hastalık hastası


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2014 16:57
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler:

Akvaryum Kapasitesi (litre):

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):

Filitrasyon:

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarlar
Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :columnaris   balıklarımı öldürdü akvaryumum bitkili bozmadan  akvaryumda 5 6 kez dip çekimi yapıp camları silsem kurtulurmuyum lepistes beslyecegim


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muslim kavakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3448
muslim kavakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2014 17:04


Hastalık Tipi: Bakteriyel
Rastlanabilecek İsimleri: Columnaris, Pamuk-yün, Pamuksu ağız, Flexibacter, Ağız mantarı

Teşhis:
Belirtileri birbirine çok benzediği için sıklıkla mantarsal enfeksiyonlarla karıştırılır. Fakat mantarsal enfeksiyon daha nadir olarak ölümlere yol açtığı için Columnaris’in mantarsal enfeksiyona benzetilip önemsenmemesi tehlikelidir. Çünkü Columnaris çoğunlukla balığın ölümüyle sonuçlanır. Columnaris özellikle canlı doğuranlar ve kedi balıklarında görülen yaygın bir bakteriyel hastalıktır. Adını tüm akvaryum ortamlarında bulunan Columnar bakteriden alır. 
Çoğunlukla kötü su kalitesi, yetersiz ve düzensiz beslenme, akvaryuma elle müdahaleler veya balıkların sıklıkla taşınması gibi durumlarla ortaya çıkabilecek streslenme durumunda balığı etkiler. Columnaris balıkta solungaçlarda, ağızda ve derisinin üzerinde ufak yaralarla belirebilir. Bulaşıcıdır ve hızla yayılır.
Columnaris dahili ve harici olarak ortaya çıkabileceği gibi süreçli (chronic) ve şiddetli (acute) olarak da sınıflandırılabilir. Süreçli durumda, hastalık yavaş ilerler ve balığın ölümüne yol açması çok sayıda gün içerisinde gerçekleşir. Şiddetli durumda ise, hastalık çok hızlı ilerler ve tüm akvaryum çevresine ve diğer balıklara yayılması saatler içersinde gerçekleşebilir. Yüksek su sıcaklığı bakterinin daha hızlı yayılmasına yol açacağı gibi düşük sıcaklıklar da bu süreci yavaşlatır. Columnaris baktersinin optimum üreme sıcaklığı 25-30 derece arasındadır.

Belirtiler:
• Pullarda, ağızda ve yüzgeçlerde beyaz noktalar
• Özellikle ağızda pamuksu oluşumlar
• Yüzgeçlerde erime, dökülme, yenme
• Mantarsal oluşumlar
• Hareketlerde farklılaşma (suyun diplerinde bulunma ve yüzmede sallantı gibi)



Columnaris çoğunlukla harici olarak görülmekte ve ilk olarak, yüzgeç, ağız ya da solungaç etrafında beyaz ya da gri noktalarla belirmektedir. Hastalığın ilerleyen aşamalarında ise bu lekeler sarımsı, kahverengimsi kimi durumlarda ise hafif kırmızı renge dönebilir.
Özellikle ağız çevresinde pamuksu bir görünüm arz edebilir ve bir süre sonra ağız yenmeye başlayabilir. Yüzgeçler hastalık sürecinde bakteriler tarafında kemirilebilir. Yüzgeçler ise benzer durumlara maruz kalır ve bu balığın oksijen azlığı sebebiyle hızlı bir biçimde solunum yapmasını doğurur. Çok nadir görülmekle birlikte, hastalık dahili de olabilir. Eğer dahiliyse, herhangi bir fiziksel belirti olmaz ve bu yüzden hastalığın teşhisi zorlaşır.

Tedaviler:
• Su Değişimi
• Kumun, çakılın ya da taban malzemesinin temizlenmesi
• Akvaryum tuzunun eklenmesi
• Bakır sülfat veya antibiyotik tedavisi uygulanması
• Tedavi sırasında karbon filtrelemenin durdurulması
Hasatalığın harici olarak oluştuğu durumlarda, hastalık antibiyotik veya çeşitli kimyasallarla tedavi edilebilir. Bakır sülfat, Acriflavine, Furan ve Terramycin haricen tedavide kullanılan ilaçlardır. Tuz kullanımı da yararlı bir yöntemdir. Canlı doğuranlar akvaryumda uygun miktarda bulunan tuzdan yarar sağlarlar. Fakat özellikle kedi balıkları gibi tuza hassas olan balıklar için tuzun miktarı iyi ayarlanmalıdır.
Sera’nın Önerdiği Tedavi:
Sera Baktopur isimli ilaç ile tedavi yöntemi için aşağıdaki link kullanılabilir:

http://www.akvaryumculuk.biz/columnaris_bakterien.html

Önlemler:
• Yeni alınan balıkların, ana akvaryuma alınmadan önce 1-2 hafta kadar karantinada bekletilmesi
• Su kalitesinin yüksek tutulması
• Beslenmenin çeşitli ve düzenli kılınması
• Akvaryum ekipmanlarının her kullanımda dezenfekte edilmesi
• Düzenli su değişimi ve taban malzemesindeki artıkların çekilmesi
Columnaris özellikle organik artıklar aracılığıyla daha hızlı yayılacağı için düzenli su değişimi ve taban malzemesindeki artıkların temizlenmesi önem taşır. Düzenli beslenme ve su kalitesinin yüksek tutulması, balığın bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek ve bakterilerin balığa etki etmesini engelleyecektir. Ayrıca balıkların mümkün olduğu kadar az taşınması, ortamlarına mümkün olduğu kadar az dış müdahalede bulunulması ve/veya balığın yaşama ortamında sıklıkla değişimler meydana getirilmemesi balığın stres yaşamaması açısından elzemdir. 

Hazırlayan: Çağrı Emin Demirbaş

Kaynaklar:

http://freshaquarium.about.com/cs/di...columnaris.htm
http://www.fishvet.com/columnaris.htm
http://www.cichlid-forum.com/article...is_disease.php ( Cichlid-forum kaynağı oldukça kapsamlı bir araştırma. İngilizcesi olan arkadaşlar için güzel bir kaynak.)
http://www.americanaquariumproducts.com/Columnaris.html
http://www.akvaryumklubu.com/sayfalar.php?&b
Alıntıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir