Hindistan Cevizini Parçalamadan İçini Boşaltmak


eeÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2011
İl: Antalya
Mesaj: 71
eeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2011 00:06
Hindistan cevizi kabuğundan dekor, yuva, saklanma alanı vb. yapacak arkadaşlar için kabuğun bütünlüğünü fazla bozmadan içini boşaltmaya yarayan ve tesadüfen keşfettiğim bir yöntemi paylaşmak istiyorum. 
öncelikle bu yöntem fazla acelesi olmayanlar için geçerli, onu baştan belirteyim.
Bilirsiniz, cevizin içindeki etli beyaz kısım kabuğa iyi yapıştığı için öyle hemen ayrılmaz ve bu yüzden içini boşaltmak için ya ortadan ikiye bölmek yada kocaman bir delik açmak gerekir ki içini temizlerken bıçak,  kaşık vb. ile rahatça çalışabilelim.
Neyse.. dekor yapmak için marketten aldığım hindistan cevizini bir türlü vakit bulamadığım için (yalan, aslında üşendim) bir aydan uzun süre boyunca hiç dokunmadan beklettim. ceviz bu sürenin çoğunu mutfaktaki kalorifer borusuna yakın bir yerde geçirdi. 
Ve bir gün artık cevizin içini boşaltmak için elime aldım ve çekicin ucuyla kırmaya başladığımda içindeki etli kısmın kupkuru olup küçüldüğünü ve kabuktan ayrılmış olduğunu farkettim. Çekiçle henüz açmış olduğum 4-5 cm.lik delik içini boşaltmak için yetti de arttı bile. Delik kısmı alta getirip cevizi salladığımda kuruyup parçalanmış olan etli kısım kolayca dışarıya döküldü, bütün halde kalan parçaları ise tornavida yardımıyla kolayca parçalayabiliyorsunuz.
Yaklaşık bir aylık süre boyunca kalorifer borusunun yanında durması içindeki suyun ve etli kısmın kurumasını hızlandırdı sanırım. 
Bu yöntemi deneyecek arkadaşlara tavsiyem, aldığınız cevizi kurutmaya başlamadan önce cevizin uç kısmında doğal olarak bulunan delik kısmı açmanız. Böylece hem suyunu boşaltırsınız hem de kabuğun içi hava alacağından kuruma sürecini hızlandıracaktır. Ve tabiiki kalorifer peteği, soba gibi bir ısı kaynağının olabildiğince yakınına koymanız, yaz mevsimindeyse güneş gören sıcak bir yere..

belkide önceden bilinen ve kullanılan bir yöntemdir, bilemiyorum. Ben yeni keşfettim ve çok işime yaradı. Bundan sonra birkaç hindistan cevizi daha alıp ilerde kullanmak üzere kurumaya bırakacağım.
ee2011-12-20 00:17:46

Teşekkür Edenler: [T]125859,ThEmre55[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigityagmurÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2010
İl: Adana
Mesaj: 229
yigityagmurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2011 01:24
Öncelikle konu için teşekkür ederim . Ben biraz üşengeç bir insan olduğum için bunun hazırını almıştım hatta markası jbl . Fiyatıda çok uygundu işte aldığım site http://www.evcilal.com/JBL-COCOS-CAVA-34M-HINDISTAN-CEVIZI-KABUGU,PR-7275.html . Ama tabiki dıy olayının keyfi ve hazzı bambaşkadır bu konuda sizi tebrik ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir