Hobiyi Bıraktıran Yosun. (bba)


FerhatCinarÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 86
FerhatCinarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2023 03:36
[QUOTE=hakanturken108]Oğuzhan hocam,

Bu yosun türünden kurtulmak çok zordur. Hidrojen peroksiti sıktığınızda yosunların üzerine yosunlar ölüyorlar ve bembeyaz bir renk alıyorlar öldüklerinde. Ama tutundukları bitki veya akvaryum malzemesinden kopup ayrılmıyorlar bilin isterim. Ben anubiasımı saran bu yosun nedeniyle çamaşır suyunda banyo yaptırdım bitkiye tüm yosunlar saniyeler içinde ölüyor ve bembeyaz oluyorlar ama diş fırçası ile KAZIYARAK dahi çıkaramadım bitkiden bunları.

Bu yosun türünün en temel nedenlerinden biri yetersiz akıntı/sirkülasyondur. Dikkat ederseniz hep en durgun kıyılarda köşelerde ve dipde ürer. Benim akıntının az olan akvaryum tabanımın bir köşesini full kaplamıştı. Şu an akvaryumumda hiç yok bu yosun. Nasıl kurtulduğuma gelirsem ışık süresini 4-5 saat gibi minimal süreye çekip düzenli gübreleme ve yüksek CO2 vererek akvaryum bitkilerimin daha hızlı gelişimini tetiklemeye çalıştım. Böylece gelişecek fırsatı olmadı yosunun.

Bence yosun problemlerinde en önemli etken aydınlatma haddinden uzun aydınlatma doğrudan yosun sebebi. Sİz de benim gibi power led kullanıyorsunuz. Tankınızda yoğun bir bitkilendirme görmüyorum bence aydınlatmanız uzun süreli ise 4-5 saate çekerek önleme çalışmalarına bir yerden başlayabilirsiniz.

[K]Eklemeyi unutmuşum, mesajınıza tekrar baktım. BENCE yapmanız gerekenler;
1- Co2 indikatörünüz yoksa almanız ve açık yeşil-sarı renk seviyesinde Co2 vermeniz akvaryuma.
2- Co2 yi kesinlikle kapatmayınız. En büyük yosun savar ekipmanı CO2 dir. CO2 dalgalanması var ise düzenli CO2 vermeniz gerekmekte.
3- Aydınlatma süreniz ilk aylar mutlaka(bence) 4-5 saat olmalı.
4- Tankınızın yüksekliğine göre 90 derece lens kullanmanız gerekmez velev ki taban bitkiniz de yok görünüyor. İhtiyaç dışı.
5- Gübrelemeye hemen düzenli şekilde başlamalısınız.
6- Haftada bir en az %50, eğer kullandığınız suya güveniyorsanız %75 su değişimi yapmalısınız.
7- 3-5 ay içinde farkı çok net anlarsınız. [/K]

En büyük hatalarınız, CO2 ve gübre vermemenize rağmen Power led gibi güçlü bir aydınlatma kullanıyor olmanız. [/QUOTE]

Yillardir tek cevap bu. Yüksek isik. Dusuk co2 yada hic olmayan co2. Ozellikle bu Lowtech akvaryum ise ışık da yuksek ise. Olmamasi imkansiz. İsiginizi değiştiremiyorsaniz. Kesinlikle co2 alin. Cok guzel anlatmissiniz. Ve kesin cozumude budur. Teşekkür ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir