Her yer yosun (resimli)


ice-babyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2010
İl: Antalya
Mesaj: 163
ice-babyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2014 16:36
Ölçüler : 75x35x35 - 75 lt su
Işıklandırma : 1x 24w sylvania grolux, 1x24w sylvania aquastar ( 4 saat açık 3 saat kapalı şekilde günde 12 saat)
Gübreleme: tunç beyin demir, potasyum, fosfat, nitrat, carbon(excel) ve mikroelement gubreleri ile misket gübre
Üzerinde yazan talimattan daha az miktarda gübreleme yapıyorum
Saniyede 1-2 kabarcık mayali co2 veriyorum.
Filtreleme: atman hf 600 şelale filtrenin içinde küp süngerler, bioball, seramik, bc carbon ve lav taşı
Haftada 1 defa %20 su değişimi
Sıcaklık: 27 derece
Canlilar: 3 lepistes, 5 plati, 4 moli, 3 kilickuyruk, 6 kuhli, 4 çöpçü, 3 botia golden zebra loach
Testler: salifert marka fosfat testi, jbl 6 in 1 stick test
Değerler: po4: 0,5 / no3: 10 / no2: 0 / gh >7 / kh: 13 / ph: 7,6 / cl: 0
Bu değerler yaklaşık değerler stick testte tam olarak çözemiyorum değerleri.

Eskiden akvaryumumda cüce vatoz vardı fakat yine de yosun problemim vardi, zaten ışıklandırmadan mı bilmiyorum ama pek meydana çıkmıyorlardı. Sonra ne yazık ki balıkları kaybettim. Burada da pek temin edemiyorum.

Elma salyangozlarım da var fakat yosundan çok bitkileri yedikleri için onları da tanktan çıkardım.

Bitkilerimin çoğu kolay bitkiler ve fotosentez yapıp hızlî şekilde de çoğalıyorlar ama yine de yosun problemi yaşıyorum.
Tunç beyin excel ürününü de üstünde yazdığı oranda günaşırı suya ekliyorum ama sorunu çözemedim.

Buyrun resimler











Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bahadır AYDINLIÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2013
İl: Kocaeli
Mesaj: 435
Bahadır AYDINLIÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2014 00:23
Geçmiş olsun Sezar bey öncelikle aydinlatmanizi duzeltmelisiniz 4 saat acil 4 saat kapali 4 saat acik olmali. Gördüğüm kadari ile kumunuz midye kirigi yani ph yuksek oysaki bitkilerimiz düşük ph sever isiyi 25 dereceye indirin ve gubreyi kesin co2 devam etsin dip çekimiyaparak nitrat aseviyesini dusurun %30-40 arasi. Dip cekinden once mekanik temizlik yapin. Asiri yosun tutan bilgilerinizi budayin bir hafta kadar gözlemleyen tanki eğer azalma yoksa başka bir formül söyleyeceğim şimdiden bu zorlu süreçte kolay gelsin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ice-babyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2010
İl: Antalya
Mesaj: 163
ice-babyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2014 21:19
İyi günler Bahadır bey, öncelikle yazdıklarınız için teşekkür ederim. Desiklerinizi uygulayıp size bilgi vereceğim. Ama sormak ve söylemek istediğim bazı şeyler var.

1- aydınlatma süresi 4 acik 4 kapalı olarak toplam 8 saat mi çalışacak yoksa 12 saat mi?
2- kum olarak midye kırığı kullanıyorum evet, bunun ilk nedeni benim asıl akvaryumlarımın hepsi Antalya'da Bir seneliğine Urfa'da görev yapıyorum ve buradayken bol vaktim var bu akvaryumu ve kumu vs bir esnaftan ikinci el olarak aldım, içinde beyaz çakıl taşı ve bol miktarda fosforlu renkli taşlardan vardi, onları elimden geldiğince ayıkladım fakat tüm kumu değiştirme imkanım yoktu, biraz da canlı doğuranlar orta sert su sevdiği için çok üstünde de durmadım. Suyu hafif yumuşatmak amacıyla mangrow kökü ve yeni dünya, ceviz, meşe gibi yapraklar ekliyorum ve filtrede lav taşı kulkanıyorum. Ama enteresan bir şekilde balıklarım ve bitkilerim Antalya'daki akvaryumlarıma göre daha sağlıklı ve iyi gelişiyorlar, orada hagen kum kullanmama rağmen.

3- nitrat seviyem aslında 0 idi ama nitrat bitkiler için gerekli olduğu yazıyor tüm kaynaklarda bu yüzden tunç beyden sıvı nitrat aldım ve tanka ekledim, test sonucu bu yüzden 10 çıkıyor, aynı şekilde fosfat takviyesi de yapıyorum. Yine de kesilmesi gerekiyorsa keseyim ama yosunlar bu gübrelerden önce de vardı hatta belki eksikliklerden kaynaklanıyordur diye satın aldım.

4- tüm sıvı gübreleri kesiyorum, peki excel yani karbon gübresine devam mı etmeliyim?

Tekrar teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

albadrossoÇevrim Dışı

Kayıt: 17/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 198
albadrossoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2014 19:16
kh şınız çok yüksek. Bitkiler için 3-6 arası değerler önerilir. O aralıkta nasıl fotosentez gördünüz onu da anlayamadım doğrusu.

Exceli kullanmanın sonu yok, onu kullanıp kullanmama kararını size bırakıyorum. Ancak tavsiyem %40 dinlenmiş su ile değişim yapın. 3 gün sonra bir daha yapın. Bundan sonra sıvı bakteri ekleyebilirsiniz biraz.

Bu arada ışığınız da akvaryumunuza göre biraz az, bitki iyi beslenemeyince yosunlara gün doğmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ice-babyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2010
İl: Antalya
Mesaj: 163
ice-babyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2014 22:04
Şahin bey; test değerleri ne kadar doğru bilmiyorum açıkçası dediğim gibi stick test ile aldığım yaklaşık sonuçlar bunlar, tabi ne kadar güvenilir bilemem sonuçta siz de bilirsiniz ki stick testlerde tüm renkler birbirine çok benziyor.

Fotosentez konusuna gelirsek, bitkileri gelişimi gayet iyi durumda, zaten bitkiler sizin de gördüğünüz gibi az ışıkta ve kötü koşullarda bile gelişebilen kolay bitkilerden, aralarında daha zor olan bir iki taban bitkisi var sadece. Tilki kuyrukları ve sazlar her taraftan sürgün veriyorlar ve her gün akvaryumun bir köşesinden yeni bir saz çıkıyor ortaya, tilki kuyruğu ise arapsaçı gibi bir şey oldu karman çorman her yerden bir tane çıkmış. Dipte gördüğünüz pellia nano tankımdaki pelliadan kopan 3-5 parçayı bir kayaya sardım iki hafta önce falandı, iki hafta içerisinde işte bu hale geldi - ki nano tankımda çok daha yavaş gelişiyor. 

Işık konusuna gelirsek, evet lt/watt oranına göre ışıklandırmam şu anda az ama bundan önce tek t8 normal flo vardı ve yosun problemim yoktu, bitkiler yavaş gelişiyordu ama gelişiyordu. ne zaman ki t5 iki adet flo koydum bitkiler de coştu yosunlar da :) 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sudunyasÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 44
sudunyasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2014 23:23
Öncelikle geçmiş olsun bu sorununuz  aydınlatmanızdan kaynaklanıyor  3 saat acık 4 saat kapalı şekilde olmaz çünkü doğalda böyle birşey yok.
aydınlamanızı 1 gün kapalı tutun  imkanınız varsa akvaryumun etrafını battaneyle sarın ertesi gün, battaneyi acın yosunları elinizle temizleyin ve ışıklandırmayı 7 saat net çalışsın akşam kapalı sabah acık olsun size önerim.Aydınlatma saat 10 acılsın akşam 6 kapansın.
Diğer etken mercan yosunu cogaltıyor ya ışıklandırmayı güclendirim mercan yosun yapmasın yada mercanı cıkartın.
 
Aklınıza takılan birşey olursa özeldene yazabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ice-babyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2010
İl: Antalya
Mesaj: 163
ice-babyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2014 18:38
Can bey, cevap için öncelikle teşekkür ederim, ışıklandırma için genelde makalelerin çoğunda ışıklandırmayı bahsettiğiniz şekilde tek parça halinde açık bırakmak yosunu tetikliyor deniliyor. Çözüm olarak ise ışıklandırmayı 4 açık 3/4 kapalı şeklinde yapmak öneriliyor ben de o yüzden öyle yaptım açıkçası, arada böyle ışıkları belirli bir süre kapalı tutmak yosunların gelişmesini engelliyor deniliyor makalelerde. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bahadır AYDINLIÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2013
İl: Kocaeli
Mesaj: 435
Bahadır AYDINLIÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2014 15:05
Algler bitkilerimizin tüketemediği fazla besinlerle çoğalırlar. sizin yapmanız gereken algleri değil olnların besin kaynaklarını yok etmeniz. Yuvaya değil ana kraliçeye saldıracağız ki bir daha üreyemesinler. Bende sizinle aynı sorunları yaşadım her kes bilen bilmeyen paylaşımda bulunuyor denemediğim metot kalmadı en son dream7 nickli Barış arkadaşım sorunumu çözdü. Tankımı 5 gün boyunca karantinaya aldım.4-5 kat gazete kağıdı ile kapladım zifiri karanlık bir ortam oldu bu süre zarfında hiç ışık almadı algler ve yosunlar bitkiler kadar dayanıklı   olmadıkları için çürümeye ve balıklar tarafından yenmeye başladı bende genellikle sakal yosunu tüm bitkilerimi sarmıştı aşırı yemleme ve nitrat fazlalığından sağlam bir budama ve mekanik temizlik yaptım filtremi temizledim karartmadan sonra birde baktım hiç ihtimal vermeme rağmen hem bitkilerim enteresan şekilde büyümüş suyum cam gibi ve sakal yosunları neredeyse yok olmuş sonrasını canlı doğuranlar halletti hepsini yediler yalnız yemlemeyi 2 günde bir çok az yaptım balılarım yosunları didik didik etti aradan mosslarımıda afiyetle tükettiler. Ama olsun sakal kalmadı. bu süre içinde ne co2 ne gübre nede yem kullandım. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir