Hastalığı Teşhis Edemedim


damperrÇevrim Dışı

Kayıt: 14/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 2
damperrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2014 00:48
Merhabalar,
Uzun zamandır forumu ziyaretçi olarak takip etmekteyim. Üye olup aranıza katılmak bugüne kısmetmiş.

Sorunumu açıklayayım;
Sabah kalktığımda yavrulukda olan 13 adet 1 aylık lepisteslerden 10'u ölmüştü. Kalan üçünün de kuyrukları,sırt ve alt yüzgeçleri yoktu. Dengeleri bozuktu ve yüzemiyorlardı.
Diğer balıklarda görünen herhangi bir sorun yoktu. Yem iştahları hareketlilikleri vs herşey normaldi. Fakat akşam yavruların anneleri olan lepisteste de tuhaflıklar gözlemledim. Dudakları beyazlaşmış (pamuksu bir doku değil,sadece rengi beyaz). Sırtında da ince beyaz bir çizgi oluşmuş. O da pamuksu bir yapıda değil. En azından henüz..

Yaptığım işlemler :
-Sabah hemen 3 yavruyu 12 litrelik compact tanka aldım. Bu tank 5 aydır aktif durumda. Her hafta %30 su değişimi + 26°C sabit su sıcaklığı + dahili sump sistemi ( alt ve üstte sünger orta katman zeolit)..2 saat sonra yavrular kendine gelir gibi oldu. En azından dengeli yüzüyorlar. (Resim ekte)
-Anne lepistesin durumunu gördükten sonra ana tankın dış filtresinden aktif karbonu çıkardım,%25 su değişimi yaptım ve hava motorunu çalıştırdım. Aydınlatmayı da kapattım.
-Her iki tanka da orantılı miktarda toz antibiyotik karıştırdım. (Çay bardağında ılık suyla eriterek)

Resimlere bakarak sorunu ve tedavisini bilen arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
Şimdiden teşekkür ederim.

Ana tank özellikleri ve ana tankın geçmişi aşağıdadır.

Ana tank boyutları : 100 X 45 X 50 (200lt ; 171 lt net)
Filtre : Jebo 1200 lt/h dış filtre. Sırasıyla Sünger + biyo seramik tüp + zeolit+aktif karbon (bugün çıkardım). Her katman arasında da elyaf var.
Isıtıcı : 200w ;Sürekli açık 26°C sabit
Hava motoru : 3,5 lt/h (Vanayla %20 kapasiteyle çalışıyor. tankın 3 ayrı noktasından. Akşam ışıklar kapandıktan sonra 1 saat çalışıp kapanıyor. 23 saat kapalı yani.Fakat özel durum nedeniyle sabaha kadar açık bırakacağım bügün)
Aydınlatma : 1X30W grolüx florasan + 1x soğuk beyaz şerit led + 1x kırmızı şerit led+ 1x mavi şerit led
Aydınlatma düzeni : 5+3+4 (kademeli olarak açılıp kapanıyorlar. Mavi led günde toplam 45 dakika açık kalıyor)
Düzenli bakımlar :Her hafta %30 su değişimi + Ayda bir dış filtre temizliği (akvaryum suyu ile) + Ayda bir 1X bemiks B vitamini kapsülü ılık suda eriterek veriyorum. Yemleme günde 2 defa (her balık için balığın 2 gözü toplamı büyüklüğünde ufalayarak)
Balıklar :
1x cüce vatoz
1x vantuzlu çöpçü
2x zebra danio
3x neon tetra
8x lepistes
2x yavru lepistes (1 aylık)
1x yavru lepistes (2 aylık)
Ölen ve küçük tanka aldığım lepistesleri saymıyorum.

Bitkiler :
Bitkilerin türlerini bilmiyorum. Fotoğraftan belki anlayabilirsiniz.Zaten fazla değiller

Su değerleri : Malesef herhangi bir test kitim yok. 2 haftadır siparişimin gelmesini bekliyorum. Fakat balıkların hiç birinde solungaçlarını biryerlere sürtme,iştahsızlık,saldırganlık vs gibi semptomlar yok. Tabiki bu su değerlerinin normal olduğu anlamına gelmiyor.

Ana Tank Geçmişi :

Ana tankı kuralı 9 hafta oldu.(tam kurulum)
Arka fonu kendim yaptım. Strafor + içme suyu depoları için uygun derz dolgu + su bazlı üniversal pigment renklendirici ve akvaryum silikonu ile. Fon tamamlanıp yapıştırıldıktan sonra 1 hafta hergün full su değişimiyle salınım olmadığından emin olana kadar bekledim. Daha sonra tabana hagen siyah kum yıkayarak serdim. Üzerine Akvaryumcunun tavsiye ettiği çin menşeili gübre serdim 350 gr. kadar. Bu gübreyi akvaryumcu kendi tanklarında da kullanıyor. O sebeple içimde bir kuşku olmadı. Üzerine tekrar hagen siyah kum serdim. Bitkileri de ekleyip 1 hafta tüm ekipmanlar çalışır halde bekledim. Bu sırada hergün balık varmış gibi yemleme yaptım.
bu süre sonunda hergün 2 balık ekleyerek kurulumu tamamladım.(kurulum sırasında balık listemde yazdığım lepisteslerden sadece 6 tanesi ve 2xyavru lepistes yoktu. tabiki 13 adet şu an sorunlu olan lepistes yavrularım da yoktu)..Akvaryum bu şekilde 7 hafta çalıştı.
2 hafta önce 13 adet yavruyu, 4 aydır kullandığım ve kendi yapmış olduğum yavruluğun içine alarak ana tanka ekledim.(yavruluk kaynar su ile dezenfekte edildikten sonra tabiki) Bunu yapmamdaki sebep küçük tanka yeni aldığım 2d 2e full red lepistes,1d 1e black moskow + 2x yavru lepistese yer açmaktı. 1 hafta yeni balıkları gözlemleyip sorun olmadığını görünce geçen hafta yine günde 2 balık ana tanka aktararak tüm balıklarımı eklemiş oldum.
Bu sabaha kadar herşey normaldi. Şimdiki durumu da yazımın başında açıkladım.

Yardımlarınız için tekrar teşekkürler...




damperr2014-01-15 01:01:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HobistÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 23
HobistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2014 07:38
Bu tür durumlarda önemli olan son yaptığınız değişikliklerdir, balık ve bitki eklediniz mi, su değiştirdiniz mi vs bir değişiklik yaşandı mı?
Bu soruların yanıtlarını hızlıca baktığımda göremedim, mesajınız da biraz uzun olmuş açıkçası :) Daha kısa ve öz sormak daha iyi olabilir

Bakteri çakışması gibi duruyor, google da aratarak biraz konuları okuyun benzetirseniz tetrasklin ve permasol kullanılıyor tedavide...
Geçmiş olsun...
Hobist2014-01-15 07:40:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir