Hastalık Sonrası Tedbir ?


CommodoreÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 21/09/2010
İl: Izmir
Mesaj: 517
CommodoreÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2010 10:07
Mrb. arkadaşlar,
100 litrelik bir akvaryumum var, içinde yaklaşık 4cm boyunda 10 tane japon, 3 komando çöpçü ve cüce vatoz var(dı). Geçen hafta gayet sağlıklı ve neşeyle oynaşan japonlarımdan biri birden durgunlaştı ve dipte yatmaya başlamıştı. fiziksel olarak hiçbir dış belirti vermedi. diğer balıklar gayet neşeli ve sağlıklı devam ettiler yaşamlarına. ancak ben sürekli dipte yatanı 1 gün sonra düzelmeyince hemen büyükce bir kavanoza ayırdım. rahatsızlığını ne olabileceğini çözmeye çalıştım ama forumlarda kesin bi şi bulamadım. sadece iç parazit olduğu yönünde çok rivayet vardı ve ve benzer halde olan bi arkadaşın tecrübesini denedim. (balığa ezilmiş sarımsak yedirmeye çalışmak ve bulunduğu ayrı ortamın tuz oranını biraz artırmak)

ama malesef 2 gün sonra bırakın sarımsak yemeyi normal yem bile yemez oldu ve öldü. ne hastalığını çözebildim ne de takip etmem gereken yolu. acaba benzer bi durum olursa diğer balıklarımı nasıl kurtarabilirim ?

ayrıca o balık hasta olduğu için açıkçası tedirgin oldum ve komple tüm akvaryumu temizleyip kumunu kaynar suda falan yıkadım yeniden kurdum. şu an diğer balıklar gayet sağlıklı yaşamlarına devam ediyorlar ancak bu yeniden kurduğum şekliyle akvaryuma tuz haricinde ilaç yada herhangi bir kimyasal atmalımıyım diğer balıklarda benzer bir hastalık kapmasın diye ? sağlıklı balıkların bulunduğu bir akvaryuma ilaç atılmalı mı ? şimdiden teşekkür herkese.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

johnson1907Çevrim Dışı

Kayıt: 15/06/2010
İl: Izmir
Mesaj: 41
johnson1907Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2010 10:55
Figen hanım açıkçası kesin yorumlar yapacak kadar japon tecrübem olmadı. Yani benzer bir rahatsızlığı gözlemlemedim ve tedavi denemedim. Ama şunu söyleyebilirim ki japonlar ne kadar dayanıklı balıklar olarak gözükselerde onlarıda etkileyen ve uzun sıkıntılı ölümlere yol açan hastalıklar var. Mesela su içinde sabit kalamama su üstünde ters asılı kalma gibi hastalıklardan çok japonun öldüğünü gördüm. Hava keselerindeki yırtılma olarak duymuştum bunu ama emin değilim. Dipte yatma problemi lepisteslerde kimi zaman kabızlık nedenile oluyor. Böyle durumlarda haşlanmış ıspanak yoksa marul gibi çözümler üretiyordum ben. Çoğu zaman işe yarardı ama bence kalıcı bir çözüm için balıkların diyetleri çeşitlendirilmeli. Diğer sorunuza gelince ben sağlıklı balıkların bulunduğu akvaryuma asla ilaç atma taraftarı değilim ama bu benim fikrim. Uzman arkadaşlar başka türlü yorumlar yapabilir ama bence benzer hastalıktan korunmak için balıklarınızın diyetlerini çeşitlendirmek iyi bir çözüm. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigitapÇevrim Dışı

Kayıt: 13/09/2010
İl: Ankara
Mesaj: 72
yigitapÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2010 16:03
Akvaryumunuzdaki balık sayısı bana çok geldi hacim balık sayısına göre az olunca balıklar strese giriyorlar ve hastalık kapmaları kolaylaşıyor koruma olarak bizim burda bir akvaryumcu var işinden iyi anlayan bir adama benziyor bende de 60 lt akvaryum 2 japon ve 1 cüce vatoz var bana suyunu değiştirdikten sonra senin akvaryumuna göre 1 yemek kaşığı tepeleme yapmadan kaya tuzu(turşu tuzu) at dedi hem kaya tuzunu japonlar sever suda mineral olur hem de yerler dedi.Bir de koruyucu olarak evinde bir dezenfektan ilacı varsa metilen mavisi (bende biyoteknik biyoichtyo var) ondan koruyucu olarak at dedi tabi ki boş yere ilaç kullanmak iyi değildir ama dezenfektan olarak kullanmak için.Fakat vatozlar tuzu pek sevmiyor onun için tuz fazla kaçırılmamalı. yigitap2010-09-21 16:04:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir