Hormonlu yem - Normal yem farkına örnek (fotolu)


SalihakifÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2007
İl: Kars
Mesaj: 23
SalihakifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2007 23:00
NORMAL YEMLE HORMONLU YEM ARASINDAKİ FARKI GÖRMENİZ AÇISINDAN  ÖRNEK OLARAK SUNUYORUM ARKADAŞLAR.
 
 
Steveni taiwan damızlık altı erkekler. Satın aldığım hafta içerisindeki görünümleri. Ve sonraki birkaç hafta içerisindeki muhteşem dönüşüm. Hangi hali daha güzel sizce?  Akvaryumcuların verdiği hormonlu yemin etkisini açık bir şekilde görün. Lütfen fotoğraftaki tarihlere dikkat edin. 
 
 
 
 
 
 
 
 
concorde212007-11-08 23:05:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

theking1907Çevrim Dışı

Kayıt: 06/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 473
theking1907Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2007 02:48
Doğadaki rengi hangi renk acaba?
Eğer doğadaki rengi maviyse sanırım bir şeyi yanlış yapıyorsunuz? Balıklar renk pigmentlerini sağlayan maddeleri dışardan alırlar... Eğer doğru beslenmezlerse renklerini kaybederler.. Mesela mavi renk için spirulina katkılı yemler verirseniz faydası dokunacaktır. kırmızı renk için karotenoidli besinler örnek somon balığı yada karides, sarı için buğday gluteni. Eğer balık bedenine dıaşrdan besinleri doğru bir şekilde almazsa renkteoluşturamaz. diğer faktörler göz önünde bulundurulma kaydıyla?
bakın burda bi çeviri yapmıştım zamanında renk konusunda yardımcı olacaktır..
 
 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------
 
Malzemeler yemler bölümüne açtığım konunun ev yapımı yem tarifleri konusunda bulunması faydalı olacaktır. Evde yem yaparken bu hususlrıda göz önünde bulunrurmanızı tavsiye ederim. Aynı zamanda görüşlerinizide eklerseniz müteşekkir olurum. İyi günler...
 
 
Doğal Renklendirme
 
Renklenme endokrin ve sinir sistemiyle kontrol edilir ama beslenme de balıkların renklerinin oluşmasında rol oynar. Renklerini kamuflaj ve çiftleşmek için kullanırlar. Bu sebeptendir ki genellikle canlıların erkekleri daha gösterişli ve renklidirler. İnsanlarda is bunu tersi görülmektedir ki bu akvaristlik konusuyla ilgili değildir. Ciklidler, özellikle erkekleri, parlak renkleriyle bilinen balıklardır. Balıkların sinir sistemi çok hızlı renklerini değiştirir. Bu balığın tank içindeki agresif bir üyeye yada yırtıcıya cevap olarak oluşabilir.


Xanthophyll pigmenti balıkların sarı renklenmesini sağlar. Sarı prensesler sarı renklerine bu hormon sayesinde ulaşırlar.

Pulların altında bulunan chromatophores adlı hücreler renk oluşumlarını sağlar. Bu hücreler balığın derisini yüzeyine bu pigmentleri yaylar yada toplarlar. Bu çok hızlı değişikliklere sebep olabilir. Bu hücrelerde ek olarak renksiz kristallerde mevcuttur. Yüzeyin tabanın renklerini yansıtır yada balığın kendi yapısal renklenmesini sağlar. Bu kristaller balıkların gümüş renkli olmasını da sağlarlar. Balıkların ışığı yansıtmasını ve suyun altında ve üstünde renk değişiklikleriyle ortama uyum sağlayarak avcılardan korunmayı sağlayan önleyici renk değişiklikleridir.

Pigmentler renklerine göre tanımlanırlar. Carotenoid pigmenti kırmızı ve turuncudur. Xanthophyll sarı, Melanin siyah ve kahverengidir. Phycocyanin mavi renklidir mavi yeşil alglerde bulunur. Sarı pigment olan hücrelerde yeşil rengi oluştururlar. Balıklar bazı pigmentleri kendileri oluşturabilirler fakat diğerleri mutlaka beslenme programlarına katılmalıdırlar. Siyah ve kahverengi pigmentler canlı bünyesinde üretilirler, bunlara melancyte denir. Balıklar carotenoid ve xanthopyll pigmentini üretemezler. Bu sebepten diyetlerinde katılmalıdır.

 Spirulina yosunu mavi renk pigment kaynağıdır.

Pigmentlerin doğal kaynaklaları çoğu balığın diyetlerinde mevcuttur. Renklendirme diyetlerine doğal renklendirme pigmentleri eklenebilir. Carotein pigmenti deniz ve bazı tatlı su omurgasızlarında bulunur. Bu pigment som balığına kırmız rengini verir. Som balığı eti karides ve krill bu renk pigmenti açısından zengindir. Bu besinler protein kaynağı olarak ta süz balıklarının beslenmesinde kullanılabilirler. Saf astahaxantin yada canthaxanthin (sentetik anthaxanthin) kırmızı ve turuncu renklenme için besin programlarında kullanılabilir. Bu karotenoid pigmentleri alabalık ve som balığı çiftliklerine besicilikte balık filetolarına çekici bir kırmızı renge ulaşmak için kullanılır. Xanthophyll sarı renk pigmenti mısır ve buğday gluteninde yumurta sarısında bulunur. Kadife çiçeği yapraklarında xanthophyll kaynağıdır. Mavi yeşil yosun olan spirulina zengin bir phycocyanin kaynağıdır bu hormon mavi renklenmeyi sağlar.Bu renk pigmentlerinin kullanımı sınırlar içinde olmalıdır. Doğal renk pigmenti kaynakları alışılmış renklendirme metotlarıyla çelişki içerisindedir.

Su kalitesi balıkların renklenmesine yardımcı olur. Kötü su koşulları tankta esir olan balıkların stresini artırır ve renklerinin mat olmasına neden olur. Kaliteli filtrasyon ve düzenli su değişimleri balıkların gelişimin ve parlak renklerini sergilemelerini sağlayacaktır.

Akvaristlar kendi renklendirme diyetlerini yapmak için birçok jelatin bazlı yemek tarifleri bulabilirler. Konig ve Moe ye göre protein kaynağı olarak kullanılan karides balık ve benzeri ürünler yerine som balığı koymak hem carotenoid kaynağı olarak hem de   zaruri  aminoasid kaynağı olarak faydalı olacaktır. Som balığı içeriğindeki yağ ile proteinlerinde kullanımını yükseltecektir. Spirılina jelatin balı yem tariflerine katılarak dolapta dondurup haftalarca taze yem olarak kullanılabilir.  Değişken ve zengin pigment katkılı beslemeyle su kalitesini garanti etmiş ve güçlü renklerin gelişimini sağlamış olursunuz.

 

Çeviri: Rıdvan Çalışkan
 
NOT: kaynağın tamamı çevrilmemiştir. Hormon kullanımı ve boyama bölümü çevrilmemiştir. Eğer hatalı çeviriyle karşılaşırsanız bildirirseniz sevinirim...
 
 
theking19072007-11-09 02:51:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SalihakifÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2007
İl: Kars
Mesaj: 23
SalihakifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2007 10:55
Balıkların doğal renk gelişimine örnek olması bakımından http://www.cichlid-forum.com/articles/p_steveni.php  sitesinden alınmış fotoğraflarını ekleyeyim, son fotoğraftakiler stevenilerin doğal rengidir ve bu rengi alana kadarki gelişimi görün.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dragoneyeÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 73
dragoneyeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2007 11:15
Bilgiler için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

theking1907Çevrim Dışı

Kayıt: 06/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 473
theking1907Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2007 13:51
[QUOTE=concorde21]Balıkların doğal renk gelişimine örnek olması bakımından http://www.cichlid-forum.com/articles/p_steveni.php  sitesinden alınmış fotoğraflarını ekleyeyim, son fotoğraftakiler stevenilerin doğal rengidir ve bu rengi alana kadarki gelişimi görün.
[/QUOTE]
 
 
Doğrudur.. Ben sadece balıkalrın renklerinde sadecehormonların etkisi yoktur demek istemiştim.. Diğer faktörlerde göz önünde bulundurulmalıdır demek istemiştim.. iyi günler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir