gelişimi için kum kullanıyoruz. Tankınız sadece üretim amaçlı bir tanksa kum koymaya gerek yok. Yada bakteri oluşumu için tabana çok az kum koyabilirsiniz.
 
2- Kum tercihi, beslenilen balık türüne ve bitkili tanklara göre değişir. Cichlid türleri için genelde ince taneli kumlar tercih edilir. Beslediğimiz cichlidler tropheus gibi yüksek ph'ı seviyorsa mercan kumu ve kalsiyumlu kumlar genelde tercih sebebimizdir. Tankımız bitkili olacaksa, bitki köklerinin rahat uzaması ve bitkili akvaryumlarda kum yüksekliği fazla olduğundan seçimimizi iri taneli ve hafif taban malzemelerinden yana kullanırız.
 
3- Kumun altına pislik geçirimi en az olan kumlardan biri silis kumdur. Su yüzeyinde biriken pisliklere kumun bir etkisi yoktur, dip çekimi yapmak gerekiyor.
 
4- İkinci sorunuzun cevabına yazdığım gibi, bazı türler için farklı kumlar kullanıyoruz. Örneğin tuzlu su akvaryumlarında aquacley kullanamayız.  Dekoru, balığın yaşadığı doğal ortam şartlarına göre hazırlamak ( biotop ) onun rahat etmesini ve stresten uzak durmasını önler. Örneğin: Yunus açık alanda yüzmeyi çok sever ve yunus için akvaryumumuza eklediğimiz taşları genelde tankın kenarlarına yerleştiririzki ortada yüzmeye bol yeri kalsın. Ama Demasoni agrasif ve saklanmayı çok sevdiği için bol kayalıklı bir tank hazırlarız.
 
5- Aquackley, iri taneli silis kum örneklerden bazıları.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir