Hobiniz Mesleğiniz Olmalı Mı?


Savaş_UZUNÇevrim Dışı

Kayıt: 23/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 194
Savaş_UZUNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 04:06
    Benim hobim müzikti ve 6 yıl bar müzisyenliği yaptıktan sonra bıraktım. Şunu keşfettim insan hobisini meslek olarak seçerse yani bu işten para kazanmaya başlarsa ekmek davası gereği sahtekarlık dışında yapmak istemediği dünya görüşünü hobi anlayışını yansıtmayan etik bulmadığı davranışların içerisinde buluyor insan kendini. Ben afedersiniz ama tiksindim arabesk müzkten nefret etmeme rağmen ekmek parası derdine söylemek ve çalmak zorunda kaldım acı çekerek.

   Akvaryum hobisini mesleği haline getiren ve geçimini bu işten sağlayan arkadaşlar da aynı duyguları yaşıyorlar mı acaba diye düşünüyorum.


Sağlıklı Balıklar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karideskisehirÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 933
karideskisehirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 04:29
Bu işi mesleğim haline getirmedim. Ufak tefek sattığım şeyler oluyor, onları da gene hobime harcıyorum. Öğrenci olduğum için bir yandan maddi olarak desteklemek zorunda kalıyorum. Fakat abim çok ısrar etmişti su ürünleri oku diye. Ben istediğim bölüme girdim, iktisat okuyorum. Aklımın bir köşesinde bu hobimi mesleğime dönüştürmek var. Belki hep hayal kalacak, belki de önüme öyle bir kapı açılacak bunu zaman gösterecek. Fakat akvaryum hobisini mesleğe dönüştürürseniz, profesyonel müzisyenlikten farklıdır.
 
1.) Bu hobinin bir çok yanı var. Balıkları bile kategori kategori. Sevdiğiniz bir türe yönelebilirsiniz, ki bu işinizde ekstra avantaj sağlar.
2.) Bu hobiyi mesleğe dönüştürürseniz alavera dalavera yapamazsınız. Çünkü; artık akvaristler bilinçli. Tabiki gene de etik olmayan davranışları olan akvaryumcular var. Bu tamamen insanın karakterine kalmış bir şey.
 
Ben bu işi mesleğim haline getirirsem eğer mutlu olacağımı düşünüyorum. Tabiki şimdilik hayal, büyük ihtimalle de hayal olarak kalacak. Kaderi bilemem, eğer bir gün bu işi profesyonelliğe dökersem bu konuyu tekrar okumak benim adıma güzel bir anı olacak. Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Savaş_UZUNÇevrim Dışı

Kayıt: 23/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 194
Savaş_UZUNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 04:34
İnşallah bu idealist tavrınız sizi hayatınızda asla bırakmaz. Siz dükkanınızı açın ilk balıkları ben alacağım ;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kasakalawe4134Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 66
kasakalawe4134Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 15:56


Aslında tamamen hangi gözle bakıldığına bağlı. Balıklardan aldığım zevk ayrı. Alım satımdan aldığım zevk ayrı. Kendi adıma bu böyle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karideskisehirÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 933
karideskisehirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2011 16:26
[QUOTE=magirus]İnşallah bu idealist tavrınız sizi hayatınızda asla bırakmaz. Siz dükkanınızı açın ilk balıkları ben alacağım ;)
[/QUOTE]
 
Açılışa davetiyeniz hazır Savaş Bey. Kahkaha

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Savaş_UZUNÇevrim Dışı

Kayıt: 23/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 194
Savaş_UZUNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2011 02:42
Ben çok isterim bi pet shop açmayı tecrübem olmasada fakat çok riskli bir iş olduğunu düşünüyorum. Ama iyi bir mevkide şahsıma ait bir dükkanım olsa hiç beklemem iyi bir masrafa girerim beceremezsem devrederim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fredÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 568
fredÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2011 03:44
Akvaryumculuğu müzisyenlikle kıyaslamak ne kadar doğru olur bilmem.Ben de 4-5 senedir yazları ufak çaplı da olsa müzisyenlik yapıyorum ancak müzisyen ortamı daha değişik bir ortam ve nedenini bilmediğim bir şekilde çok sayıda karaktersiz,kötü insanları barındırıyor içerisinde.Sözlerim kesinlikle yanlış anlaşılmasın bir genelleme yapmıyorum az da olsa müzisyenlik yapmış olanlar demek istediğimi anlarlar.Ne kadar kendinizi o insanlardan soyutlarsanız soyutlayın yine de o ortam bir süre sonra insanı bozabiliyor.Gerçi iş yine insanın kendisinde bitiyor ancak ister istemez bir şekilde o tarz insanlarla muhattap olmak zorundasınız.Artık piyasada çok çok fazla müzisyen olduğu için ve ekonomik şartlar gereği insanlar eğlenceye bundan 10-15 sene önce olduğu kadar para harcamadığı için de müzisyenler para kazanmak adına istemedikleri işleri yapıp kendilerinden taviz vermek zorunda kalıyorlar.Derseniz ki yaşın 19 nereden bileceksin 10-15 sene önceki piyasayı diye,ailemin yarısı müzisyen ve o zamanlardaki gidilen işleri vs anlattıkları zaman şaşırıyorum.Eskiden akvaryumcu da bu kadar çok yoktu şimdi o iş te öldü diye düşünülebilir ancak bence esnaflıkta olay biraz daha farklı.Güzel bir yere açılmış bir dükkanda,kaliteli hizmet ve güleryüzle bence gayet başarılı olunabilir.Hele de mekan kendinizin ise bu işten ekmek yemek daha da kolaylaşır diye düşünüyorum.İş yine kişinin karakterine,insanlığına bakıyor.Ben şahsen bir balığı veya malzemeyi yüzüme "hadi ne alacaksan al da git" dermişçesine bakan birisinden 3 tl ye alacağıma güleryüzlü ve ilgili bir esnaftan 5 tl ye almayı tercih ederim.Benim düşüncelerim bunlar.Biraz uzun oldu kusuruma bakmayın.Sabredip sonuna kadar okuyan herkese teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Savaş_UZUNÇevrim Dışı

Kayıt: 23/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 194
Savaş_UZUNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2011 05:29
[QUOTE=fred]Akvaryumculuğu müzisyenlikle kıyaslamak ne kadar doğru olur bilmem.Ben de 4-5 senedir yazları ufak çaplı da olsa müzisyenlik yapıyorum ancak müzisyen ortamı daha değişik bir ortam ve nedenini bilmediğim bir şekilde çok sayıda karaktersiz,kötü insanları barındırıyor içerisinde.Sözlerim kesinlikle yanlış anlaşılmasın bir genelleme yapmıyorum az da olsa müzisyenlik yapmış olanlar demek istediğimi anlarlar.Ne kadar kendinizi o insanlardan soyutlarsanız soyutlayın yine de o ortam bir süre sonra insanı bozabiliyor.Gerçi iş yine insanın kendisinde bitiyor ancak ister istemez bir şekilde o tarz insanlarla muhattap olmak zorundasınız.Artık piyasada çok çok fazla müzisyen olduğu için ve ekonomik şartlar gereği insanlar eğlenceye bundan 10-15 sene önce olduğu kadar para harcamadığı için de müzisyenler para kazanmak adına istemedikleri işleri yapıp kendilerinden taviz vermek zorunda kalıyorlar.Derseniz ki yaşın 19 nereden bileceksin 10-15 sene önceki piyasayı diye,ailemin yarısı müzisyen ve o zamanlardaki gidilen işleri vs anlattıkları zaman şaşırıyorum.Eskiden akvaryumcu da bu kadar çok yoktu şimdi o iş te öldü diye düşünülebilir ancak bence esnaflıkta olay biraz daha farklı.Güzel bir yere açılmış bir dükkanda,kaliteli hizmet ve güleryüzle bence gayet başarılı olunabilir.Hele de mekan kendinizin ise bu işten ekmek yemek daha da kolaylaşır diye düşünüyorum.İş yine kişinin karakterine,insanlığına bakıyor.Ben şahsen bir balığı veya malzemeyi yüzüme "hadi ne alacaksan al da git" dermişçesine bakan birisinden 3 tl ye alacağıma güleryüzlü ve ilgili bir esnaftan 5 tl ye almayı tercih ederim.Benim düşüncelerim bunlar.Biraz uzun oldu kusuruma bakmayın.Sabredip sonuna kadar okuyan herkese teşekkür ederim.[/QUOTE]


    Aslında ben müzisyenlikle kıyaslamak pek istemedim.Müzisyenler şımarık olur bilirim ne kastetdiğinizide anladım yaşadım biliyorum.Aslında mp3 birazda bizim işimizi bitirdi pasta küçüldü neyse bu başka bir başlığın konusu olsun :)

    Bizim millet olarak duygusal zekamız çok fazla gelişmiştir. Bu yüzden her zaman ilgi alaka sohbet isteriz. Aramızda yıllardır berberini değiştirmeyenler vardır biliyorum muhabbetine doyum olmadığı için değiştiremişsinizdir.

    Birde bizim mahallede bi bakkalımız var bazen alışveriş yaparım kendilerinden ama az ilerde süpermarket var oradan yapıyorum genel alışverişi hem fiyat olarak uygun oluyor hemde çeşitlilik çok ama o poşetler o bakkalın önünden utanıyorum geçemiyorum :( Sizede böyle şeyler oluyor mu bilmem tuhaf ama gerçek.

   İşin aslı satıcı önce güleryüzle karşılamalı, yardımcı olmaya çalışmalı, müşteriyi sıkmamalı, ne bakmıştınız sorusunu aradığını bulamayan müşteri tam gidecekken sormalı (bu çok önemli), ürün hakkında doğru bilgi vermeli, kaliteli ürün satmalı, sattığı ürün hakkında siz sormasanızda kısa kısa dip notlar vermeli, eee en sonunda fiyatı söyleyecek ama :D  şimdi siz olsanız fiyat yüksek gelse alır mısınız?

   

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MücahitÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
İl: Hatay
Mesaj: 251
MücahitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2011 08:19
Bu hobiye başlangıçtaki düşünce önemli.Eğer ticari olarak başlıyorsanız sevmediğiniz veya sevmek zorunda kaldığınız işi yapmış olacasınız ki bununda sonu genelde hüsran oluyor.Çevremde bir çok kişi aynen böyle yaptı ve hüsrana uğradı.Beni gören tamam bu işten para kazanırız diyorlar onu alıyorlar bunu alıyorlar yavrular çıkınca akvaryumcu fiyatına satmak istiyorlar ve hepsi elinde kalıyor va nakalt oluyorlar.Ben 11 senelik akvaristim benim ticaretim masrafımı çıkartmak çok şükür fazlasıyla çıkartıyorum.Yaşadığım beldede bir çok kişiyi bu hobiye bağladım ve mücadelem devam ediyor.Aralarında ticari düşünenler şimdi devam etmiyor malüm zarar ediyorlar.Benim yaşadığım rezilliği belki bi çok kişi yaşamamıştır.600lt akvaryumun patlamasından birkaç defa dış motorun tahliye hortumunun çıkıp bütün pis suyun salona boşalması ve tabiki eşimden işittiğim azarlar.Seri balık ölümleri vs.vs.ama ben bıkmadım yılmadım halende akvaryum kurmaya devam ediyorum  edeceğimde.Dün iki tane daha kurdumBig%20smile
1-Bu hobini bana en çok faydalarından biri de akvaryum.com un kanalı ile bir çok arkadaşımın olması.2-işten geldiğimde çocuklarımdan sonra bana günün sitresini atmak.
3-Balıklarımı izlerken koltukta uyuya kalmakUykulu
ve hatırıma gelmeyen bi çok şey.

Bu habini devamını görmek isityorsan başlamasını bileceksiniz!!
saygılar.
Mücahit2011-01-27 08:26:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

redrainÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/09/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 1630
redrainÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2011 09:53
Bende 2yıllık inşaat teknikerliği bitirdikten sonra istediğim bölüm olan Su ürünleri mühendisliği okumaktayım.Şimdilik 2 sınıfım.İdealim ise petshop değilde bilimsel olarak bu alanda uğraşmaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/12/2007
İl: Eskisehir
Mesaj: 511
esayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2011 12:24
Hobi profesyonelliğe girince işin yüzü değişiyor. O işten karnınızı doyurmak zorunda olunca işin tadı tuzu kalmaz diye düşünüyorum. Eğer bir yerden geliriniz varsa tamam. Yine profesyonelliğe dönüştürülebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fredÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 568
fredÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2011 01:26
Büyük petshop boyutunda değil de yıllar sonra emekliliğimde nasip olursa kendime ait olan ufak bir mekanda para kazanmak amacıyla değil,sadece güzel vakit geçirmek amacıyla,yalnız kendi istediğim balıkları koyabileceğim,bir nevi mini-üretimhane şeklinde bir yer açmak olur benim bu konudaki en ticari düşüncemTebessümAma şu an hobideki en büyük hedefim kendime ait bir hobi odamın olması.Bu arada bugün ilk defa girdiğim bir akvaryumcudaki adam elma salyangozla malavi olur mu diye sorduğumda hayır olmaz dedi çok şaşırdım.Hala amacı elindeki malı nasıl olursa olsun satmak olmayan esnaflar varmış demek ki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ümit BirkolÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 12/11/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1533
Ümit BirkolÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2011 02:58
Zevk aldığımız bir uğraştan (yalan dolanla uğraşmadan, doğru bilgilerle) az veya çok para da kazanabilirsek ne güzel olur. Bu işle ilgili sohbet etmek bile güzelken ki böyle fırsatları genellikle forumlar sayesinde elde edebiliyoruz, sürekli böyle bir olanağa sahip olmak isterdim açıkçası.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir